Bredzisz i naprawdę mi wszystko jedno czy dlatego ze jesteś głupi, jak sam o sobie wcześniej pisałeś, czy dlatego ze jesteś nikczemny, jak cię ja podejrzewam
wrotki, rozumiem że mi nic nie masz do powiedzenia?
Ja naprawdę szczerze nad tym myślę i czasem to aż mi na maksa głupio że wierzyłam że tym razem będzie inaczej, słupki sondażowe momentami fajnie skakały, wszystko wyglądało jakby zmierzało ku obecności Korwina w sejmie... Jak się skończyło, wszyscy wiemy.
Bredzisz i naprawdę mi wszystko jedno czy dlatego ze jesteś głupi, jak sam o sobie wcześniej pisałeś, czy dlatego ze jesteś nikczemny, jak cię ja podejrzewam
Bo mam inne zdanie niż ty ? To nie jest Polski Mesjasz , tylko następny który z Polityki zrobił sobie źródło utrzymania. Pamiętam jak zaczynał . On był zawsze przeciw . Na tym zbijał swój kapitał polityczny i budować ł elektorat. Zawsze skromny ale wystarczający żeby gdzieś dalej istnieć .
Pytania o Lasy Państwowe, wiek emerytalny i sześciolatki mają jednak zostać zadane. - Zwracam się do Senatu z wnioskiem, by poddać te kwestie pod ogólnokrajowe referendum w dniu wyborów parlamentarnych - poinformował w orędziu Andrzej Duda.
Smok10, a to źle że pyta o sześciolatki i lasy państwowe? Przecież te dwie kwestie wywołały takie oburzenie w Polsce, że ich ignorowanie przez PO w debacie publicznej było po prostu bezczelne. Już zwłaszcza o tych sześciolatkach, które zdaje się nawet uzyskały wystarczająco podpisów, by poddać je pod referendum...
Pytania o Lasy Państwowe, wiek emerytalny i sześciolatki mają jednak zostać zadane. - Zwracam się do Senatu z wnioskiem, by poddać te kwestie pod ogólnokrajowe referendum w dniu wyborów parlamentarnych - poinformował w orędziu Andrzej Duda.
To właśnie odróżnia Dudę - który spotkał się z ludźmi, którzy zebrali miliony podpisów i wysłuchał opinii - uznając słusznie, że skoro tyle osób wnosi o demokratyczną weryfikację polityki państwa - to należy to brać pod uwagę - odróżnia w ten sposób, że rudy i mściwy głosił, że JOW to sztandarowy program PO - a gdy dostał ponad milion podpisów za referendum, to wsadził je w niszczarkę - zaś Komorowski nagle, po wielu latach, z dnia na dzień uznał, że to "ważna sprawa" - jak już przegrywał.
Masz więc zestawienie respektowania woli społeczeństwa (Duda) - z cyniczną, obłudną i bezwzględną grą - Tusk i Komorowski.
Rozumiem, że Komorowski może ogłaszać referendum, a Duda nie? Poziom twojego chamstwa i bezczelności jest już żenujący.
Poziom twojego chamstwa i bezczelności jest już żenujący.
Nie gniewaj się ale jesteś zindoktrynowanym tłukiem . 🙄 Z pozdrowieniami ,, Spieprzaj dziadu '' 😉
Bush - A dla czego nie zadawać pytania o podatki ,. Korwin pyta dla czego karać ludzi za ciężką pracę 😁 Można napisać książkę ważnych roszczeń i o wszystko zapytać w referendum . 🙄
Smok10, nie odpowiedziałeś mi na pytanie - czy uważasz że referendum w sprawie sześciolatków to zły pomysł? Bo ja uważam, że bardzo dobry, zbierali podpisy, protestowali w sejmie, była przecież cała batalia o to, że sześciolatki nie powinny iść do szkoły. A peło miało to wszystko w tej części ciała, gdzie plecy tracą swoją szlachetną nazwę.
Nie pytam o podatki i księgi roszczeń - pytam o sześciolatki. Jesteś za czy przeciw referendum? A skoro przeciw, to dlaczego? Uważasz że rodzice nie mają prawa decydować o tym, że chcą posłać dziecko do szkoły jak będzie miało 7 lat?
