Forum konie »

Kącik Rekreanta cz. IX (2016)

faith, wygląda jak... Pączuś z lukrem! 😉

Wiecie, co jest najlepsze? Że dzień się wydłuża i za chwilę nie będzie egipskich ciemności o godz. 16... 😀

Kulu-Lulu po wizycie u zębologa magicznym sposobem odfochował sie na owies, wysłodki i inne dobra, a w robocie jakoś się milej na ręce zrobiło 😉
We wtorek jedziemy do Sopotu, od soboty konsultacje, więc plis o kciuki żebyśmy siary nie zrobili trener i sobie, hehe :p
wątek zamknięty
dawno nie pokazywałam mojego czarnego dziecka  🙂 oto Dzidzioosoba w różowościach, przepięknie chodzi na lonży, cudownie pracuje, uprawiamy intensywną drążkologię stosowaną i tyje w oczach od kiedy skończył się problem ze złamanym zębem-niespodzianką. Jak widać na poniższych zdjęciach, grasuje i czuje się jak to dziecko- dzidziowo 😀. Jeszcze jednak musi złapać "trochę mięśnia" zanim z powrotem założę mu na grzbiet siodło 🙂  😜   😍
swoją drogą, od kiedy nic go nie boli, zrobił się tak przylepny że spędzam w stajni średnio 40 minut dłużej, tylko drapiąc, głaszcząc i przytulając. Jakoś tak wygląda, że mam farta do tych koni z genem pluszowości  😍 😍
a na Pluszka wsiadłam przedwczoraj na padoku, na oklep bez kantara nawet, pełen spontan. Od Listopada utrzymuje nienaganną jakość chodu  😍  😍  😍 Jak tylko przyjdzie wiosna, zabieram się z powrotem za wdrażanie go do roboty  😅

wątek zamknięty
dairoxroxi Madzia jaka jaśniutka  🙂 jak się sprawuje? Najfajniejsza kucynka z jaką pracowałam. Właściwie jedna z niewielu <170 na której mi się fajnie jeździło, pomimo, że wyglądało to raczej komicznie 😉

Precelek Ale wesoły Elektron  😍 i ta derka... jest genialna  😜
wątek zamknięty
Precelek obłędnie mu w tych kolorach  😍  mojej babusi opowiedziałam historię Elektronka z zębem i od razu ją przestało boleć  😁 nagle wszystko je bez problemu  😂
wątek zamknięty
Precelek, mistrzowskie kolory  😍
wątek zamknięty
Sivens bo imię Electro to nie przypadek  😁
Milla dziękuję, to dzidzioderka, wiadomo że z uwagi na stan umysłu tego Dzidzia, róż to najlepszy wybór  😁
Baffinka dziękuję w imieniu Dzidzia, cieszę się że babcia zaczęła jeść :kwiatek: :kwiatek:
mam jeszcze małego Dzidzia przed pracą  🙂 żeby nie było że on się tylko tuczy i lata jak oszalały po łące  😁
wątek zamknięty
A ja wpadam z filmem https://vimeo.com/153018778

Mam najlepszego konia na świecie. Latam 30cm nad ziemią z jego powodu  💘 Szymi jest tak ambitny, zdolny, cierpliwy, że aż się boję siadać bo zepsuję. Film to zlepek momentów z niedzielnego treningu. Pierwsze podejścia do sekwencji łopatka - wolta - ciąg w kadencji, pierwsze podejścia do piruetów w galopie i pierwsze lotne w ilości więcej niż jeden. Powinnam Karemu pomnik postawić. Usposobienie Karego najlepiej widać pod koniec filmu. Chciałam zrobić dwie lotne na ścianie, a on sobie podniósł poprzeczkę i wali w serii, a pod koniec nawet co tempo  😁 Ostatnio sam proponuje trudniejsze elementy, no koń marzenie po prostu. Jeszcze to wszystko jest rozklekotane, ale to dopiero trzeci miesiąc pracy z nowym trenerem z czego pierwszy to totalny powrót do podstaw i zabaw gaz - hamulec. Zmieniliśmy sposób jazdy o 180 stopni, wiec i ja i koń potrzebujemy trochę czasu na ogarnięcie się.

