Forum konie »

Projekty stajni. Zdjęcia i informacje.

wawrek, Tomek_J, halo dziękuję za rady. Jutro widzę się z architektem i jeszcze jego zapytam o zdanie, ale wydaje mi się, że będzie to jednak glazura 🤔.
Kalynia- Fajna stajnia, lubię bardzo angielskie ale wydaje mi się że te dolne drzwiczka są troszkę za krótkie.
chociaż tak swoją drogą to fajnie też przeczytać o halach nad/pod stajnią... pomarzyć zawsze można! a nuż ktoś z re-voltowiczów kiedyś taki ośrodek postawi🙂

mój wpis z 30 stycznia - jak to życie potrafi się czasem niespodziewanie poukładać!😉 gospodarstwo zakupione (4,6 ha, na razie), jest dom do przebudowy, stajnia murowana która stanie się siodlarnią, stodoła drewniana z której będzie stajnia na 12 koni, plus w niedalekiej przyszłości hala, kryty lonżownik, karuzela, ujeżdżalnia i być może druga stajnia🙂 na razie planujemy🙂
Breva, gratuluję , zdawaj relacje 🙂

tak mnie zaintrygowało... w jakim sensie hala NAD / POD stajnią? bo sobie nie wyobrażam..
k_cian, chodziło nie tylko o to, ale w ogóle o takie większe projekty, ciekawsze rozwiązania itp😉 generalnie o duże ośrodki🙂 my hale będziemy mieć raczej w normalnym położeniu;P natomiast o hali nad stajnią pisała któraś z dziewczyn, która takie coś widziała w Angli w centrum miasta😉 zaraz poszukam!

i  w ogóle dzięki🙂 relacja będzie na pewno🙂

EDIT - tutaj, post caroline, opis EliPe, chodziło o NY😉 http://www.re-volta.pl/forum/index.php/topic,841.300.html
Breva, bardzo bardzo trzymam kciuki 🙂
ja chyba bym się bała takiej lokalizacji 😉

a Ty dawaj znać jak prace!!
dzięki dziewczyny za wsparcie🙂 będę zdawała relacje na bieżąco🙂 na dniach postaram się uchylić rąbka tajemnicy co do miejsca - już mam pierwsze zdjęcia - będą w sam raz na porównanie na końcu jak było przed i jak będzie po😉 niestety zdjęcia mam na laptopie a lapka na razie brak🙁 ale nadrobię😉
Breva, możesz być pewna, że będę Ci kibicować z całych sił 🙂 Jak ja kocham takie projekty! Najchętniej kupiłabym ziemię, postawiła "stajnię marzeń", sprzedała a potem kupiłabym ziemię... i tak w kółko 😀 Dawaj szybciutko zdjęcia.

Na amazon.com wyszukałam ostatnio kilka albumów ze zdjęciami przeróżnych stajni, rozwiązań etc.
ehh a ja  miałam kiedyś płytkę od jakiejś dziewczyny z różnymi zdjęciami stajni itp. i gdzieś posiałam🙁(( a tak by się przydała🙁
Breva gdzie będzie ta Twoja posiadłość? Mam nadzieję, że niedaleko 😉 trzymam kciuki zwłaszcza za dużą halę 🙂
w miejscowości Jankowa, 18 km od granicy Nowego Sącza🙂 dzięki za kciuki🙂 i w ogóle dobrze Cię widzieć na r-v!😉
Taki całkiem ciekawy projekt. Dla krów co prawda - ale sama idea fajna. Stajnia z dwoma korytarzami.

Widok składzika na siano/słomę - biegnie przez środek stajni.

Widok z zewnątrz.

Niestety w necie nie mogę znaleźć lepszych zdjęć, jak będę mieć chwile to zeskanuje.

