Forum towarzyskie »

Przedszkolaki i uczniaki - czyli voltowe dzieci też nam rosną

gwash, bo trzeba podążać za ludźmi, nie za metodą;]
ja np bardzo dobrze wiem, co to Montessori i fajnie, ale to nie gwarantuje nic, także nie zamykania w ciemnej łazience
A z innej beczki....co kupujecie na Gwiazdkę swoim 4-5 latkom??  😉 Chodzi mi o chłopców przede wszystkim🙂
Sznurka,
Ja dałam dziecko do najbliższego przedszkola - państwowego gdzie było 25 dzieci w grupie i 125 dzieci w przedszkolu.
Pamietam, jak byłam "posrana" ze sie nie dostanie... bo rok przed przyjęli tylko 7 dzieci z naboru, bo reszta była albo z matek samotnych albo z łączeńia rodzin.
Do dziś nie wiem dlaczego sie dostał, bo było ponad 10 dzieci na 1 miejsce...

Ja tez nie wyobrażałam sobie dowożenia dziecka. Założyłam od razu, ze ńie będę kierowcą dla dziecka, jak większość moich koleżanek, które podporządkowały zycie pod "szoferowanie" dziecku
gwash, poszło PW 🙂

Muffinka, ty chyba masz odwieczny problem z tymi prezentami dla chłopaków 😀 Można by zrobić kolaż z tych twoich pytań na forum 😉
A z innej beczki....co kupujecie na Gwiazdkę swoim 4-5 latkom??  😉 Chodzi mi o chłopców przede wszystkim🙂

Moja mama kupiła takie mapy czarno białe. Jest to wielka mapa w kwadracie - do pokolorowania, lub pomalowania.
Mapa Polski, ale np. Są miasta a na innej np regiony czy stroje ludowe.
Dziecko sobie na podłodze moze malować. Dla mnie hit.
Dzionka, bo to proste jest jak się nie ma dziecka;]
Muffinka a ksiązkę Mapy znasz?
sznurka, co, kupowanie prezentów? Nieprawda, ja mam od roku (równiutko :kocham🙂 bratanka i udało mi się do tej pory kupić tylko jeden prezent, z którego byłam w pełni zadowolona 😉
Dzionka no mam, zawsze i wszędzie 😉
Bo wchodzę do sklepów zabawkowych i jestem przerazona tym badziewiem które tam sprzedają. Nie znoszę wydawac kasy na beznadziejne zabawki. Lubię za to kupić coś fajnego. Dlatego tez pytam. I szukam inspiracji 😉
Wybacz jeśli Ci to przeszkadza.

Dodofon
dzięki.
sznurka nie znam.
Dzionka, co to było?
Muffinka, ja kupuję znajomym dzieciom na prezenty i jest szał!
http://www.wydawnictwodwiesiostry.pl/katalog/prod-mapy.html
na allegro duzo taniej są
Muffinka, może coś znajdziesz z książek:

np. tutaj

Z zabawek nie wiem co w takim przedziale wiekowym, może taki magnesowe klocki? Mają figury płaskie, kulki i patyczki namagnesowane, można fajne przestrzenne figury budować. W trójwymiarze też 🙂
sznurka fajne!! 😉

zen geomagi chyba się nazywają. Chciałam mu kupić tylko mam obawy czy mi Adas nie zje tych kulek. Ale w sumie mają taki kształt ze pewnie w razie co wyjdą łatwo dołem 😎 Zartuję oczywiście.
Muffinka jako uzupełnienie do sznurkowego linku proponuję:

http://aros.pl/szukaj/mapownik+czyli+praktyczny+kurs+mazania+po+mapach/0

Właśnie taki zestaw dostaną w tym roku Rózia i siostrzenica mojego męża.
Wogóle zrobiłąm gwiazdkowe zakupy w tym sklepie, Natalka dostaje kolejne tomy Musierowicz, kupiłam też grę planszową dla Rózi. Poszperaj, moze coś Ci się spodoba. O, Pędzące żółwie" są fajne, Filip pewnie już by sobie poradził.
Muffinka, nie przeszkadza, śmieję się tylko z twojego odwiecznego problemu 😉

sznurka, ee nic szczególnego -kurtka z futerkiem (ale jaka piękna :kocham🙂
A no widzisz - tak to jest. Jedni nie mogą się zdecydować na mieszkanie a inni na prezent dla dziecka 😎 Dla mnie to zdecydowanie jest trudniejszy wybór🙂😉 😜
I mówię całkiem serio i bez złośliwości. Bo wiem ze nudna jestem z tymi zabawkami.
Muffinka, ja się mogę zdecydować na mieszkanie, to one nie chcą być tańsze ;P Ależ z ciebie Mściwój Kiecoń, jak to mówimy z moim W ;P
No ale przecież napisałam ze nie mówię złośliwie. Absolutnie. Raczej w formie zartu bo nasze mieszkanie kupiliśmy w 5 minut. I wiem ze gdybym miała kasę na koncie to w 5 minut (dosłownie) kupiłabym samochód, dom z ogrodem itd. A te cholerne zabawki są dla mnie problemem. I będą pewnie do momentu az będę zmuszona je kupować  😵

