mogę rozwiać wątpliwości ze strony 8 wątku dotyczące nowego paszportu 2 w 1 - paszport na okładce posiada tabelkę na datę rejestracji w PZJcie, oraz na przedłużanie ważności co 4 lata, w środku dodatkowe strony, m. in. powtórzony opis graficzny i słowny konia - ten drugi "sportowy" na zielonych, grubszych i sztywniejszych kartkach. Jest także miejsce na wpisanie pomiaru kucy co roku do 8 roku życia - i coś tam jeszcze, ale w tej chwili nie pamiętam (paszport leży u trenerki 😉 )
moze mi ktos krok po kroku opisac wyrobienie paszportów sportowych koni?
1. wpłata haraczu za rejestrację i od razu licencję, tak? 2. przeslanie do pzj pocztą: * druk zgłoszenia konia z podaniem dokładnych danych (moze sobie wypelnic ktokolwiek czy jakas osoba upowazniona?) * paszport urzędowy z potwierdzoną przez OZHK adnotacją o aktualnym posiadaczu konia (odsyłają go pozniej, tak?) * potwierdzenie wpłaty za rejestrację (opłata rejestracyjna nie zawiera opłaty za licencję roczną). 3. PO otrzymaniu paszportu nalezy zrobic opis? czy na samym poczatku przed pkt 1? i co potem, znow odsylam paszport w celu autoryzacji?
jaki czas trwa caly taki proces?
analogicznie z zawodnikami i klubem? : 1. płacę 2. wysylam dokumenty i tyle?
moze mi ktos krok po kroku opisac wyrobienie paszportów sportowych koni?
1. wpłata haraczu za rejestrację i od razu licencję, tak? 2. przeslanie do pzj pocztą: * druk zgłoszenia konia z podaniem dokładnych danych (moze sobie wypelnic ktokolwiek czy jakas osoba upowazniona?) * paszport urzędowy z potwierdzoną przez OZHK adnotacją o aktualnym posiadaczu konia (odsyłają go pozniej, tak?) * potwierdzenie wpłaty za rejestrację (opłata rejestracyjna nie zawiera opłaty za licencję roczną). 3. PO otrzymaniu paszportu nalezy zrobic opis? czy na samym poczatku przed pkt 1? i co potem, znow odsylam paszport w celu autoryzacji?
jaki czas trwa caly taki proces?
analogicznie z zawodnikami i klubem? : 1. płacę 2. wysylam dokumenty i tyle?
długo to wszystko trwa?
Ad.1 Tak. 2. mnie te karty wypełniala Pani w OZJ, Paszport PZHK odsyłają. 3. Tak uprawniony wet robi opis konia na Zielonych kartach dołaczonych do paszportu i wtedy odsyłasz do PZJ do autoryzacji. I dopiero po autoryzacji odeślą Ci licencje konia, wraz z paszportami.
PZJ ma na str,że starają się w ciagu 2 tyg załatwić formalności.
co do zawodników: to ubezpieczenie musisz opłacić ( chyba,że klub Cię ubezpiecza to kopie polisy wysłac. książeczkę z akt. badaniami sportowymi i potwierdzenie przelewów.
Drukowałam swoje potw. przelewów,żeby było szybciej😉
hej, to znaczy, że w ujeżdżeniu żeby teraz wystartować w N-C na regionalkach trzeba mieć IIIklasę? dodam że byłam już zarejestrowana przed tymi wszystkim odznakami
ok rozumiem, a te wyniki na III wpisuje się na jakąś kartę? po co te nowe zasady, skoro już wcześniej startowałam w N-C.... tylko przerwę miałam
edit: i coś jeszcze... nadal nie rozumiem - normą na III klasę jest spełnienie wszystkich warunków podanych w tabeli (tzn P,N,C,CC) czy wystarczy tylko np. 4 x 55 % w tym P ? No bo skoro nie mogę jechać N-C bez IIIklasy to jak mam spełnić wymogi związane z klasami N-CC?
reasumując - pozostaje mi tłuczenie tyłka w P aż wyrobię 4 x 55 % i dopiero mogę jechać N?
Nie, wystarczy spełnić wymagania dla jednej klasy. Można też łączyć wyniki z różnych klas, ale robiac dopiero III licencję nie masz takiej możliwości bo możesz tylko P jeździć. Jeśli startowalas już kiedyś w wyższych klasach i masz arkusze to możesz spróbować z nimi pojsc i może Ci III dadzą- wiem, ze w WMZJ takie rzeczy przechodziły😉
Ktoś przed zmianami w ujezdzeniu licencji nie było. Od początku swojego istnienia III w ujezdzeniu jest dożywotnią, więc jakby już miała licencję to by ja dalej miała😉
powiem Ci szczerze, że nie mam pojęcia czy miałam, bo nigdy się nie interesowałam tym 🙂 ale chyba nigdy nie miałam wyniku poniżej 55% można to gdzieś sprawdzić czy miałam tę klasę?
Proszę Cie- PZJ i system ewidencji i pilnowanie czegokolwiek? Trzeba wpisywać w kartę zdobywania norm licencyjnych ( www.wmzj.waw.pl wejdź w rejestrację i tam ja znajdziesz. Nie podlinkuje Ci teraz dokładnie bo pisze z telefonu 😉 )
Do tych, ktorzy ubezpieczali sie w firmie Gama (proponowanej przez PZJ) - jaki adres wpisywaliscie? Na stronie www PZJ-tu jest podane tylko konto firmy.
Czy teraz na zawodach wkkw beda sprawdzac paszporty PZHK? Glutowi konczy sie paszport PZJ dopiero w lipcu, zeby go przedluzyc musze miec paszport PZHK, ale chce go wyrobic dopiero za ok. 2 miesiace. Chyba ze rzeczywiscie beda sie czepiac tych PZHK, to nie mam wyboru i wyrobie juz teraz. 🙄
III klasa to to samo co III licencja? Podobno w wkkw robi się tą III klasę/licencję? po przejechaniu przynajmniej 2 razy L z krosem na czysto. I coś mi się kojarzy, że wtedy jest się zwolnionym z praktyki na srebrną odznakę, jest tylko teoria - to by mi bardzo leżało, bo nie bardzo mam blisko odznaki, a jechać samemu to co innego niż konia ciągnąć. Ktoś mógłby powiedzieć czy te przepisy takie są, czy bredzę?