Perlica No fakt, niezłe zamieszanie aż zerknęłam na ten wniosek rejestracyjno-licencyjny i faktycnzie jest tam zdanie "Oświadczam, że posiadam niezbędne umiejętności i badania lekarskie wymagane do uprawiania dyscyplin, o które występuję we wniosku." Nie do końca dla mnie oczywiste bo z tego wynika, że gdzieś powinien być spis wymaganych badań do danej dyscypliny, które oświadczam posiadać, a tak to nie do końca moim zdaniem wiadomo. Lepsze już byłoby oświadczenie o stanie zdrowia bo pewnie o to chodzi ale sformułowanie niefortunne. Ciekawe jak to wyjdzie w praktyce ja i tak póki co się nie rejestruję więc mogę spokojnie śledzić przebieg wydarzeń😉
Otwierając szeroką podstawę jeździectwa powszechnego decyzjami Zarządu PZJ od nowego roku wprowadzamy: (...) • możliwość wykupienia licencji wstępnej bez konieczności posiadania brązowej odznaki jeździeckiej, ...)
Planowałam w tym roku rozpocząć starty w ujeżdżeniu (L i P). Czy powyższy komunikat PZJ oznacza, że już nie muszę zdawać BOJ?
Mam pytanie, czy dobrze rozumiem poniższą uchwałę, tzz., że młodzicy i juniorzy młodsi na kucach nie musza wykupywać ogólnopolskiej licencji, tylko mogą startować na regionalnej w zawodach ogólnopolskich. I podobnie tez jest z kucem? Wystarczy tylko mieć paszport sportowy dla kuca i certyfikat wzrostu?
U/851/19/Z/2015 z dnia 17.12.2015
Zarząd PZJ wyraża zgodę na starty we wszystkich zawodach ogólnopolskich młodzikom i juniorom młodszym oraz juniorom do lat 16 startującym na kucach bez konieczności wykupu licencji ogólnopolskich dla siebie i koni. Nie zwalnia to jednak zawodników z obowiązku wykupienia licencji regionalnych dla siebie i koni.
Młodzicy i juniorzy młodsi oraz juniorzy do lat 16 startujący na kucach, którzy planują starty na zawodach międzynarodowych zobowiązani są do wykupienia licencji ogólnopolskich oraz licencji międzynarodowych FEI dla siebie i koni.
Mam pytanie bo mam sprzeczne informacje od znajomych startujących i od pani w dzj... Aby startować w N klasie w ujeżdżeniu muszę przejechać 4 razy P na 58% i mieć srebrną odznakę czy bez odznaki będzie ok? Będę bardzo wdzięczna za informację kogoś zorientowanego a tymczasem idę czytać przepisy 😉
poduszka, nie ma czegoś takiego. Procedurę przyjęcia w poczet członków każdy klub ma własną. Natomiast istotny jest wniosek o wydanie licencji, gdzie jest miejsce na "podpis" klubu.
WZJ. Na kilku stronach zwiazku nadal wiszą na 2015, a podobno miał się zmienić🙂 Druga rzecz czy jest juz gdzies potwierdzenie,ze brazowa odznaka nie jest potrzebna do licencji wstepnej?
domiwa, druki są na stronie Twojego związku (z 2014 roku z reszt ą) i wg tych druków powinnaś dokonać zgłoszenia Jeśli masz wątpliwości dzwoń do związku , tfu - pisz maila, bo nr tel nie znalazłam.. Oficjalne potwierdzenie braku wymogów odznakowych masz TU
Otwierając szeroką podstawę jeździectwa powszechnego decyzjami Zarządu PZJ od nowego roku wprowadzamy: (...) • możliwość wykupienia licencji wstępnej bez konieczności posiadania brązowej odznaki jeździeckiej, ...)
Planowałam w tym roku rozpocząć starty w ujeżdżeniu (L i P). Czy powyższy komunikat PZJ oznacza, że już nie muszę zdawać BOJ?
[quote author=_Gaga link=topic=9999.msg2477429#msg2477429 date=1452246980] nagana, póki co za tym komunikatem nie poszły żadne zmiany przepisów PZJ... czyli czekamy... [/quote]
Dostałam info z PZJ, że są w trakcie zmiany regulaminów i nowe opublikują wkrótce, jednak już można się rejestrować bez BOJ. WMZJ też to potwierdził.
Czy jeśli w 2015 zapisałam się do jakiegoś klubu, to w 2016 nadal jestem jego reprezentantem i mogę w tym PZJowskim "sklepie" wykupić sobie licencję roczną dla zawodnika zrzeszonego bez żadnych konkretnych dokumentów? Czy znowu muszę udać się do klubu i wypełniać jakieś papiery z tym związane?
Ok, dzięki. 🙂 Czyli rozumiem, że ten druk z ich strony apropos licencji, ubezpieczenie i badania mogę zeskanować i wysłać mailem a licencje kupić w sklepie?
Jak to jest teraz z tym wykupywaniem licencji PZJ. Płacić trzeba poprzez sklep i potwierdzenie opłacenia zamówienia sklepowego przesłać do nich z wnioskiem i innymi papierami ??
Klami, mi od 2 tyg nie raczą odpisać z tego sklepu. Nie wiem ani jak ani czy w ogóle toto działa . BTW teraz nie ma innych papierów poza wnioskiem do wysłania .
anai, ja dodzwoniłam się do PZJu, bo miałam kilka pytań apropos konia i podobno można tylko przez sklep teraz kupować licencje i dokonywać innych opłat.
Licencja dla konia FEI kosztuje 750zł na 4 lata Licencja PZJ 250zł
Mam konia 6 lat, chcę go w tym roku puścić przez MPMK-C by spróbować zrobić licencję (wiem, jakie są szanse, ale jak nie zrobi to po treningu spokojnie znajdę kupca - koń hodowli zagranicznej)
Jaką mam licencję kupić? (konia mam w treningu, zawodnik kazał mi kupić licencję FEI, bo chce jechać jakies międzynarodowe zawody, co nie jest mi potrzebne w sumie... start w PL wystarczą do kwalifikacji i doświadczenia konia) Ale tu moje pytanie - licencja FEI kosztuje 750zł i jest na 4 lata, a PZJ tylko rok. Czy na MPMK muszę mieć też PZJ czy licencja FEI uprawnia go do wszystkich starów?
zielonaroza, nie ma w Polsce wielu zawodów krajowych WKKW. Często już od 1* organizowane są zawody CIC nie CNC - stąd zapewne wymóg zawodnika ws zakupu licencji FEI.
Słuchajcie mam do was pytanie. W czerwcu 2015 zdawałam egzamin licencyjny, nie miałam wtedy srebra i przez moją głupotę i braku odpowiedniego konia nie pojechałam na tą srebrną odznakę. Czy jeśli teraz pojadę to mi jeszcze zaliczą ? Minęło już 8 msc od zdania egzaminu, tylko, że dopiero wczoraj dowiedziałam się ,ze może minąć max 6 msc. Czy jest jakakolwiek szansa, żeby mi to uznali czy muszę zdawać egzamin licencyjny jeszcze raz ? Jestem w Pomorskim ZJ, jest taka opcja, że tam "to przejdzie" czy nie bardzo ? Czy wie ktoś gdzie wgl znajdę dokładnie ten przepis o tych nieszczęsnych 6 miesiacach ?