Forum konie »

ABC formalności OZJ/PZJ i startów na zawodach

dzięki dziewczyny  :kwiatek:
to jadę na oklep  😁
Moge normalnie startować na koniu wyposażonym w siatkową maske na chrapach ??
W skokach tak.
O, to miło. Co prawda jak sie upre to moge chwile powalczyć i jechac bez, ale skoro nie musze, to niech ma sobie koń wiekszy komfort.
Opłata za konia, kuca upoważniająca do jednorazowego startu w zawodach regionalnych

W MZJcie jest taka pozycja wyszczególniona w cenniku - czy jednorazowy start=np.przejechanie jednego konkursy czy to obejmuje jedne zawody, jako całość?
Zarejstrowanie imienia konia z zagranicy w PZHK kosztowala mnie 115zl..... To az szokujace... chyba, skoro rejestruje to rejestruje palce za to prawie 50zl , a ze imienia nie miala nadanego..zeby 115?
kolebka, jeżeli chodzi o tzw. licencję jednorazową, to u nas na zawodach skokowych jest na 2 dni zawsze 😉
[quote author=halo link=topic=9999.msg1462707#msg1462707 date=1342434913]
Nuna, ubezpieczenie musi być od następstw nieszczęśliwych wypadków, jeździeckie.

A gdzie moge takie szybko załatwić?
Gdzie najlepiej sie udać?

Korzystał ktoś z tego?
[[a]]http://www.mgzgama.pl/konie-warta%20sport[[a]]

Czy może lepiej udac sie gdzieś do PZU?
Da się to tam załatwić?
Np to by sie nadawało: http://www.pzu.pl/produkty/pzu-sport-nnw-osob-uczestniczacych-w-kulturze-fizycznej
[/quote]

ja dziś skorzystałam z [[a]]http://www.mgzgama.pl/konie-warta%20sport[[a]]
Chciałam się ubezpieczyć tylko na czas trwania zawodów (3 dni), ale nie mają takiej opcji, ubezpieczyłam się na cały rok, wszystko zrobiłam on-line w kilka minut.

w tym samym czasie wysłałam maila z zapytaniem o ofertę do PZU i do MGZGAMA, od MGZGAMA odp dostałam natychmiast:
"Nie mamy ubezpieczenia NNW na 3 dni. Jeśli jeździ Pani konno warto mieć całoroczne ubezpieczenie, które nie jest wielkim wydatkiem: 128 zł na 50 tys. sumy ubezpieczenia. Jeśli posiada Pani jakąś odznakę PzJ to jeszcze taniej. Ubezpieczenie można uzyskać "on line" na naszej stronie www.mgzgama.pl   Nazywa się Riders Casco i jest wazne na całym świecie. Jeśli  wypełni Pani wniosek dziś i opłaci składkę ( tez można on line) , wydrukuje polisę w domu , to będzie ona wazna od jutra.
Pozdrawiam
Marek Grzybowski"

a PZU jeszcze się nie odezwało 🙂

Nuna, z tego co pamiętam, składając w PZJ papiery do licencji, tam na miejscu można wykupić ubezpieczenie, nadal tak jest, bo ja już ze 2 lata nie byłam?
a PZU jeszcze się nie odezwało 🙂

Pewnie się nie odezwie - ponieważ większość firm ubezpieczeniowych nie posiada w swojej ofercie ubezpieczeń dedykowanych sportom wysokiego ryzyka poza bardzo popularnymi, jak narciarstwo alpejskie.
PZU ma ubezpieczenie NNW jeźdźców
tylko z kontaktem z nimi jest kiepsko niestety
W PZU 3 dni- 39zł, ogólnie wychodzi drogo w porównaniu do innych firm, jednak nie porównywałam ogólnych warunków ubezpieczenia.
a ja mam pytanie z innej beczki - bo nie mogę tego znaleźć na stronie PZJ (generalnie szukanie na niej czegokolwiek nigdy nie było moją domeną)

