Forum konie »

Kącik Rekreanta cz. X (2017)

Moon Gratulacje super się prezentujecie.  👍
Libella bardzo fajne zdjęcia, fajnego masz zwierzaka.
Galpoada_ Twój maluch jak zwykle prezentuje się mega dostojnie. Co to za koń bez własnego zdania.
Mój co chwila próbuje mnie w konia robić  😁 Dzisiaj taki upał, że stępo-kłus i to na hali. W sumie lepiej żadnych much, cień. I zrobiliśmy dzisiaj na dwóch scianach łopatkę  😎 Ja jeszcze nie ogarniam swojego ciała w tych momentach, ale koniowi zbytnio to nie przeszkadzało.
wątek zamknięty
Coś tam zaczynamy dłubać... 😉

Sorry za słabą jakość, rodzice się bali podejść do płota 😀iabeł:

Generalnie Remi mnie zaskakuje pozytywnie w pracy, jest chętny, skupiony, uważny.
Dzisiaj się po raz pierwszy na mnie zdenerwował  😂 bo jak kłus to jego ukochany chód to w galopie sie spala, samo zagalopowanie jest ciężkie, potem utrzymanie go w galopie dluzej niz 1 kółko to mordęga, więc klepłam go mocniej batem przy zagalopowaniu to jak na mnie błysnął białkiem, ucho polozyl 😀 ale nagle mozna galopować i 2 kólka, jak czlowiek bardzo chce.
wątek zamknięty
Marzena Witaj w klubie, ja tez mam same słabe zdjęcia  😁 I tez mamy podobne sytuacje z galopem, bardzo podobne 😵
wątek zamknięty
anil22,  - i tez masz Ślązaka, jeśli dobrze pamiętam..?😀
wątek zamknięty
To ja wam  powiem że jeżdżą dwa młode slazaki i to samo hahaha
Edit. Literówka
wątek zamknięty
Windziakowa dzieki :kwiatek:

LO panie, to ja nawet do LL jeszcze nie dotarłam, mój rekord to 85cm 🤣 ale na Finnie wyżej skakać nie będę bo to niskie i nie czuje sie komfortowo 😉
wątek zamknięty
marzena tak też mam ślązaka 🥂 Leniwego ślązaka 😁
wątek zamknięty
galopada_, ale mu się na bunty zebrało, jak u młodziaka 😉
Marzena, każde foty dobre 😉
Moon bardzo fajnie to wszystko u was wyglądało, jak najbardziej dacie radę w L 🙂

Nie chcę zapeszać, ale ten mój młody ma głowę rewelacyjną. Byliśmy na zawodach, miniLL które nawet do napiestkow koniowi nie sięgało. Pierwszy parkur nie ukończony, bo pokonały go plakaty na bandach i ludzie zaraz koło przeszkody. Ale już następne parkury jak najbardziej ok, już skumał, że to wszystko go nie zje. Na obcym terenie zachowywał się bardzo fajnie, w transporcie też ok. Tylko przeszkódki bardziej dla niego do galopu niż skakania. Dziś miałam rano trening, skakaliśmy rowek i pierwszy raz podmurówki. I co? I super. Jak pojawia się coś strasznego /trudnego to sam atakuje. I jak go nie kochać?

