Forum konie »

Wybór pierwszego konia-porady

WielkopolskĄ. 😉
No to super. A jeździsz na niej z trenerem/instruktorem?

rijana25, Tak jak już Ci napisałam, najlepiej nie rozmyślać o konkretnych rasach. Świetnym koniem może być s.p, małopolak, wielkopolak, ślązak...
Najważniejsze, żeby kupić konia dobrze wyszkolonego, zdrowego, z miłym charakterem.

A odnosząc się do rozmowy o konia za 5tys to po prostu rodzice tyle ustalili.Po za tym starzy znajomi mają mała hodowlę koni, zdrowych i tanich, bo jeździłam u nich 🙂
[quote author=rijana25 link=topic=97039.msg2295662#msg2295662 date=1424268965]
(...).Proszę was po prostu o porady w jakim szczególnie kierunku musze się szkolić by przygotować się na kupno konia.

To chyba ja teraz poniżej poziomu:
- szkolić się warto na przykład pod kątem medycyny, prawa czy czegoś co daje porządny zawód, wtedy nie ma problemu z funduszami na konia.
[/quote]

A nie prościej znaleźć sobie bogatego sponsora  😁

Rijana25 im dłużej cię czytam, tym coraz to bardzije dochodzę do wniosku, że po prostu coś tam usłyszałaś od rodziców, coś tam obiecali, ale za 3 lata, a teraz się dałaś ponieść euforii i już snujesz plany na przyszłość.
Ja nie wiem, co będzie ze mną i moim koniem za pół roku (choć już go mam i trochę więcej doświadczenia niż ty), nie wiem co ile będzie kosztować, czy będziemy zdrowi, czy pensjonat nam dalej będzie pasował, i temu podobne rozkminy. Nie mówiąc już o tym, nie wiem co będziemy trenować i na jakim będziemy poziomie i jak z trenerami/zawodami, a ty już teraz wszystko chcesz zpalanować
Dałaś się ponieść euforii, idź sobie dziecko odpocznij, wyjedź na ferie i wróć tu za te 3 lata  🤣
Wtedy ci będę mogła napisać, jakiego konia możesz sobie kupić w ccenie do 5 tys. Wtedy też będziesz wiedziała, co umiesz jeździć, jakiego konia potrzebujesz i dokładniej sama sobie odpowiesz na pytanie.
Swoją drogą:
1) jeździsz już od 3-4 lat (to trzy czy cztery), ale pasjonujesz się końmi od 9 lat? to jak to w końcu jest?
i co to ma wspólnego? wiesz ilu ludzio przeszła ochota na własnego konia (albo w ogóle jeżdżenie) jak skończyli 18 lat?
2) mamę masz zootechniczkę, to nie potrafi ci pomóc w doborze konia? ale za to wie ile wet kosztuje  😁 
to twoja mam wie, czy nie wie jak ci dobrać konia?

idź lepiej się sprawdzaj w tej dzierżawie, to może się dowiesz w praktyce jak to jest opiekować isę koniemi i za te 3 lata będziesz mądrzejsza w doborze/zakupie konia
A odnosząc się do rozmowy o konia za 5tys to po prostu rodzice tyle ustalili.Po za tym starzy znajomi mają mała hodowlę koni, zdrowych i tanich, bo jeździłam u nich 🙂

Kupowanie tanich koni kończy się najczęściej tak, że potem wydaje się dwa razy więcej na trenera, jak się okazuje, że samemu nie daje się rady.

Masz tyle czasu na obmyślanie i przygotowanie, że nie ma co o tym za dużo myśleć teraz.
Gwarantuję Ci, że przez 3 lata wiele się zmieni.

