Forum konie »

Siodło skokowe

betkali, uderzaj do Zairki, ona z tego co pamiętam szyła u tego pana siodło...
Hej  🙂 Mógłby ktoś porównać prestige Meredith, Paris i Michel Robert?  😀
baelisperz mojego punktu widzenia :
- paris d : jest najpłytszy i najmniej trzymający, osobiście go bardzo uwielbiam 🙂
- meredith : już mocniej trzyma, ale nie przeszkadza. Jest to chyba najczęściej i najchętniej wybierany model.
-michel robert : zdecydowanie dla osób z dłuższą nogą, siedzisko głębokie,tylny łęk wyższy. W moim przypadku to siodło pcha nogę do przodu 🙂 
Z tych trzech paris i meredith w moich odczuciach są najlepsze 🙂
Dziękuję 😅  a jeśli chodzi o rozmiar siedziska? Bo słyszałam opinie, że w prestige'ach o romiar większych jezdzi sie lepiej  🤔
Ja mam 16 Prestiga i zastanawiam się jak patrzę na zdjęcia czy na pewno nie jest na mnie za małe, ale jeździ mi się bosko i zawsze jak się przesiadam z innego siodła to jest takie uczucie "oo tak to jest to" , mam Paris  😀 Nigdy nie słyszałam o tym, że w większym jest lepiej, ja bym powiedziała że najlepiej to szukać pod swoją d*pe i nie patrzeć na to co inni mówią za bardzo  😉 Bo już wiele razy spotykałam się ze skrajnymi opiniami na temat jednego siodła, trzeba próbować i już.
baelisper ( ale masz trudny nick )  😀iabeł: a ile masz wzrostu i jakiej budowy ciała jesteś? Ja mam 164 i nie jestem ani chuda ani aż tak gruba  😡 i 17 cali jest spoko, ale miałam też paris d 16 calowe i idealnie mi się w nim jeździło, chyba nawet lepiej niż w 17 calowym 🙂 ale to pewnie zasługa moich krótkich nóg, bo jednak w 16 wszystko jest mniejsze niż w 17 🙂 ale 17 jest bardzo uniwersalna, i wypada na pewno mniejsze niż np. 17 stubbena, kieffera czy też kentaura 🙂 w przyszłym tygodniu dopadnę aparat i cyknę zdjęcie wszystkich trzech siodeł obok siebie 🙂 będzie mniej więcej widać które i jak jest wyprofilowane 🙂
156 cm i 44 kg, taak, zdjęcia byłyby super 😍
Jeszcze coś urośniesz? 🙂 spokojnie 16 calowe  ! 🙂 nogi długie?
Nogi chyba normalne (jak na wysokość) , raczej nie urosnę 🤣
Siedziałam ostatnio w delgrange (ofc nie mam pojęcia, jakim). Wrażenia przednie, skóra miękka i taka mocno przyczepna, siedzi się tak blisko konia, że aż byłam zdziwiona. Tylko standardowo tył trochę lata w rytm kłusa. Siedziałam też w meredith special edition, ale za dużej dla mnie (18), fajna, ale nie zrobiła na mnie takiego pozytywnego wrażenia.
anai a w nowszym czy starszym brunie siedziałaś? 🙂 ja musiałam podjąć decyzję przy zakupie bruno vs cwd, i cwd wygrało 🙂 ale bruno mniej waży i też jest ładne i wygodne. A dlaczego tył żył swoim własnym życiem? Oni z reguły fajnie te siodła szyją i dobrze leżą na grzbiecie, o ile jest dobrze dopasowane 🙂
anai, zmieniasz siodło teraz? Coś jeszcze będziesz testować czy celujesz w delgrange wlasnie? 🙂
anai, mnie delgrange nie powalił. Wygodne, fajne ale nie czułam żadnego efektu wow 😀 Jeździłam też w CWD, ale jakimś starszym, i nie wiem czy dlatego że małe było, czy po prostu ma taką budowę, ale dla mnie było jakby za wąskie, nie byłam w stanie usiąść normalnie.