Busch - Tak , odpowiem ci , dla mnie ten pomysł jest debilny ! Chyba że ograniczysz wiek osób wypowiadających się na ten temat do 30 lat . Co może na ten temat wypowiedzieć się osoba w przedziale wieku 60 - 90 lat ???? Czy dewotka która nigdy nie miała dzieci , albo pedofil , czy homoseksualista ???? 😉 Ja w swoim wieku uważam że jestem niekompetentny , choć wypowiedział bym się na tak ! 6- latki powinny iść do szkoły jeżeli są na takim etapie rozwoju że daje im to taką możliwoośc . Ale z racji wieku , odpowiedź na takie pytanie zostawił bym młodym rodzicom . 😉
P.S Chciała byś żeby o losie twojego dziecka secydowali wszyscy i cały przekrój społeczeństwa ??? A masz dzieci ??? 🤔
Bush - A dla czego nie zadawać pytania o podatki ,. Korwin pyta dla czego karać ludzi za ciężką pracę 😁 Można napisać książkę ważnych roszczeń i o wszystko zapytać w referendum . 🙄
Art. 63 ustawy o referendum ogólnokrajowym - tow. ignorancie prawny, zwolenniku mania w d... woli wyborców.
Referendum o podatki nie można ogłosić z inicjatywy obywateli - jest to enumeratywnie wymienione w ustawie. W sprawach lasów, dzieci itd. zebrano wymaganą ustawą ilość podpisów - łącznie ok. 6 milionów. Ustawa o referendum nie jest po to, by była normą blankietową - tzn. paciorkami dla baranów, "niech sobie zbierają" - jak to traktował Tusk.
Do bezczelności i chamstwa dodałeś jeszcze ignorancję.
Dragon zein: P.S Chciała byś żeby o losie twojego dziecka secydowali wszyscy i cały przekrój społeczeństwa ??? A masz dzieci ??? 🤔
... i do tego jeszcze łżesz. O to chodzi, by rodzice mieli wybór - żeby nie decydowała za nich wąska grupa nawiedzonych lewaków, ogarniętych obsesją - jak jest obecnie.
Nestor - Chcesz decydować o małych dzieciach czy powinny chodzić do szkoły w wieku 6 czy może 7 lat , a może 8 miu , a może zamiast do szkoły powinny do 21 roku chodzić na religię . ??? 😎 Brakuje ci władzy i wpływu na losy ludzi ???
... i do tego jeszcze łżesz. O to chodzi, by rodzice mieli wybór - żeby nie decydowała za nich wąska grupa nawiedzonych lewaków, ogarniętych obsesją - jak jest obecnie.
Nie gniewaj się ale rozumem to ty nie grzeszysz a w swoim zacietrzewieniu zgubiłeś istotę problemu . Poddając takie pytanie pod referendum , nie dajesz prawa do decydowania rodzicom o losie własnych dzieci , tylko dajesz je wszystkim . I tym znienawidzonym lewakom i ekstremistom , dewotkom , pedofilom , pederastom , homofobom i ogólnie wszystkim innym którzy ukończyli 18 lat a moga mieć nawet i 130 lat i zaawansowane wszelkie choroby z obsesja na punkcie radia Maryja włącznie 😁 😁 😁
Nestor - Chcesz decydować o małych dzieciach czy powinny chodzić do szkoły w wieku 6 czy może 7 lat , a może 8 miu , a może zamiast do szkoły powinny do 21 roku chodzić na religię . ??? 😎 Brakuje ci władzy i wpływu na losy ludzi ???
Once again: ja o niczym nie decyduję i nie będę decydował - to rodzice mają mieć prawo wyboru. Jak napisałem - łżesz w sprawie orędzia prezydenta - albo oglądałeś jakiś program agitpropu z aktorem - ale to nie był prezydent. Ten prawdziwy powiedział wyraźnie - że chodzi o to, by rodzice mieli prawo wyboru.