Dziękuję za uwagę, koniec rzygania tęczą  😡  😉
wątek zamknięty
tulipan Jeśli pozwolisz, że się podzielę opinią, choć jestem laik patentowany - dużo bardziej mi się podobacie  👍 Super robota, oby tak dalej. Widać, że się jeszcze odnajdujecie w nowej rzeczywistości, ale jak to się poskłada do kupy to będzie WOW 😀 Kibicuję i trzymam kciuki.

Zazdrooooszczę trenera  😍
wątek zamknięty
Atea tak jak napisałaś to wszystko jeszcze trzeba poskładać do kupy. Kary nie ma siły, dlatego zdarza mu się tracić równowagę. Ale to zupełnie naturalne i nie martwię się. Za kciuki dziękuję, będą dobrą motywacją, żeby wrócić za kilka miesięcy z jeszcze lepszym obrazkiem  🙂
wątek zamknięty
tulipan, gratki dla was 🙂 Oby więcej udanych treningów i efektów z pracy 😉
Precelek, ty ze swoją Dzidzią macie mega pole do popisu jeśli chodzi o kolory, no i super się prezentuje 🙂
wątek zamknięty
Musze sie bardziej udzielac. Mlode mi sie fajnie zajezdzaja- bez problemu na wybiegu skrecaja, zatrzymuja sie, ruszaja i oboje chodza zarowno töltem jak i klusem, wiec nie bede miala problemow z ,,wyduszeniem'' ktoregos chodu. Najbardziej zaskakuje mnie Þokkadís (Basiek), bo jest tak fajnym koniem i tak sie rwie do pracy (jak ma juz siodlo i wie,ze idziemy jezdzic to az sama rwie do przodu  😁 ). Strasznie zywa, energiczna,wesola.... taka zywiolowa Baska 😀 Bjarmi jest znowu zupelnie inny- jak ma isc to idzie, no trudno sie mowi. Kojarzy mi sie troche z emo  😂

13 lutego pierwsze zawody w tym sezonie i nadal sie zastanawiam czy startowac czy nie. Wszystko zalezy od Kleiny.

Wrzucam zdjecie Baski oraz dlaczego nie powinno sie robic zdjecia panoramicznego konia...

wątek zamknięty
Tulipan wow! To jak nie ten Szymek, którego pamiętam z poprzednich filmików i z zawodów  👍 A z kim teraz trenujesz, bo umknęła mi ta informacja?
Precelek  😍
wątek zamknięty
Precelek, Na ostatnim zdjęciu Elektro chciał zrobić tak:

I bardzo ładnie mu się udało. 😁 Muszę też przyznać, że koń ubrany na różowo na ogół przyprawia mnie o wymioty, ale w takim zestawieniu i na nim wygląda to naprawdę ładnie.

tulipan, Wspaniale to wygląda, zazdroszczę. 😍
(I jeszcze bardzo mi się podoba podkład muzyczny, uwielbiam MM. I Twój podskakujący pompon. :hihi🙂

ekuss, Panorama konia wymiata.  :wysmiewacz22: Poza tym mi się zdaje, że to mamut, nie koń. 😁

A z poprzedniej strony najbardziej podoba mi się Manti. 😀
wątek zamknięty
Milla dzięki  :kwiatek:
xequus z Marcinem Woldańskim  🙂
Julie w pompona wstąpił szatan chyba  😜
wątek zamknięty
Zairka Ale dorobiłaś się maszyny. Nie mogę doczekać się zdjęć spod siodła 😀 Co planujecie? Bardziej skoki czy ujeżdżenie?

lusia722 Oby do przodu i nie w górę! Dobrze kucyk wygląda, nawet po kontuzji.

dairoxroxi Jestem chyba nie na czasie? Masz drugiego konia oprócz łaciatego hucuła?

tulipan WOW. Na prawdę super postępy 😀 Widać że Szymek bardzo się stara, po wyjściu z łopatki do wolty świetnie majtają mu się uszy, jest zrelaksowany i skupiony na zadaniu. Marcin Woldański czyni cuda, już nie pierwszy raz wizę bardzo dobre wyniki współpracy... <zazdrość!!> 😉

faith Też ubolewam nad pogodą bo dachu brak...

