Forum konie »

KOWALE

gacek 🙂, błagam, powiedz, że żartujesz...

Dla spokoju twojego ducha 🙂 tak żartuje 🙂
[quote author=gacek 🙂 link=topic=97.msg793307#msg793307 date=1291278883]
Bo pewnie uwija sie z tym w 15 🙂 u mnie tez robił jeden z najlepszych i cenionych na wszystkie pęknięcia była słynna recepta kucie ( które i tak nie załatwiło sprawy) no i wytłumaczenie dlaczego są takie pęknięcia a nie inne była odpowiedz "ten typ tak ma" i na tym sie kończyło.
[/quote]

czy ja napisałam gdzieś ze robi szybko? 🤔 napisałam ze nie rzuca takimi cenami co nie znaczy ze robi szybko i byle jak wręcz przeciwnie w okolicach krk jest chyba jednym z najbardziej cenionych w kazdym razie do żadnego innego nie mam tyle zaufania. Moje konisko miało kopyta wielkości wiadra, ogolnie masakryczne 😵 a po kilku miesiacach ten własnie pan zmienil je nie do poznania i nadal z kazdym struganiem wygladają lepiej 👍 wiec może oszczedźcie sobie domysłow że ktoś jest do bani tylko dlatego ze nie żąda za swoją pracę jakiś kosmicznych cen
marikaa,weź pod uwagę, że tak jak u kowali są ceny od 30 do ponad 100 zł za werkowanie, tak samo jest u naturalnie werkujących i moim zdaniem nie ma się, co zachwycać, że kowal robi za połowę ceny, może taki jest rynek w Krakowie.

no dobra może zle napisałam.. moja wypowiedz nie miała wyrażac zachwytu nad ceną ogolnie, bo znając podejście tego kowala zapłąciłabym  każde pieniądze (choć wiadomo że zawsze przyjemniej dla kieszeni,  przyjeżdza do czterech koni). a przez stajnie przeszło mi juz kilku "fantastycznych" kowali, wiec po prostu ciesze sie ze trafiłam na kogoś godnego zaufania i nie musze eksperymentować na koniskach 😉
Mnie kowal mówił, ze mój koń sie podbije w terenie, że w ogóle nie powinien iść bo "nie da rady"
Jechałyśmy droga gdzi ebył wysypany gruz, jeden koń robiony przez kowala kuleje już chyba 4 tydzień, moja kobyła śmiga po grudzie aż miło popatrzyć  😎
Czy ktoś z was korzystał może z usług kowala Andrzeja Kisiel ???
Znajomy kowal wyznał, że klienci lubią jak jest dużo śmieci. Bo wtedy widzą, że wydanie pieniędzy było słuszne i potrzebne. I on tak robi, żeby było widać, że się sporo narobił.  😉

O boże  🤔 😵
Ponawiam pytanie  🙇 czy ktoś korzystał z usług kowala Andrzeja Kisiel?
może być na pw, z góry dziękuję za odpowiedzi
a czy kowala Gilarskiego ktos zna?

ja znam. cos konkretnego chcesz wiedziec?

marikaa jakiegto kowala masz na mysli? bo nie moge znalzc konkretow w twoich wypowiedziach w sensie kto to taki dokladnie.
Katija poszedł Ci pw
Katja jestem, nie Katija, dzieki za pw
Ja zafundowałam sobie pana Rafała Hała z Sosnowca,cztery razy!choc po pewnym opisie miałam dylemat,mam ogromne doswiadczenie w pracy z konmi bo zajmuje sie nimi juz 25lat,i pewnie gdyby nie namowa kumpeli(której robi konia po W.Wojtyczce)nie ściągnełabym go!kowali przerobiłam od groma śląsk i małopolska!i powiem jedno jestem mega zadowolona rewelacyjne podejscie do zwierzęcia,i ogromna wiedza kazdego konia ogląda w chodzie,i co wiecej potrafi zauważyć wiele rzeczy na które nikt nie zwracał uwagi!co więcej,na każde moje pytanie dostaje wyczerpujacą odpowiedz!konia trzeszczkowego który kulał ponad rok,jako jedyny zauwazył gdzie jest problem!kazdy z poprzedników robił go schematycznie bo tak sie robi to schorzenie!zrobił go tak jak chodzi!poprosił o zaufanie!rewelacja!kon odkad u mnie kuje Rafał nie kuleje!czy robi długo?na pewno dokładnie!umnie robi dwanaście koni!wiekszośc do kucia,ale jest to zrobione tak jak to powinno wygladać!na bank jeżdzi po małopolsce!kawał drogi ale warto!jako jeden z niewielu posiada uprawnienia do tej pracy,co sama sprawdziłam!w końcu miał robić moich pupili!polecam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!i pozdrawiam
Jakby jeszcze umiał spacji używać i mniej wykrzykników - to byłby z pewnością ideałem  😀iabeł:
konia trzeszczkowego który kulał ponad rok,jako jedyny zauwazył gdzie jest problem
I gdzie był ten problem?
ideał?może?fajne pracuje,i tyle!wole zapłacić za dojazd niż wziąśc byle kogo!
co do problemu kazdy podnosił pietki!ścinajac przód!
a on zrobił odwrotnie!niby banał,ale rezultat jest!
pozdrawiam i żegnam
co do problemu kazdy podnosił pietki!ścinajac przód!
a on zrobił odwrotnie!niby banał,ale rezultat jest!

