Jest tu dużo osób z doświadczeniem. I wciąż/ niestety/ pojawiają się opisy różnych końskich nieszczęść. Wiem, że każdy przypadek jest inny , jednak chyba można pokusić się o takie ABC? Z tego co przychodzi mi do głowy to na pewno: - Zagadnienia prawne -Kwarantanna -Karmienie i pojenie - etapy wprowadzania, ew. suplementy - Odrobaczenie - Szczepienie - Korekcja kopyt, zębów - Padokowanie -Użytkowanie
- Nie leczyć skrajnych przypadków w których zwierzę ewidentnie cierpi - lepiej uśpić. (tu: fundacje. Aż mnie coś trafia jak widzę przypadki kiedy to zwierzę wykazuje skrajne wyczerpanie i taka fundacja zbiera na wychowanka pieniądze. Ale wiadomo - im bardziej płaczliwa historyjka tym większe datki) - Jeśli zwierzę wykazuje wolę życia - próbować aż do skutku. Jeśli się nie powiedzie - nie męczyć go.
- Nie leczyć skrajnych przypadków w których zwierzę ewidentnie cierpi - lepiej uśpić. (tu: fundacje. Aż mnie coś trafia jak widzę przypadki kiedy to zwierzę wykazuje skrajne wyczerpanie i taka fundacja zbiera na wychowanka pieniądze. Ale wiadomo - im bardziej płaczliwa historyjka tym większe datki) - Jeśli zwierzę wykazuje wolę życia - próbować aż do skutku. Jeśli się nie powiedzie - nie męczyć go.
No tak. To taka ogólna uwaga. Mnie chodzi bardziej o sprawy szczegółowe. Jak postępować przy znacznych ubytkach wagi ? Jak i czym karmić? Jak to dobrać stosownie do stanu zdrowia? Kiedy uznać,że zwierzak jest gotów na odrobaczanie? Na co zwracać uwagę ? Jak nie przedobrzyć i nie zrobić wszystkiego na raz? Jak się zabezpieczyć od strony prawnej , żeby nie mieć kłopotów?
Czy koń/konie mają zapewnione dostateczne warunki?
Takim wzorem może być broszura opracowana przez lek.wetów w stanie Kalifornia w USA. Celem tej broszury jest podanie w sposób zwięzły i zrozumiały dla ludzi niekoniecznie siedzących w koniach a zawodowo związanych z przypadkami dręczenia zwierząt - policja, straż miejska, ludzie z organizacji ochrony zwierząt itp. - informacji pomocnych w ustaleniu czy dana interwencja jest uzasadniona czy też nie.
Taniu, o tym wszystkim powinien zdecydować weterynarz. Dla mnie oczywistym jest, że np. fundacja zanim wysmaruje apel z prośbą o pieniądze na leczenie konia skonsultuje dany przypadek z wetem (kilkoma ?). Zakładam, że fundacje mają współpracujących z nimi lekarzy. Notarialna trochę sobie przeczysz - bo w beznadziejnych przypadkach zwierze może do końca wykazywać wolę walki i co wtedy? Bardzo mnie natomiast interesuje inna kwestia, tak jak napisała Tania - jak się zabezpieczyć od strony prawnej żeby nie mieć kłopotów? Zwłaszcza gdy konia ratuje pojedyncza osoba a nie organizacja.
Taniu, o tym wszystkim powinien zdecydować weterynarz. Dla mnie oczywistym jest, że np. fundacja zanim wysmaruje apel z prośbą o pieniądze na leczenie konia skonsultuje dany przypadek z wetem (kilkoma ?). Zakładam, że fundacje mają współpracujących z nimi lekarzy. Notarialna trochę sobie przeczysz - bo w beznadziejnych przypadkach zwierze może do końca wykazywać wolę walki i co wtedy? Bardzo mnie natomiast interesuje inna kwestia, tak jak napisała Tania - jak się zabezpieczyć od strony prawnej żeby nie mieć kłopotów? Zwłaszcza gdy konia ratuje pojedyncza osoba a nie organizacja.
jeśli to koń fundacji czy innej instytucji to OK, ale jesli mój to decyduję JA, jeśli kupię (hipotetycznie) konia mega-chorego, wyczerpanego czy bez nogi - to jeśli uznam, ze warto (np. zamówić protezę) to żaden weterynarz mnie nie namówi na uśpienie
Zgadzam się z Dodofon,że nie można całej odpowiedzialności skierować na lekarza weterynarii. On może doradzić, wskazać kierunki. Jednak taka odratowana końska bieda jest u ratującego. Mam prośbę- nie rozważajcie CZY ratować, tylko JAK robić to sensownie. :kwiatek: Tytuł zmieniłam.
