WielkopolskĄ. 😉 No to super. A jeździsz na niej z trenerem/instruktorem?
rijana25, Tak jak już Ci napisałam, najlepiej nie rozmyślać o konkretnych rasach. Świetnym koniem może być s.p, małopolak, wielkopolak, ślązak... Najważniejsze, żeby kupić konia dobrze wyszkolonego, zdrowego, z miłym charakterem.
A odnosząc się do rozmowy o konia za 5tys to po prostu rodzice tyle ustalili.Po za tym starzy znajomi mają mała hodowlę koni, zdrowych i tanich, bo jeździłam u nich 🙂
[quote author=rijana25 link=topic=97039.msg2295662#msg2295662 date=1424268965] (...).Proszę was po prostu o porady w jakim szczególnie kierunku musze się szkolić by przygotować się na kupno konia.
To chyba ja teraz poniżej poziomu: - szkolić się warto na przykład pod kątem medycyny, prawa czy czegoś co daje porządny zawód, wtedy nie ma problemu z funduszami na konia. [/quote]
A nie prościej znaleźć sobie bogatego sponsora 😁
Rijana25 im dłużej cię czytam, tym coraz to bardzije dochodzę do wniosku, że po prostu coś tam usłyszałaś od rodziców, coś tam obiecali, ale za 3 lata, a teraz się dałaś ponieść euforii i już snujesz plany na przyszłość. Ja nie wiem, co będzie ze mną i moim koniem za pół roku (choć już go mam i trochę więcej doświadczenia niż ty), nie wiem co ile będzie kosztować, czy będziemy zdrowi, czy pensjonat nam dalej będzie pasował, i temu podobne rozkminy. Nie mówiąc już o tym, nie wiem co będziemy trenować i na jakim będziemy poziomie i jak z trenerami/zawodami, a ty już teraz wszystko chcesz zpalanować Dałaś się ponieść euforii, idź sobie dziecko odpocznij, wyjedź na ferie i wróć tu za te 3 lata 🤣 Wtedy ci będę mogła napisać, jakiego konia możesz sobie kupić w ccenie do 5 tys. Wtedy też będziesz wiedziała, co umiesz jeździć, jakiego konia potrzebujesz i dokładniej sama sobie odpowiesz na pytanie. Swoją drogą: 1) jeździsz już od 3-4 lat (to trzy czy cztery), ale pasjonujesz się końmi od 9 lat? to jak to w końcu jest? i co to ma wspólnego? wiesz ilu ludzio przeszła ochota na własnego konia (albo w ogóle jeżdżenie) jak skończyli 18 lat? 2) mamę masz zootechniczkę, to nie potrafi ci pomóc w doborze konia? ale za to wie ile wet kosztuje 😁 to twoja mam wie, czy nie wie jak ci dobrać konia?
idź lepiej się sprawdzaj w tej dzierżawie, to może się dowiesz w praktyce jak to jest opiekować isę koniemi i za te 3 lata będziesz mądrzejsza w doborze/zakupie konia
A odnosząc się do rozmowy o konia za 5tys to po prostu rodzice tyle ustalili.Po za tym starzy znajomi mają mała hodowlę koni, zdrowych i tanich, bo jeździłam u nich 🙂
Kupowanie tanich koni kończy się najczęściej tak, że potem wydaje się dwa razy więcej na trenera, jak się okazuje, że samemu nie daje się rady.
Masz tyle czasu na obmyślanie i przygotowanie, że nie ma co o tym za dużo myśleć teraz. Gwarantuję Ci, że przez 3 lata wiele się zmieni.
Czyli rodzice chcą ci kupić konia u tych znajomych? To chyba zawęża nieco wybór rasy 😁
Eeee? 🤔 Witam, chętnie wezme konia w dzierżawę.Nie tylko na lato, ale (jeśli będzie taka możliwość) na cały rok.Najlepiej w okolicach Słupska i dalej.Jeżdżę od 11 lat, mam Małą Podkowę i zdaję na Brązową Odznakę.Skaczę do 1,60, ujeżdżeniowo do klasy L, rajdy nie są mi obce.Potrafię pracować z koniem z ziemi i zrobić porządny trening, jako że pracowałam w stadninie koni sportowych, a obecnie w Ośrodku hippoterapii konnej dla dzieci.Potrafię wykonywać wszystkie czynności przy koniu oraz w stajni, dbam o sprzęt, mam swój.Jestem delikatna w stosunku do konia i uważam że zaufanie i wierność w jeździe konnej to podstawa.Czekam tylko na poważne oferty, najlepiej na e-mail.Tam też mogę podać więcej informacji i zdjęć z jazdy konnej.