Co do religii - ja to rozumiem, że twoim zdaniem lepiej, jak będą decydowali mułłowie, bankierzy, czy jakieś niejawne bliżej nieokreślone gremia. Skoro - nie mogą wyborcy (patrz wyżej), nie może Kościół, to kto może? Kto jest taki mądry, że stanowi źródło norm i będzie nam mówił, jak żyć? Politycy? A może blogerki modowe?
Ty po prostu nie masz pojęcia ani o historii, ani o gospodarce, ani o makroekonomii - nie mówiąc o teorii i źródłach prawa. Serwujesz jakieś odgrzewane bolszewickie komunały dla gawiedzi. Głupota póki co nie jest karalna - możesz mieć dowolne poglądy.
To co ty serwujesz , to nie jest merytoryczna dyskusja dorosłych tylko pyskówka dzieci z piaskownicy . 😎
Jak rodzice mają decydować ??? jeżeli o tym czy 6 cio latki pójdą do szkoły ma się wypowiedzieć CAŁY NARÓD !
cytat : Klub PiS złożył we wtorek w Sejmie wniosek o przeprowadzenie referendum ws. zniesienia obowiązku szkolnego dla 6-latków. Polacy mieliby odpowiedzieć w nim na jedno pytanie - czy są za tym, by dzieci sześcioletnie rozpoczynały naukę w szkole.
GDZIE TU SĄ RODZICE ??? Komisja wyborcza będzie sprawdzać czy oddajesz głos jako rodzic 6 cio latka. ???? Jesteś zacietrzewionym starym dziadem i zindoktrynowanym oszołomem , który nawet nie wie za czym miałby głosować , ważne że to PIS dało narodowi pod rozwagę . Nie masz własnego rozumu tylko powielasz zdanie swojego GURU , prezesa Jarosława , polskę zbawa., 😎 Wzbogacone o przekaz Radia Maryja i słowo ojca Dyrektora. ( not ' a bene mojego idola biznesu ) 😉
P.S Dziewczyny , co się nie wypowiadacie ??? Czy pasuje wam układ żeby moherowe berety z radia Maryja decydowały o waszych 6-cio latkach w imie podniesienia słupków sondażowych Prawa I Sprawiedliwości . 😁 😁 😁 😁 Umieram z ciekawości żeby poznać opinię u źródła. 😁 😁 😁
Smok10, znacząca większość wyborców jednak jest, albo BYŁA, albo BĘDZIE rodzicami 6-latków. Posłałam syna do szkoły jako 6-latka (sama też poszłam jako 6-latka) i jednak chciałabym móc powiedzieć NIE takiemu przymusowi. 6-latki nie są dojrzałe do warunków naszych przechowalni zwanych szkołami. Nie pojmuję jak można krzywdzić dzieci bo a) trzeba zajęcia dla nauczycieli b) "trzeba dostosować się do Unii".
Busch - Tak , odpowiem ci , dla mnie ten pomysł jest debilny ! Chyba że ograniczysz wiek osób wypowiadających się na ten temat do 30 lat . Co może na ten temat wypowiedzieć się osoba w przedziale wieku 60 - 90 lat ???? Czy dewotka która nigdy nie miała dzieci , albo pedofil , czy homoseksualista ???? 😉 Ja w swoim wieku uważam że jestem niekompetentny , choć wypowiedział bym się na tak ! 6- latki powinny iść do szkoły jeżeli są na takim etapie rozwoju że daje im to taką możliwoośc . Ale z racji wieku , odpowiedź na takie pytanie zostawił bym młodym rodzicom . 😉
P.S Chciała byś żeby o losie twojego dziecka secydowali wszyscy i cały przekrój społeczeństwa ??? A masz dzieci ??? 🤔
Lol, ale wiesz że jak Ci się nie podoba głosowanie w ważnych sprawach społecznych, to powinieneś się przeprowadzić do jakiejś monarchii czy coś? 😁
A Ty uważasz że dziecko musi wyjść z Twojej własnej macicy albo być owocem Twoich własnych lędźwi, żebyś był w stanie w ogóle ogarnąć, czy wolny wybór pomiędzy sześcio-, a siedmiolatkami w szkole to jest coś dobrego, czy też coś złego? Rozumiem że w kwestii finansowania rolnictwa prawo głosu mają tylko rolnicy, a w kwestii wieku emerytalnego wypowiadają się tylko emeryci? 😁
Żeby nie było niedomówień - nie uważam, że referendum to w ogóle dobry pomysł. Bo zwykle i tak nie ma wystarczającej frekwencji, a już zwłaszcza nie będzie jak pytania będą dotyczyć JOW-ów czy finansowania partii. A w kwestii sześciolatków rząd powinien po prostu przestać rżnąć głupa, bo narod już swoją wolę jasno wypowiedział. Tylko teraz tak - Duda NIE może odwołać referendum, bo zaraz podniesie się larum że nie szanuje peło, byłego prezydęta i w ogóle demokracji, bo odwołał referendum. Więc jak już to referendum musi się odbyć, to fajnie by było, żeby chociaż jedno pytanie było sensowne. Bo w tej chwili mamy jedno pytanie niekonstytucyjne, jedno pytanie źle sformułowane i jedno pytanie bez sensu. Więc skoro już i tak te pieniądze zostaną przepuszczone, to ja bym dodała coś o lasach i sześciolatkach.
