Forum konie »

ABC formalności OZJ/PZJ i startów na zawodach

miała licencje, startowała, dlatego nie fajnie by było gdyby musiała się jeszcze tu w odznaki bawić.
Może pzj przychylnie na to popatrzy, też o licencje z Francji chodzi 🙂
Dzięki za informacje.
Powiedzcie mi proszę, żeby startować w zawodach regionalnych, potrzebna jest licencja, a co potrzebne jest, żeby zdobyć tą licencję? :kwiatek:
Musisz wykupić licencje na starty. Chyba,ze chodzi Ci o starty w klasach P i N, to wtedy musisz mieć wykupioną licencję do startów,oraz musisz zdać licencję B3,która przyznawana jest po zdaniu srebrnej odznaki oraz przejechania parkuru 100cm (teraz chyba 105 cm) na styl do 3,5 pkt.
A żeby wykupić tą licencje muszę zdać jakąś odznakę, przynależeć do pzj czy gdzieś indziej?
Caira, czy ty aby nie jesteś... patentowanym leniem? Litości - nie da się przeczytać ani odrobiny tego wątku? (+ jeszcze to pytanie w innym wątku - o strzałkę). Taaa - niech cię ktoś zarejestruje i twojemu koniowi strzałkę wyleczy - to byłoby najlepiej. I w tym momencie zaczynam błogosławić odznaki - bo ktoś inny zdać ich nie może - wyłącznie sam zainteresowany (o ile... jest zainteresowany).
halo, Może trochę jestem, po prostu nie mam zamiaru walkowac 35 stron wątku, mam lepsze rzeczy do roboty niż siedzenie pól dnia przed komputerem na szukaniu takich informacji. Są jeszce na szczescie na tym forum użytkownicy, którzy chętnie niosą pomoc innym..
"Dzięki" takim osobom jak ty - takich osób będzie coraz mniej. Ja też mam lepsze rzeczy do roboty, niż "pomagać" totalnemu LENIOWI (i egoiście "jadącemu" na innych). Tyle w temacie świątecznego nastroju 🙁
A żeby wykupić tą licencje muszę zdać jakąś odznakę, przynależeć do pzj czy gdzieś indziej?

musisz mieć zdaną brązową odznakę i nie musisz przynależeć do żadnego klubu, tylko wtedy licencja jest droższa. Rejestrujesz się w wojewódzkim związku jeździeckim jeżeli chcesz startować na ZR
jankesiara,  dziękuje pięknie :kwiatek: już wszystko jest jasne
Wie ktos moze kiedy na stronie PZJ bedzie nowy druk do rejstracji?
myslę,ze to tylko pzj wie  😉 cierpliwości,sądząc po sprawności w aktualizacji strony,powinno krótko po nowym roku się pojawić... gdzie Ci się tak spieszy? 😉
Osz ty;/
A mi na zawody 🙂 W Kwidzynie sa no i jeszcze gdzies tam jedziemy🙂 i taka lipa. chyba,ze znowu pozwola przejezdzic styczen na starych;/
jak to jest? jeśli byłam w sezonie 2O1O zarejestrowana w danym klubie, a w 2O11 nie startowałam i nie przedłużałam rejestracji to teraz muszę się od nowa rejestrować w WZJ czy mogę tylko skontaktować się z klubem i odnowić licencję?
Jak byłaś zarejestrowana to dalej jesteś, musisz tylko wykupić aktualną licencję.
a muszę ją wykupywać przez klub czy bezpośrednio do związku?
Wniosek o wydanie licencji musisz mieć podbity przez klub, ale płacisz sama. Klub tylko stawia pieczątkę i podpis.
Słuchajcie,żeby startować w ZODiM muszę mieć kupioną licencję ogólnopolską ,czy wystarczy regionalna ? W sumie,ja startowałam na regionalnej cały czas i nikt nic nie mówił,ale niektórzy mają ogólnopolską,więc wolę się upewnić  :kwiatek:
Koń i jeździec mogą być zarejestrowani tylko w WZJ. Z tego co pamiętam licencja PZJ jest potrzebna do startu w PP i MP.
Licencja PZJ jest potrzebna na każde zawody ogólnopolskie, chyba że organizator zastrzeże, że konkursy mają również rangę regionalną, ale wtedy jest osobna klasyfikacja ogólnopolskich i regionalnych.
Niekoniecznie 😉