Precelek Piękny Elektronek i na prawdę ładne zestawienie kolorystyczne derki, a nie przepadam za różem. Mój w tym roku jak mamut, nie derkowany i czasem mam ochotę siebie za to udusić.

Z cyklu dzień jak co dzień...Pada deszcz, na dworze szaro buro i ponuro.
Kalosze, kurtka przeciwdeszczowa, czapka, szalik i lecimy...

Wytaplany w błocie i kałuży, cały mokry i parujący, zadowolony z siebie...  Entuzjazm +100  😀

Po wyczyszczeniu i ubraniu na lonżę... Entuzjazm -100 😁

wątek zamknięty
tulipan fajnie wyglądacie  🙂
precelek jak mi się Twój Dzidź podoba  😍

A my z Donitą czekamy na weta. Wetka miała być dziś, ale nie zdąży i przyjedzie jutro. Kaszel i glut z nosa niestety nie przeszły po lekach, a dodatkowo Mała kuleje. 🙁 Oprócz tego szukamy siodła, które będzie pasowało i nie zrobi jej takiego kuku jak obecne  😵
wątek zamknięty
Zairka Ale dorobiłaś się maszyny. Nie mogę doczekać się zdjęć spod siodła 😀 Co planujecie? Bardziej skoki czy ujeżdżenie?

Powiem szczerze ze szukalam profesora w skokach ale chyba glupieje na starosc i chce mi sie ujezdzenia... A ze siodlo musze zmienic...
wątek zamknięty
Precelek, no w końcu🙂 ciesze się że wszystko u Was ok 🙂
tuch, hahaha, świetne przed i po 😀

Odwilż przyszła  😅 to oznacza błoto ale także rozmarzniętą ujeżdżalnie  😁
wątek zamknięty
W sumie to chciałam zacząć KR w 2016-tym od takiego wielkiego "boom": hej hej, wracamy, trenujemy się, jest dobrze... Chciałam - a wyszło jak zwykle  😤
Czyli ja w domu sprzedaję sprzęt, a koń w klinice po operacji. To się nazywa "boom"!  😵

Podpatruję więc sobie Was, Wasze koniska i sukcesy, i cieszy mnie to, że stała re-voltowa ekipa dobrze się trzyma 🙂 Patrząc na Was, żywię nadzieję, że i do nas w końcu uśmiechnie się los i pojeżdżę na swoim koniu dłużej niż pół roku bez żadnych kataklizmów 😉

Buziaki dla Was i kopytnych ode mnie i od Rudej  :kwiatek:
wątek zamknięty
xxmalinaxx, Jezu :O jak mi przykro, co się stało?!  😲 😕 Trzymaj się jakoś..
wątek zamknięty
O matko. 🙁 Wynik wrzodów czy coś innego się Wam przytrafiło? Dużo siły przesyłam. :kwiatek:
wątek zamknięty
Nie, dziewczyny, niestety wrzody są tylko nie dającym o sobie zapomnieć tłem. To była kolka; właściwie bez przyczyny, ot tak, z powietrza. Statystyka, jak powiedziała znajoma. Przemieszczenie okrężnicy, wzdęcie jelita ślepego. Musiała być niestety operacja - najważniejsze, że już po, a kobyła żyje. Bo przyznam szczerze, że momentami zwątpiłam  😡
wątek zamknięty
xxmalinaxx strasznie współczuje stresów 🙁 całe szczeście że dobrze się skończyło :kwiatek: trzymaj sie a konisko niech rehabilituje sie dzielnie!

