Forum towarzyskie »

Numizmatyka

Przeszukałam i nie ma takiego wątku, jeśli się mylę proszę o zamknięcie tego i skierowanie do właściwego.

Witam,
Potrzebuję pomoc w zidentyfikowaniu monety.
Kilka lat temu w ziemi znalazłam, dziś przypadkiem przy sprzątaniu ponownie na nią natrafiłam.
Czy ktoś coś o niej wie? Co to za moneta, skąd pochodzi, z kiedy? Cokolwiek?
Z góry dziękuję za informacje 🙂

Bardzo ciekawa moneta, szkoda, że tak mocno zniszczona. Jak będę miała chwilę to przejrzę kolekcję mojej mamy, może znajdę coś przynajmniej podobnego, ten orzełek (a może wrona) patrzący w lewo jest zastanawiający.
Myślałam, że jest to może niemiecka moneta, ale właśnie orzeł ma głowę w przeciwną stronę...
Ja wiem tyle, że bardzo wczesne polskie orły miały ponoć głowy w lewo, ale nie wiem, do jakiego okresu. Piastowskie chyba owszem, dalej nie wiem.
Te wilki czy coś to może być herb rodu, który bił te monety.
Ale mogę się mylić.
za czasów łokietka orły miały ponoć głowy losowo, raz w lewo raz w prawo.
księstwo koźle miało kozła może tu szukać?

ktoś stwierdził, że to jarmarczny żeton. Co mam przez to rozumieć?
Dziwna ta moneta, żadnej cyferki, ani literki :P

Parę lat wstecz, mąż robił podjazd do garażu i po wyrzuconej stamtąd ziemi skakała córka. Znalazła w niej monetę "wielka pogoń litewska", swoją drogą też gdzieś ją wsadziłam i nie wiem gdzie
matrosowa a nie masz nigdzie w okolicy żadnego numizmatyka, żeby pójść i pokazać tę monetę?
Napisałam @ do kilku, czekam na odpowiedź.
Mam jeszcze muzeum :P
Mi to szczerze mowiac na monete w sensie pieniadza nie wyglada - wlasnie ze wzgledu ze brak jakichkolwiek liter czy daty, nawet w tych wytartych miejscach nie wyglada jakby mialy tam ewentualnie byc.
Jak juz sie czegos dowiesz to daj znac 🙂
matrosowa, możesz jeszcze spróbować na jakimś forum numizmatycznym, np. forum.tpzn.pl

Żeton jarmarczny to moneta, która można sobie jako pamiątkę za kilka złotych wybić na jakimś festynie/jarmarku
A moze to taki suwenir? Wybijaja takie "monety" czasem w roznych skansenach/muzeach itp...
też bym na to stawiała
"branża" rekonstrukcji historycznej jest u nas już na tyle rozwinięta, że oferta rozmaitych kopii jest spora
http://www.gacekkopie.pl/kategorie/galeria
http://www.mennicasudecka.pl/doc/urzadzenie.pdf

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się