Może ktoś ma zdjęcia jakiś innych, nie standardowych rozwiązań? 🙂
Breva, to super, będę mieć bliżej do Ciebie wreszcie 🙂 Już nie mogę się doczekać zdjęć tego miejsca!!!
Potrzebuję projektów albo pomysłów na zrobienie stojaka/ wieszaka na siodło.
Mamy dość sporo kawałków drągów z sobotniego budowania lonżownika i myślimy by je wykorzystać jakoś, może jakieś pomysły?
ja bym drag odciela na odpowiednia dlugosc taka jak chcesz na koncu przybic kawalek deski do tego draga zeby bylo mozna przybic do sciany 😉
Czy ktos moze mi polecic producenta okien do stajni ?
Pilnie potrzebuje okno do boksu ,wymiary 1m x 1m ,albo 0,7m x 1m, ale nie chce zadnych krat. Wiem,ze musi byc uchylne oraz otwierane, jednoskrzydlowe. Z klamka na kluczyk. Bezpieczne szklo oczywiscie. Czy mozecie cos polecic ? Czy sa jakies specjalne okna do stajni ( znalazlam w Polsce tylko stalowe) czy mozna wstawiac "zwykle okna" z PCV lub drewna ?

Linda Okna
zrobili mi okna w stajni w boksach 1x1m, otwierane na zewnatrz, z odwrotnym odplywem, na zamki i zatrzaski po otworzeniu na zewnatrz, szyba pokryta folia, rewelacyjnie sie spisuja
polecam bardzo, mozesz powiedziec ze takie jak w stajni centurion
tel. Pani Agnieszka 602 641 559
.
margaritka, ale wyczesana stajnia! Superowa!
Ehh czemu u nas w lubelskim nie ma porządnych stajni 🙁

MoniaaA- podaj swoje kryteria porządnej stajni, może Ci odpowiem, że takowa istnieje;d
tak na szybko

stajnia która będzie jedbak budynkim administracyjnym i barem i stodoła która będzie stajnią z siodlarnią i myjką😉

i widok na zabudowania z pewnej odległości😉

a tak z innej beczki - miałam zakładać nowy wątek ale może niewarto.. może tu mi pomożecie😉 czy jest powiedziane jaką działalność trzeba prowadzić żeby być ośrodkiem jeździeckim, albo ośrodkiem jazdy konnej, albo stadniną koni, albo czymś w tym stylu? chodzi mi o to że nazwa pewnie będzie po prostu Jankowa (i tak już uzywamy tej nazwy i tak pewnie zostanie😉) ale chciałabym wprowadzić jakiś skrót przed. i teraz nie wiem OJK Jankowa? SK Jankowa? jest różnica jakaś? co mi polecacie, żeby ładnie brzmiało?:> A może centrum hippiczne Jankowa? już sama nie wiem,.,. będzie pensjonat, będzie pewnie szkółka, może w przyszłości organizacja zawodów towarzyskich, może hodowla? help😉
Breva jestem na świeżo z zakładaniem firmy, więc może pomogę.
Musisz wpisać odpowiednie PKD, czyli numer który oznacza działalność. Najlepiej jakby było wiele rodzajów działalności. Bo jeśli chcesz mieć ośrodek jeździecki, to prowadzisz naukę jazdy konnej, czyli 85.51.Z, pozostałe pozaszkolne formy edukacji, czy coś w tym stylu. Ale jeszcze będziesz chciała mieć bar, albo robić obozy jeździeckie z zajęciami plastycznymi, lub nauką tańca, to też warto dopisać. Najlepiej wpisz sobie w google pkd, druga strona to chyba będzie GUS (mają tam spis PKD w pdfie i wyszukiwarkę), lub skorzystaj z jakiś doradców on-line dot PKD(ja używałam tej strony z różnym skutkiem :www.pkd-24.pl), bo to tutaj ważne. A jak się będzie nazywała Twoja firma, to dla GUS sprawa drugorzędna. Najważniejsza jest przeważająca działalność dla GUS.