Wiesz Smoku, pewnie znasz to powiedzonko, że jak jedna osoba mówi Ci, że jesteś osłem, to powinieneś ją olać. Jak dwie tak mówią, to się nie przejmuj. Jak trzy... to może kup sobie siodło 🤣. I ja Ci mówię tak: nieracjonalny strach przed PiS-em przysłonił Ci całkiem prawidłową ocenę sytuacji. Mam wrażenie, że gdyby jutro Duda poniósł bohaterską śmierć w płomieniach, ratując kotka, to powiedziałbyś, że to też było okropne ze strony prezydenta, bo nigdy nie lubiłeś tych śmierdzących pchlarzy. I pomyśl sobie, że nie mówię tego dlatego, bo lubię Dudę - mam serce po prawej stronie, a to socjalista 🤣.
Halo - To nie jest głos i decyzja dla znaczącej większości , co robiłaś badania ??? Ilu jest rodziców , a ilu pedofilów a ilu moherów ??? ilu więźniów , ilu dziadów nad grobem . .
Nie gniewaj się halo ale , jak chcesz bronić swoich racji to bądź raz obiektywna . Mogę się z tobą zgodzić lub nie ale w czymś co jest solidnie argumentowane , a nie na zasadach nie bo nie . To pachnie oportunizmem i indoktrynacją a nie własnym zdaniem .!!!
Busch - JESTEŚ ZA A NAWET PRZECIW !!!! Przeczytaj siebie co piszesz i zastanów się nad tym . 😁 😁 😁
Smok10, wiem, rozwijanie bardziej wyważonych opinii jest bolesne, wymaga wysiłku i konfrontowania się z własnymi błędami poznawczymi... nie wszystkim polecam 😁
P.S Dla czego piszesz o bezpodstawnym strachu przed PIS em . 🙄 2 lata ich rządów dały jeszcze mało podstaw ? ! Tu nie ma nic pozbawionego podstaw. Wszystko doskonale udokumentowane , 2 latami ciężkiej pracy nad tym żeby na koniec dostać potężnego kopa w dupę !!! 😁 To jest własnie HISTORIA !
P.S Śmierć nie czyni z nikogo bohatera tylko czyny !!! Pytanie czy ratował by kotka czy kijem przytrzymywał żeby kotek nie uciekł . 😉 W obu przypadkach można zginąć ,a od opinii ludzi zależy czy ten czyn był bohaterski czy zgoła owrotnie . 🤣 Nasi bohaterscy żołnierze do niedawna byli zdrajcami , niektórych dopiero nie tak dawno rehabilitowano . Tak że często punkt widzenia na bohaterstwo zależy od punktu widzenia tego kto te czyny ocenia . ( jaka opcja polityczna ) 😉
No ale co takiego strasznego działo sie w czasie tych dwoch lat, czego nie było za PO albo SLD? Moze ty mi powiesz bo raz juz pytałam i okazało sie ze był Lepper i ktos sie zawstydził przed Europa. Tak jakby w Europie nie bylo oszołomów albo jakby ta Europa w ogole sie interesowała, kto tam sie kula po sejmie w tej Polsce.