Ze strony PZJ:
5. Wymagana dokumentacja zawodników
a) na Zawodach Ogólnopolskich, Zawodach Krajowych i Zawodach
Regionalnych:
· rejestracja zawodnika w PZJ lub WZJ;
· aktualna licencja zawodnika wydana przez PZJ lub WZJ (w
dyscyplinie skoków przez przeszkody zawodnicy w wieku do 11 lat
włącznie mogą otrzymać licencję, tzw. Licencję Młodzika, po
uzyskaniu powszechnej odznaki „Jeżdżę konno”);

Nie wiem gdzie dokładnie jest to napisane na stronie, ale na PP i MP trzeba mieć PZJ.
Frania, o jeszszuu - ale bym chciała (żeby nie trzeba było mieć ogólnopolskiej na ZO 🙂 - w skokach, w ujeżdżeniu) - i jeszcze żeby klub nie musiał płacić składki do PZJ (jedynie do WZJ)...
Ale nie ma tak dobrze, obawiam się 🙁
Nie wiem gdzie dokładnie jest to napisane na stronie, ale na PP i MP trzeba mieć PZJ.

tutaj jest Regulamin rozgrywania krajowych zawodów w kategorii dzieci i młodzieży

na stronie 4 regulaminu jest podział,jakie licencje trzeba mieć na dane sprawy (czy krajową czy regionalną):
5. Wymagana dokumentacja zawodników
Regionalnych:
· rejestracja zawodnika w PZJ lub WZJ;
· aktualna licencja zawodnika wydana przez PZJ lub WZJ;
· Zawodnik, Ŝeby podjąć trening jeździecki i móc startować na
zawodach musi posiadać waŜne badania lekarskie. WaŜność
badań lekarskich zawodnika wynosi max 6 miesięcy we wszystkich
kategoriach wiekowych.
Badania przeprowadza i wydaje zaświadczenie:
o lekarz zatrudniony w przychodni sportowo-lekarskiej;
o uprawniony lekarz medycyny sportowej;
o lekarz mający certyfikat Polskiego Towarzystwo Medycyny
Sportowej;
o lekarz, który zawarł umowę z Narodowym Funduszem
Zdrowia na udzielanie świadczeń zdrowotnych z zakresu
medycyny sportowej.
b) na Mistrzostwach Polski, Pucharze Polski, Halowym Pucharze Polski:
· Rejestracja zawodnika w PZJ.
· Aktualna licencja zawodnika wydana przez PZJ.
· KsiąŜeczka zdrowia zawodnika lub zaświadczenie lekarskie
z aktualnym badaniami.
6. Wymagana dokumentacja koni
Regionalnych:
· aktualna licencja PZJ lub WZJ,
· paszport PZJ lub paszport urzędowy, na podstawie którego
moŜna dokonać identyfikacji konia i sprawdzić waŜność
szczepień.
· dla kat. Kuców i Małych Koni - certyfikat wzrostu.
b) na Mistrzostwach Polski, Pucharze Polski i Halowym Pucharze
Polski:
· aktualna licencja PZJ,
· paszport PZJ,
· dla kat. Kuców i Małych Koni - certyfikat wzrostu
· konie startujące pod zawodnikami z grup A oraz kat Dzieci II –
dokumenty jak w podpunkcie a) powyŜej.

