baelisperz mojego punktu widzenia : - paris d : jest najpłytszy i najmniej trzymający, osobiście go bardzo uwielbiam 🙂 - meredith : już mocniej trzyma, ale nie przeszkadza. Jest to chyba najczęściej i najchętniej wybierany model. -michel robert : zdecydowanie dla osób z dłuższą nogą, siedzisko głębokie,tylny łęk wyższy. W moim przypadku to siodło pcha nogę do przodu 🙂 Z tych trzech paris i meredith w moich odczuciach są najlepsze 🙂
Ja mam 16 Prestiga i zastanawiam się jak patrzę na zdjęcia czy na pewno nie jest na mnie za małe, ale jeździ mi się bosko i zawsze jak się przesiadam z innego siodła to jest takie uczucie "oo tak to jest to" , mam Paris 😀 Nigdy nie słyszałam o tym, że w większym jest lepiej, ja bym powiedziała że najlepiej to szukać pod swoją d*pe i nie patrzeć na to co inni mówią za bardzo 😉 Bo już wiele razy spotykałam się ze skrajnymi opiniami na temat jednego siodła, trzeba próbować i już.
baelisper ( ale masz trudny nick ) 😀iabeł: a ile masz wzrostu i jakiej budowy ciała jesteś? Ja mam 164 i nie jestem ani chuda ani aż tak gruba 😡 i 17 cali jest spoko, ale miałam też paris d 16 calowe i idealnie mi się w nim jeździło, chyba nawet lepiej niż w 17 calowym 🙂 ale to pewnie zasługa moich krótkich nóg, bo jednak w 16 wszystko jest mniejsze niż w 17 🙂 ale 17 jest bardzo uniwersalna, i wypada na pewno mniejsze niż np. 17 stubbena, kieffera czy też kentaura 🙂 w przyszłym tygodniu dopadnę aparat i cyknę zdjęcie wszystkich trzech siodeł obok siebie 🙂 będzie mniej więcej widać które i jak jest wyprofilowane 🙂
Siedziałam ostatnio w delgrange (ofc nie mam pojęcia, jakim). Wrażenia przednie, skóra miękka i taka mocno przyczepna, siedzi się tak blisko konia, że aż byłam zdziwiona. Tylko standardowo tył trochę lata w rytm kłusa. Siedziałam też w meredith special edition, ale za dużej dla mnie (18), fajna, ale nie zrobiła na mnie takiego pozytywnego wrażenia.
anai a w nowszym czy starszym brunie siedziałaś? 🙂 ja musiałam podjąć decyzję przy zakupie bruno vs cwd, i cwd wygrało 🙂 ale bruno mniej waży i też jest ładne i wygodne. A dlaczego tył żył swoim własnym życiem? Oni z reguły fajnie te siodła szyją i dobrze leżą na grzbiecie, o ile jest dobrze dopasowane 🙂
anai, mnie delgrange nie powalił. Wygodne, fajne ale nie czułam żadnego efektu wow 😀 Jeździłam też w CWD, ale jakimś starszym, i nie wiem czy dlatego że małe było, czy po prostu ma taką budowę, ale dla mnie było jakby za wąskie, nie byłam w stanie usiąść normalnie.
Jedyny efekt wow zrobił na mnie Equipe, EK 26. Mi mega pasowało. I na pewno kiedyś zaszaleje i sobie takie kupię 😀
Bacik90 ja naprawdę nie widziałam jeszcze u nas, żeby jakiekolwiek siodło Delgrange leżało dobrze. Rozumiem ze dlatego że większośc kupiona na rynku wtórnym, ale jakaś porażka z tylnymi panelami. Też na mojego Siwego potwora mierzyłam, latało tak że szok.
Bacik90, wszystkie, które widziałam na żywo, lekko latają tyłem. Siedziałam chyba w nowszym. CWD nie ma nikt znajomy, na rynku wtórnym też rzadkość, więc raczej nie będę miała okazji przetestować.' Puma, młody mi się zmienia, kłąb się pojawia, trzeba myśleć o innym siodle. Zresztą z tym się liczyłam 😉 Lubię Prestige, ale nie wiem, jak te nowe modele. Miałam starego M. Robert i pasowało mi bardzo. Delgrange super, ale jeśli już miałabym kupować, to używkę. PAsuje mi jeszcze equipe synergie i któryś z karbonową terlicą, ale to nie mój budżet w tej chwili. Może kiedyś.
xxagaxx ja trafiłam na szerokie bruno, ale siedziałam w nim raptem 10 minut i na prawdę super leżało. Ale mam też konia na którego łatwo dopasować siodło 🙂 A fakt faktem - te siodła są w 90% szyte na miarę, o ile nie 100%. W dobrze wyjeżdżone CWD 2gs na prawdę warto wsiąść 🙂 kanapa 🙂 anai a jakie odczucia w kentaurze? Te nowe prestige są wygodne, ale jakość to totalna porażka. Meredith x zeszmaciła się okropnie szybko, michel adv. też średnio polecam, takie plastikowe te siodła... Equipe bardzo wygodne, ale już za dużo zniszczonych ich widziałam i nie chcę 🙂 Francuzy lepszej jakości. A butet? Wisi jeden w ogłoszeniach, ale się nie przyglądałam mu 🙂
Bacik90 z czystej ciekawości, dlaczego CWD wygrało? 🙂 anai chyba ze dwa, a na pewno jedno CWD są u nas w ogłoszeniach. Po zdjęciach widać, że raczej starsze niż młodsze, ale może uda Ci się dostać na próbę.