Ale kto mówi o uśpieniu? Miało być ABC postępowania z zaniedbanym koniem. To czy i kiedy odrobaczyć, czym karmić, kiedy puścić na padok i odpowiedź na pozostałe postawione przez Tanię pytania - przy zaniedbanym koniu wg mnie wymaga konsultacji z wetem.
Ale kto mówi o uśpieniu? Miało być ABC postępowania z zaniedbanym koniem. To czy i kiedy odrobaczyć, czym karmić, kiedy puścić na padok i odpowiedź na pozostałe postawione przez Tanię pytania - przy zaniedbanym koniu wg wymaga konsultacji z wetem.
Wymaga. Oczywiście. Czyli zgodzisz się,że jako początek można przyjąć: 1. Ustalenie stanu prawnego 2.Zlecenie wykonania badania lekarzowi weterynarii w celu określenia stanu zdrowia, wieku konia , potwierdzenia/wykluczenia źrebności u klaczy , określenia planu leczenia i kosztów tego leczenia. 3. Analiza własnych możliwości finansowych, organizacyjnych oraz możliwości uzyskania pomocy od innych stron w aspekcie.punktu 2 ??
[quote author=ElaPe link=topic=61229.msg1064126#msg1064126 date=1309958676] 1. Ustalenie stanu prawnego
Stan prawny jest że albo jestem posiadaczem takiego konia (kupiłam) lub podpisałam umowę adopcyjną z organizacją której konie zaniedbane przekazano.
Co tu jeszcze ustalać.
No dokładnie tak. Nie brać cudzego /wedle prawa/ konia i nie ratować . Ustalić czyją jest własnością i czy wolno nam nim rozporządzać. [/quote]
Jak cudzy koń jest dręczony/męczony: niedożywieony, zmuszany do pracy ponad siły a przy tym chory czy kulawy to ja jako ja nie mam najmniejszego prawa by się choć palcem do tego konia dotknąć w sensie że przecież tego konia nie wezmę i nie odbiorę dręczycielom.
Mogę natomiast ustnie pouczyć właścicieli że widać że zwierzą cierpi i że prawo przewiduje do 2 lat więzienia za to.
Mogę też powiadomić odpowiednie organy ścigania i organizacje pomocy zwierzętom o sprawie. I wtedy organy te mają obowiązek przystąpić do działania.
Jak sprawą nie zajmuje się żadna fundacja to sąd może zoobowiązać gminę do odebrania zwierząt właścicielowi i wtedy gmina szuka prywatnych osób, które są w stanie te zwierzęta wziąć pod opiekę. Ponieważ w tej sytuacji koń jest na "naszym garnuszku" to własciciel jeśli chce odzyskać po jakimś czasie zwierzęta (gdy sąd zezwoli) musi zapłacić za każdy dzień pobytu w naszej stajni -jeśli właściciel nie jest w stanie uregulować należności sąd ogłasza tzw. przepadek na naszą korzyść. Czyli koń staje się naszą własnością. Mam nadzieję, że nic nie pokręciłam. W moich okolicach w zeszłym roku była taka sprawa jednak za późno się obejżałam i konie już ktoś inny zabrał.
To ja opowiem historię koni, których dotyczy temat: Przywieziono do pensjonatu klacz chyba 12 letnią, jej właścicielka miała tego konia 6 lat, trzymała go wcześniej u wójka (studentka hkij) klacz była w TAAAK opłakanym stanie, że ja osobiście nigdy konia tak przeraźliwie chudego nie widziałam, wszystkie kości jej sterczały i te straszne gnaty na zadzie - dramat. Klacz zaczęła dostawać jeść około 3miarki po 2litry owsa na dobę w 3 karmieniach( czyli 2litry 3x dziennie) + siano około kostkę dziennie. Po 9 miesiącach klacz wyglądała lepiej, ale padła - dostała kolkę, trafiła na klinikę do Lublina ale i tam jej nie odratowali. Dziewczyna przywiozła niedługo potem córkę powyższej klaczy: 4 latkę, chudą jak patyk, no płakać się chciało jak na nią patrzyłam, klaczka jak dostała jeść jak inne konie - padła po miesiącu. Historia się powtórzyła identycznie, kolka, płukanie żołądka, środki rozkurczowe, kliniki wet, zgon. To jak powinno się je karmić?? Matka wytrzymała 9 mies. normalnego karmienia, córka tylko miesiąc. Ktoś mi kiedyś powiedział, że to tak jak z ludźmi z Oświęcimia itp. że nawet jeśli przeżyli, to po kilku miesiącach umierali z "przejedzenia" bo nie mogli jeść normalnie. Co o tym myślicie? Bo ja naprawdę nie wiem...
