Mam pomysł dla re-voltowych czytelników - łańcuszek książkowy. Pomysł zrodził się z jakiejś dziwnej "piramidy finansowej" w postaci książek, która zaczęła krążyć po facebooku. Piramida to nie będzie i mam nadzieję, że Wam się spodoba. Proponuję zasady:
Do 10 lutego tworzymy listę chętnych osób, między 10 a 15 lutego rozpoczynamy zabawę. EDIT: Do 12 lutego każdy musi przesłać swój adres osobie poprzedzającej na liście.
1. Wybieramy książkę, którą lubimy, która jest dla nas ciekawa, wniosła coś ważnego do naszego życia - choćby uśmiech i radość. 2. Na kartce A4 piszemy, skąd wybór tej akurat książki, oraz notujemy jeden ulubiony cytat z wybranej lektury. Kartkę wkładamy do książki. 3. Wysyłamy książkę do kolejnej osoby z listy (ostatnia osoba z listy wysyła do pierwszej) 4. Kolejna osoba po przeczytaniu książki na kartce A4 do niej dołączonej dopisuje cytat, który najbardziej przypadł jej do gustu z lektury, podpisuje się nickiem z re-volty. I przesyła otrzymaną książkę do kolejnej osoby z listy. 5. W ten sposób wysłana książka przejdzie przez ręce wszystkich Re-voltowiczów z łańcuszka, na końcu wracając do właściciela z listą cytatów od każdego jako pamiątka z podróży po Polsce.
Na przeczytanie ksiązki proponuję miesiąc czasu - wysyłka ksiązki do 15go każdego miesiąca. Wysyłka zawsze przesyłką priorytetową, posiadającą nr nadania - aby nie zaginęła i nie szła przez kolejny miesiąc. Należy się liczyć z faktem, że książka w trakcie takiej podróży może się podniszczyć - ale myślę, że będzie to kolejne świadectwo jej przygód z podróży.
Jeżeli zbierze się nam na liście sporo osób, to podzielimy na dwa lub trzy łańcuszki - aby książki nie wędrowały dłużej, niż rok (10-12 osób w łańcuszku). Po zamknięciu listy nie dopisujemy nowych osób do istniejącego łańcuszka - ale nic nie stoi na przeszkodzie, by stworzył się kolejny. Gdy łańcuszek zakończy swój cykl, możemy zrobić losowanie kolejności, lub wymianę osób z innym łańcuszkiem w ramach urozmaicenia.
Co Wy na to? Podzielmy się swoją ulubioną książką!
1. aniapa ----------------------------------------------------------------- Wysyłka książek: do 5 dnia każdego miesiąca, zaczynamy między 1 a 5 lutego
Do 1 lutego wysyłamy teresce tytuł i autora książki na listę kontrolną. Jeśli tytuł będzie się powtarzać, o pierwszeństwie do jego wysyłki decyduje kolejność zgłoszeń.
Do 1 lutego przesyłamy adres do wysyĺki osobie poprzedzającej, dogadujemy się z nią, jaka forma wysyłki najbardziej pasuje obu osobom - pamiętajcie, by dało się ją śledzić!
Łańcuszek A 1. aniapa 2. JARA 3. Akleshia 4. Karino1998 5. pestka 6. Cariotka 7. Scottie 8. tereska 9. LatentPony
Łańcuszek B 1. sienka 2. LatentPony 3. Cierp1enie 4. Ogryzek 5. Atea 6. safie 7. hedonistka 8. JARA
A jeżeli ktoś otrzyma książkę, którą już posiada? Może osoba wysyłająca powinna się upewnić przed wysyłką? Albo żeby nie szły łańcuszkiem dwie takie same pozycje...
Myślałam o tym - albo decydujemy się na niespodziankę z ewentualnym rozczarowaniem, albo zgłaszamy tytuły, jakie chcemy wysłać. Zdecydujemy wspólnie, jak zamkniemy łańcuszek :kwiatek:
Zdecydowanie bardziej wolę niespodzianki! Nie przeszkadza mi, że będą np. 2 takie same książki w jednym łańcuszku czy książka, którą już kiedyś czytałam.
proponuję jednak żeby ustalić nie za szybki termin pierwszej wysyłki - osobiście do własnych książek jestem bardzo przywiązana, chciałabym kupić nową do wysyłki, więc myślę że chwila na namysł plus kupno mogłaby się przydać 🙂
sienka, do 15 lutego to chyba wystarczająco dużo czasu? Chociaż moim zadniem nie ma co tak długo czekać, najchętniej wysłałabym książkę 1 lutego 😉 Też wysyłam książkę, do której jestem bardzo przywiązana (i jest nowa w mojej biblioteczce), ale moim zdaniem ta zabawa właśnie na tym polega.
PS. Jeśli chcecie, to możecie mi wysłać tytuły- sprawdzę, czy się powtarzają.
A może np. jedna osoba otrzymałaby na pw wiadomość od każdego, jaką książkę wyśle. Żeby jednak uniknąć powtórzeń tej samej książki w łańcuszku?
Wtedy ktoś nie będzie miał niespodzianki. Nie ukrywam, że ja też bym ją chciała mieć 😁 ale dostosuję się do większości głosów - jeśli chcecie, skontroluję listę 🙂
Edit: teraz doczytałam ps. Od Scottie - jak chcesz mieć niespodziankę, to ja sprawdzę listę, jako założyciel zabawy poczuwam się do odpowiedzialności 🙂
Proponuję dla naszego łańcuszka termin wysyłki do 5 lutego. Co Wy na to?
Podajemy tylko tytuł czy autora też I do kogo? Ja już mam ksiazke wybraną 🙂 lezy i czeka na wysyłkę, tylko cytat trudniej wybrać bo czytałam ją już jakiś czas temu ale zrobiła na mnie ogromne wrażenie