Takie wiekowe cwd czy inne francuzy mnie raczej nie interesują, to co się dzieje z kanałami tych siodeł to raczej porażka- za wąskie, do tego panele ubite. Bacik90, kentaur ma mega miękkie siedzisko, ładnie leży na grzbiecie. Jakość skóry na plus. Do ideału brakuje mi małych klocków i węższego twistu. Za szeroko mi 😉
mils wygodniejsze było, lepiej na moim "Poniaku" leżało, no i przyznam szczerze że wygląd ostatecznie mnie przekonał 🙄 Przy kupnie siodła zdecydowanie trzeba patrzeć na szerokość kanału, stare siodła są nawet na 2 palce wąskie :/ Moja przyjaciółka rownież z prestige i stubbena przeszła na cwd ale ten tradycyjny model, i również jest zachwycona 🙂 anai szukaj cwd 🙂 trafiają się fajne używki, jak coś będę widziała to od razu do Ciebie pisze 🙂
Czy wiecie gdzie mogę znaleźć rysunek szkieletu konia z założonym siodlem skokowym (chodzi o to żeby miało wysuniętą w przód tybinkę. Ja jak znajdę taki rysunek to tylko z siodlem ujezdzeniowym, a chciałabym zobaczyć jak wygląda położenie siodła skokowego względem np. łopatki od środka 😉. Czy ze względu na bardziej wysunięte tybinki Należy siodłać nieco dalej niż ujeżdżeniówkę, tak samo, czy odwrotnie. Ostatnio słyszę dość różne opinie na ten temat 🤔 nie byłam pewna,gdzie lepiej zapytać, czy tu, czy w dopasowaniu,więc jeśli uznacie, że to pytanie nie na ten wątek, to przeniosę je gdzie indziej
A ja polecam super siodla erreplus http://www.erreplus.com , najlepsze siodlo w jakim siedziałam, poza siodłem amerigo (którego nie udało mi sie zdobyć )
Witam 🙂 Chciała bym zapytać czy miał ktoś z Was do czynienia z siodłami skokowymi od pana Ryszarda Andresza? Bardzo zainteresowała mnie oferta siodła skokowego szytego na miarę ale nie wiem czy warto zainwestować czy się nie rozczaruję (np: że będzie ciężkim, twardym kolcem, nie wygodnym) Wszelkie informacje będą pomocne 🙂
miałam i ..., naczekałam się przyszło, na koniu leżało ok (sam Andrzesz mierzył mi konia), natomiast mi w ogole nie podeszło, chciałam szeroki tunel a to odbiło się w siedzisku, chciałam lekko wysuniete tybinki, to zrobione były jak na 18,5" tak ze klocki kompletnie nie pasowały, jedno co to było porzadnie wykonane, chodź ta "super/hiper anty poslizgowa" skora przy kenTaurze czy prestige nie ma porownania. Ja sprzedałam po miesiacu bo nie mogłam zwyczajnie w nim jeźdźić..
Za to dzisiaj przyszło do mnie wyczekane Ken Taur Trioton, mam nadzieje że będzie dobrze leżeć bo wykonanie, skóra i miękkość perfect 💘
anai świetnie wyglądają 🙂 ale ja już mam przed oczami siodło po 2 latach użytkowania 😀 i te poprzecierane tybinki i odpadająca guma.. 😀 ale widać że wygodne. Włoskiej produkcji siodła z wyglądu są rewelacyjne, idealne, szkoda że jakością nie dorównują do francuskich siodeł 🙂 Ostatnio gdzieś w ogłoszeniach wisiało siodło marki MEYER - bardzo polecam, siedziałam w takim i poduszka z której nie chce się zsiadać 🙂 mrowka004 a w jakim modelu ERREPLUS siedziałaś? Firma u nas nie znana, a ceny wysokie 🙂 wyglądają ciekawie te siodła 🙂
anai świetnie wyglądają 🙂 ale ja już mam przed oczami siodło po 2 latach użytkowania 😀 i te poprzecierane tybinki i odpadająca guma.. 😀 ale widać że wygodne. Włoskiej produkcji siodła z wyglądu są rewelacyjne, idealne, szkoda że jakością nie dorównują do francuskich siodeł 🙂 Ostatnio gdzieś w ogłoszeniach wisiało siodło marki MEYER - bardzo polecam, siedziałam w takim i poduszka z której nie chce się zsiadać 🙂 mrowka004 a w jakim modelu ERREPLUS siedziałaś? Firma u nas nie znana, a ceny wysokie 🙂 wyglądają ciekawie te siodła 🙂
Mam JD, siedziałam w equipe Carbon, i w większości prestige, jednak w tym sie zakochałam super wygodne 😍