A nie ciągnąc już tematu nie związanego z wątkiem....sznurka patrzę na ta książkę i sama chcę ją mieć!! Kupię na 100%
Muffinka, haha, szczerze mówiąc mam identycznie z dużymi decyzjami - dobrze, że mamy bardziej stonowanych mężów 😉 Powodzenia z zabawkami, mnie też ta męka będzie zaraz czekać, bo i roczek i gwiazdka na raz w rodzinie :/
Dzięki 😉
P.S. Dla roczniaka łatwiej 😉
Muffinka, eee guzik łatwiej;] A Książka jest mega, mówię ci!
Muffinka- a może nie zawsze muszą być prezenty?
Ja moje (i nie moje starsze) dzieci lubię zabrać do teatru, muzeum jak coś ciekawego się dzieje, w tym roku spróbuję musical jazzowy dla dzieci.
Taki pomysł tylko 😉

Edit. Teraz doczytałam, że o gwiazdkę chodzi, to gorzej 😉 Ja o Mikołaju pomyślałam.
Na Mikołaja mam dla Filipa grę🙂 A dla Adasia maszynkę do puszczania baniek🙂
więc to ogarnięte. Gwiazdka mi została. Dla F bo dla A mam wszystko. Łącznie z drobiazgiem na jego wigilijne imieniny.
Ja w tym roku stawiam na ksiazki i gry, odgapilam juz od Zen Afryke Kazika i Machina przez Chiny - byly w Matrasie i juz widze ze beda mega! Te mapy i mapownik tez super wygladaja. I gre 5 sekund kupilam bo koniecznie chcial (sila reklamy :/ ). Ktos ma moze? Jeszcze dostanie zestaw Playmobile jaskinia smoka i ferrari zdalnie sterowane. Kazik ma w grudniu urodziny, mikolaja i gwiazdke 😉

Nelka dostanie od moich rodzicow domek z kartonu do poskladania i pomalowania (w sumie na pewno razem sie beda tym bawic), mazaki, jakis zestaw plastelin i tez zestaw playmobile - koniki w zagrodzie 😉

Zen ale ze jak u nas od dawna nie ma kaligrafii?? Toc przeciez wlasnie dokladnie jak napisano sie ucza - olowkiem, male i duze literki i ich laczenie ogonkami w slowa🙂
W sprawie finskiej kaligrafii- sprostowanie:

http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,102433,17030462,Mali_Finowie_nie_beda_sie_uczyli_odrecznego_pisania_.html

😉

Cóż, pożyjemy zobaczymy. Na razie od poniedziałku młody chodzi do najbliższego przedszkola publicznego do jakiego udało się go posłać ( jakieś 3 km od domu) więc cieszę sie jak nie wiem co, a jemu najwyraźniej moloch na 200 dzieci nie wadzi i podoba mu się.
gwash alez boski ten zamek smoka!! Ale jaka cena 😵
A nie wiesz czy klocki playmobil pasują do lego?
Eee nie pomyliło mi się, smoczy loch dostanie, bez przesady 😉

http://www.playmobil.de/on/demandware.store/Sites-PL-Site/pl_PL/Product-Show?pid=5420

Playmobile nie łączą się z lego bo to są figurki, nie klocki, ale pasują w sensie że bawić się można 😉

Oj teraz sobie popatrzyłam że stajnia też jest z tych game box-ów, a ja już kupiłam zagrodę dla Neli 😀
hmm ale może koników nigdy dość?  😎

[[a]]http://www.playmobil.de/on/demandware.store/Sites-PL-Site/pl_PL/Search-Show?q=game%20box[[a]]
Hello  😀

Pierwszoklasistka wita w wątku  😀 (ta z prawej)
Cieszę się, że jest nowy temat dla starszych.

Od razu mam pytanie. Czy ktoś ma doświadczenie w zabawie z Furby ? Już w ubiegłym roku Nadia sobie zażyczyła ale nie zdecydowaliśmy się natomiast widzę, że nie przeszło i nadal jest to na liście do Mikołaja. Czy ta zabawka ma sens ?
Kermit na pewno wydasz masę kasy na baterie 😉 Potrzebuje 4 baterii AA, przy codziennie zabawie starcza to na 1-1,5 dnia, najlepiej zainwestować w akumulatory.
Sama zabawka... to zależy od dziecka. Są takie, które będą się nim bawić i bawić, a są takie które się nim znudzą po paru dniach. Sam Furby nie ma za dużo możliwości, możesz go nauczyć kilku polskich słów i... w sumie tyle. Więcej zabawy jest chyba z aplikacją na telefon współgrającą z Furby, ale takowej nie miałam to nie wiem.
Fakt faktem, że już od wielu lat jest to hit 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się