Forum konie »

Klacz bez rui ? PILNE !11

Jeżeli jest taki wątek to przepraszam i proszę mnie do niego pokierować, moja klacz ma 6 lat (konik polski) nigdy nie była kryta, a miała u poprzednich właścicieli widoczną, ktoś mi mówił że podobno mogła u niej zanikną ruja i nie będzie już jej miała czy jest to możliwe??
Koń jest zwierzęciem sezonowym. Najprościej - przy skrajacjącym się jesienią i bardzo krótkim zimą dniu organizm produkuje za malo melatoniny, ktora ma wpływ na występowanie rui u klaczy. Także brak objawów rujowych w okresie jesienno zimowym jest zupełnie normalne. Mogą być też tzw ciche ruje, albo moze miec jakieś problemy zdrowotne, jeśli problem utrzymuje się od dłuższego czasu. Najlepiej skonsultuj to z wetem.
klacz mam od ponad 2 lat, od tego momentu nie miała rui, pytam czy jest możliwe że może u klaczy zaniknąć ruja na dobre jeżeli nie była kryta bo coś takiego słyszałam, z wetem jestem umówiona na wczesną wiosnę na badania.
Nie spotkałam się z tym żeby brak krycia jakkolwiek wpływał na cykl u klaczy. Może mieć ciche ruje, tzn takie której nie dają objawów zewnętrznych.
brak rui ma niewiele wspólnego z brakiem rui
porządne przebadanie da Ci odpowiedź czy klacz nie ma rujki czy ma np. tzw. ciche ruje🙂
Tylko dziwne że ok 3 letni ogier nawet nie wyczuje jej od stycznia jest i nic
nie dziwne-to się zdarza🙂 tak czy tak warto ją przebadać- nie tylko per rectum i usg, ale  w razie co hormony
Zamierzam zrobić wszystkie możliwe badania i jak będzie ok ewentualnie zastrzyk na wywołanie rui i do ogiera zawieźć ją , ale cały czas się dziwie czy to możliwe że jak nie miała kontaktów żadnych z ogierem to że ruja zniknęła?!
przecież piszesz, że ma kontakt z ogierem.

Jeśli ma zaburzenia hormonalne, jakieś cysty czy coś tam, to tak, może nie mieć rui.
nie łącz braku rui z brakiem ogiera- to u tego gatunku tak  nie działa.
No to jak wyjaśnić że klacz była kilka razy dopuszczana w ciemno kiedy jednak coś się z nią zmieniało i nic?? Do tego od stycznia jest obok ogier a ona nic..
Zrób badania to się dowiesz nikt tu z fusów nie wróży a klacz czy jest ogier czy nie ruje mieć powinna bo nie ogier ruje wywołuje tylko długość dnia.
ale Ty  ją kryłaś? kiedy ost skok był? badałaś w kierunku ciąży?
a powodów braku rui są dziesiątki i po to właśnie wet z ręką w tyłku i usg 😎
i po raz kolejny napiszę, to nie ogier stymuluje cykl u klaczy- poczytaj o cyklu u klaczy, jego sezonowości, braku rujek, cichych rujkach itp. Ktoś Ci sprzedał bzdure i niepotrzebnie się jej uczepiłaś, serio.
Rok temu w czerwcu jakoś ale w ciemno bo dziwniej się zachowywała od 2 dni niż zwykle myślałam że może akurat cicha ruja a ogiera skopała i na następny dzień znowu normalna była, no będę czekać na wet..
bywają klacze, które z powodu jakiś zaburzeń nie mająnormalnej rui. Szansa zaźrebienia raczej nikła...
Może po prostu rui nie pokazuje?
Rzadko się zdarza u ras prymitywnych jakieś zaburzenia 🙂
Najlepiej wezwać weta i zbadać USG, wielkość pęcherzyków, czy nie ma płynu w macicy i ewentualnie wziąć wymaz.

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się