Forum konie »

Kącik Rekreanta (część XI) 2018

Libella eteryczny też jest z charakteru, non stop w swoim świecie, czasami tylko coś do niego dotrze ze świata zewnętrznego. 🤣

Skoro u lardia już wszystko ok :kwiatek: to się pochwalę tymi zawodami. 😉 Wynik sam w sobie mógł być na pewno lepszy, ale koń to mi w ogóle bryknął przed samymi sędziami 😜 i nie mogłam go rozbujać, bo się jak zwykle całkiem zblokowałam od stresu. 😉 Ale mimo tego jestem zadowolona, bo zawody były w niedzielę, a pomysł o P zrodził się w poniedziałek i to dopiero po treningu. Potem miałam jedyny trening do P w czwartek, a resztę rzeźbiłam sama. I była to moja pierwsza Ptka w życiu, więc jestem z siebie dumna tak czy siak. No i na koniu siedziałam w tamten poniedziałek pierwszy raz od roku. Także podsumowując, mogło być lepiej, wiadomo, ale jak na mój stopień przygotowania, a raczej jego brak, to było całkiem ok. 😀 Teraz tylko rzeźbić dalej. 💃
wątek zamknięty
Właśnie tak dokładnie z nimi jest, ja na szczęście miałam na stanie zestaw pierwszej pomocy od pelletu do boksu na wymiane za slome po 20 l płynów do wlania😉 juz zeszło ciśnienie, ale stres megaaaa zwłaszcza że ona źrebna juz wysoko.
Flygirl przepiękny! Te oczy 😍
Chociaz ja mam siwków dość, a tu taki albinos... jest co czyścić 🤣
wątek zamknięty
flygirl dawaj cos z przejazdu, bo widziałam tylko 1dno u Kingi 🙂 podkuruje mlodego to przyjedziemy do was na wiosne znow cos postartować 🙂 btw, jednak na Samuarze się nie zdecydowalas jechac? 🙂

Lardia uff! dobrze, ze już dobrze 🙂
wątek zamknięty
faith nie dzierżawię już Samuara 😉
lardia noo miałam misję, żeby go zdążyć doczyścić do zawodów, zwłaszcza, że on padokowany prawie 24h/7 i bez derki, więc z futrem jak u niedźwiedzia polarnego. Ale łatwiej mi poszło niż rok temu, bo obyło się bez spędzania naprawdę długich godzin na doszorowaniu go, a potem czekaniu aż mu to mamucie futro wyschnie. Wtedy stał dłuuugo pod solarką i zużyłam dwie, czy trzy polarowe derki. 😜 W tym roku tylko jedną, a na solarce spędził około 20 parę minut, więc no. 😎

Wrzucam dwie foty i pewnie większą ilością już się tu nie podzielę, bo wstyd. 😂 Siedzę jak worek kartofli, a do tego moje ręce, które już na treningach żyją własnym życiem i mam wrażenie, że nie są moje, na zawodach to wrażenie pogłębiło się jeszcze bardziej, nie wiem czyje to ręce, ale nie moje. 🥂

Ale jak jeszcze ręce miałam podłączone do swojego mózgu, a nie czyjegoś, to wyszły mi całkiem zacne koreczki i byłam z nich niezmiernie dumna. 😎
wątek zamknięty
Flygirl szkoda, ale masz coś innego na oku?
Gratulacje za zawody, na zdjęciach nie widać problemów  :kwiatek:
wątek zamknięty
flygirl, a co się stało z Samuarem?
wątek zamknięty
flygirl, kto nie miał siwego ten nie miał brudnego 😎 pamietam jak ja Hello przed zawodami wzorowałam, boooosz, jakie to było męczące 😁 gratuluje zawodów! Chętnie bym tez coś pojechała 🙂

A my po przebojach mega szybkiej zmiany stajni, niestety w nowej nie mamy placu jeszcze gotowego, ani hali wiec pojechaliśmy na wycieczkę. W zasadzie dawno nie jeździłam na Rudym tak dłużej, w pełnych trzech chodach i próbując coś zrobić więcej niż ruch do przodu i chyba ta przerwa na prawdę zrobiła mu dobrze. Lonze mega naprawiły jego elastyczność, wiec jazda na nim staje się przyjemnością 😍 no pomijając chwilowe braki zasilania w mózgu i małe odpaly 😁
Jakieś screeny z wczoraj:

I filmik dla chętnych 😀 klik
wątek zamknięty
lusia jakieś tam testy są 😉 Ja problemy widzę też pewnie dlatego, że wiem, że one są. 😀 No ale zostaje tylko rzeźbić i będzie lepiej. Mam nadzieję. 🥂
Burza z nim to nic takiego, zawsze jak go widzę, to je 😀
Hermes widziałam już na insta, teraz to juz z górki. 😅
wątek zamknięty
Muszę się pochwalić, przed chwilą dostałam zdjęcia od faraaa z ostatnich i przedostatnich zawodów... Przebardzo kocham tego konia!!🙂😉)

wątek zamknięty
flygirl, nawet sobie nie wyobrażasz jak cholernie się cieszę, ze już jesteśmy na tym etapie 😍 tyle czasu na to czekałam 😅
taggi, ale sztos! 😜 wyglądacie mega profi, miło popatrzeć 🙂

A ja wczoraj drugi raz jeździłam na hali, Rudy mnie zadziwia. Jak przyjechał do mnie to długo zajęło mi przejechanie chociażby 3 dragow bez stawania dęba, a teraz wczoraj chodził jak ta lala, niczego się nie bal. Musimy sporo popracować nad galopem, bo tego było dosyć mało i nie jest on jakiś super fajny, ale klus mu się mega poprawił, bardzo przyjemny ten mój koń 😁 mam tez filmik z wczoraj
wątek zamknięty
flygirl Słabo mi się zrobiło jak pomyślałam, że miałabym go wyczyścić  😁
taggi Ależ to jest kawał Smoczycy! Jestem pod wrażeniem.
wątek zamknięty
taggi omamo!!!! jaka cudna ona  😍 smoczyca, ale jaka pieknie posadzona i dynamiczna  😜 gratulacje 😀

hermes dalszej radochy z jezdzenia pana konia zycze  :kwiatek:

flygirl o masz... ale moze znajdziesz cos innego do jazdy zebys mogla sie pokazywac i progresowac bez stresu? 🙂
wątek zamknięty
taggi  😍 😍 😍 nie mogę się zdobyć na inny komentarz 😀

Martita mi się słabo robiło, jak widziałam, że pada deszcz. 😁 Aparat w telefonie mam strasznie słaby i nie oddaje w pełni stanu faktycznego, więc proszę przemnożyć, to co widzicie razy około 5. 😀

Zawsze się zastanawiam, jak on to robi, że jest brudny cały, łącznie z pyskiem, a grzywa jest czysta. 🤔wirek:
Udało mi się go wtedy doprowadzić do takiego stanu:

ale i tak czułam, że nie podołałam do końca. 🤣

faith jak się moja końska sytuacja ustabilizuje to na pewno tu wpadnę i przedstawię delikwenta. 😀 Póki co nadal męczę białasa. :P
wątek zamknięty
frygirl jakies patenty na doczyszczenie siwka? Mam jednego siwego, do tego wyjada słome i codziennie wyglada jak kupa  😵
wątek zamknięty
flygirl kąpałaś? Czy obyło się bez? Wyglądał ok.
Chociaż wiesz u mnie w stajni wszyscy się śmieją, że pachną gorzej niż mój koń, ale ja naprawdę nie kąpię go tak często 😵 😜
Teraz to w ogóle, bo czasu mam mniej.
Taggi rewelacja 😜
wątek zamknięty
Hermes, Martita, faith, flygirl, lusia722 - bardzo dziękuję

Hermes - galop też nie wygląda źle, więc ciesz się owocami swojej pracy🙂
faith - tej dynamiki czasem jeszcze jej brakuje i wiem, że mogłaby więcej, ale u niej to zawsze stopniowo.... dwa kroki do przodu, jeden w tył. Już się przyzwyczajam powoli 😂
flygirl zawsze można ogolić i wrzucić w derkę. Zostanie Ci tylko głowa do czyszczenia 😉
wątek zamknięty
Evson, na plamy z kupy na sucho to tylko pumeks. Taki czarny, miękki. Ten to dobrze w miarę działa 🙂
wątek zamknięty
Flygirl
A nie masz wyrzutow sumienia,  jezdzac na koniu w takiej kondycji?  😲
wątek zamknięty
Evson na tych fotach akurat to była podróba Magic brusha z Yorka, polecam. 😉 A dzień przed zawodami dodatkowo pumeks na największe plamy.
lusia obyło się bez moczenia go całego, tylko właśnie pumeks miejscowo z wodą i szamponem, no ale przez to jego futro, to i tak trochę trwało, żeby wysechł.
taggi to koń rekreacyjny, większość roku na padoku, nie sądzę, żeby miał być golony 😀
KaNie on nie jest zabiedzony i ani zagłodzony, także nie mam.
wątek zamknięty
Flygirl
Wyglada marnie,  chudo i bez miesni. Ja bym miala...  👀
wątek zamknięty
KaNie on nie jest zabiedzony i ani zagłodzony, także nie mam.

