Forum konie »

ABC formalności OZJ/PZJ i startów na zawodach

Nie mam zielonego pojęcia  🤔 Ale zdziwiłam się bardzo, bo nigdy o tym nie słyszałam, a tu się okazuje, że jednak. Podobno w MZJ też tak jest, ale tego nie wiem na pewno... Znaleźli sobie po prostu dodatkowe źródło dochodu  😵 A zawodnicy raczej nie mają wyjścia w takiej sytuacji...
Ja dzisiaj się dowiedziałam, że MZJ jest taki zacofany, że płaci się i tu i tu... :/
ale na logikę: jak można?  😤

http://mzj.krakow.pl/page.php?pid=19 <------ tu cennik MZJu

cennik PZJu w załączeniu 😉
i jest jak byk napisane, ze ogolnopolska uprawnia do startu w regionalnych  😉
ja bym startowała na ogólnopolskiej,a jakby któryś sędzia nie dopuścił mnie do startu,to naskarżyłabym w pzjocie.... z ciekawości napisałabym maila do Kolegium Sędziów przy pzj.... sekretarzem jest Dariusz Orzoł,myślę,że z przyjemnością odpisze.... 😉
ciekawska, gdzie? moja koleżanka, która startuje w zawodach ogólnopolskich wykupuje 2 licencje...
w każdym razie napisałam do pani z MZJu, zobaczymy, co napisze 😉
www.pzj.pl-->rejestracja-->Regulamin rejestracji i licencjonowania PZJ-->czesc II-->punkt 2.2. Licencja roczna zawodnika.
Licencja roczna szczebla centralnego upoważnia również do udziału we współzawodnictwie sportowym w jeździectwie szczebla regionalnego.
masz to nawet tam wytluszczone  😉
ciekawska, ooo dzięki 😉  i jestem w założeniu 5 dych do przodu :P
No ja też płacę dwie składki  🤔wirek: Chociaż wydaje mi się, że jak PZJ do tej pory nic nie zrobił do tej pory, to i teraz niewiele zrobi. Bo nie wierzę w to, że nie wiedzieli. Przecież to nie trwa rok czy dwa  🤔
klub do którego chcę się zapisac leży poza moim wojewódźtwem - jak to rozegrac papierologicznie?
patrzę teraz w moją kartę rejestracyjną starą, mam wbite wyrejestrowanie z poprzedniego klubu. I jak to teraz dalej? mam wysłac podanie o rejestrację w innym czy dostanę taką nową kartę i z nią jechac po pieczątkę, że mnie zarejestrowali - pocztą? kurde!
Mozii, w sobotę na zebraniu klubu była pani z MZJu wszystko objaśniać - otóż na licencji ogólnopolskiej można startować w regionalkach, ale nie klasyfikują zawodnika w imprezach w stylu Mistrzostwa Małopolski...
i płać 50 zł dla 1 zawodów 😤
Jakaś bzdura. Na Mistrzostwach Warszawy i Mazowsza normalnie brali udział zawodnicy zrzeszeni w PZJ. Muszą tylko być zrzeszeni w klubie zarejestrowanym na Mazowszu, lub w wypadku zawodników niezrzeszonych, muszą mieć adres zameldowania na Mazowszu.
W Zachodniopomorskim też można normalnie z licencją PZJ startować na MO.
Koniczka, Frania, właśnie dyskusja zaczęła się od pytania "to Kraków jest w Australii, że nie liczymy się w PZJcie?" na co dostaliśmy takie tłumaczenie...
W sumie bez sensu to napisałam, nic mój post nie wniósł ale mi się po prostu takie głupoty w głowie nie mieszczą 😵
Dno i siedem metrów mułu...  😵
Gillian, wyślij podanie i resztę papierów do PZJ z pieczątką nowego klubu. ALE( :!🙂 ja bym zadzwoniła do PZJ-> dział rejestracji i licencji i dowiedz się dokładnie, bo może być tak, że zamiast tego papierka "Wyrażamy zgodę na zmianę barw bla bla bla" wystarczy to co masz na tamtym papierku 😉
Mozii, ale skąd mam wziąć pieczątkę nowego klubu, ja się próbuję dowiedzieć 😀
Gillian, obawiam się, że musisz się zapisać do nowego klubu - i zostać przyjęta w poczet członków, potem oświadczasz, że będziesz reprezentować barwy etc. - oświadczenie (formularz ze strony WZJ) podbija ci "nowy: klub (nowy formularz jest na każdy nowy rok) - to jest formularz "prośby o licencję" jednocześnie - ale to wiesz. Obawiam się, że WZJ właściwym do tegorocznej licencji będzie WZJ nowego klubu. I nie mam pojęcia, czy każą ci się rejestrować(!) - oddzielna opłata - od nowa - pewnie tak, bo wszyscy zbierają złotówki S:
edit: A Tobie nie będzie taniej wykupić licencji jako BPK w macierzystym WZJ? A o nowym klubie pomyśleć dopiero przy ew. rejestracji w PZJ?
Mam takie pytanie.. Bo wiele osób mi mówi , ze jeśli mam srebrną odznakę to nie musze robić licencji. W tym wątku jest napisane , że jest potrzebna i licencja i odznaka aby startować wyżej. Nikt mi tego nie może nigdy wyjaśnić.  😤 Jak to w końcu jest .?
PauliSiianka, zawodnika obowiązuje znajomość przepisów. Warunki licencji są zamieszczane w regulaminach (sądzę, że chodzi ci o skoki?). W skokach i(!) srebrna odznaka i(!) konkurs egzaminacyjny do 3,5 pkt na licencję III.
Mozii, ale skąd mam wziąć pieczątkę nowego klubu, ja się próbuję dowiedzieć 😀