Czyli rodzice chcą ci kupić konia u tych znajomych?
To chyba zawęża nieco wybór rasy  😁
Eeee?  🤔

Witam, chętnie wezme konia w dzierżawę.Nie tylko na lato, ale (jeśli będzie taka możliwość) na cały rok.Najlepiej w okolicach Słupska i dalej.Jeżdżę od 11 lat, mam Małą Podkowę i zdaję na Brązową Odznakę.Skaczę do 1,60, ujeżdżeniowo do klasy L, rajdy nie są mi obce.Potrafię pracować z koniem z ziemi i zrobić porządny trening, jako że pracowałam w stadninie koni sportowych, a obecnie w Ośrodku hippoterapii konnej dla dzieci.Potrafię wykonywać wszystkie czynności przy koniu oraz w stajni, dbam o sprzęt, mam swój.Jestem delikatna w stosunku do konia i uważam że zaufanie i wierność w jeździe konnej to podstawa.Czekam tylko na poważne oferty, najlepiej na e-mail.Tam też mogę podać więcej informacji i zdjęć z jazdy konnej.

Dobra, dłużej mi się nie chciało pastwić nad tym Twoim ogłoszeniem. To masz już konia, którego dzierżawisz, czy fantazjujesz? Jeździsz 3-4 lata czy 11? Masz BOJ czy dopiero zdajesz na nią? A no i skaczesz do 1,6 metra? centymetra?  😂
A ja się dałam wciągnąć w ten wątek, grubymi nićmi szyty  😁
Eeee?  🤔

Witam, chętnie wezme konia w dzierżawę.Nie tylko na lato, ale (jeśli będzie taka możliwość) na cały rok.Najlepiej w okolicach Słupska i dalej.Jeżdżę od 11 lat, mam Małą Podkowę i zdaję na Brązową Odznakę.Skaczę do 1,60, ujeżdżeniowo do klasy L, rajdy nie są mi obce.Potrafię pracować z koniem z ziemi i zrobić porządny trening, jako że pracowałam w stadninie koni sportowych, a obecnie w Ośrodku hippoterapii konnej dla dzieci.Potrafię wykonywać wszystkie czynności przy koniu oraz w stajni, dbam o sprzęt, mam swój.Jestem delikatna w stosunku do konia i uważam że zaufanie i wierność w jeździe konnej to podstawa.Czekam tylko na poważne oferty, najlepiej na e-mail.Tam też mogę podać więcej informacji i zdjęć z jazdy konnej.

Dobra, dłużej mi się nie chciało pastwić nad tym Twoim ogłoszeniem. To masz już konia, którego dzierżawisz, czy fantazjujesz? Jeździsz 3-4 lata czy 11? Masz BOJ czy dopiero zdajesz na nią? A no i skaczesz do 1,6 metra? centymetra?  😂
A ja się dałam wciągnąć w ten wątek, grubymi nićmi szyty  😁

No więc jeździ od 3 do 4 lat (ale jeszcze sama nie wie), choć jest z pasją końską już 9 rok
I jeżeli cyferka w mail'u to rok urodzenia (to ma 14 lat), a niee 15ście 😉 (przynajmniej rocznikiem, bo strach się dopytywać dalej)
może tą Brązową już zdała, w końcu ogłoszenie pisała w grudniu, a teraz mamy luty  🙂
aha, no i co to ta mała podkowa?
a jeżeli skaczesz do 1,60, to myślę że bez problemu cię przyjmą... do kadry narodowej!  😅
świetnie też że ma swój sprzęt, choć mi się zawsze wydawało, że to koń ma mieć swój, a nie jeździeć  😉  no chyba, że mówi nam że ma swoje bryczesy  🙂
ciekawi mnie też jaką pracę wykonuje 14stolatka w stadninie sportowej? no i ten szacunek w pracy z koniem  🏇
ale to ponoć ja jestem ta czepialska  😕
rijana25, No to masz nauczkę, że nie warto zmyślać.
Wątek i tak do zamknięcia, bo jest dublem.
rijana25, No to masz nauczkę, że nie warto zmyślać.
Wątek i tak do zamknięcia, bo jest dublem.