Poza tym z Lepperem to ciężko winić PiS, zwyczajnie musieli wybrać jedyny możliwy sojusz żeby w ogóle rządzić. Jakoś PO nikt nie obwinia o to, że są w koalicji z leśnymi dziadami z PSL 🙄
Zapytaj się ilu lekarzy aresztowano i na ilu wytworzyli materiały żeby ogłosić sukces ilu ludziom zniszczyli zycie . Wystarczy przypatrzeć się sprawie Marczukowej czy Podgórskiego . Do tego knucie Ziobry na Kaczmarka , wywalenie Marcinkiewicza przez Prezesa żeby przejąć władzę , stworzenie afery gruntowej w celu samoistnego rządzenia , wiele wiele innych . A co zrobili dobrego , nic. Młodzież na emigracji pisała im hasła spieprzaj dziadu , tak go witano w Anglii i Irlandii . Ile km autostrad i tras szybkiego ruchu powstało za ich rządów ?? Może 5 kilometrów. Nic nie robili tylko knuli , ale motłochowi to wystarczy , jak pokażą jakiegoś lekarza wyprowadzanego w kajdankach to motłoch będzie skakał do góry . Ale tego czy był winny już nikt nie sprawdzi , ktoś po drodze zapomniał że od orzekania o winie są sądy . 😉
P.S 1000 razy lepiej od rządów PIs ,wspominam rządy SLD z Kwaśniewskim jako prezydentem ,choć to całkowicie nie moja ( bajka ) strona polityczna . Ale róznie się od zindoktrynowanych , tym że umiem coś obiektywnie ocenić . PIS pod Marcinkiewiczem jeszcze był Ok , bo Marcinkiewicz był w porządku . Tak samo Jak bardzo dobrym prezydentem był Kwaśniewski , Komorowski też był wporządku , tylko za mało dynamiczny. Platforma , troszkę przysnęła ostatnimi czasy i robiła zbyt mało spektakularnego szumu wokół sibie co może przepłacić przegranymi wyborami. Ale cóż , czas pokaże . Mamy jeszcze Kukiza 😁 😁 😁 Jak nie będzie dobrze rządził , to chociaż nam dobrze zaśpiewa . 😁
Nie tlumacz sobie tego indoktrynacja bo ja nie jestem wyborca PIS, w ogole do mnie nie przemawiaja te twoje "powody". Co z tego, ze ktos kogos wywalil i zajal jego miejsce - to jest zwyczajna rzecz w polityce. Nic a nic z tego nie wynika, poza tym, czy jest on skuteczny w zdobywaniu wladzy czy tez nie. Kaczmarek wysoce podejrzana persona, afera gruntowa byla -ludzi skazano. A np za PO sluzby od zera wytworzyly Brunona K. i prawdopodobnie spalily budke pod ruska ambasada - jakos nie widze, zeby szefow tych sluzb ktos skazal na 3 lata, nie widze tez zebys tak histeryzowal na mysl, ze PO wygra kolejne wybory. Zero wywazenia. Dalej, jakie to ma znaczenie jak gdzies tam witano Kaczynskiego, oczywiscie znowu - zadne, Komorowi tez nie zawsze kwiaty pod nogi rzucali. Z tymi zlamanymi zyciami chyba cos przegapilam. Za PO np siedzi/siedzialo w wiezieniach paru panow kiboli bez wyrokow (typowo polityczna sprawa). A ten pan kardiochirurg od Ziobry, ktorego wyborcza niemal swietym meczennikiem obwolala, to przeciez koniec koncow niezla szuja sie okazala, tlukaca swoja zone, przesladujaca pracownikow i oczywiscie prawda bylo ze bral w lape od pacjentow za co zostal skazany. Zgodze sie, ze nic sie nie dzialo w sprawie budowy autostrad, ale i tu mam pewne ale. Biorac pod uwage jak fatalnie przeprowadzilo budowy PO, oraz co sie dzialo w Warszawie za rzadow Kaczynskiego, jestem w stanie uznac za prawdopodobna i taka wersje, ze probowali to zrobic w miare uczciwie i tanio, a to wymagalo czasu. Z Marczuk to w ogole cos ci sie pomieszalo bo PIS nie rzadzil juz od dwoch lat, co prawda agent Tomek zatrudnil sie za PISu, no ale bez jaj.. Tez trzeba zauwazyc, ze do Kaminskiego dobrali sie dopiero kiedy wypchnal na swiatlo dzienne afere hazardowa, wczesniej jakos PeOsiom nie wadzil. Oczywiscie, do PISu tez mozna sie przyczepic o milion rzeczy, to nie o to chodzi. To chodzi o ten irracjonalny, niewytlumaczalny strach. I o to, ze fantyczni wyznawcy PO nie sa w stanie przyjac do wiadomosci, ze Duda nie wygral bo cos obiecal. Duda wygral bo PO stala sie niewybieralna. Koniec kropka. Zycze rychlego i niezbyt bolesnego powrotu do rzeczywistosci.