Ja przyznam szczerze tez ciekawie zaczynam przygodę z Buniem przyjechał 20 grudnia, 22 pojechał na kliniki z objawami kolkowymi, spędził tam tydzień, wszystko wskazywało na zapalenie jelit wywołane silnym stresem, takze swieta mialam z glowy.. cale szczescie skonczylo sie na dobrze (tfu tfu). Przed zakupem zakuł oko, wet badał stwierdził że nie groźne powierzchowne zapalenie rogówki, kropić i przejdzie a niestety wygląda że jest coraz gorzej... w sobotę mamy wizytę wetki.
Taki mój powrót do jeździectwa.. ja nie ja to koń, a obiecałam sobie że to będzie DOBRY rok, dobry początek nowego życia a mam wrażenie że wszytsko sprzysięga się przeciwko mnie 😵
ehhh taka chwila słabości bo w głebi ducha wierze że to już koniec problemów, taki tam chrzest 🙄
wątek zamknięty
Ehh, bo to jest złośliwość losu, na którą nie mamy wpływu - ileż razy klęłam aż uszy puchły, bo się na rzęsach staje, dba, chucha i dmucha na szkapę, a jej ciągle coś. Jak nie noga to oko, jak nie oko to obtarcie - no oszaleć można! A obok się widzi "cyborga" co chodzi w siodle rodem z głębokiego prlu, jeździ na nim styl "ułańsko-fantazyjny pt galopem ze stajni, galopem do stajni" i takiego konia nic się nie ima.  😵 wtf?! I człowiekowi ręce i cycki opadają.
Dużo, dużo zdrowia dla Waszych sierściuchów laseczki!
wątek zamknięty
Zairka, wspólczuję perypetii z okiem. Pół roku walczyliśmy o oko mojego konia. Jedna rada- tylko i wyłącznie wet okulista tu liczy się czas! Bardzo mocno trzymam kciuki!!! :przytul:
wątek zamknięty
tuch Karemu uszy majtają na wszystkie strony, on po prostu polubił robotę ostatnio  🙂 A co do panierowania. Moje ogolone i zaderkowane, a potrafią się pięknie pod ciuchami ubabrać  😉

malina Będzie dobrze  :kwiatek: Operacja ze względu na wrzody czy coś zupełnie innego?
wątek zamknięty
Zairka xxmalinaxx Współczuję kolek 🙁
Trzymam kciuki za szybki powrót do zdrowia i ruszenia z kopyta bez przygód.

Moon Mamy w okolicy wiele takich oszołomów i owszem jest hajla, bajla, brama, dzida, galop ale... Trzeba im przyznać że te konie chodzą codziennie lub prawie codziennie pod siodlem a jeśli nie pracują to wychodzą codziennie na padoki na dość spore obszary, są rozruszane, nikt ich nie wyciąga nagle na jazdę po miesiącu stania w boksie. Są zaprawione w bojach, mało czego się boją i mało co robi na nich wrażenie. Często przy okazji są źle traktowane a to uczy je cwaniakowania i radzenia sobie z człowiekiem, a to z kolei chroni je przed głupimi kontuzjami. Inna kwestia też że tych koni nikt nie bada 😉
wątek zamknięty
tuch, no właśnie, ale masz poczucie, że omg - X ora konia po polach, szlabanach i gałęziach, a ty móżdżysz czy aby na pewno podłoże na hali odpowiednie na podskoczenie 40cm i... czyj koń się sypie? Ofc, że Twój! :P Złośliwość, no złośliość losu!  😤

Zairka, aż mnie ciarki przeszły na myśl problemu z okiem... Oby to nie było nic poważnego, szybko wzywaj weta, bo nietrafiona diagnoza oczna to lipa straszna :/ Z ciekawości - jakie krople dajesz i jak wet sprawdzał uszkodzenie rogówki - kroplami?
wątek zamknięty
Zairka-bardzo ci współczuję-nie piszę jak najszybciej wet okulista bo ty jesteś taką osobą  która wie o co chodzi-
Ja przeszłam gehennę z leczeniem wrzodu- w wyniku powikłania koń stracił wzrok w tym oku-doszło do bardzo cięzkiego zakazenia grzybiczno-.bakteryjnego. Ponieważ był oprócz tego bardzo ciężko chory konia musiałam uśpić-ale leczenie tego oka i co się z tym okiem działo do dzisiaj doprowadza mnie do rozstroju nerwowego.
Kto ci leczy konia i jakie krople dajesz?
Oby ten rok był dla ciebie szczęsliwszy niz jego początek-tego ci z całego serca życzę.
wątek zamknięty
walczyłam z uszkodzeniem rogówki bardzo długo i żadne krople nie działały, poskutkowało dopiero wkraplanie osocza krwi. Z oczami nie ma żartów i trzeba jak najszybciej działać... :/
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.