Jedyny efekt wow zrobił na mnie Equipe, EK 26. Mi mega pasowało. I na pewno kiedyś zaszaleje i sobie takie kupię 😀

Bacik90 ja naprawdę nie widziałam jeszcze u nas, żeby jakiekolwiek siodło Delgrange leżało dobrze. Rozumiem ze dlatego że większośc kupiona na rynku wtórnym, ale jakaś porażka z tylnymi panelami. Też na mojego Siwego potwora mierzyłam, latało tak że szok.
Bacik90, wszystkie, które widziałam na żywo, lekko latają tyłem. Siedziałam chyba w nowszym.  CWD nie ma nikt znajomy, na rynku wtórnym też rzadkość, więc raczej nie będę miała okazji przetestować.'
Puma, młody mi się zmienia, kłąb się pojawia, trzeba myśleć o innym siodle. Zresztą z tym się liczyłam 😉 Lubię Prestige, ale nie wiem, jak te nowe modele. Miałam starego M. Robert i pasowało mi bardzo. Delgrange super, ale jeśli już miałabym kupować, to używkę. PAsuje mi jeszcze equipe synergie i któryś z karbonową terlicą, ale to nie mój budżet w tej chwili. Może kiedyś.
anai, stare CWD jest u nas w stajni, wiec możesz śmiało pogadać z włascicielką, zapewne ci użyczy 😉 Ale to już zdecydowanie wiekowy model.
xxagaxx ja trafiłam na szerokie bruno, ale siedziałam w nim raptem 10 minut i na prawdę super leżało. Ale mam też konia na którego łatwo dopasować siodło 🙂
A fakt faktem - te siodła są w 90% szyte na miarę, o ile nie 100%.
W dobrze wyjeżdżone CWD 2gs na prawdę warto wsiąść 🙂 kanapa 🙂
anai a jakie odczucia w kentaurze? Te nowe prestige są wygodne, ale jakość to totalna porażka. Meredith x zeszmaciła się okropnie szybko, michel adv. też średnio polecam, takie plastikowe te siodła... 
Equipe bardzo wygodne, ale już za dużo zniszczonych ich widziałam i nie chcę 🙂  Francuzy lepszej jakości. A butet? Wisi jeden w ogłoszeniach, ale się nie przyglądałam mu 🙂
Bacik90 z czystej ciekawości, dlaczego CWD wygrało? 🙂
anai chyba ze dwa, a na pewno jedno CWD są u nas w ogłoszeniach. Po zdjęciach widać, że raczej starsze niż młodsze, ale może uda Ci się dostać na próbę.
Takie  wiekowe  cwd czy inne francuzy mnie  raczej  nie interesują,  to co się  dzieje  z kanałami  tych siodeł to raczej  porażka- za wąskie,  do tego panele  ubite.
Bacik90, kentaur  ma mega  miękkie  siedzisko,  ładnie  leży  na grzbiecie.  Jakość  skóry na plus. Do ideału  brakuje  mi małych  klocków i węższego twistu. Za szeroko  mi  😉
mils wygodniejsze było, lepiej na moim "Poniaku" leżało, no i przyznam szczerze że wygląd ostatecznie mnie przekonał  🙄 
Przy kupnie siodła zdecydowanie trzeba patrzeć na szerokość kanału, stare siodła są nawet na 2 palce wąskie :/
Moja przyjaciółka rownież z prestige i stubbena przeszła na cwd ale ten tradycyjny model, i również jest zachwycona 🙂 
anai szukaj cwd 🙂 trafiają się fajne używki, jak coś będę widziała to od razu do Ciebie pisze 🙂
dziewczyny, a czy ktoś wie, gdzie dopchaliby mi equipa? :kwiatek:
hedonistka, w Equipie? (X Horse), lub u jakiegokolwiek porządnego rymarza (osobiście polecam Ryszarda Andersza z Pleszewa)
Czy wiecie gdzie mogę znaleźć rysunek szkieletu konia z założonym siodlem skokowym (chodzi o to żeby miało wysuniętą w przód tybinkę. Ja jak znajdę taki rysunek to tylko z siodlem ujezdzeniowym, a chciałabym zobaczyć jak wygląda położenie siodła skokowego względem np. łopatki od środka  😉. Czy ze względu na bardziej wysunięte tybinki Należy siodłać nieco dalej niż ujeżdżeniówkę, tak samo, czy odwrotnie. Ostatnio słyszę dość różne opinie na ten temat  🤔 nie byłam pewna,gdzie lepiej zapytać, czy tu, czy w dopasowaniu,więc jeśli uznacie, że to pytanie nie na ten wątek, to przeniosę je gdzie indziej
Mnie nauczył pasowacz, że przód tybinki siodła skokowego ma leżeć zaraz za chrząstką łopatki.
Tak sobie przeglądałam różne strony i zachwycił mnie nowoczesny wygląd siodeł equiline
Widział ktoś z Was te siodła na żywo?
A ja polecam super siodla erreplus http://www.erreplus.com , najlepsze siodlo w jakim siedziałam, poza siodłem amerigo (którego nie udało mi sie zdobyć )
Anai, mój znajomy miał okazję jeździć w siodle equiline i był zachwycony 🙂 Tylko nie wiem w jakim modelu jeździł..
A jakie opinie o Prestige sidney? Szukałam, ale bardzo mało znalazłam na ten temat. Ktoś ma? Mogłabym podpytać o kilka rzeczy?  :kwiatek:
Witam 🙂
Chciała bym zapytać czy miał ktoś z Was do czynienia z siodłami skokowymi od pana Ryszarda Andresza? Bardzo zainteresowała mnie oferta siodła skokowego szytego na miarę ale nie wiem czy warto zainwestować czy się nie rozczaruję (np: że będzie ciężkim, twardym kolcem, nie wygodnym)
Wszelkie informacje będą pomocne 🙂

