Tak, istnieje spora szansa, że będzie kurs w listopadzie. Jak tylko będzie konkretny termin, to napiszę. Ale jak ktoś byłby chętny to można już się wstępnie zgłaszać.
[quote author=Hermesiowa link=topic=71.msg684845#msg684845 date=1282577906] A wybierasz się w dniu rozpoczęcia kursu, czy jakoś wcześniej? 😀
Wyjeżdżam 7 albo 8 września rano, więc będę popołudniu 🙂 Wcześniej...ze względu na egzamin wstępny. [/quote] To fajnie 🙂 bo ja też się wcześniej wybieram za względu na pana Koniowatego 🙂 🏇 a ze wstępnego jestem zwolniona 😀iabeł: 😎 😂 Mam nadzieje ,że jakoś fajnie w pokoju wyląduje :P 🙂
jestemzlasu, z tego co nam mówili na kursie, instruktorzy rekreacji zostają zniesieni-w kazdym sporcie. Teraz będzie instruktor sportu nadal wydawany przez ministerstwo z tym ze wymagania beda większe i równiez z ramienia PZJ, ustawa została podpisana w sierpniu a uprawomocnia sie w październiku. Zatem nie ma szans na kurs inst. rekreacji w listopadzie.
Moment, ja bym również prosiła linka do przepisów i powiedzcie mi czy w związku z tym jest sens robienia instruktora rekreacji skoro ma to zostać zniesione? Wie ktoś coś więcej na ten temat? Czyli w przyszłym roku juz w ogole nie bedzie kursów i takich uprawnień?
Ale rozumiem, że jak zrobi się kurs to uprawnienia pozostana, tylko czy w takim przypadku nie lepiej pod razu zrobic sportu skoro rekreacji ma byc i tak zniesiony i nie bedzie konieczny?
Ok, w takim razie moze byc moj blad nie do konca paź a grudnia,
black_mamba, dokladnego info jeszcze nie ma, a wiem tyle co napisalam wyzej
madzior, prawo nie dziala wstecz, osoby ktore maja/beda mialy inst rekreacji nadal beda mialy mozliwosc zgodnie z prawem prowadzic jazdy i wykupywac ubezpieczenie.
w przyszlym roku nie bedzie juz mozliwosc takich uprawniene zrobic.
i swoja droga bardzo dobrze, IRR zrobił duża krzywdę jeździectwu.
Uprawnienia IRR na pewno musza zostac..przeciez wszyscy, ktorzy np juz maja IRR nie zostana nagle pozbawieni praw wykonywania zawodu - prawo nie dziala wstecz.. Magdzior...nie wiem czy lepiej czy nie lepiej..problem tez polega na tym, ze z tego co slyszalam kurs ISJ trwa duuuzo dluzej, jest podzielony na czesci( zjazdy..np.2 tygodniowe) i wziazku z tym kosztuje kilka razy wiecej..a jak ktos mieszka np...300km od miejsca organizowania kursu( gdzie bezwzglednie trzeba sie stawic z wlasnym koniem), to juz wogole kaplica( no chyba, ze sie ma nieograniczona ilosc wolnego czasu oraz duza kupke kasy) 😉
Tak apropos, zastanawia mnie jeszcze jedno : Slyszalam, ze aby zapisac sie na kurs ISJ trzeba miec juz IRR oraz udowodniona 2-letnia praktyke w zawodzie..ale ..........w przepisach, ktore znalazlam na stronie PZJ http://pzj.pl/modules/mastop_publish/?tac=126 nieczego takiego nie ma...To jak to jest? Czy moge sobie tak "z miejsca " pojechac na ISJ? 😲
Z tego co wiem to obecnie na ISJ nie trzeba mieć IRR, czytałam, że jak się ma ISP to się jest zwolnionym z egzaminu wstęnego a jak nie to po prostu trzeba przystapić do egzaminu wstępnego, tak wiadomo kursy ISJ są trudniejsze, rzadsze, trzeba juz na nie przyjechac z włąsnym koniem itd więc na pewno trudniej go zrobić ale i poziom lepszy.
ale jednego nie rozumiem bo do tej pory ISJ i ISP to były tytuły PZJ'-wskie a żeby mieć uprawnienia Ministerstwa Sportu trzeba było zrobić IRR - to od przyszłego roku już tylko PZJ będzie się zajmowal szkoleniem i wydawaniem uprawnień?
Ojej, w takim razie mamy czas do końca roku. Ktoś wie na 100% kiedy nowe przepisy wchodzą w życie?
jestemzlasu, ja jestem zainteresowana na 90% kursem w listopadzie. Wiem, że w zeszłym roku też tak mówiłam, ale dostałam wtedy nową pracę i nie było szans na urlop. Teraz będę w innej sytuacji. I skoro zmieniają się przepisy, to mam nadzieję, że grupa chętnych się uzbiera.
