Nie wiem, czy zwróciłyście uwagę na ogiera, jakim od sierpnia zeszłego roku dysponuje Janów? Niestety nie ma licencji na krycie i nie wiem, czy stadnina będzie się starała o taką i czy w ogóle nadaje się dla małopolaków? Na mnie zrobił ogromne wrażenia charakterem. W sierpniu król Bahrajnu podarował stadninie ogiera Kuheeilan Aafas Maidaan, zupełnie innego w typie jak janowskie araby. Konie w Bahrajnie są hodowane bez dodatku krwi koni spoza wyspy. zresztą wszystko jest w opisie konia. Z tego co wiem, już jest użytkowany w stadninie pod siodłem. Oto jego opis: http://www.janow.arabians.pl/pl/oferta/ogiery/oo/opis.php?knr=49633&rok=2015
Wybiera sie ktos do na championat do Bialki w tym roku?
berula, nie wydaje mi sie, zeby uzycie tego ogiera bylo dobrym pomyslem. Fakt, jest prosty na nogach (jak zreszta wiekszosc bahrajnskich arabow, ktore widzialam), ale ma ciezka glowe i szyje, kiepsko sierusza. Do tego bahrajnskie araby nie slyna ze specjalnie mocnych nog, ani dobrego serca. Ich niewatpliwa zaleta to charakter, duzo ogierow arabskich tamtejszej hodowli pracuje w rekreacji, nie ma potrzeby ich kastrowania. Mysle, ze lepszym pomyslem byloby dopuszczenie do polkrwi ogiera po Enzo czy Psytadelu, albo z linii Eldona, Ontario. To duzo bardziej uzytkowe linie.
Witam,przychodzę z zapytaniem o tego ogiera http://www.bazakoni.pl/anonse,a-17513.html ktoś cos na jego temat jest wstanie powiedziec? zostawił jakieś potomstwo,skaczące ?
W MPMK hodowli Zagranicznej jest 1 koń Capital Bej po Małopolaku Acan Beju / Berlin Bej 😲 co prawda przedostatni , ale jest . W koniach hodowli Polskie są aż 2 .( tez na końcu )
smoku, nie rozumiem co masz na myśli- są konie z Emetytem w papierze, Sebastanem i coś tam jeszcze, chyba z 5-6 koni z młp do 3 pokolenia znalazłam. Acz ja się cieszę z innych wyników, innej rasy😉 rodzynki, ale za to 1 na pudle🙂
tak jak napisalam, ja się cieszę z wyników trakenów, polskiej hodowli🙂 - nawiązanie do wyników koni polskiej hodowli, z polskimi papierami -takimi jak małopolaki. Nie ma co patrzeć tylko na to , że DE przedostatni, ale, że przez dwa dni jako jedyny zerowiec w swojej grupie. Trzeciego dnia coś się kondycyjnie posuło:/ ale o niego akurat, tak jak i Asterixa jestem spokojna. Ten walewicki małopolak też może się jeszcze pokazać.
Nie mówię że nie , bo często konie nic nie pokazują w YH a potem raptem wyskakuja jak Filip z konopii ( indyjskich ) 😁 Aczkolwiek , w koniach Polskiej hodowli , koni z stricte Polskim papierem jak na lekarstwo a Młp prawie zero . 😉 Żeby nie było , dla mnie koń ma być dobry , z resztą jak się patrzyło na L'Colantosa , to szczęka opadała. W sumie zdeklasował wszystkie 4-ro latki w klasyfikacji łącznej. Po prostu , taki powinien być koń sportowy . DOBRY ! A czy po jakich reproduktorach i skąd to bez znaczenia. 😎
Dobry koń nie ma maści i pochodzenia, ale nie na MPMK- to impreza hodowlana i tu i papier i wygląd i w niższych klasach styl skoków się liczył. Mnie cieszy, że polscy hodowcy mają dostęp do zagranicznych top reproduktorów, nie boją się inwestować w zachodnie matki, a jak PZHK się to nie podoba to inne księgi przyjmują bez problemu🙂 tak jak ten koń od córki Berlin Beja🙂