2 lata temu bylam zrzeszona z pewnym klubem (przez 2 lata) i tu jest moje pytanie, czy moge teraz zmienic przynaleznosc klubowa bez pojscia do wlasciciela poprzedniej stajni? bo moje stosunki z nim nie sa najlepsze, a chcialabym zaczac w tym roku startowac znowu. niby znalazlam odpowiedni (tak mysle) watek na stronie PZJ, ale chyba nie do konca zrozumialam.. ktos sie w tym orientuje czy da sie to zalatwic?
Jak jak zmieniałam barwy klubowe, to musiałam mieć pisemko w poprzedniego klubu, że wyrażają zgodę na zmianę barw klubowych zawodniczki... (imię i nazwisko) i tyle. Ale ja zmieniałam rok po roku. Natomiast koleżanka rejestrowała się pod nowymi barwami po 4 latach przerwy i tez musiała mieć to pisemko, bo nawet w WZJ bez tego nie chcieli jej zarejestrować. 
kurcze, mialam nadzieje ze jest jakis inny sposob, bo jakos nie usmiecha mi sie isc do wlasciciela. ale chyba nie mam wyjscia, dzieki za odpowiedz
możesz wysłac to listem poleconym i odczekac odpowiedni czas - brak odpowiedzi lub odpowiedź w określonym przez pzj terminie oznacza zgodę na zmianę barw. pisałam już o tym na początku tego wątku. w liście dołącz od razu ten druczek(o wyrażeniu zgody na zmianę barw),w razie,gdyby prezes klubu jednak zdecydował Ci się odpisać.
OK, przejrzałam wątek, zrobiłam sobie notatki. Upewnijcie mnie, proszę, czy dobrze rozumuję  :kwiatek:

ja startuję w regionalkach i wybieram się na OOM, więc:

sobie wykupuję "licencję roczną zawodnika junior młodszy na zawody szczebla centralnego" w PZJ za 45 zł <--- i to mi obejmuje regionalki? bo w MZJ licencja roczna na ZR wynosi 50 zł  🤔wirek:

koniowi, który posiada ważny paszport PZJ płacę "opłatę rejestracyjną konia" w PZJ za 120 zł

koniowi, który chodzi regionalki i okazjonalnie np. HPPPłd płacę "opłatę rejestracyjną konia" w MZJ za 70 zł

a w przyszłym roku, jak skończy się ważność paszportu PZJ płacę "wznowienie ważności sportowego paszportu krajowego konia" w PZJ za 120 zł

i to by było na tyle 😉

edit: a czy przy płaceniu "opłaty rejestracyjnej konia" mam wypełnić druk z załączenia ("zgłoszenie konia do rejestracji"😉?
żaczkowa, a czy w MZJ kwota za licencję nie jest stawką dla seniora? juniorzy,a tym bardziej juniorzy młodsi,zawsze mają niższą stawkę niż pełna,seniorska,stąd tez różnica na stronie pzj.

nie czytałam dawno regulaminów OOM,a nie mam teraz na to czasu,ale kiedyś można było w elminiacjach i chyba nawet w finale,jeździc na regionalnej. (edit: w finale dopiero trzeba mieć ogołnopolską)

ale tak,masz rację licencja ogólnopolska działa i na ogólnopolskie i na regionalne zawody.

jeżeli koń posiada ważny paszport pzj,to prawdopodobnie jest zarejestrowany już w PZJ i jedyne co musisz opłacić,to licencję konia na dany rok - kosztuje chyba 120 zł (nie widziałam jeszcze aktualnych cenników). jeżeli ty lub ktoś z rodziców jest właścicielem konia,a do tej pory nie zgłosiłaś tego w pzj,to powinnas zgłosić i zapłacić niestety za zmianę właściciela.

na konia,który chodzi regionalki jest podobna procedura - jeżeli choć raz miał już wykupiona licencję lub był choicą z zarejestrowany,to tez wystarczy tylko opłata licencyjna za dany rok.

jezeli masz jeszcze jakieś pytania,pisz,bo nie wiem,czy o tej porze w miare zrozumiale piszę 😉
A ja wam powiem inną ciekawostkę. W lubelskim(tam jestem zarejestrowana i mam licencję ogólnopolską), oprócz opłaty do PZJ za licencję dla siebie, musiałam zapłacić do WZJ 50zł składki rocznej. Bo owszem mogłabym startować w regionalkach na licencji PZJ, ale nie w lubelskim  🤔wirek: I wiem, że chyba jeszcze gdzieś też jest taki wymóg. ja bym o to zapytała dla pewności, żeby później jajec nie było 😉 Plakietkę mam oczywiście ogólnopolską, nie regionalną.
a na jakiej pdostawie regulaminowej się oparli? 🤔
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się