Forum konie »

Tennessee walking horse

Cześć. Dziś jedna ze stron na facebook'u o koniach poruszyła temat o tzw. "obcasach" (na foto). Dowiedzialm sie tam dużo okropnych rzeczy, ktorych nigdy w życiu nie pojmę. Rasa w temacie jest wykorzystywana do tzw. Zawodów z wysokim podnoszeniem nóg (inne rasy także, ale ta jest najbardziej "popularna" wśród tej "dyscypliny"😉. Chcialabym dowiedziec sie wiecej na ten temat. Moze cos kiedys sie zdziala?. (W USA, a czy w Polsce nie wiem, ale jest takze na YouTube, był reportaż o tym jak właściciel stajni, w ktorej hodował rase tennessee walking horse, przygotowywal jedo tych zawodów. Było to przerażające. Łzy ciekły mi ciurkiem. "Zainteresowanym" moge dac link.)
Co o tym sadzicie?
Pozdrawiam, Olivia.
Widziałem, myślałem ,że się porzygam 😤 nawet nie mam ochoty sobie przypominać.
Głupota totalna, ten chód z wysokim podnoszeniem nóg jest całkowicie nienaturalny, brzydki. Nie wiem jak można się tym zachwycać  🤔
A te buty to już w ogóle koszmar.

Co do "przygotowań" widziałam... chodzi o bicie po przednich nogach? 🙁
ruch naturalny jest. tzn dla tej rasy. i bez kucia i treningu tak chodzą.
te wszystkie metody (klocki, gwoździe, drut kolczasty, polewanie kwasem itd ) powoduje, ze podnoszą jeszcze wyżej.

metody drastyczne - męczenie jest zakazane. ale z egzekwowaniem jak widać słabo.....
jest pobyt jest i podaż, tylko jak zawsze- kosztem koni 🙄
Od wielu lat w USA toczy się batalia o zakaz chowu TWH w kulturze pokazów. Kucie to czubek góry lodowej, tym koniom łamie się ogony aby sterczały, od źrebaka zakłada im się raniące nogi łańcuchy, smaruje pęciny chemią, w pyskach zawsze mają wynalazki godne - szczerze nie wiem kogo... 🙁 smutne
Ale wiele organizacji pro zwierzęcych walczy w USA aby zakończyć ten proceder...
Głupota totalna, ten chód z wysokim podnoszeniem nóg jest całkowicie nienaturalny, brzydki. Nie wiem jak można się tym zachwycać  🤔

Nie tylko po nogach. Po glowie kijami. Kon byl przywiazany na 2 uwiazy w stanowisku, a gosciu go obkladal, kon debowal. Okropinstwo 🙁
Mozna obejrzec filmik
.
Na nim jest to ukazane. Jest tego wiecej. 🙁
Na szczescie ta "dyscyplina" jest na tyle malo popularna w USA, ze gdyby nie sprawa pewnego nieslawnego trenera i nagrania upublicznionego przez HSUS, wiekszosc ludzi nawet nie wiedzialaby o jej istnieniu. Zawody rozgrywane sa glownie w Tenessee, Kentucky i Ohio.
Ta wysoka akcja przednich nog nazywa sie "Big Lick".

Niestety pomimo oficjalnego zakazu stosowanie zabiegow znanych jako "soring" (Horse Protection Act, regulacje stanowe), proceder nadal ma miejsce. W trakcie zawodow przprowadza sie co prawda kontrole bolesnosci, obecnisci blizn i ran na nogach, ale "trenerzy" i na to znalezli sposob.
Zeby kon pomyslnie przeszedl przeglad, czesto zostaje poddany przed zawodami znieczuleniu. Inna metoda to bicie, kiedy kon reaguje na bol nog. Jesli kon drgnie przy dotyku, dostaje w becki, wiec szybko uczy sie stac nieruchomo. Sa tez inne sposoby, jak wbijanie ostych przedmiotow w innym wrazliwym miejcu, zeby odwrocic uwage konia od bolu nog.

Odkad sprawa zostala naglosniona, trwaja kampanie i oferowane za sa nagrody pieniezne za zglaszanie przypadkow znecania sie nad konmi pokazowymi.
Reportaż z tego roku, widać zmainy na + 🙂

W sumie tak jak z islandami- nie wazne jak, byle nogi byly wyzej...
[quote author=strzemionko link=topic=96694.msg2252674#msg2252674 date=1419785276]

Nie tylko po nogach. Po glowie kijami. Kon byl przywiazany na 2 uwiazy w stanowisku, a gosciu go obkladal, kon debowal. Okropinstwo 🙁
[/quote]

to nie jest bicie kijem
to jest pałka pod prądem...

dziwne to...
lossuperktos tyle, że to nie TWH.
Ale na dupie im tak samo siedzą...
lossuperktos tyle, że to nie TWH.
Ale na dupie im tak samo siedzą...

No właśnie, i też tak dziwacznie się poruszają i o ile dobrze widzę, to też coś mają na przednich kopytach podoczepiane. Wynaturzone to jakieś.
To zupelnie inny sport. Na filmie sa American Saddlebred i na nogach maja zwykle kaloszki. Ruch moze wydawac sie dziwny, bo to sa tzw. "gaited horses". Saddlebred pokazywane sa w klasach 3 lub 5 chodow. Swoja droga dyscyplina uznana jest przez Amerykanska Federacje Jezdziecka. Najwieksze kontrowersje wzbudzaja chyba ogony, ale o innych naduzyciach tez sie slyszy.