Teraz wszystkie formalności są za darmo i późniejsze zmiany dot. rozszerzenia działalności też, więc nie ma się co spinać, że się czegoś zapomniało.

Może w gminie, gdzie będziesz składała wniosek znajdziesz kogoś kompetentnego, ja znalazłam 🙂

Mi się Jankowa podoba, ale zależy jakie chcesz wrażenie na klientach zrobić, OJK jest w porządku 🙂

breva ale super okolica... zazdroszczę😉
Breva, stodoła drewniana na słupach betonowych?
będziecie ocieplać jakoś?
[quote author=MoniaaA link=topic=841.msg278124#msg278124 date=1245316470]
margaritka, ale wyczesana stajnia! Superowa!
Ehh czemu u nas w lubelskim nie ma porządnych stajni 🙁

MoniaaA- podaj swoje kryteria porządnej stajni, może Ci odpowiem, że takowa istnieje;d
[/quote]

[b]MoniaaA[/b pozwolę sobie powtórzyc pytanie😉
tak na szybko

stajnia która będzie jedbak budynkim administracyjnym i barem i stodoła która będzie stajnią z siodlarnią i myjką😉

i widok na zabudowania z pewnej odległości😉

a tak z innej beczki - miałam zakładać nowy wątek ale może niewarto.. może tu mi pomożecie😉 czy jest powiedziane jaką działalność trzeba prowadzić żeby być ośrodkiem jeździeckim, albo ośrodkiem jazdy konnej, albo stadniną koni, albo czymś w tym stylu? chodzi mi o to że nazwa pewnie będzie po prostu Jankowa (i tak już uzywamy tej nazwy i tak pewnie zostanie😉) ale chciałabym wprowadzić jakiś skrót przed. i teraz nie wiem OJK Jankowa? SK Jankowa? jest różnica jakaś? co mi polecacie, żeby ładnie brzmiało?:> A może centrum hippiczne Jankowa? już sama nie wiem,.,. będzie pensjonat, będzie pewnie szkółka, może w przyszłości organizacja zawodów towarzyskich, może hodowla? help😉

Jeżeli teraz nazwiesz Stadnina Koni a nie będzie w przyszłości hodowli, to będziesz miała po prostu błąd, bo jak wiemy - stadnina, to hodowla
(tak jak w Krakowie jest Stadnina na Dębinie, a hodowli tam nie ma - co mnie osobiście bardzo irytuje - że nazwa inna, a w środku co innego)  😁
Za to OJK bardzo ładnie się komponuje z "Jankowa" i bardzo mi przypadło do gustu 🙂
Breva, łaaaaał! Ale okolice! Ale stajnia! Jak to wyremontujecie to tam będzie pięknie.🙂
Odnośnie nazw to ja osobiście rozgraniczam to w ten sposób:
SK - Stadnina Koni czyli jak sama nazwa wskazuje, używana przy prowadzeniu hodowli
OJK - Ośrodek Jazdy Konnej czyli moim zdaniem - rekreacja dla "ludzi z ulicy", pensjonat też tam może być
JKS czy KS - Jeździecki Klub Sportowy, Klub Sportowy itd - klub, który zrzesza członków, wyjeżdża na zawody, ma trenera/trenerkę.... jednym słowem - jakiś ambitniejszy sport.
Centrum Hippiczne to mi się w ogóle nie podoba:P
Stawiam na OJK 😉
Hehe, zdaje się, że zarejestrowanie jako stadnina koni, pozwala na naliczanie na usługi 7 a nie 22% VAT. Nie jestem tego pewna, ale jakoś dziwnie jest tak, że namnożyło się stadnin koni ostatnio i często słyszę, że to przez niski VAT.
Breva- hodowlę odradzam, no może jak koniunktura się zmieni 😉
Super fajnie to wygląda!!!
Bardzo ale to bardzo mi się podoba, budynki w przyzwoitym stanie?
Ile miejsc na koniska przewidujesz?
Zatonia, o! dzięki za wszystkie rady🙂 zakładaniem dzialalności pewnie i tak będzie zajmował się mój tata, ale dobrze wiedzieć, zwrócę mu na to uwagę😉