Smok10, mohery i dziady też BYLI rodzicami 6-latków. Mają wnuki i prawnuki. Jeśli nawet odsetek bezdzietnych kobiet wzrósł do 15,5 % (z 8%), to daje zaledwie 31% ludzi bez potomstwa (w przeszłości, w teraźniejszości, w przyszłości). A 69% to jest znacząca większość.
A może w końcu dotrze do ciebie, że twoja ocena zdarzeń i osób nie jest jedyną możliwą? Bo że każdy uważa, że ma rację to chyba wiesz?
Link. Czytam i nie wiem czy się śmiać czy płakać. Takie wypowiedzi obrażają inteligencję nawet bardzo mało bystrego czytelnika. Pamiętam to tak: w pierwszej debacie prezydenckiej PAD postawił zarzut, że posłowie PO odrzucają prośbę rodziców sześciolatków o referendum.. Jednocześnie kandydat Kukiz, któremu poparcie rosło nieoczekiwanie szybko, domagał się JOW. I na tym oparł swój sukces. No i po pierwszej turze w desperackim geście PBK i jego sztab pośpiesznie wymyślili referendum. Liczyli, że ludzie kolejny raz popędzą za rzuconym patykiem. Pytania ułożono tak, żeby w razie wygranej zbyt wiele nie realizować. I żeby głupi lud prosty się cieszył. No i nie wyszło. Jednocześnie uchwalono ustawę, która czyni pytanie o US bezsensownym. I tu intencji nie pojmuję. Zostało referendum, z którym wedle prawa nic się nie da już zrobić. STO milionów poooszłoo na śmietnik. PAD nie miał pola manewru i musiał zrobić, co zrobił. Przy okazji zapowiedział takie referendum, które nie jest kpiną z tego narzędzia demokracji. Ma takie prawo. Przy okazji obnażą się intencje Senatu, bo idę o zakład, że Senat ten pomysł odrzuci.
Ja wymiekam z tego tematu. Politykę każdy może interpretować na swój sposb. Ten któremu jest dobrze , będzie zadowolony i umie docenić to co zrobiono , a ten co jest niezadowolony , to mu żaden rząd nie pomorze. Bo niby czego oczekuje ? Gwiazdki z nieba czy realizacji obietnic nie do zrealizowania , w sumie na jedno wychodzi . 😉
Ja wymiekam z tego tematu. Politykę każdy może interpretować na swój sposb. Ten któremu jest dobrze , będzie zadowolony i umie docenić to co zrobiono , a ten co jest niezadowolony , to mu żaden rząd nie pomorze. Bo niby czego oczekuje ? Gwiazdki z nieba czy realizacji obietnic nie do zrealizowania , w sumie na jedno wychodzi . 😉
A co niby jest obietnicą nie do zrealizowania? Np. podwyższenie kwoty wolnej od podatku - to kwestia projektu ustawy i głosowania. Duda obiecał inicjatywę ustawodawczą - ma takie prerogatywy - spełni to bez problemu. Opodatkowanie sklepów wielkopowierzchniowych - to też tylko kwestia zapisu ustawowego - obecnie markety płacą mniej niż 0,5% podatku CIT w stosunku do obrotu - tj. mniej, niż placą za akceptację kart płatniczych. Większość tej kwoty płaci Biedronka.