Koń w mega zimowej sierści z żebrami i biodrami na wierzchu, totalnie bez mięśni grzbietu, z wystającym kręgosłupem nie jest zabiedzony?
Nie miałabym sumienia wsiadać nawet na czyjegoś konia w takiej kondycji. Serio. Brr 🙁
wątek zamknięty
Może takie ujecie z dupy?
Bo faktycznie slabo wygląda na tym zdjęciu...
wątek zamknięty
Właśnie się zastanawiałam, co jest ze mną nie tak, że ten duszek dla mnie wygląda mrocznie.
Zwłaszcza ten kłus na czworoboku, to lędźwie, pochylona miednica...
Rozumiem, że nie będąc właścicielem konia za wiele wskórać nie można, czasem nawet za własne pieniądze, ale z nastawieniem na treningi wybrałabym innego zwierzaka.
wątek zamknięty
Może to ta sama stajnia? skoro Samuar znany z lat szczenięcych jako okrąglak też wygląda od lat jak wieszak i też tylko się słyszało pretensje, że się czepiamy.
wątek zamknięty
Ta sama, ale ja wiem czy to jakas generalna tendencja...? znam tez pączki w maśle, które tam stoja.

wątek zamknięty
faith, wierzę Ci- ale my jako rekreanci z volty widzimy drugiego chudego konia i wnioski się nasuwają. Stajni nie obwiniam, ktoś tam wstawia i trzyma konia po przemysleniu, mózg, rączki i weta też wszyscy mamy. Ja zawsze wtedy pamiętam historię Livii, która też potrzebowała dużo czasu żeby zobaczyć problem chudości ale od tamtego czasu konie ma top. A stajnie różne po drodze.
wątek zamknięty
Oczywiście, ja rozumiem 🙂

I znam temat chudawego konia z autopsji 🙂
wątek zamknięty
No dla mnie bida taka... 😕

A obrazek z czworoboku - bidny, umęczony, smutny koń - takie są moje subiektywne odczucia

Flygirl Porównaj z koniem taggi  - no nie ma o czym gadać, no...
wątek zamknięty
Koń ma plecy do odrobienia na zdjęciach widać że nie pracują wcale 🙁
Ale żeby zrobić mięśnie koń najpierw musi dostać dobrze jeść...
wątek zamknięty
Odpisze wam zbiorczo, bo z telefonu to ciężko mi się pisze. 😉

Po pierwsze, to tylko zdjęcia. Te z telefonu to już w ogóle perspektywe mają tragiczną, więc na ich podstawie, to bez sensu wysnuwac jakiekolwiek wnioski. Po drugie to koń, który potrzebuje dobrego pojechania go, żeby zaangażował plecy, ja się dopiero tego uczę, ewentualnie mi wychodzi, ale na treningu. Wspominałam wcześniej, że na zawodach spielam się tak, że za nic nie mogłam go rozbujac no i tak właśnie to wygląda potem. Ale nadal to jest dosłownie ułamek sekundy.

Ja nie mówię oczywiście, że wygląda jak pączek w maśle, bo tak nie jest, ale patrząc na niego na żywo naprawdę nie jest źle. No w tym przypadku albo mi uwierzycie albo nie. Niestety. 😉 Porównywanie konia czlapiacego w szkółce do konia w regularnym treningu ujezdzeniowym jest dla mnie totalnie bezsensowne. Jemu by się na pewno taki przydał i dodatkowo dofutrowac dobrym jedzeniem, to jest bezdyskusyjne.

Co do Samsona, wyglądał źle w zeszlym roku w zimę i była o to wielka walka, która wygralysmy, został porzadnie odkarmiony i wygląda dobrze.

Jak ktoś ma więcej wątpliwości, to zapraszam na priv. Na wszystko dokładniej odpowiem. 😉
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.