Forum konie »

Podstawowy kurs sędziowski

Mam zamiar zapisać się na podstawowy kurs sędziowski w skokach, jednak chciałabym najpierw dowiedzieć się, z czym to się je. Chodzi mi dokładnie o to, do czego mnie uprawnia taki kurs, jak mogę podnieść kwalifikacje i przede wszystkim jak wkręcić się do pracy podczas zawodów?
szpakowa, przeczytaj sobie Przepisy o sędziach (PZJ) - zyskasz orientację. Wkręcić się można, gdy ma się gdzie (miejsce, osoba sędziego mentora). Najłatwiej gdy zawody są "u siebie".
szpakowa, na początek warto wkręcać się na wszelkie wolntariaty. Póki się nie nabierze doświadczenia nie ma co liczyć na samodzielne i płatne sędziowanie. Istotne jest też podejście okręgowego Kolegium Sędziów. Ja np staram się sędziów z "trójką" ciągać na zawody - "za michę", za mniejsze stawki, z czasem za pełne stawki. Mamy kilku doświadczonych sędziów, którym się młodych daje pod opiekę i jakoś to działa
Co do Przepisów o sędziach i promotorach - wszystko fajnie, jeśli mieszka się w mazowieckim czi wielkopolskim w pozostałych województwach ciężko o promotorów niestety 🙁

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się