Witam wszystkich serdecznie. Szukam pomocy w stworzeniu listy suplementow dla mojego konia rasy frezyjskiej. Bardzo Was prosze o pomoc i wszelkie uwagi. Cody go kupilam byl zabiedzony strasznie. Kopyt nie mial prawie wcale. Nie bylo do czego przybic podkowy. Gubil co tydzien jedna lub dwie. Masakra. Zachudzony byl takze dosc mocno. Do tych przypadlosci dolaczylo klikanie stawow. Poradzilam sobie z kopytami , ladujac w niego biotyne w zwiakszonej ilosci. Stal wtedy na pastwisku, wiec dobra trawka zrobila swoje. Po 5 miesiacachudalo mi sie odchodowac Juna kopyta na tyle ze nie gubil juz podkow i pierwszy raz udalo sie je utrzymac 4 tygodnie. Super 🙂 Kiedy minelo 6 miesiecy , z niewiadomych przyczyn , powstal wrzod sporej wielkosci na nodze. Po 2 miesiacach walki, 4 roznych antybiotykach przeswitleniach itp , udalo sie pozbyc paskudztwa. Tylna noga ponizej kolana , na tej dlugiej kosci. O co mi chodzi: wrocilo klikanie tej wlasnie nogi na maksa. Weterynarz zalecil jazde na nim tylko w prostych liniach. Jak najmniej skretow, koleczek itp. Zero szkolki. Kon jest w tej chwili od 4 miesiecy na VETVITS Equiflex i to zdaje egzamin. Czy ma ktos sprawdzony sposob na recepte suplementow ( nie wazna cena ) sprawdzonych Juno jest w Anglii pod opieka veterynarza caly czas, wiec nie szukam pomyslow aby zaoszczedzic tylko my Polacy mamy swoje dobre i sprawdzone pomysly. Dodam , ze moj kon way 625kg. Z gory dziekuje za wszelkie wskazowki. Anetta
a ja mam inne pytanie - czy "klikanie w stawach" zawsze oznacza problemy?
ostatnio zauważyłam to u jednego z koni, prowadząc i sprowadzając z padoku koń w bdb kondycji, ale nie zapasiony. Ma prawie 3 lata, zupełnie surowy, poza padokowaniem się nic nie robi i raczej w tym roku robić nie zacznie (3 lata w czerwcu, więc na zimę do pracy). Wet mówi, ze nie ma co badać radiologicznie, póki nic się nie dzieje, choć można przy okazji zrobić bad kliniczne (i potem decyzja co do radiologicznego), ale nie jest to pilne, wiec wpadnie jak znajdzie czas 🙄
co myslicie? czy może "to" wystąpić u konia zdrowego czy też zawsze oznacza problemy?