A zamykaj, tylko proszę mi powiedz, co to ta "mała podkowa"?  🤔  :kwiatek:
Zdjęta z kucyka.  😁 Też mam taką, tylko dużą, powieszoną na ścianie. Liczy się?  👀
Obawiam się, że to jakiś dyplom z obozu czy coś takiego 🤣 Jak miałam 14 lat to też na obozie dostaliśmy dyplomy pro jeźdźców  😜

P.S. I co, teraz moja propozycja bujanego już nie taka głupia, co?  😎
Zdjęta z kucyka.  😁 Też mam taką, tylko dużą, powieszoną na ścianie. Liczy się?  👀

Nie! Duża się nie liczy niestety...   😕
Też nad tym ubolewam, że mam same duże podkowy  😕
Żeby zaszpanować trzeba mieć małą. Im mniejsza tym większy szpan.  😉

Edit: A tak serio to co to ta podkowa, droga założycielko wątku  ?
Podkowa czy nie podkowa ale założycielka wątku jak widać już ma konia w dzierżawie 🙂
Podkowa czy nie podkowa ale założycielka wątku jak widać już ma konia w dzierżawie 🙂

Ta jaaasne. A jaaa mam w dzierżawie trzy plaszczaki madagaskarskie i dla urozmaicenia osiem wielbłądów.  😁
Jeździ 3-4 lata, ale jednak 11. Ma 14, ale jednak 15 lat. I pracowała w stadninie koni sportowych (w tedy jak była pełnoletnia, bo teraz już niestety nie może bo nikt nie zatrudni dziecka)  😁

Nie pojmuje jaki jest sens takiego robienia nas w wuja  🤔
a mogło być tak pięknie (tzn jeszcze z 6 stron wątku można byłoby naprodukować) 😉
[quote author=Liściu link=topic=97039.msg2296481#msg2296481 date=1424348748]

Ta jaaasne. A jaaa mam w dzierżawie trzy plaszczaki madagaskarskie i dla urozmaicenia osiem wielbłądów.  😁
Jeździ 3-4 lata, ale jednak 11. Ma 14, ale jednak 15 lat. I pracowała w stadninie koni sportowych (w tedy jak była pełnoletnia, bo teraz już niestety nie może bo nikt nie zatrudni dziecka)  😁

Nie pojmuje jaki jest sens takiego robienia nas w wuja   🤔
[/quote]

ferie się jeszcze nie skończyły
A ja chciałam być miła 🙁 mam nauczkę
Jak zaczynałam uprawiać jeździectwo, lat temu parę, to rzeczywiście była tam chyba "mała podkowa", ale książka była tłumaczeniem z niemieckiego 😀
Chodzi zapewne o das kleine hufeisen. Cos jak brązowa odznaka. Mogą ją zdać dzieciaki do 16 roku życia (chyba).
Liściu "Mała podkowa" to jakby mały egzamin przed BOJ

Aaaa... A jakie są wymagania na egzaminie Małej Podkowy  ?
egzamin przed boj to odznaka PZJ "jeżdżę konno" mogą go zdawać dzieciaki po 9 roku życia. Zwalnia z teorii na boj.
Zdawało ją moje dziecko, ale o Małej podkowie nie słyszałam.

a organizuje to pzj, czy kto to organizuje?  👀
Stajnia sportowa organizuje pewnie ale tylko jak tam pracujesz.
Nie wzięłyście pod uwagę, że dziewczyna nie musi mieszkać w PL?
halo, skoro dzierżawi klacz wielkopolską?
Znam mieszkańców DE, którzy mają polskie konie, szczególnie przy granicy. Oraz - mogła mieszkać w DE i wrócić do PL.
halo, może mieszkać również w Chinach, tam też ktoś mógł sobie kupić rekreacyjnego konia wielkopolskiego, którego wydzierżawiła.

Pomijam to, że pisze, że mała podkowa jest przed BOJ, co raczej wskazuje na polskość owej małej podkowy.
Strzyga, a w DE co jest , jak nie BOJ? (w tłumaczeniu na polski)
halo, konia chce wziąć w dzierżawę, ZDAJE właśnie na boj, a nie zdała. Sama sobie odpowiedz czy to Niemcy czy nie 😀
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się