Napisz do mnie na priv to wyśle Ci więcej ,albo dołącz do grupy na FB ,,OGIERY I HODOWLA " tam wpisz w lupke nazwę ogiera i będą zdjęcia wstawiane przez właścicieli źrebiąt pod różnymi pytaniami o ogiera .
konikmorski, ja już wszystkie Wielkopolaki tam przeglądałam ,a że teraz czeka mnie kosztowne leczenie klaczy to chcialam pokryć Izoprenem,nie dość że chłopak ładny ,idealnie malowany no i kasztan ,to jeszcze cena jak dla mnie na ten kosztowny rok też idealna 😅 tylko muszę ogarnąć czy da się załatwić wysyłke .
kasia2107rafal - z tym nasieniem to jakieś fatum, zarówno wlkp mało w tej opcji czy nawet m i śl. A na dodatek nie dawno w zachodniopomorskim jedyny czysty wlkp Nikiel po Gordon I padł.
O ślązakach rozmawiałam ze znajomym. I mówił, że jakby nawet wysyłali nasienie to i tak by nie korzystał, ponieważ jak są konie w programie zachowania rasy to można kryć tylko naturalnie. I często te ogiery są porozrzucane po małych stajniach gdzie nikt nie pobierze nasienia. Może i w pozostałych też tak jest?
No właśnie tylko z Izoprenem dowiedziałam się że oddawał nasienie,tylko ktoś sobie załatwił że wet dowiózł do klaczy ,czyli może bardziej problem tam tkwi w wysyłce . Będę dzwoniła i się dopytywała ,bo jest ciacho z niego . No u Ślązaków wgl krucho z wysyłką ,tylko jeden czy dwa ogiery chyba wysyłaja .
dzikadermi - tu raczej chyba chodzi o cały szereg przepisów które trzeba zrealizować, żeby ten punkt prowadzić. Kiedyś SO Książ miało fantom i z braku zainteresowania hodowców zrezygnowali z tej opcji. Faktem jest że ogierów rasy śląskiej jest zdecydowanie więcej niż wlkp.
kasia2107rafal, mój mały siwy chlop jest Izoprenowy i bo leczeniu w przyszłym roku, chyba znowu machnę siwuche właśnie nim. Ma zrebol w sobie to coś!
A Izopren nie wysyła, bo nie ma jak pobrać z tego co wiem. Pytałam kilka dni temu jak mi Ruda nie chciała dać kawalerowi z seksu obwoźnego, bo szkoda było mi majowej rui, USG i hormonów, a jak mówiłam, źrebak po nim wyszedł mi superowy, a ogier też zrobił mega pozytywne wrażenie. Byłam gotowa pojechać do nich autem (nie mam za specjalnie daleko, godzina drogi), byle tylko pobrali i lipa. 🙁
Ale może źle zrozumiałam, bo próbowałam uzyskać na ten sam dzień.
Siesiepy, pisałam z dziewczyną ,która dwa lata temu kryła nim z inseminacji,podała nawet kto u nich jest wetem i może żeby z nim się dogadać po zgodzie właścicielki żeby pobrał ,jej wet dowiózł nasienie ,tylko dziewczyna raczej bliżej też mieszkała . Ja z Pomorza więc tylko wysyłka ,żaden wet tyle km mi nie dowiezie .
Siesiepy, no myślałam żeby może się dogadać z tym wetem żeby pobrał i wysłał . A Twój tegoroczny siwek po Izoprenie ? I tatuś nie dał żadnej odmiany ? Aż dziwne ,bo po nim przeważnie malowańce .
kasia2107rafal, no właśnie sama się zdziwiłam, że umaszczeniem wdał się w pełni w mamuśkę. W sumie dobrze, że nie malowany, bo szkoda by było jak się i tak wszystko skryje pod siwym.
W tym roku kryliśmy Buzarem, więc jeszcze większym malowancem. Zobaczymy co z tego wyjdzie pod tym kątem. Jak tu też wyjdzie niemalowane źrebię, to znaczy że moc w matce silna jest.
Siesiepy, no o tym to też pomyślałam jak mój mały nie malowany siwek się urodził ,że to dobrze bo szkoda jak by był pięknie malowany a i tak by wysiwiał 😅
No Buzar też fajny malowaniec ,widziałaś go na żywo ? Fajny jest? Ja jak się nie uda z Izoprenem to biorę pod uwagę Heliosa albo Paco bo mają opcje wysyłki ,Buzar wysyła ?
kasia2107rafal, Buzar nie wysyła niestety z tego co wiem, ale z wyglądu to cukiereczek jakich mało. No taki koń barbie! Drobny dość, ale umięśniony i bardzo proporcjonalny, z bardzo szlachetną głową. No i bardzo grzeczny. 🙂 Za te cenę, to szczerze powiem - nic tylko brać. Jestem okropnie ciekawa co wyjdzie z niego i siwej, bo wzięłam go z powodu konkretnych cech budowy (krótki grzbiet, delikatna budowa, mały łeb - w dużym skrócie ujmując).
