Mam pytanko: czy ktoś uzupełniał wypełnienie poduszek po obu stronach kłębu? Czy mocno zmieniła się szerokość siodła? Ktoś ma jakieś fotki z ,,przed" i ..po" ?
U mnie sporo się zmieniła szerokość. Tylko, że w tym siodle było bardzo mocno ubite wypełnienie + nigdy nie doszło do dokończenia dopasowania (zły kształt paneli i siodło okazało się niedopasowywalne do konia). Także nie jestem pewna na ile ta spora zmiana u mnie to jakiś wyznacznik 🙄
Chodzi Ci o osobę, która przyjedzie i sprawdzi, czy siodło dobrze leży i co ewentualnie poprawić u rymarza, czy kogoś, kto przyjedzie i przerobi siodło na miejscu?
moze być pierwsza wersja, w razie czego siodło będe mogła wysłać do rymarza u którego je kupowałam, koń się trochę rozbudował i wydaje mi się że nie mieści się w swój rozmiar natomiast porównanie łęków M i L nie dało mi odpowiedzi czy coś trzeba zmienić dlatego szukam kogoś kto się zna na miejscu 🙂
Dziewczyny, polecicie mi jakiegoś "Magika", który by przyjechał do Wrocławia, wypchałby siodło i najwyżej poszerzył łęk na miejscu? Boję się trochę wysyłać do p. Andresza, że coś źle pomierzę 🙁
Roudzielec, są tacy (np. w Niemczech), którzy mają w aucie cały zestaw maszyn, tylko dopasowanie siodła nie kosztuje wówczas 200 zł, czy nawet 200 euro, bo sam dojazd droższy... 😉
Ojej, a myślałam, że tacy też u nas jeżdżą 🙁 no nic, to pozostaje mi mieć nadzieję, że dobrze pomierzę siodło i wyślę do p. Andresza. Ma ktoś może do niego telefon? Chyba, że polecacie kogoś innego? Siodło prestige (zmiana wypełnienia i ewentualnie poszerzenie łęku).
_GagaDziękuje, poszukam :kwiatek: sumirejeśli dojeżdżają to nie oczekuję, żeby to kosztowało 200 zł. W Traveling Saddle przyjeżdżają, mierzą i wysyłają siodło do Niemiec. Jednak nie opłaca mi się wydawać od 800 zł w górę za dokładne dopasowanie siodła do konia, bo moja kobyła prawdopodobnie źrebna, więc za jakiś czas będzie miała labę, a po wyźrebieniu siodło już nie będzie dobre 🤔 a wypełnienie wymienić trzeba.
W ten weekend ma być we Wrocławiu pani Ewa Zaremba, która ukończyła kursy saddle fittingu, wiem że mierzy konia i siodła wysyła do pana Andresza do korekty albo proponuje jakieś inne - prowadzi komis. U nas w okolicy ludzie są zadowoleni z jej usług. https://www.facebook.com/events/1521196968174983/
Ok już zamowiłam do dopasowania teraz sprawa rymarza, albo wyslę do swojego ale to znowu pocztą etc. albo do p.Koniecznego - i tutaj pytanie czy ktoś już poprawiał wypełnienie/zmieniał łęk etc? Jakie opinie pod względem dopasowania siodła do konia po odebraniu od rymarza?
tak w ramach sprostowania... Traveling Saddle już nie wysyłają do Niemiec, bo mają już własne maszyny. Dzięki temu skrócił się czas czekania na siodło i cena odrobinę spadła.
A możecie kogoś polecić z mazowsza, łódzkiego? Albo kogoś kto dojedzie szybciej niż za 2-3 miesiące? Rozważałam Kentaury z usługą pasowania, ale są bardzo długie terminy, rozmawiałam też z Panią od Prestige - z rozmowy wynikało, że ma dużą wiedzę, ale też termin i chyba cena jest dość wysoka? Przynajmniej tak jest na stronie. No i pasują tylko prestige. A mi by chodziło o kogoś takiego jak Paweł Kostrzewa - żeby wymierzyć konie pod kątem różnych siodeł i ew. komis.