miałam i ..., naczekałam się przyszło, na koniu leżało ok (sam Andrzesz mierzył mi konia), natomiast mi w ogole nie podeszło, chciałam szeroki tunel a to odbiło się w siedzisku, chciałam lekko wysuniete tybinki, to zrobione były jak na 18,5" tak ze klocki kompletnie nie pasowały, jedno co to było porzadnie wykonane, chodź ta "super/hiper anty poslizgowa" skora przy kenTaurze czy prestige nie ma porownania.
Ja sprzedałam po miesiacu bo nie mogłam zwyczajnie w nim jeźdźić..

Za to dzisiaj przyszło do mnie wyczekane Ken Taur Trioton, mam nadzieje że będzie dobrze leżeć bo wykonanie, skóra i miękkość perfect 💘
anai świetnie wyglądają 🙂 ale ja już mam przed oczami siodło po 2 latach użytkowania 😀 i te poprzecierane tybinki i odpadająca guma.. 😀 ale widać że wygodne.
Włoskiej produkcji siodła z wyglądu są rewelacyjne, idealne, szkoda że jakością nie dorównują do francuskich siodeł 🙂 
Ostatnio gdzieś w ogłoszeniach wisiało siodło marki MEYER - bardzo polecam, siedziałam w takim i poduszka z której nie chce się zsiadać 🙂 
mrowka004 a w jakim modelu ERREPLUS siedziałaś? Firma u nas nie znana, a ceny wysokie 🙂 wyglądają ciekawie te siodła 🙂
anai świetnie wyglądają 🙂 ale ja już mam przed oczami siodło po 2 latach użytkowania 😀 i te poprzecierane tybinki i odpadająca guma.. 😀 ale widać że wygodne.
Włoskiej produkcji siodła z wyglądu są rewelacyjne, idealne, szkoda że jakością nie dorównują do francuskich siodeł 🙂 
Ostatnio gdzieś w ogłoszeniach wisiało siodło marki MEYER - bardzo polecam, siedziałam w takim i poduszka z której nie chce się zsiadać 🙂 
mrowka004 a w jakim modelu ERREPLUS siedziałaś? Firma u nas nie znana, a ceny wysokie 🙂 wyglądają ciekawie te siodła 🙂

Mam JD, siedziałam w equipe Carbon, i w większości prestige, jednak w tym sie zakochałam super wygodne 😍
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się