Fajnie. 🙂 Jest efekt jaki trzeba, znaczy koń zawsze prawdę powie 😀
Robiłam konia po nim - jak dla mnie bez sensu.
"Ja zafundowałam sobie pana Rafała Hała z Sosnowca,cztery razy!"

Cztery razy po dwa razy  💃  💃
Ja sobie go zafundowałam raz do 3 koni i sadze ze to strata  pieniedzy. Duzo gadania, niby ogladania konia w ruchu, ale tak na prawdę srednie pojęcie. 2 konie tydzien później były poprawiane przez innego kowala.
Jednym słowem ma dobrą bajere  😎
Mojego konia Rafał Hała robi od dwóch lat i jestem bardzo zadowolona i nie o bajere tu chodzi 😉 😉 😉
A swoją drogą, tak z ciekawości...
Ja sobie go zafundowałam raz do 3 koni i sadze ze to strata  pieniedzy. Duzo gadania, niby ogladania konia w ruchu, ale tak na prawdę srednie pojęcie. 2 konie tydzien później były poprawiane przez innego kowala.

Co takiego zrobił Rafał że inny kowal musiał poprawiać i kto się podją tego "karkołomnego"zadania ??
U mnie też parę razy był Rafał, nie powiem, żeby robił źle, faktycznie dużo oglądał konia w ruchu, wtedy pierwszy raz się z tym spotkałam. Ale jakoś zrezygnowałam z jego usług , ciągle szukając ideału  😉 On po prostu klasycznie strugał.
Natomiast nie byłam zadowolona z Fieta z Łodzi. Jak zapytałam czy pokazać konia w ruchu, odpowiedział: Po co?  🤔 Potem zabrał się za struganie i pięknie postawił mi kasztana na wysokich piętkach  🤔
Ja z Fietem miałam odczynienia osobiście tylko w stajni w której pracowałam i wtedy raczej było ok, ale też po jakimś czasie dochodziły mnie słuchy od osób niezadowolonych z jego pracy.
Do ogłoszeń!
u mnie robi Rafał,świetna robota,bez zastrzeżeń  U znajomej robi ochwat,robilo u niej chyba z dwóch przed nim,koń tylko leżał a teraz złapać go nie idzie,na tylnych nie ma śladu po ochwacie,na przodzie jeszcze troche ale kopyta nigdy tak dobrze nie wygladały więc chyba wie co robi 🤣
Czy zerkając na kopyta nie widać jak koń chodzi i stawia nogi?
Dramka, mówisz o kopycie stojącym? Można podejrzewać, jak będzie się ruszać, ale jak już się koń ruszy, to często zaprzecza temu, na co wyglądają jego kopyta.
Nie, mam na myśli sposób jak koń wyciera sobie kopyta.
Ja zafundowałam sobie pana Rafała Hała z Sosnowca (...) kazdego konia ogląda w chodzie,i co wiecej potrafi zauważyć wiele rzeczy na które nikt nie zwracał uwagi!

ogląda w ruchu? pawda. Sprawdza, czy koń stawia kopyto płasko (całą powierzchnią jednocześnie na ziemi). Jeśli tak nie jest, to werkowaniem do tego dąży, nawet jak koń chodzi z piętki. I nie jest to moja obserwacja jego pracy, a to, co od niego usłyszałam podczas krótkiej rozmowy.

Nie miałam potrzeby powierzania mu kopyt mojego konia, dlatego nie chcę wyrażać opinii na temat samej roboty.

A swoją drogą, tak z ciekawości...
[quote author=Hypnotize link=topic=97.msg907463#msg907463 date=1298285021]

Co takiego zrobił Rafał że inny kowal musiał poprawiać i kto się podjął tego "karkołomnego"zadania ??
[/quote]

też jestem ciekawa... patrząc na rynek kowali w Polsce południowej, jeśli nie całej  😵
Dopatrzyłam się pewnych kontrowersji nt. pana Janusza Jakubowskiego - jednak przeglądając wypowiedzi, poza tym, że Janusz ma ogromne problemy z grafikiem i ciągle "już kończy i zaraz jedzie", a potem "wstępuje tylko do domu na śniadanie i już jedzie" (tu mój przypadek)... to co?

Nie czuję się specjalistką nt. kucia czy samych kopyt, ufnie powierzam swojego konia od 4 lat panu Januszowi (czyli od początku posiadania czworonoga) koń nie był nigdy podbity przez niego, nie kulał; nie mam pojęcia, czy robi to super perfekcyjnie, jaki ma to wpływ na motorykę ruchu mojego konia (mogłaby być lepsza/gorsza) czy cokolwiek (co zapewne też jest ważną sprawą, ale nie zdaję sobie z tego sprawy).

Ale chętnie zostanę uświadomiona, że być może Janusz robi kopyta źle albo polecicie mi innych kowali? 🤔
Zastanawiam się nad strugaczami naturalnymi, ale obawiam się zadać pytanie w tym wątku, co by nie zostać odesłana gdzie indziej. 🤬
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się