Breva jestem na świeżo z zakładaniem firmy, więc może pomogę.
Musisz wpisać odpowiednie PKD, czyli numer który oznacza działalność. Najlepiej jakby było wiele rodzajów działalności. Bo jeśli chcesz mieć ośrodek jeździecki, to prowadzisz naukę jazdy konnej, czyli 85.51.Z, pozostałe pozaszkolne formy edukacji, czy coś w tym stylu. Ale jeszcze będziesz chciała mieć bar, albo robić obozy jeździeckie z zajęciami plastycznymi, lub nauką tańca, to też warto dopisać. Najlepiej wpisz sobie w google pkd, druga strona to chyba będzie GUS (mają tam spis PKD w pdfie i wyszukiwarkę), lub skorzystaj z jakiś doradców on-line dot PKD(ja używałam tej strony z różnym skutkiem :
www.pkd-24.pl), bo to tutaj ważne. A jak się będzie nazywała Twoja firma, to dla GUS sprawa drugorzędna. Najważniejsza jest przeważająca działalność dla GUS.
Teraz wszystkie formalności są za darmo i późniejsze zmiany dot. rozszerzenia działalności też, więc nie ma się co spinać, że się czegoś zapomniało.
Może w gminie, gdzie będziesz składała wniosek znajdziesz kogoś kompetentnego, ja znalazłam 🙂
Mi się Jankowa podoba, ale zależy jakie chcesz wrażenie na klientach zrobić, OJK jest w porządku 🙂