FOODPORN

Misskiedis   Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!
23 września 2018 14:50
Julie protestuję! Nie ma opcji warszawskiej! Czyli mięso bez ryżu w kapuście + sos i obok ziemniaki!
My się z emptyline tak nie bawimy  🍴


O to to, to są gołąbki mojego dzieciństwa, jedyne prawdziwe. Jak można mięso "rozcieńczać" ryżem jak się do tego obok daje ziemniaki polane zagęszczonym sosem pomidorowym spod gołąbków 😍
safie   Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin
23 września 2018 14:52
Moja mama zawsze robiła gołąbki z mięsa i ryżu i podawała je z ziemniakami, ale ja wolę albo same, albo z chlebem do wytarcia sosu 🙂
Ostatnio robiłam z kasza gryczaną i sosem grzybowym - też były pycha
emptyline   Big Milk Straciatella
23 września 2018 14:56
Misskiedis, infantil taaaaaaaaaaaaaaak! Dokładnie tak! Innych nieuznaję!
Zrobiłam dzisiaj w końcu na obiad sałatkę, na którą przepis wstawiała smartini [url=http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,100826.msg2799938.html#msg2799938] tutaj[/url]. Wyszło pyszne! Tzn mi osobiście nie podszedł smak dressingu, dlatego tylko skropliłam sokiem z cytryny, ale partnerowi smakowało bardzo. Dzięki za fajny pomysł na obiad! :kwiatek:
smartini   fb & insta: dokłaczone
24 września 2018 20:05
macbeth, smacznego! 😀
Ja ostatnio zrobiłam mega prostą i pyszna rzecz: cukinię faszerowaną szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą. Polecam, bardzo mało czasochłonne, a efektowne i pyszne. Jest tam też trochę kaparów, świeżej bazylii i octu balsamicznego.
https://www.instagram.com/p/Bnn83hVAUNJ/?taken-by=matka_rocku
smartini   fb & insta: dokłaczone
25 września 2018 13:44
Julie, kiedyś też robiłam cukinię faszerowaną ale krewetkami koktajlowymi w pomidorach - też fajne połączenie!
U mnie ostatnio kilka klasyków
krewetki na winie z chilli, czosnkiem i masełkiem


sałatka pt 'ups, przesadziłam z ilością składników...' :P
serowy kuskus, młode listki, pieczona cukinia, indyk, pomidory (zwykłe i suszone), pestki dyni, kozi ser z czarnuszką, awokado


i placuszki z cukinii z twarożkiem z kiszonym ogórkiem 😀
smartini, krewetki brzmią przepysznie, muszę kiedyś spróbować! 😀
smartini   fb & insta: dokłaczone
25 września 2018 14:19
macbeth, ja w takiej wersji chyba lubię najbardziej ;D a jeszcze jak do tego zrobić do bagietki masełko czosnkowe albo z awokado to już w ogóle 3🙂
No i nie trzeba mieć 'resztki wina' jak to w przepisach bywa - najlepiej kupić wino, trochę wlać na patelnię a resztę wypić 🤣
smartini, hahahaha dobra filozofia z tym winem 😀 Ojj taak przy fragmencie o bagietkach czosnkowych się rozmarzyłam 😀
Jak takie krewetki zrobić? Bo na samą myśl mi pociekło...
smartini   fb & insta: dokłaczone
25 września 2018 15:58
ja wrzucam rozmrożone i osuszone na dużą patelnię z rozgrzanym masłem, dorzucam posiekane chilli i czosnek i smażę do zrumienienia krewetek na średnim ogniu. Potem dodaję jeszcze ciut masła i wlewam trochę białego wina - chwilę smażę (to co się lekko przypaliło do patelni się ładnie rozpuszcza w winie i robi się sosik), przykrywam na chwilę żeby się podusiły w oparach i wrzucam na talerz 😉
(do masła na początek można dodać ciut oliwy, nie spali nam się masło)

Omnom, polecam kalafiorowy kremik z jadlonomii!


Ciut zmodyfikowany - zamiast mleka roslinnego zwykle 50/50 ze smietanka 12%, zamiast platkow drozdzowych (nie mam 🙁 ) pomidory suszone, dodatkowy cynamon
U mnie mięso w przewadze do ryżu, grzyby, zawinięte w kapustę. Sos osobno, najczęściej pomidorowy. Żadnych ziemniaków  😉 Czasami w liściach kapusty włoskiej.


