Forum towarzyskie »

System alarmoy i inteligentny dom - sterowanie

Jako że przymierzamy się wkrótce do małego remontu, chcielibyśmy połączyć to z montażem systemu alarmowego. Ma to być system do domku 1-rodzinnego, parterowego, powierzchnia 160 mkw. W sumie 7 pomieszczeń w tym 6 mieszkalnych, bo w kotłowni raczej nie będziemy zakładać alarmu – no chyba, że należałoby? System chcielibyśmy połączyć z firmą ochroniarską, która na wezwanie miałaby obowiązek pojawić się przed domem pod naszą nieobecność. Jaki alarm wybrać?
Wybrałabym głośny.

Rozejrzyj sie z jakich firm korzystaja w sasiedztwie. Ja mialam do czynienia z solid security i nie bylo problemow, jesli cos sie dzialo z czujkami to telefon po technika i dosc szybko przyjezdzal, jak sie zalaczyl alarm to byl telefon ze np. panowie stoja pod domem i nie widza oznak wlamu, przyjezdzaja w kilka minut, poza czujkami w domu mozna dostac piloty napadowe co znajomej sie kiedys przydalo bo ktos sie wlamal jak byla w domu.
Moi sąsiedzi też mieli super alarm. Cichy, w momencie włamania sygnał szedł do firmy... I tak jakieś 2 (?) lata temu - sąsiedzi wyjechali w okolicy Świat Bożego Narodzenia do Egiptu. Niedziela, godzina 12 - pod ich bramą krąży sobie ochroniarz (akurat wyjeżdżałam "do miasta"😉. Zapytałam o co cho - "aa bo mieliśmy zgłoszenie, ale ja tu nic nie widzę i jadę do domu - pewnie błąd jakiś"... Dużo nie myśląc weszłam na posesję (mam klucze) - od drugiej, niż brama strony - wybita szyba, dom splądrowany. Okno niewidoczne ode mnie. Ochroniarz by pojechał i tyle. Okazuje się nawet że firma ochroniarska w takim przypadku nie ma obowiązku zabezpieczyć okna - zrobiliśmy to my, tj wezwałam firmę, która zabezpieczyła okno... Sama (sic!) dzwoniłam też na policję
Włamanie było bladym świtem , ale firma dzwoniła i nikt nie odbierał, to nie przyjechali od razu...
Taka ochrona
Taki alarm
Szczęściem nic wartościowego nie zginęło

Także czytajcie bardzo dokładnie umowy, bo o takich rzeczach się na codzień nie myśli...
Ze znanych mi systemów najlepsze opinie mają AMPIO oraz Satel. Jako, że AMPIO to przede wszystkim system służący do obsługi ID, to polecam Ci dedykowanego Satel Versa. Jest to wstępna propozycja – nie znam realiów, ale z doświadczenia wiem, że jeżeli ma to być tylko i wyłącznie alarm, to Versa w zupełności powinna wystarczyć. Jest stabilna, dobrze znana instalatorom, polecana przez nich. Prosta w obsłudze.
Pracuję w firmie, która zajmuje się automatyką budynkową a także domową. Montujemy głównie Satela w inteligentnych domach.
Czytałem trochę o niej, na elektrodzie i nie tylko i rzeczywiście polecana jest przez użytkowników. A jak wygląda sytuacja ze obsługą? Skomplikowany jest? Czy taki system można obejść? Czy polecany jest też przez firmy ochroniarskie? Bo docelowo chcielibyśmy, aby nie był to tylko alarm dźwiękowy, ale taki z interwencją.
Tak się składa, że systemy Satela to aktualnie najchętniej wybierane alarmy. Przypatrz się w sklepach np. odzieżowych – przy wyjściu znajduje się manipulator z logo Satela. W 8 na 10 sklepach jest właśnie ten system. Obsługujesz przy pomocy manipulatora. Sprowadza się to do uzbrojenia przed wyjściem bądź rozbrojenia przy wejściu. Masz na to określoną ilość czasu – zwykle 1 min czy 30 sekudn. Czyli tyle, ile potrzeba do wpisania PIN-u. Jeżeli chodzi o manipulator, to jeżeli ma to być jedynie do obsługi alarmu (a nie automatyki budynkowej), to sprawdź INT-KSG. Tutaj masz jego dokładny opis: https://www.mieszkajbezpiecznie.pl/artykuly/128,sterowanie-systemem-alarmowym-czyli-krotki-przewodnik-po-manipulatorach/ Zapoznaj się z artykułem. Proponuję porozmawiać z lokalnym dostawcami systemów alarmowych.

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się