Paco biorę właśnie też biorę na swoją rudzinkę. Też rozważałam jego, Heliosa i Magnata. Myślimy widzę podobnie. 🙂😉
Siesiepy, gdzieś na grupie na FB OGIERY I HODOWLA migneła mi odpowiedź ,że Buzar ma możliwość wysyłki, sprawdzałam czy są może już zdjęcia źrebiąt po nim ale nic nie było,ale ktoś się pytał o wysyłkę i facet napisał tak . Muszę się zorientować,może wysyłają jak jest potrzeba . Ja to w tym roku okrojony budżet na krycie będę miała z powodu leczenia a chce zostać w wielkopolakach jednak ,kurcze te konie mają w sobie to coś ,a jest ich coraz mniej . Chciałam się wdrążyć w ochronę zasobów genetycznych no ale moja klacz akurat ma jednego sp w papierze i niestety to ją dyskwalifikuje 😒 więc bez sensu dokupować kolejną skoro i tak się nie łapie na to .
kasia2107rafal, ooo a to ciekawe. Daj znać jak będziesz coś wiedzieć w sprawie tej wysyłki.
Moje też niestety nie nadają się na ochronę zasobów genetycznych, ale to nie znaczy, że nie można ich wzbogacać dobrą krwią wlkp 😀 Te konie są jednak tego warte.
Siesiepy, no tylko mnie to o tyle bolało ,że ona na serio ma czyste Wielkopolaki w papierze oprócz tej jednej odnogi sp składającego się z konia wielkopolskiego i hanowera ,temu mnie to tak trochę zbiło z tropu ,bo juz byłam gotowa do startu,już miałam druga wielkopolska już w programie upatrzoną do kupna i ciul ,ale i tak warto kryć w rasie bo tak czy siak wyjdzie dobry koń Wielkopolski .
kasia2107rafal, kurde, nie wczytywałem się za bardzo w te programowe zasady ale serio nie można mieć wielkopolaka "uszlachetnionego" Hanowerem? Czy rozbija się o to, że zapisany jako SP, a gdyby był Wlkp to by go uznali (słyszałam taka historię, że u jakiegoś wielkopolaka w rodowodzie był koń po dwóch Wlkp, był zapisany jako SP i to tego wielkopolaka wykluczyło z programu ochrony zasobów)
Siesiepy, no nie może być w rodowodzie żadnych przygód typu sp,hanower czy inne takie .
O Izoprena się pytałam,właściciel mówił że nie wysyłają ,bo główny wet który pobierał nasienie wyjechał na stałe . Podzwonilam po wetach w woj Łódzkim ,znalazłam takiego który pobierze ,zapytałam się czy jak znalazłam weta który pobierze to da radę ,odpowiedziano mi że wtedy tak ,tylko ja ponoszę wszelkie koszta . Wet powiedzial że za pobranie ,dojazd do ogiera i wysyłke chce 500 zł ,nasienie tyle samo . Jeśli mi nie zaskoczy za pierwszym razem to będę płaciła drugie 500 zł za weta ,więc chociaż ogier bardzo ładny to zaczynam się mocno zastanawiać nad innym Buzarem chyba .
kasia2107rafal, daj znać czy buzar wysyła, bo w aktualnej ofercie stanowki chyba widziałam "tylko krycie naturalne". 🙁
To że sp to wiem, ale myślałam że hanowery jeszcze się wpisują.
U mnie żeby bylo śmiesznie, wetka poleciła mi Vodkatiniego, który akurat mi się podoba. Ale to Hanower właśnie. Chociaż skoro i tak nie mam programowych, to chyba machnę. Dobra cena, warunki i termin.
Jednak Helios i Magnat wymagają zamówienia 2 dni przed a to trochę komplikuje, zwłaszcza u pierwiastki.
Cześć, Mam pytanie czy są tu osoby które mogą się pochwalić potomstwem Irbisa?? Szukam dla siebie konia, o profilu ujeżdżeniowym. Biorę właśnie jego pod uwagę.
Siesiepy, pisałam do właściciela Buzara ,nie odpowiada ,ale widziałam że ma grupie na FB jak ktoś się pytał o wysyłkę to odpowiadał że tak i podawał nr kontaktowy,więc będę musiała zadzwonić się zapytać .
Gdybym była pewna że zalapie za pierwszym razem to nawet bym się nie zastanawiała i brała tego Izoprena ,ale kurcze przy moim tak ograniczonym budżecie wydawać kolejne 500 zł za pobranie i wysyłkę to już jest nie mało . I ja oczywiście zdaję sobie sprawę że za to wszystko to nie jest wcale dużo,bo w planach miałam o wiele droższe krycie na ten rok ,no ale wyskoczyło to leczenie i jest jak jest .
kasia2107rafal, skąd ja to znam. U mnie w jeden miesiąc (maj) poleciały dachówki z dachu, przedziurawiłam dwie opony i skrzywilam dwie felgi w aucie na wrocławskich drogach, do tego seks obwozny u rudej nie załapał, oprócz tego ceny wszystkiego, w tym kredytów poszybowały w górę, zbiegło się kupowanie siana, pasz, butów, ciuchów, drzwi, paneli. Kosmos. I też szukam budżetowego rozwiązania i okropnie ubolewam nad tym Izkiem, bo to świetny kon, w świetnej cenie u fajnych ludzi, a dał mi naprawdę super źrebaka z drugą kobyłą.
Gość od Buzara chyba nie czyta smsów za bardzo. Mi kazał dzwonić jak cos próbowałam pisać.
A może Vodkatini by się jeszcze u ciebie wpisał w budżet? Pierwsze pobranie ma gratis. I dość tanią wysyłkę. Plus jest u fajnej babki, która w razie awarii pobiera nawet w ten sam dzień. 🙂