Dobra, dłużej mi się nie chciało pastwić nad tym Twoim ogłoszeniem. To masz już konia, którego dzierżawisz, czy fantazjujesz? Jeździsz 3-4 lata czy 11? Masz BOJ czy dopiero zdajesz na nią? A no i skaczesz do 1,6 metra? centymetra? 😂 A ja się dałam wciągnąć w ten wątek, grubymi nićmi szyty 😁
Eeee? 🤔 Witam, chętnie wezme konia w dzierżawę.Nie tylko na lato, ale (jeśli będzie taka możliwość) na cały rok.Najlepiej w okolicach Słupska i dalej.Jeżdżę od 11 lat, mam Małą Podkowę i zdaję na Brązową Odznakę.Skaczę do 1,60, ujeżdżeniowo do klasy L, rajdy nie są mi obce.Potrafię pracować z koniem z ziemi i zrobić porządny trening, jako że pracowałam w stadninie koni sportowych, a obecnie w Ośrodku hippoterapii konnej dla dzieci.Potrafię wykonywać wszystkie czynności przy koniu oraz w stajni, dbam o sprzęt, mam swój.Jestem delikatna w stosunku do konia i uważam że zaufanie i wierność w jeździe konnej to podstawa.Czekam tylko na poważne oferty, najlepiej na e-mail.Tam też mogę podać więcej informacji i zdjęć z jazdy konnej.
Dobra, dłużej mi się nie chciało pastwić nad tym Twoim ogłoszeniem. To masz już konia, którego dzierżawisz, czy fantazjujesz? Jeździsz 3-4 lata czy 11? Masz BOJ czy dopiero zdajesz na nią? A no i skaczesz do 1,6 metra? centymetra? 😂 A ja się dałam wciągnąć w ten wątek, grubymi nićmi szyty 😁
No więc jeździ od 3 do 4 lat (ale jeszcze sama nie wie), choć jest z pasją końską już 9 rok I jeżeli cyferka w mail'u to rok urodzenia (to ma 14 lat), a niee 15ście 😉 (przynajmniej rocznikiem, bo strach się dopytywać dalej) może tą Brązową już zdała, w końcu ogłoszenie pisała w grudniu, a teraz mamy luty 🙂 aha, no i co to ta mała podkowa? a jeżeli skaczesz do 1,60, to myślę że bez problemu cię przyjmą... do kadry narodowej! 😅 świetnie też że ma swój sprzęt, choć mi się zawsze wydawało, że to koń ma mieć swój, a nie jeździeć 😉 no chyba, że mówi nam że ma swoje bryczesy 🙂 ciekawi mnie też jaką pracę wykonuje 14stolatka w stadninie sportowej? no i ten szacunek w pracy z koniem 🏇 ale to ponoć ja jestem ta czepialska 😕
Zdjęta z kucyka. 😁 Też mam taką, tylko dużą, powieszoną na ścianie. Liczy się? 👀
Nie! Duża się nie liczy niestety... 😕 Też nad tym ubolewam, że mam same duże podkowy 😕 Żeby zaszpanować trzeba mieć małą. Im mniejsza tym większy szpan. 😉
Edit: A tak serio to co to ta podkowa, droga założycielko wątku ?
Podkowa czy nie podkowa ale założycielka wątku jak widać już ma konia w dzierżawie 🙂
Ta jaaasne. A jaaa mam w dzierżawie trzy plaszczaki madagaskarskie i dla urozmaicenia osiem wielbłądów. 😁 Jeździ 3-4 lata, ale jednak 11. Ma 14, ale jednak 15 lat. I pracowała w stadninie koni sportowych (w tedy jak była pełnoletnia, bo teraz już niestety nie może bo nikt nie zatrudni dziecka) 😁
Nie pojmuje jaki jest sens takiego robienia nas w wuja 🤔
[quote author=Liściu link=topic=97039.msg2296481#msg2296481 date=1424348748] Podkowa czy nie podkowa ale założycielka wątku jak widać już ma konia w dzierżawie 🙂
Ta jaaasne. A jaaa mam w dzierżawie trzy plaszczaki madagaskarskie i dla urozmaicenia osiem wielbłądów. 😁 Jeździ 3-4 lata, ale jednak 11. Ma 14, ale jednak 15 lat. I pracowała w stadninie koni sportowych (w tedy jak była pełnoletnia, bo teraz już niestety nie może bo nikt nie zatrudni dziecka) 😁
Nie pojmuje jaki jest sens takiego robienia nas w wuja 🤔 [/quote]
egzamin przed boj to odznaka PZJ "jeżdżę konno" mogą go zdawać dzieciaki po 9 roku życia. Zwalnia z teorii na boj. Zdawało ją moje dziecko, ale o Małej podkowie nie słyszałam.