wątek zamknięty
anai ależ to jest ogromny zwierzak! Gratuluję pierwszych sukcesów!  😅
wątek zamknięty
anai Gratulacje! 🙂 super zwierzak, mega duży! A jak to jest przerzucić się z konkursów klasy C na mini LL?  😀
wątek zamknięty
Dzięki 🙂 jak to jest przerzucić się z C na  takie mikro coś? Hmm, nie stresują gabaryty przeszkód, ale pracy w najazdach jest dużo więcej. Z treningów schodzę ledwo żywa, bo pracy jest od groma. Jest fajnie 🙂 dzieci na kucykach mi kibicują 🙂
wątek zamknięty
Anai czemu niższe przeszkody trudniejsze, przybliżysz trochę temat laikowi? :kwiatek: Chodzi o to że koń młody? Czy trudniej skłonić do skoku zamiast do przejścia?
wątek zamknięty
CzarownicaSa, odpowiem ci za anai. Przeszkody optymalne do możliwości konia pomagają trzymać rytm i tempo i pozytywnie mobilizują konia. Zdolny skoczek często-gęsto nie wie jak ma potraktować maleństwa. Rozszerza się też możliwa strefa odbicia 🙂 (czyli masz opcje i foule wcześniej, albo i dwie 🙂 i tuż spod przeszkódki).
wątek zamknięty
Hm... Tak teraz się zastanawiam. Czy to oznacza, że treningowo tych małych przeszkód nie powinno się nadużywać? Niby powiedzenie "dużo małych, mało dużych" w stosunku do wielkości i ilości skoków na treningach się sprawdza, ale może bardziej chodzi o optymalne wysokości niż małe? Choć traktowane gimnastycznie i w szeregach chyba małe przeszkody nie broją za bardzo...?
wątek zamknięty
halo, dziękuję  :kwiatek:  jest dokładnie jak piszesz. Plus u nas bardzo zielony koń, który nie ma jeszcze ciągu do przeszkody, nie trzyma rytmu itd. Chociaż z tym co skoki jest lepiej 🙂
Atea, z doświadczonymi koniem skakalam na treningach niskie przeszkody w różnych kombinacjach z drągami przed i po aby regulować tempo i pracować nad siłą oraz w szeregach z typową gimnastyką. Natomiast wg mnie nie ma sensu skakanie parkurowych kombinacji dużo poniżej aktualnego poziomu wytrenowania konia.
wątek zamknięty
Dzięki :kwiatek:
Tak sobie myślę, że jak już wrócimy z Finnem do skoków to czy właśnie nie zostać na wysokościach 50-60cm i nie poćwiczyć najazdów, odbić i szeregów. W sumie to by miało sens, bo chyba tak lepiej pracować nad prawidłową postawą niż przy naskakiwaniu na wyższych przeszkodach? 🤔
wątek zamknięty
Atea, za "małą przeszkodę" w podręcznikach uważa się przeszkodę do metra. Podobno przy skokach do metra, włącznie, koń może skakać "do woli". Skoki powyżej 1 m warto już rachować 😉, coś jak zużycie migawki w aparacie. Więc gdy trzeba wielu skoków (długie szeregi gimnastyczne itd.) używa się przeszkód do metra. Z kolei, że zacytuję świetnego trenera: "zbyt mała przeszkoda demoralizuje konia". Ale my nie mówimy o przeszkodach ca 1 m, optymalnych do celów gimnastycznych tylko o takich do 80 cm. Na "rasowym" skoczku takie są problematyczne, jednocześnie młody koń w oczywisty sposób nie jest przepuszczalny, i przy przyzwyczajaniu konia do parkurów, do zawodów, takie wysokości są bezpieczne, bo koń sobie jakoś poradzi (gorzej z odczuciami jeźdźca 🙂😉, bez ryzyka, że zaliczy stopę na okserze 100/140 bo nijak nie ogarnął właściwej odległości, a jeździec jeszcze niewiele ma do powiedzenia. Albo że wyłamie, bo jeszcze mało skrętny, że wpadnie w drągi bo coś mu się pomyliło z odległością. Itp. Solidne naskakiwanie na małych (względem fizycznych możliwości konia - 50 cm to co innego dla konia o potędze skoku 110 a takiego o potędze 2m +) ma pewną zaletę: konie uczą się respektować Wszystko, i potem nie ma takiego problemu: "zlekceważył, bo ta sztalka taka mała". Ale zbyt długo nie można konia trzymać na zbyt niskich wysokościach.
CzarownicaSa, pamiętaj, że wysokości przeszkód łączą się z dystansem i tempem. Na małych można też dokumentnie popsuć konia, to zależy od wielu rzeczy. Sylwetka jeźdźca zależy od obszerności skoku i od tempa i to nie jest przypadek, że licencje na styl zdaje się na 100/105 cm., bo to już jest zbliżone do 110 i 120, a maleństwa - nijak.
Pewnie, że możesz "zająć się sobą" na małych szeregach gimnastycznych. Ale ttaki szereg musi być tak ustawiony, żeby nie dezorientował konia.
wątek zamknięty
Halo dzięki :kwiatek: Hm... nie wiem jeszcze co zrobię, nie chcę właśnie schrzanić sprawy przez brak pomocy z ziemi. Masakra 😵
wątek zamknięty
anai, Halo mądrego warto posłuchać!
Ja również kibicuje dużemu  😅
wątek zamknięty
Byłam dziś u Finna, no uwielbiam ta mala bestie 😍 czeka nas znowu dużo pracy, bo startujemy praktycznie od poczatku- nie reaguje za dobrze na polparade, nie chce się rozluźnić, znowu sie spina, poczta pantoflowa dowiedzialam sie ze jezdza na nim dzieciaki co mi raczej w pracy nie pomoże 😉 Ale dzięki nieocenionej Marticie  😍 :kwiatek: wiem jak i nad czym pracować  😍 I będziemy sie poooowolutku szlifowac na tyle na ile damy rade 😉
I póki nie znajdę jakiegokolwiek fotografa jesteśmy skazani na selfie 😁
[img]https://scontent.fman2-2.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/20770493_1615703768440218_1565870123963881798_n.jpg?oh=c18bf6ea7dea9272c972a119bdca0bd8&oe=5A280157[/img]
[img]https://scontent.fman2-2.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/20663684_1615703701773558_6379449665090221462_n.jpg?oh=2ebea3444284333e642e6e68a89b3d31&oe=59F8C5DC[/img]