Najprościej jest wypełnić formularz, podpisać, zeskanować, wysłać do klubu. Klub drukuje skan, podbija pieczątką, podpisuje, skanuje i już można to wysłać do WZJ/PZJ - sprawdziłam tak jest najszybciej - tylko trzeba mieć skaner

Mam takie pytanie.. Bo wiele osób mi mówi , ze jeśli mam srebrną odznakę to nie musze robić licencji. W tym wątku jest napisane , że jest potrzebna i licencja i odznaka aby startować wyżej. Nikt mi tego nie może nigdy wyjaśnić.  😤 Jak to w końcu jest .?

Trzeba mieć i odznakę i licencję
halo, ja się chcę zarejestrować w nowym klubie. W ubiegłym roku wypisałam się z poprzedniego, mam pieczątkę na karcie z datą wyrejestrowania itd. Gdybym pozostała BPK to byłoby taniej, bo wypisanie się i zapisanie do nowego jest traktowane jako zmiana barw klubowych i kosztuje 200zł w naszym WZJ. Rejestracja w PZJ mnie nie interesuje, jest mi kompletnie zbędna 🙂
Klub, do którego chcę się zapisać jest 700km ode mnie - dam radę pozałatwiać bez jechania tam?

fabapi  :kwiatek:
Klub, do którego chcę się zapisać jest 700km ode mnie - dam radę pozałatwiać bez jechania tam?

z Kołobrzegu 700km jest do mnie  😁 zarejestrować Cię ?
bingo, o Kraków chodzi! 😉 odezwę się do Ciebie na pw.
Dlatego ja od trzech lat jestem wolnym człowiekiem. Jeżdżę w barwach klubowych,ale moja przynależność zawsze kończy się z końcem roku kalendarzowego. Moja jeździecka wolność jest dla mnie droższa niż płacenie co roku więcej o 120zł za ponowną rejestrację. Gdybym była w tym klubie na stałe,przez ostatnie 3 lata,mając II ,musiałabym zapłacić horendalne pieniądze w PZJ za zmianę barw....
jakby właściciel mojego poprzedniego klubu, który fajnie się nawet nazywał był w porządku to nie byłoby zamieszania 😉
ja lubię mieć przynależność. No już takie skrzywienie posiadam, no 🙂 a jeszcze lepiej jak nazwa jest mi w jakiś sposób bliska 🙂
halo znam . Ale jak tyle osób mi wpaja , że licencja nie potrzebna to już sama się pogubiłam.  👀
Czyli jeśli koń ma ważny paszport to nie potrzeba już płacić za tą rejestrację konia ?(chodzi o WZJ)
Trzeba (jeśli wcześniej nie był zarejestrowany w WZJ)
halo dziękuję bardzo  🙂
ależ problemów z tymi formalnościami całymi  😉
o matko ale z tymi rejestracjami jest zamieszanie, wiem, ze było milion razy ale może ktoś mi na szybko powie czy w MZJ za zmianę barw klubowych bądź zmianę z jeźdźca zrzeszonego w klubie na niezrzeszonego jest jakaś opłata z tym związana? bo w cenniku na stronie nie ma...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się