kiara ale nawet mnie nie będącą żywieniowcem koni do głowy by nie przyszło zagłodzonego konia karmić NORMALNIE od razu 😲 😲 😲 dla mnie koniepo prostu zostały "dobite" takim stylem karmienia "normalnie" to może po pół roku można karmić ale od razu?
Niby 6 litrów owsa to nie jest bardzo dużo ale jednak-należy na pewno wprowadzać owies bardzo stopniowo, bardzo wolno zwiększając dawkę. mysmy nigdy nie odkarmiali konia z kondycji takiej złej jak te konie, które widuje się na zdjęciach z internwencji ale kilka razy trafiły do nas konie mocno już chude. I na pewno podstawa będzie dobre siano i stopniowe, tez bardzo wolne wprowadzania trawy pastwiskowej. I ruch- w przypadku konia ogólnie zdrowego tylko chudego lekka (dostosowana do możliwości) praca. I na dziś na pewno dałabym takiemu koniowi jakis probiotyk, jak mieliśmy takie konie w stajni o probiotykach jeszcze nikt nie słyszał, natomiast były dostępne na rynku drożdże, które też poprawiają trawienie. No i z głowa odrobaczyć:też pomału nie od razu jakimś silnym środkiem, żeby konia nie zatruć i nie zaczopowac jelit(to się zdarza przy silnej inwazji robali).
Natomiast jesli matka i córka padły na kolkę można by doszukiwac cie jakiejś dziedzicznej wady budowy układu pokarmowego ale to by musiała być sekcja zrobiona chyba. Myśmy mieli w stajni taka "kolkopedną" rodzinę: klacz kolkowała i wszystkie jej dzieci też!
U nas w stajni jest kilkanaście fundacyjnych koni m.im zabrane z Nałęczowa. Konie przychodziły w bardzo róznej kondycji od zadowalajacej do koni skrajnie wychudzonych. Racje tu ma Magda Pawlowicz, nalezy stopniowo wprowadzać owies, podstwa jest tu dobrej jakości siano i ruch. U nas problemem równiez była psychika, tu podstwą jest spokój, pastwisko a przede wszystkim cierpliwośc. Zapraszam do obejrzenia koni w Skrzyszowie, mozecie na własne oczy zobaczyć jak konie potrafia się zmienić i przezyc mimo kilku % szans.
mtl wszystko zalezy od stanu konia i o jego dalszym zywieniu powinien decydować weterynarz bądź wykwalifikowany żywieniowiec. Ja podałam przykład owsa bo u nas w stajni właśnie taką pasze podawano 🙂
Konia z podejrzaną robaczycą powinno się odrobaczać w odstępie dwóch tygodni- przy pierwszym podaniu pół dawki, druga normalnie. Co do karmienia- na początek samo siano, a potem stopniowe dodawanie paszy treściwej- od symbolicznych dawek do pełnej. W życiu nie sypnełabym koniowi , który nie wiadomo co jadł wcześniej 4 litry owsa dziennie.
na poczatku maja przywiezlismy do nas klacz arabska z Cholew.. wiadomo- szkielet
przez pierwsze kilka dni, kilka razy dziennie po garstce siana- zero owsa... slomy miala poscielone tez garsc- wszystko wyjadala. Po dwoch tygodniach, wprowadzilismy owies- po garstce... NIE wychodzila na trawe wogole- tylko na spacery w reku kilka razy dziennie. I tak nie byla w stanie biegac. W tej chwili dostaje jesc normalnie, jak inne klacze- choc ja akurat owsem nie przekarmiam.. wole dodac musli i Mangusta musli do owsa dostaje... , wychodzi na pastwisko ze stadem.. o juz od dawna.
troche to tak- jak nakarmisz na maxa zaglodzona osobe- zabijesz ja..
my akurat karmienie, odwszawianie i odrobaczanie konsultowalismy z weterynarz, poniewaz konie w takim stanie to ogladalam na obrazkach...