Halo dzięki, że tak wszystko opisałaś :kwiatek: Co prawda do Atei ale mi też się przyda, chłonę każdą wiedzę teoretyczną :kwiatek:
wątek zamknięty
halo, anai Dziękuję 🙂
wątek zamknięty
A ja wpadam się trochę pocieszyć 😀 Dzisiaj wsiadłam w siodle CWD koleżanki i skakało mi się obłędnie wręcz, więc... we wtorek prawdopodobnie jedziemy na zawody 😀 Czuję, że damy radę i jakoś to będzie, musimy próbować, ograniczenia są tylko w mojej głowie, bo wiem, że mój koń skoczy wszystko 🏇
Pierwszy raz wstawiam filmik, o. klik (wiem, siedzę jak ostatnia sierota)
wątek zamknięty
Windziakowa Życzę powodzenia, jasne że musicie jechać 🏇
My wczoraj pojeździliśmy, ale cały czas się koń płoszył i wszystko było straszne  😵 W końcu udało mi się usiąść w siodło i zrobić porządne zagalopowania  😎
Czekamy na następny trening póki co ćwiczyliśmy to co na ostatnim i chyba to przepracowaliśmy, czas na kolejne zadania.  🏇
Dzisiaj musieliśmy jeździć na hali, nie obyło się bez stajennego pomocnika  😁 Kłus mamy chyba juz opanowany i wolty jakieś okraąglejsze  😍
wątek zamknięty
Doczekałam się zdjęć na swoim koniu gdzie nie tylko siedzę w stój  😀iabeł:
korzystamy z cudownej pogody i wyciągamy nogi poza znany domowy placyk, szlifując umiejętności i łamiąc "strachy" przed otwartą przestrzenią na młodym  🙂

wątek zamknięty
wątek zamknięty
dairoxroxi Szałowo wyglądacie. Oj tam czasem człowiek źle wstanie czy coś  😁
martva Sto lat! ale super tort
wątek zamknięty
Windziakowa fajnie to wygląda! Kryzys całkowicie zażegnany? :kwiatek:
dairoxroxi komplet, koń i zdjęcia piękne 😍 Tylko mnie bolą te paski do przystuł. 😁

My się treningujemy na płaskim i jest coraz fajniej. I kucyk przybrał na masie, w tym tygodniu zrobię mu zdjęcie poglądowe, to wam pokażę różnicę, jaka zaszła w ciągu miesiąca.😀 Ale fot na koniu, to ja się chyba niestety nigdy nie dorobię. 🤣
wątek zamknięty
10 wspólnie spędzonych lat.
Spotkanie po ponad roku rozłąki.
Poznała mnie...  😍

wątek zamknięty
breakawayy super! Ale powiem Ci, że ładnie schudła kobyła, do dobrych rąk chyba trafiła?
wątek zamknięty
Oj dobrze trafiła, pofarciło jej się zdecydowanie 🙂
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.