nie ma znaczenia kastracja na to czy kon bedzie skakac czy tez nie i kastracja nie zmienia charakteru konia. Sama mam młodego bo prawie 3 letniego ogiera, ale planuje go kastrowac, dla jego wygody i swojej. Ponieważ na zawody można wtedy bez problemu z innymi się zabrać, nie będzie się napalał na każdą napotkana klacz, na padok będzie mógl wychodzić obok innych koni a nie sam i odseparowany. Do tego gdy koń nie ma miec licencji to po co ma byc ogierem? A jak jest jeszcze agresywny to tym bardziej kastracja może go troche utemperować.
Mendy, dziewczynka jest niepełnoletnia, Ty nie jesteś stroną w sprawie - ale znajomą. Co mamy doradzić? Co napisać? że jakiś kompletny debil kupił dziecku ogiera i tego nie kontroluje?? że zwala na dziecko odpowiedzialność za ogiera? Że koń jest niewychowany, zaatakował dziecko (może po prostu ruszył szybciej i przewrócił) i rodzice to olali? że właściciel stajni ma swoje podejście?
Zgłoś do TOZ bicie konia, zgłoś na policję że rodzice zaniedbują dziecko.
Julie - dziewczynka ma groźnego ogiera ale nie chce nabiału się pozbyć. Wszyscy się rozpiechrzli w popłochu. Wszyscy poza Mendy, która pytała o radę, jak przekonać właścicielkę ogiera do ciachnięcia jajec.
Julie, dziewczynka ma ogiera, który ją poturbował czy coś, przez co koń stoi teraz non stop w boksie. Rodzice się nie wtrącają, trener odszedł. Ogiera nie chcą wykastrować, bo dziewczynka słyszała, że wałachy nie skaczą 😜 I była prośba, byśmy napisali, że kastraty jednak skaczą i w ogóle zaaprobować pomysł Mendy na ciachnięcie jaj, która nie wiem jaki ma związek z tym koniem czy dzieckiem, ale chyba nie jest nikim ważnym w życiu dziewczynki, skoro ta nie słucha porad :P Pewnie tylko koleżanką.
[quote author=budyń link=topic=99053.msg2490721#msg2490721 date=1454524824] ... Ogiera nie chcą wykastrować, bo dziewczynka słyszała, że wałachy nie skaczą ... [/quote] Fakt, na kobyły nie skaczą...
W każdej plotce jest odrobina prawdy 😉 Ogierów sportowych po przekroczeniu pewnego wieku nie sugeruje się wycinać . Zdarzają się przypadki , choć to nie reguła że po wycięciu konie robią się mułowate. 😉
Smok10 w pewnym wieku to już się najczęściej żadnego ogiera nie kastruje bez względu na jego użytkowanie. Tego, że robią się mulowate? Pierwszy raz coś takiego słyszę, wiem tylko o skutkach zdrowotnych 🙂
Smok10 w pewnym wieku to już się najczęściej żadnego ogiera nie kastruje bez względu na jego użytkowanie. Tego, że robią się mulowate? Pierwszy raz coś takiego słyszę, wiem tylko o skutkach zdrowotnych 🙂
W pewnym wieku , nie oznacza trupa nad grobem , tylko ok 6-7 lat wzwyż . To po pierwsze . Po drugie człowiek uczy się całe życie więc wszystko przed tobą 😉 Postaraj się uzyskać wiedzę od kompetentnych ludzi 🤣
Behemotowa bo takiego stwierdzenia nie da się zanegować 😉 czasem boli mnie brzuch po surowej marchwi. Mogę powiedzieć: Zdarzają się przypadki, choć to nie reguła że po surowej marchwi boli brzuch. Przypadki się zdarzają- zdarzają, nie jest to reguła- jasne, że nie 😀 ta-dam
Nie neguje tego, tylko się dziwię 🙂 PS: Smoku jak ja lubię kiedy Ty wiesz wszystko, łącznie z tym gdzie się uczę, co robię i u kogo trenuję <3 😀
Skoro nie wiesz , znaczy że się uczysz i bardzo dobrze ? 😉 A u kogo to nie moja sprawa 😉
P.S Wiem że niepolitycznie jest przyznać mi rację , ale warto taką przestrogę zachować dla siebie . Czasem potrafi to uratować konia i parę groszy . ( zwłaszcza jak jest wartościowy) 😉
Nie mam nic do Ciebie smoku, szczególnie, że powiedziałam tylko, że tego nie wiedziałam. Możliwe, że tak jest, ale nie trzeba od razu negować kompetencji moich trenerów czy nauczycieli 🙂
a może dobrym przykładem dla tego dziecka byłby koń crazy quick, na którym jeździ skrzyczyński? To wałach a skacze i to bardzo dobrze. wychodzi na to, że wałachy skaczą.
A kto powiedział że nie skaczą . 😲 Problem jest w tym czy kastrowanie ogiera w trakcie kariery sportowej może mieć wpływ na utratę formy. 😉 I ja mówię że może . Niektórzy uważają że nie , bo nigdy o tym nie słyszeli . 🤣 Tyle że to nie argument 😁