MoniaaA, dziękuję🙂 miejsce faktycznie z urokiem🙂 cisza, spokój.. tylko trzeba się będzie postarać żeby ludzi zachęcić do przyjeżdżania😉 ale już mamy załatwionych kawalerzystów na otwarcie stajni więc luz😀 hehe no ładnie.. mamy już przygotowane otwarcie a jeszcze nawet jednego boksu nie ma;P

sznurka, no własnie w sobotę się tam przejechałam i stwierdziłam po raz kolejny że będzie trudniej niż myślałam z tą stodołą:/ nie dość że wielkie kamienne słupy, to jeszcze wystające zarówno na zewnątrz jak i do środka, w dodatku rozstawione co 5 m czyli ni przypiął ni przyłatał, a na domiar złego na środku stodoły są słupy które podtrzymują dach:/ także na dniach jadę tam z architektami i ojcem i będziemy rozkminiać co da się tam zrobić, co można wywalić, a czego nie itp.. także zobaczymy co to z tej stodoły będzie!

wistra, no właśnie raczej będą jakieś źrebole (może ze 2, 3 klaczki quarterów + hucułki, albo haflingerki), ale obawiam się że słowo hodowla będzie jednak za "duże" do tego typu działalności i głupio będzie jak to będzie stadnina.. chyba też się skłaniam ku OJK Jankowa..

a tak a propos jeszcze tych nazw - jakiś jeszcze się skrótów używa? OJK, OJ, SK, KJ, KJK..? (trzy ostatnie odpadają w takim razie:P) - są jeszcze jakieś inne skróty? z czym się spotkaliście? Jest też oczywiście rancho, ale chyba wolę coś innego, w końcu już mamy jedno - Rancho Bergerówka..

epk, kurcze ciekawe to o czym piszesz... gdzie to można potwierdzić/ zanegować?

ms_konik no właśnie jak wyżej pisałam hodowla jak Hodowla to pewnie nie, ale źrebaków nie wykluczam jakichś.. choćby po to żeby mieć w zyciu konia swojego swojego🙂 budynki - cóż.. dom do częściowej rozbiórki, resztado sporego remontu, ale będą z tego "ludzie"😉 stajnia murowana - stan bardzo dobry - z tym podejrzewam będzie najłatwiej🙂 czyli koni może nie będzie ale będzie gdzie opić smutki:P hehe🙂 a stodoła - jak wyżej pisałam sznurce, stan nie powala, w niej będzie spooooro do zrobienia🙁 ale może jakoś to pójdzie🙂 na razie jesteśmy pełni optymizmu😀 w tej stajni drewnianej liczymy że będzie koło 10 może ciutkę mniej.. bo stajnia 200 m2 ale chcemy w niej zrobić myjkę, paszarnię i siodlarnie. ale wlaściwie już teraz jesteśmy pewni że obok powstanie druga stajnia, w całości budowana od podstaw. wszystko zależy oczywiście od ilości chętnych na pensjonat i tego jak to wszystko bedzie "działało", ale z założenia ta stajnia ma być dla naszych koni i koni szkółkowych, a nowa dla pensjonariuszy🙂 no i jeszcze zostanie zrobienie krytego lonżownika, karuzeli zadaszonej, hali, ujeżdżalni... trochę jest do zrobienia😉

tak w ogóle przeczytałam ten wątek od deski do deski kopiując sobie co ciekawsze rady i wypowiedzi. ale może macie jeszcze coś do dodania? jakieś rady? dobre rozwiązania? użycie materiałów? gdybyście budowali własną stajnie to co byście chcieli w niej mieć? albo inaczej - jak wygląda Wasz idealny pensjonat dla koni? wszelkie rady mile widziane🙂 szczególnie teraz przed powstaniem projektów😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się