Forum towarzyskie »

Kącik majsterkowicza, czyli "chłopackie przygody w dziewczyńskich klimatach"

Isabelle, to się odłącza od prądu 😀
Zaczęło sie od rozkręcania i skręcania komputera, potem poszło 😀
Samochód też rozkręcam, ale nie tak bardzo świadomie i z konieczności, nie z chęci.
Isabelle, z okazji żniw - mam faceta rolnika 😉 największa radocha jak da mi się karnąć Bizonem  😜
Isabelle, no jasne  😉 Ja też nie musiałam właściwie. Tylko chciałam trochę przyspieszyć i zrobiłam najmniej widoczne pomieszczenie i wyszło super. Ale takie prace wole jak wykonuje chłopak🙂
Gillian, to poważny pan gospodarz jak ma swojego Bizona! Będziesz Wieśniaczką? facet "z hektarami" to opcja przydomowej stajni 😀

rosek0,  ja mam frajdę ze zrobienia czegoś własnoręcznie. Pewnie, że uzyskanie docelowego efektu też cieszy, ale to co innego niż satysfakcja "dałam radę!"

Strzyga, mogłabym pogrzebać w odłączonym. Ale potem trzeba to podłączyć! i to właśnie wtedy istnieje apogeum ryzyka! 😉

Macie jakieś doświadczenie w impregnatach? nie wiem czy brać droższy Vidaron czy może "protektor do drewna konstrukcyjnego", który jest duuużo tańszy.
Isabelle, ale ten przezroczysty czy zielonkawy?
Isabelle, będę wieśniaczką! 🙂 stajnia już mi zapowiedziana, jeszcze parę kurek ogarnę i będę w raju 😉 a teraz zmykam bo muszę łubin wrzucać łopatą na strych  😍
takie życie chciałam prowadzić właśnie - przy 50ha już się człek narobi a ja to uwielbiam! Cały przednówek spędziłam z tyłu na Ursusie i razem bronowaliśmy, mam nadzieję że w końcu się nauczę sama prowadzić tą maszinę 😉
Sznurka - Ile tak mniej więcej kosztował was ten kurnik? Też planuję kury na wiosnę i przeglądam oferty gotowych kurników, ale może faktycznie lepiej zrobić swój wypasiony 🙂
Presja, niestety więcej niż powinien, około 600 zł  - a drewno miałam swoje;/ ale poszło dużo farby, gont bitumiczny, folia, rolka zwykłej papy, plexa do okien, siatka do ogrodzenia
z drewnem około 1000 pewnie
Gillian, Super! 50 hektarów to jest już fest gospodarka! zwierzęta jakieś ma? mieszkacie już razem, bo mnie chyba ominęło? przy 50 ha to już nawet nie jest "napracować się" a NATYRAĆ OD GROMA.
sznurka, albo przezroczysty albo w jakimś kolorze typu Teak czy Mahoń. jeszcze się nie zdecydowałam. ale tu link do przykładowego koloru Vidarona (chodzi o typ a nie kolor konkretny) Vidaron

i link do przykładowego "protektora" za dychę: Protector

wydajność wygląda jakoś masakryczmnie.

czym się różni impregnat do drewna konstrukcyjnego od zwykłego impregnatu? w praktyce? bo widzę tylko różnicę w wydajności  i rozcieńczalniku.
zwierząt brak na szczęście, gołe pola a i tak jest co robić praktycznie cały czas w roku, no może zimą będzie trochę odpoczynku. Chwilowo mieszkam u niego żeby być bliżej i dojeżdżam tylko do konia, o ile teściowej żyłka nie strzeli to zostanę tam do zimy. W przyszłym roku o tej porze mam nadzieję, że będę już wykańczać nasz własny dom 🙂
Haaaaaaaa
wątek dla mnie 🙂

Lubię remonty i staram się robić wiele rzeczy sama 🙂
I gładzie i malowanie i glazura 🙂
No lubię i już.

Co do babskich prezentów.
Kiedyś skręcałam komody u mojego niedowidzącego brata i tak mnie na drugi dzień bolały męśnie w łapach, że zarządałam
na prezent urodzinowy elektrycznej wkrętarki 🙂
Mąż kupił - a jakże 🙂

Staram się nie dotykać do wiertarki zostawiając wiercenia mężowi.
Pamiętam jak kilka lat temu mąż na urodziny zamówił sobie porządnego (wreszcie) Boscha.
Prezent był zrzutkowy a potem wszyscy sie śmiali, że ta wiertarka dla Jędrka to jakaś ściema 🙂
Że to mnie się bardziej przyda.

Będę poczytywała wątek 🙂
Isabelle, faktycznie, jak pierwszy raz rozkręciłam iphone'a, to miałam zawał serca jak włączałam czy będzie działał. Działa do dziś 😀
Isabelle, ja zawsze przezroczysty i na to lakierobejca
nauczke mam, że lepiej raz wydac niż płakać za rok, że beznadzieja;/ lakierobejce 3v3 polecam i sadolin
Isabelle, do swoich kratek balkonowych użyłam Vidaronu. Zależało mi na kolorze, a poza tym uwierzyłam w hasła reklamowe, że z teflonem będzie trwalsze.

A ja właśnie siedzę i projektuję szafkę do przedpokoju. Więc całkiem możliwe, że jutro znowu zakład stolarski. 😉
sznurka,  a czym się różni lakierobejca od impregnatu? mam drzwi od stajni impregnatem pociągnięte, w niezmiennym stanie chyba 4 rok.
ok, przyznaje, czesto blagam ojca o pomoc w szlifowaniu jak juz nie daje rady, ale ostatnio lubie kupic zapomniany mebel i go odnowic 😉
Tak mam juz w garazu (czekaja na przeprowadzke), 10 krzesel z solidnego drewna za ... okolo 100 zl (wliczam farbe juz w to), mebelki do dzieci, przybory do sesji foto, i wiele innych, ktorych w tej chwili nie pamietam 😉
Teraz poluje na jakis stol do odnowienia. Ale ciezko znalesc cos co mnie usatysfakcjonuje ;P
zwierząt brak na szczęście, gołe pola a i tak jest co robić praktycznie cały czas w roku, no może zimą będzie trochę odpoczynku. Chwilowo mieszkam u niego żeby być bliżej i dojeżdżam tylko do konia, o ile teściowej żyłka nie strzeli to zostanę tam do zimy. W przyszłym roku o tej porze mam nadzieję, że będę już wykańczać nasz własny dom 🙂

Gratuluję !!  Trzymam kciuki za nowe życie  😀 
Prosze panstwa, oto kon.
Kon(ie) jest paskudnie zeszlifowany, niedorobiony i w ogole w wykonaniu wola o pomste do nieba... ale kon jest pierwsza rzecza zrobiona zupelnie samodzielnie od A do Z bez zadnej fizycznej pomocy Konrada(powiedzial mi tylko jakich tarcz uzyc). I funkcje swoja spelnia idealnie 😜

[img]https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t1.0-9/10606096_853905087953427_4568394005695669890_n.jpg?oh=9b3952bc843c874534161f6c4a1231c3&oe=548E18FF&__gda__=1422851733_37a090573c34b66fdc5f58314756a9fe[/img]
[img]https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/10710693_853905121286757_835547740072992344_n.jpg?oh=4f8d3cfde51544ec3155c505e7edd784&oe=54D148B1[/img]
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się