Tak jest! Jedyna słuszna forma gołąbków  🤣
Pierwsze poważniejsze podejście do tortów w stylu angielskim uznaje za udane - wszystko robione własnoręcznie 😀 Miś też, od podstaw, cały jadalny.





Dodam, że jest pyszny... A ja potrzebuje dużo praktyki i szkoda by było ją marnować 😁 Już mam wizję na Halloween i tort z konikiem - pluszakiem.
Piekny!!

Porejestrowani na restaurant weeka juz?
Taaaak, niestety 'finanse, finanse, finanse' i idę z M. tylko w jedno miejsce...chociaż może uda się jeszcze w drugie 😉
Idziemy tu 😉 https://www.facebook.com/bistropodsowami/
smartini   fb & insta: dokłaczone
16 października 2018 08:25
My też z P. idziemy, do krakowskiego Four 😀 Zawsze staramy się wyszukać jakieś 'egzotyczne' menu, mam nadzieję, że się nie zawiedziemy :P
Krem z karczochów, pierożek z borowikami
Filet z sandacza, kurki, bób, palone masło
Gruszka w czerwonym winie, lody imbirowe

Foie gras
Filet z perliczki, kasztan, mus z dyni, sos lawendowy,
Gruszka w czerwonym winie, lody imbirowe

Ja za to ostatnio wypatrzyłam w biedrze nowość, której nigdy nie robiłam (ryba zębacz) i nie mogłam się oprzeć. Polecam! Bardzo delikatne mięsko, przyjemne w smaku.
Moja leżała z godzinę w oliwie, czosnku i płatkach chilli, piekła się w piekarniku pod duszonymi porami, szalotką i boczkiem 😀iabeł: do tego brązowy ryż i pomidorki z fetą i rukolą
Ja w piątek z siostrą o tu:
https://restaurantweek.pl/restauracja/kaukaz-kuchnia-tradycyjna/

Bardzo jestem ciekawa, jak na wszystkie edycje to tylko raz zdarzyla nam sie wtopa, poza tym zawsze super 🙂
Chyba najlepiej wspominam zeszłoroczną brazylijska knajpe <3
Ja chyba gruzińską tej wiosny 😉 Chociaż z kolei w pierwszej edycji na jakiej byłam, wiosną 2017, jadam najlepsze w życiu brownie w krakowskim Winestone.
smartini   fb & insta: dokłaczone
17 października 2018 16:38
Jak lubicie nie tylko jeść ale też dowiadywać się o jedzeniu to polecam 'Cooked' na Netflixie! Dokument o... w sumie genezie, ewolucji jedzenia 😀
Polecicie jakiś olej lniany bez goryczy? Istotne by był bezproblemowy do kupienia.
przegapiłem cztery strony dyskusji o gołąbkach  👍
smartini   fb & insta: dokłaczone
30 października 2018 10:24
ogurek, nie przegapiłeś, dyskusja była w wątku sercowym (co widać po niektórych postach :P) i ją modzi tu przenieśli 😉
przez gołąbek do serca?
smartini   fb & insta: dokłaczone
30 października 2018 10:25
ogurek, dokładnie tak 😉
majek   zwykle sobie żartuję
30 października 2018 15:29
tez nie rozumiem, przeciez na zakochanych mowi sie `golabeczki`
emptyline   Big Milk Straciatella
30 października 2018 17:49
Nikt w dalszym ciągu nie rozumie i nasze posty sercowe dalej tu są... 🙁 Brawo modzi, brawo!

smartini, takie dobre rzeczy robisz, że chyba muszę w weekend podpatrzeć i też coś porządnego upichcić!
smartini   fb & insta: dokłaczone
11 listopada 2018 16:00
Dzisiejsze świąteczne, biało czerwone 😉

Polędwiczka wieprzowa w wisniowce, occie balsamicznym i gozdzikach, do tego puree z toinambura i ziemniakow z serem plesniowym 😍
smartini, - nie chcesz mnie adoptować? 😍 Brzmi i wygląda aż za dobrze.
smartini   fb & insta: dokłaczone
11 listopada 2018 18:07
keirashara, z adopcja to ciezko, mam tylko jedno łóżko :P ale mogę się podzielic przepisem, tylko brzmi skomplikowanie! Poledwiczka to sama sie w zasadzie piecze 😀 a topinambur jak ziemniak :3
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się