Tytul watku troche niefortunny, bo Tennessee Walking to nie tylko "Big Lick" i "padded hooves", czyli te koszmarne koturny i wynaturzony chod. Konie pokazywane sa rowniez  w klasie "flat shod", czyli  w zwyklych podkowach i oceniane pod wzgledem ogolnej prezencji, posluszenstwa i rytmu, czyli podobnie jak American Saddlebred z filmiku powyzej. Nie oznacza to zupelnego braku stosowania niedozwolonych technik u koni pokazowych, ale nie az do tego stopnia.

Warto wspomniec, ze problem stosowania technik zwanych jako "soring" dotyczy nie tylko TWH, ale rowniez  innych ras "gaited horses".

EDIT: dopisek
Ale nawet bez koturn i innych wynaturzeń nie przekonuje mnie siedzenie tym koniom na dupach... Co się tyczy TWH, Saddlebred, jak i islanderów, o czym już wspominała wiele razy ekuss...
Oni jezdza w siodlach typu "cutback". Tlumaczy sie to tym, ze pokroj u "gaited horses" jest nieco inny. Tradycyjne siodlo uwiera mocno wystajacy klab i blokuje swobodny ruch lopatki, dlatego jezdziec siedzi nizej.
Tak jak piszecie TWH to nie tylko grube podkowy i nadużycia. Ja powiem więcej. Koni tej rasy jest około 40 000 w samych Stanach. Te używane do pokazów to dosłownie mały promil. Większość z nich jest używana w rekreacji ze względu na mega wygodne chody oraz doskonały charakter. To cudowne, mądre konie o wielkim sercu które chętnie oddają człowiekowi "na tacy". Pracują także w służbach mundurowych i na ranczach. Startują we wszelkiej maści zawodach western i klasycznych np nie zbyt wielkich skokach. Świetnie spisują się w rajdach. W TWHBEA (związek hodowców i miłośników koni TWH) wiele się zmienia, nie dawno były wybory dyrektorów regionów. W Europie nikt podków zwanych pads nie używa i sądzę że nigdy nie użyje, tak jak łańcuszków i innych patentów. Wszędzie gdzie człowiek szuka poklasku są wynaturzenia - popatrzmy choćby na rollkur u biednych koni dresażowych. Przykłady można mnożyć w nieskończoność. Jeśli naprawdę jesteście ciekawi rasy zapraszam na oficjalną polską stronę o nich www.twh.cba.pl lub poznania ich osobiście w jednej ze stajni hodowlanych w PL. Konie ciekawe i na pewno warte uwagi jeśli ktoś szuka konia rodzinnego.
Polecam obejrzenie filmiku z Tracy Pinson i jej niesamowitym ogierem Tuff - ta para święci triumfy w extrime cowboy race.
obejrzałam filmik i nijak to się ma do poprzednio wklejanych. West można lubić lub nie, ale tu mamy normalnego konia, poruszającego się w normalny sposób, a nie przerażone zwierze zakładające sobie nogi za uszy z ogonem...no w zasadzie nie wiem jak to trzymanie ogona opisać....mam nadzieję, że te Big Lick to margines.
no pewnie, nie ma jak porównywanie rollkuru do wypalaniem chemią koniom pęcin, łamania ogonów , nakładaniem koturnów czy oduczaniem reakcji na ból pęcin pałką elektryczną. 🙄
Oni jezdza w siodlach typu "cutback". Tlumaczy sie to tym, ze pokroj u "gaited horses" jest nieco inny. Tradycyjne siodlo uwiera mocno wystajacy klab i blokuje swobodny ruch lopatki, dlatego jezdziec siedzi nizej.

Wiesz co- islandery tez sa ,,gaited'' i klebu raczej nie maja. Z tego co czytalam (i tyczy sie to rowniez tennessee) to siodlo ktore lezy z tylu + jezdziec siedzacy na tylnym leku oddzialuja na jakis tam miesien / nerw (nie pamietam dokladnie) ,przez co jest to bardzo niekomfortowe dla konia i w efekcie podnosi te nogi wyzej.

Tak dla porownania z tennessee:

[

Wiec mysle,ze w sumie kazdy ,,gaited'' kon jest jezdzony mniej lub bardziej w taki sposob.
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] zdjęcie po prostu turbogigantyczne
Wiesz co- islandery tez sa ,,gaited'' i klebu raczej nie maja. 

Racja. Gafe strzelilam. Mialam na mysli konkretnie "gaited horses" z wysokim klebem, jak Tennessee i Saddlebred.

Cytat z AmericanSaddlebredToday:
"The cutback pommel is needed to allow for the elevated neck carriage and higher withers associated with gaited horses. "

A tak tlumacza siedzenie koniowi na zadzie:
"In Saddle seat, high-stepping gaits are required of the horses shown, and the rider's position, behind the center of balance of the animal, allows the riding aids to be used to encourage front leg action in the horse."

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się