Jeżeli jest taki wątek to przepraszam i proszę mnie do niego pokierować, moja klacz ma 6 lat (konik polski) nigdy nie była kryta, a miała u poprzednich właścicieli widoczną, ktoś mi mówił że podobno mogła u niej zanikną ruja i nie będzie już jej miała czy jest to możliwe??
Koń jest zwierzęciem sezonowym. Najprościej - przy skrajacjącym się jesienią i bardzo krótkim zimą dniu organizm produkuje za malo melatoniny, ktora ma wpływ na występowanie rui u klaczy. Także brak objawów rujowych w okresie jesienno zimowym jest zupełnie normalne. Mogą być też tzw ciche ruje, albo moze miec jakieś problemy zdrowotne, jeśli problem utrzymuje się od dłuższego czasu. Najlepiej skonsultuj to z wetem.
klacz mam od ponad 2 lat, od tego momentu nie miała rui, pytam czy jest możliwe że może u klaczy zaniknąć ruja na dobre jeżeli nie była kryta bo coś takiego słyszałam, z wetem jestem umówiona na wczesną wiosnę na badania.
Zamierzam zrobić wszystkie możliwe badania i jak będzie ok ewentualnie zastrzyk na wywołanie rui i do ogiera zawieźć ją , ale cały czas się dziwie czy to możliwe że jak nie miała kontaktów żadnych z ogierem to że ruja zniknęła?!
No to jak wyjaśnić że klacz była kilka razy dopuszczana w ciemno kiedy jednak coś się z nią zmieniało i nic?? Do tego od stycznia jest obok ogier a ona nic..
ale Ty ją kryłaś? kiedy ost skok był? badałaś w kierunku ciąży? a powodów braku rui są dziesiątki i po to właśnie wet z ręką w tyłku i usg 😎 i po raz kolejny napiszę, to nie ogier stymuluje cykl u klaczy- poczytaj o cyklu u klaczy, jego sezonowości, braku rujek, cichych rujkach itp. Ktoś Ci sprzedał bzdure i niepotrzebnie się jej uczepiłaś, serio.
Rok temu w czerwcu jakoś ale w ciemno bo dziwniej się zachowywała od 2 dni niż zwykle myślałam że może akurat cicha ruja a ogiera skopała i na następny dzień znowu normalna była, no będę czekać na wet..
Może po prostu rui nie pokazuje? Rzadko się zdarza u ras prymitywnych jakieś zaburzenia 🙂 Najlepiej wezwać weta i zbadać USG, wielkość pęcherzyków, czy nie ma płynu w macicy i ewentualnie wziąć wymaz.