jesli chodzi o utrzymanie- to moje zdanie jest takie, ze skoro sie konia adoptuje, to sie go utrzymuje.. mimo ze kon pozostaje wlasnoscia wlasciciela. Mangusta jest o tyle w trudniejszej sytuacji ze ma polamaną szczękę- i tu Fundacja pokryje koszty operacji, bo mnie zwyczajnie na to nie stac. Na szczescie po kolejnych konsultacjach- operacja odlozona jest o troche, klacz ma sie dobrze (bo w jej przypadku to jest skomplikowana operacja a nie usuniecie zeba)
ps. nadajemy sie chyba do watku-wplyw odzywiania na wyglad... miesni jej brakuje, no ale na to potrzeba wiecej czasu.
to samo siebie wyklucza. ile można "próbować do skutku", skoro skutku nie będzie?
To jak powinno się je karmić?? Matka wytrzymała 9 mies. normalnego karmienia, córka tylko miesiąc.
kto zarządził karmienie wychudzonego konia porcjami zdrowego z dnia na dzień? warto to ustalić, bo ten ktoś wydał na obydwa konie wyrok śmierci.
Post kiary utwierdza mnie w przekonaniu, że wątek może się przydać. Jednak w najczarniejszych przewidywaniach nie przypuszczałam, że jest ktoś, kto wychudzonemu koniowi zapakuje 6 litrów owsa.🤔 A Mangusta piękna.
"Się odważę" 😉 od strony chowu - na prawie się nie znam
1. Wizyta weta - ocena stanu ogólnego w tym przede wszystkim: a) zarobaczenie (badanie kału i krwi) i stopniowe zaordynowanie odpowiednich środków - uwaga przy dużym zarobaczeniu łatwo koniowi zafundować kolkę mocnym odrobaczaczem... b) ocena stanu uzębienia - ma on ogromny wpływ na trawienie c) ocena ewentualnych ran i kontuzji + leczenie d) szczepienia ochronne - tężec, grypa e) ocena stanu ogólnego na podstawie podstawowych badań krwi i ogólnego badania Istotnym jest wezwanie doświadczonego lekarza hipatry. f) ocena i korekta stanu kopyt
W momencie, kiedy mamy już informacje nt ewentualnych dolegliwości i potrzeb możemy powoli zacząć dożywiać i suplementować bidę. Ale – co jest NAJWŻNIEJSZE – i o czym już napisali przedpiszcy – nie wolno takiego konia karmić od razu pełnoporcjowo, czyli paszę i treściwą i objętościową wprowadzać należy bardzo ostrożnie małymi dawkami. Nie wolno pod żadnym względem takiego konia w tydzień, czy dwa przestawiać na pełnej dawki, chociaż są konie, które to przeżyją – lepiej chyba nie eksperymentować, czy trafiliśmy akurat na silny organizm… Istotnym jest również dawkowanie zielonek – przy koniu, który ostatnie kilak miesięcy czy lat życia spędził w komórce – podanie zielonki skończyć się może tragicznie. Warto zatem podzielić sobie wszystko na etapy: a) Odrobaczanie i skarmianie konie tylko sianem b) Ocena i „naprawa” stanu uzębienia c) Badania krwi i ordynacja suplementów z garścią pasz treściwych d) Szczepienia ochronne Wszelkie kolejne pasze wprowadzać należy bardzo powoli, dodając wszelkie nowości raczej rano niż wieczorem. W nocy nie zawsze ktoś jest w stajni (w razie kolki). Dobrym rozwiązaniem są dostępne aktualnie na rynku pre i probiotyki – wspomagające trawienie. Najtańszy enteroferment wspomoże układ pokarmowy konia. Kolejną istotną rzeczą, o której wiele osób zapomina jest ruch. Ruch wymuszony wspomaga układ trawienny, pobudza krążenie, jest bardzo korzystny dla takiego konia – oczywiście o ile stan zdrowia pozwala (kulawizny itp.) Nawet 20 – 30 minutowy spacer stępem w ręku zdziała więcej dobrego, niż stanie w boksie… Tyle w dużym skrócie, bo każdy przypadek jest indywidualny i ciężko złożyć to w zupełnie jednoznaczną całość. Tak, czy inaczej – moim zdaniem –jeśli decydujemy się na opiekę nad koniem – bidą – musimy pamiętać, że opieka, chów i leczenie takiego konia to długotrwały i niejednokrotnie trudny i kosztowny proces, a oszczędzanie na lekarzu weterynarii, czy kowalu , czy też chęć szybkiego odkarmienia (bo taki biedny, głody, chudy) niejednokrotnie może skończyć się tragicznie.