Ile za dzień płaci się sędziemu na zawodach regionalnych w ujeżdżeniu? Wiem, że sędzia główny dostaje 150%, ale nie wiem jaka jest podstawa...
Nie mogłam nigdzie znaleźć takiej informacji..
Ile czasu PZJ wystawia licencje? <zawodnika i konia>
Z góry bardzo dziękuję 🙂
nataleek14, to zależy. PZJ że PZJ czy WZJ? O ile przysłanie "plastików" trochę trwa (wydruk, poczta), to jeśli zainteresowany "pilotuje" sprawę: prześle dokumenty, sprawdzi czy dotarły, uwzględni kiedy jest "dzień licencji", dodzwoni się/do-majluje do osoby odpowiedzialnej za licencje - to w bazie danych może być prawie natychmiast.
Czyli jak pojadę na zawody i nie będę miała "plastiku",a będę ją miała "teoretycznie",to będzie dobrze??
Bo w 9 dni nie zdążą.. 🙁
nataleek14, nie spotkałam się z kategorycznym żądaniem plastiku. Natomiast, na wypadek kłopotów z dostępem do netu na zawodach (może się zdarzyć - burza, brak zasięgu) warto sobie wydrukować strony z bazy danych PZJ na których para jest już uwzględniona jako posiadająca aktualną licencję.
Na większości "cywilizowanych" zawodów wystarczy, że licencje / badania są w bazie PZJ, a sprawdzają jedynie paszporty koni i ewentualne braki w bazie.
A ja mam pytanie natury technicznej. Jeżeli będę się starała o licencję III stopnia w ujeżdżeniu, to który druczek moszę sobie wydrukować i zanieść po zawodach do sędziów, żeby mi go podpisali? Czy może wystarczą protokoły z wynikami? Oraz czy ten druczek/protokoły wystarczy że zaniosę do OZJ, czy muszę zanieść/ zeskanować i wysłać do PZJ? Czy może w zależności od tego gdzie jestem zarejestrowana? Oraz jakie są normy na licencję II stopnia w ujeżdżeniu? Bo przejrzałam całą prawie strone PZJ i znalazłam tylko normy na klasy sportowe  🤦
To ten druczek: http://www.wmzj.waw.pl/docs/form/kznl.pdf

II licencję zdobywa się poprzez II klasę sportową (zresztą III licencję zdobywa się przez III klasę sportową), także to są właśnie te normy, które znalazłaś. Wystarczy wypełniony druczek zanieść do OZJ, oni go kserują i wysyłają do PZJ.
Koniczka, i zarówno licencja III stopnia jak i II stopnia są dożywotnie?  :kwiatek: Oraz co powinnam wpisać w miejscu "KLUB-SEKCJA" w momencie gdy nie mam przynależności klubowej? Po prostu "bez przynależności klubowej"?  :kwiatek:
Tak obecnie zarówno III jak i II licencja są dożywotnie. I wpisać po prostu "bez przynależności klubowej".
1. Jak to jest z tym RK w WKKW? Czy jeżeli pojadę w tym roku dwa razy to nieszczęsne L to mogę w przyszłym roku zacząć sezon od P?

2. Chciałabym się zabrać za wyrobienie papierów mojemu źrebakowi. Mam świadectwo krycia, co potrzebuje jeszcze? Ma ktoś namiar do kogoś kto mógłby mi tego konia opisać w zachodniopomorskim?
2. Chciałabym się zabrać za wyrobienie papierów mojemu źrebakowi. Mam świadectwo krycia, co potrzebuje jeszcze? Ma ktoś namiar do kogoś kto mógłby mi tego konia opisać w zachodniopomorskim?

Pytanie co prawda niespecjalnie w temacie (chyba, że chcesz już mu licencję sportową wyrabiać)
wszelkie informacje i namiary znajdziesz na stronie Zachodnipomorskiego Związku Hodowców Koni:
http://zzhk.pl/
1. Jak to jest z tym RK w WKKW? Czy jeżeli pojadę w tym roku dwa razy to nieszczęsne L to mogę w przyszłym roku zacząć sezon od P?

tak,możesz,RK przechodzi na następny sezon.
A to tak przy okazji jeszcze dopytam RK przechodzi na jeden sezon prawda? Chodzi mi o sytuacje kiedy startowałam w sezonie 2011 i zrobiłam RK, w sezonie 2012 nie startowałam oicjalnie to w 2013 na nowo musze zdobyc RK?
masz fart,bo jest na 2 lata po sezonie,w którym się RK zrobiło 😉
2.3. Okres kwalifikacji i termin ostateczny
2.3.1.Wynik kwalifikujący musi zostać uzyskany w bieżącym roku
kalendarzowym lub w dwóch poprzednich latach.
O no to super, dzięki tak mi coś sie wydawało ale nie byłam pewna czy tyczy sie do poprzedniego sezonu i bieżącego czy dwoch poprzednich.
dzięki bardzo  :kwiatek:
A ją mam wielką prośbę!jeżeli było na forum to ok wiem że na stronie PZJ też jest ale ją nie mogę się połapać.czy jak mam licencje w skokach czyli przejechałam L na styl to mogę od razu robić II klasę sportowa czyli bodajże przejechać N 9 razy na czysto czy jest jeszcze coś po drodze? Proszę o odp.;-(
Netti, zakładając, że masz 3 licencję: konkurs egzaminacyjny + srebrna odznaka możesz walczyć o II klasę sportową (i II licencję). 8 "oczek" w N-kach, ale... do końca roku 🙁
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się