Forum konie »

jazda drogą publiczną

Mieszkam na przedmieściu (dzięki Bogu) i muszę pokonać ok. 200-300 metrów ulicą by wydostać się za miasto, do polnych dróg.
W pierwszą stronę mogę jechać poboczem, ale w drugą jest problem. Czy jeździec ma prawo jechać konno chodnikiem?
A może lepiej prowadzic konia? W dawnych czasach wracałem tą samą stroną drogi (czyli jechałem poboczem po lewej stronie), ale samochodów na drogach przybyło przez te kilkanaście lat i raczej nie jest to już bezpieczne  😫
300 metrów to żadna odległość, ja bym normalnie jechała jeśli koń nie boi się samochodów.
tomek4495, - prawą stroną ulicy wierzchem, lewą prowadzisz. Śmiało jedź/idź po chodniku, jak nikomu nie będziesz przeszkadzać, tylko ewentualnie sprzątnij po koniu 🙂
po pierwsze przyzwyczaj konia do samochodów i ruchu, żeby się nie spłoszył, nie ma znaczenia, jedziesz wierzchem, czy porwadzisz, ważne się nie bał
co do jeżdżenia wierzchem, po chodniku, jak fajni ludzie to może nikt nie zwróci uwagi, ale zasadniczo jak zwróci uwagę to będzie miał racje, z tego co ja pamiętam po chodniku jeździć wierzchem nie można
A jak to jest z tą jazdą po lesie? ja tam kiedyś jeździłem zupełnie beztrosko leśnymi duktami, ale ostatnio przeczytałem że łamałem prawo!! 🤔
Panowie leśnicy twierdzą że koń niszczy nawierzchnię (150 konny ciągnik nie, samochody grzybiarzy również są niewinne). Podobno można dostać mandacik 😵
tomek4495 zawsze się wtedy mówi, że koń poniósł i się zgubiłeś, ładnie się wtedy prosi leśniczych by wyprowadzili Cię na szlak konny 🙂 Wystarczy umieć zagadać, a jak fajni leśniczy to nawet nie zwrócą uwagi 🙂
Ale możesz prowadzić konia.
Jak dobrze, że mam szlak koło stajni w lesie 🙂
tomek4495, jazda konna w lasach państwowych jest dozwolona wyznaczonymi drogami. I tak możesz powiedzieć - że jedziesz wyznaczoną drogą, nie po poszyciu. Panowie pewnie na to, że nie jest wyznaczona do jazdy wierzchem. Ty na to, że ustawie o specjalnym wyznaczeniu do jazdy wierzchem nie ma ani słowa. Jeżeli jest droga - można po niej jeździć. Oprócz wycinki, zakazu wstępu do lasu itd. Ew. mandatu nie przyjmujesz, domagając się jednak, żeby znalazł się na nim przepis stosownej ustawy.

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się