Ło raju...dziewczyny, wybaczcie mi zapewne naiwne pytanie...ale jak myślicie: pracodawcy będą patrzeć krzywym okiem na osoby, które zrobiły IRR w "ostatnim rzucie"? I , siłą rzeczy, staż w zawodzie po zmianie przepisów będą miały dość...krótki albo nawet w ogóle?
Ło raju...dziewczyny, wybaczcie mi zapewne naiwne pytanie...ale jak myślicie: pracodawcy będą patrzeć krzywym okiem na osoby, które zrobiły IRR w "ostatnim rzucie"? I , siłą rzeczy, staż w zawodzie po zmianie przepisów będą miały dość...krótki albo nawet w ogóle?
Mam nadzieje, ze nie..ja jak sie zapisalam na kurs( na wrzesien br.), to nie mialam zielonego pojecia o tych nowych przepisach 😵
A tak na marginesie..jakie kluby organizuje kursy na ISJ?? bo jakos szukam po necie szukam i zadnych ofert ni ma 🙁 Moze bedzie ich wiecej od przyszlego roku, skoro juz nie bedzie IRR.....who knows...
o kurcze ❗ Też nie wiedziałam nic o zmieniających się przepisach 😵 No nic, zrobić chyba i tak warto 🤔 a tak btw. też nie znalazłam żadnych kursów, ani egzaminów na ISJ. Jeśli ktoś wie coś jeszcze więcej to bardzo poproszę o informacje 🙇
Wydaje mi sie, ze i tak warto zrobic IRR-a, a w przyszlym roku czy cóś, na spokojnie poszukam ISJ..zwłaszcza, że aktualnie ni mam konia do zabrania na ISJ ( na mojej 13-to miesiecznej raczej nie pojade).. 😵
Podbijam moje pytanie sprzed kilku stron..Czy ktos sie wybiera we wrzesniu do Zbrosławic? Czy to mozliwe, ze bede tam jedynym voltowiczem??? 😲
Jeśli chodz i instruktora sportu to na pewno w KJK Szary w Michałowicach jakiś czas temu był organizowany egzamin wstępny na kurs, o samym kursie nic mi narazie nie wiadomo ale można się domyslać, że skoro zrobili egzamin to i kurs może kiedys planują zrobić ale obecnie nic więcej nie wiem. tutaj info o tym egzaminie, który się odbył --> http://www.kjkszary.com.pl/strona-glowna/aktualnosci/egzamin,,11.html
EDIT: mam jeszcze takie pytanie z czystej ciekawości czy orientuje się ktoś może czy w Lewadzie jest dostęp do internetu czy nie?
chuda, wg mnie bez zmian. Jest zniesiony status instruktora rekreacji ruchowej. i to chyba w kazdym sporcie.
ale kurs na hipo konczy się instruktorem rekreacji ruchowej o specjalności: hipoterapia. teraz zdjeli i nie wiadomo co dalej. Dostałam taka informacje na emaila gdy pytałam o kurs
Słyszałam, że ma być oddzielny "status" hipoterapeuty. I wymóg technikum rehabilitacji or so. Magdziorblack_mamba1926, kursy instruktora sportu (lub studia podyplomowe) prowadzą niektóre Akademie Wychowania Fizycznego (podobne szkoły wyższe) oraz PZJ. Instruktor rekreacji ruchowej nigdy nie był wymogiem do uzyskania pierwszego stopnia trenerskiego. Owszem, PZJ chciał coś takiego wprowadzić lansując "swojego" instruktora szkolenia podstawowego, ale to nigdy nie wypaliło, bo nie było "umocowane prawnie"
O kurczaki, to trzeba w końcu pozamykać swój kurs! U mnie jakoś tak niestandardowo bo najpierw zrobiłem jazdę, została mi teoria. Co za świat... niedługo trzeba będzie robić kurs na obsługę spłuczki w toalecie. Dzięki dziewczyny 😀
halo a wiesz moze, które AWF-y organizują kursy na ISJ? Szukałam na stronie wrocławskiego, ale nic nie było ( tzn. kursy na IS były, ale nie ze specjalnością jezdziectwo). Na stronie PZJ też nic nie znalazłam, poza wymogami..gdzieś kiedyś widziałam plan takiego kursu( to była strona "Rusz z kopyta"😉, ale nie ma aktualnej informacji o tym, gdzie takowe kursy bedą/są organizowane..kiedy..????
Swoją drogą..Czy można zrobić kurs IS, a potem ''dorobić'' sobie część związaną stricte z jezdziectwem?( Czyli być zwolnionym w konsekwencji z części ogolnej)???