Forum konie »

Konie wielkopolskie/trakeńskie

Pewnie 🙂
Mamusia Obka też  ma takie 🙂
I koleżanka Mamusi też i kilka innych byłych koleżanek mamusi 🙂

Widać?
u nas w stajni są 3 konie z takim właśnie paleniem.
Rider- dawaj zdjęcia karej młodzieży. ciekawa jestem tych koni dla Zorro 😉

Już niedługo ruszy pełną parą moja strona poświęcona naszemu jeżdżeniu.

Tu będą foty i inne niusy:

http://www.fc-dabrowica.pl/
Rider!!!! a gdzie kącik "dąbrowickiego seniora"? (nota bene OMC trakeńskiego 😉) !!!!

edit: lit
ms_konik, ash dziękuje  :kwiatek:
😡 taki ze mnie technik hodowca koni co sie z tym paleniem nie spotkał...

Ps.ms_konik czy mogłabym prosić o większe uświadomienie w dziedzinie tych paleń...?
Rider!!!! a gdzie kącik "dąbrowickiego seniora"? (nota bene OMC trakeńskiego 😉) !!!!
No i koniecznie jeszcze "spa-resort polecają renciści i emeryci" :>

Przejdź na towarzyskie
No to ja może pokaże już nie mojego WLKP,
ale Był moją własnościa od wiosny 2007 do lata 2009 😉

Imię : Remus wlkp
ur. : 1999r.
Matka : Reweryna po Arianin
Ojciec : Alkierz wlkp po Lorison xx

[quote author=wł. Felix-Huston, forever felicis! link=topic=96.msg372310#msg372310 date=1257511527]
Witam Wielkopolaków i Trakenów. Chciałabym przedstawić wałacha Hustona i zapytać, czy ktoś nie zna jego rodziców.

Ur. 2000 jako Huston, zwany obecnie Felixem, to typowy rzeczniański wlkp. Wielka kłoda, przebudowany zad, łękowaty grzbiet, wystający kłąb, gruba kość, przerośnięta klata. Mimo dość urodziwej głowy (por. zdj. 3🙂 Nigdy bym takiego nie chciała. Ale psychiką nadrabia błędy konstrukcji. (por. zdj. 4😉

Do mamy, Hosanny, niepodobny. Mama: http://www.bazakoni.pl/horse_11416.html#gallery
Może do taty? Ale nie widziałam żadnego zdjęcia. Tata: http://www.bazakoni.pl/horse_8407.html

edit: (Ach, ten refleks!) Angeel, widziałam Twojego konia, przyznam, że pomyślałam, że coś ma z xx. Piękny wlkp!
[/quote]

no prosze, to twoj Felix jest polbratem naszego strazowego Hogarta 😀

widzialas mojego konia, znaczy tu na forum czy na zywo ? :P
Ooo, ja chcę poznać pół-felka! Gdzie mieszka??

Mariana znam z fotek na forum i mam wrażenie, że gdzieś go widziałam...  🙂

To ja przedstawie moja wlkp. dziewczynkę
Gina jest po Pumpersie od Ogara-dalej  Aspirant.
Matka Gracja/Denar po Ignam

Gina vel Warka ma obecnie 11lat

Wybaczcie laickie pytanie.
Czym sie rozni traken o wielkopolaka?
wizualnie czy papierowo??
papierowo.
Wizualnie moge porownac na zdjeciach, jednak papierowo nigdzie nie moge znalezc.
Bo czasami z tego co ludzie mowili wydawalo mi sie,ze to jedno i to samo.
starszą rasą jest trakeńska.
Koń wielkopolski jest koniem wyhodowanym w Wielkopolsce, gdzie miejscowe konie uszlachetniano trakenami.
I tak jest do tej pory. Ogólnie z trakenami jest jakiś tam bałagan w ich związku , bo zdaje sie ze trakeny można było wpisywac jako wielkopolaki w paszporcie, a teraz otworzyli księgę stadną i przeciez nie mogą wpisac trakena z wielkopolskim paszportem do ksiegi koni trakeńskich.
Mój szef ma wałacha wielkopolskiego, którego ojciec jest trakenem wg paszportu , a rodzica ma wielkopolaka i folbluta.  🤔
dzieki wielkie  :kwiatek:
Troche mi sie przynajmniej rozjaśnilo  🙂
[center]Moja ukochana klacz rasy wlkp pochodzenia trakeńskiego[/center]

[center]Te trakeńskie uszy czasem mi przysłaniają cały świat 😜 😍

RITA po Arak od Ratyna
rodowód: http://www.allbreedpedigree.com/rita96[/center]
To ja pochwale się moim maleństwem

Aragorn
o:Hamlet Go
m: Agada
ur: 26.03.04

To ja się pochwalę swoją klaczą wlkp;P
Póki co młodziutka bo 2,5 roku dopiero ma😉

Puma wlkp
Karnalit wlkp
Moja 6cio latka wielkopolska
Czar wrócił na parkury. Spore zaskoczenie jak dla mnie. Co prawda nie wygląda tak dobrze jak wtedy, gdy ostatni raz go widziałam, ale mam nadzieję, że będzie lepiej.

nie wiem czy Garbuska sie tu pojawila juz kiedys

jej zagadkowe palenie-ktos wie dlaczego na szyi??
na zadzie tez ma, ale jest minimalnie widocznie tylko w okresie zmiany siersci

i najaktualniejsze z tego lata, w kwietniu skonczyla 21 lat🙂

kasska
Świetnie się trzyma 🙂
A po której stronie szyji to palenie ma,  moim zdaniem to jest palenie wlkp, księgi głównej. W niektórych rasach oznaczenie na szyji oznacza hodowlę - prywatną lub państwową, zależnie od strony po której jest ono umieszczone.
armara, to ze to jest wlkp z wpisem to wiem, tylko sie zastanawialam dlaczego akurat na szyi🙂 jest po lewej stronie
Kasska jakie ona ma pochodzenie?
kasska- tu siostra kobyły 🙂 http://www.bazakoni.pl/horse_52984.html. wiec pewnie hodowca ten sam.
A kasztanki nr wpisu do księgi stadnej to 2374 G Pz
wynika z tego, ze ona poznanianka jest

tak, poznanianka, nawet voltowa Querido pisala mi kiedys ze ja kojarzy i jej dawna wlascicielke🙂
adriena pochodzenie takie jak podala marysia u siostry. Decjusz-Rola
armara, to ze to jest wlkp z wpisem to wiem, tylko sie zastanawialam dlaczego akurat na szyi🙂 jest po lewej stronie

Konie wcielone do stada w hodowli państwowej zawsze miały wymrażane numery na lewej stronie szyi.
Tak ogiery, jak i klacze.
Mam pytanie. Wiecie moze co sie dzieje teraz z Sagankiem? Gdzie stoi? Kryje jeszcze choc watpliwe z racji wieku. A jak z nasieniem itd.?
Podobno  ciagle u Romanowskich kary ksiaze stoi🙂
jak ja kocham tego konia i dzieciaki po nim, ale nie na mlp klaczach
Karla🙂 oo to musze przedzwonic. Moja kolezanka chce kryc swoja klacz ale nie wiadomo wlasnie jak z Sagankiem. A kobyla po Akermanie z matki po Piolun.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się