Priorytetem dla mnie jest dobro konia - więc muszą być: wybiegi, czyste boksy (ew. możliwość samodzielnego posprzątania i dościelenia), odpowiednie żywienie (najlepiej bez "od górnych" limitów siana). Zaplecze do jazdy, to sprawa drugorzędna - oczywiście nie obraziłabym się na halę albo plac z profesjonalnym podłożem 😀iabeł:. Z racji, że jestem niezmotoryzowana - ważny jest dla mnie dobry dojazd komunikacją miejską/podmiejską.
Darcia - znam Lansadę - niestety dla mnie już za daleko. A może ktoś zna takie przydomowe stajenki?
Z przydomowymi będzie ciężko. Pensjonat prowadzi Ochla (hala i padoki) oraz Przylep( nie wiem jak tam teraz wygląda). Oraz są 2 stajnie w Drzonkowie: WOSiR( niewielkie padoczki ale jest hala) oraz była stajnia pana Majewskiego. Jakby co zapraszam na priv.
Jezeli zalezy Ci na dobru konia to odradzam Drzonkow. Ochla jak najbardziej w porzadku, ale od przystanku kawalek jest. Jest jeszcze calkiem fajna stajenka w Swidnicy ale nie ma hali.
jest jeszcze moja stajnia 🙂 padokow wiele- do wyboru trawiaste badz i nie, ogrodzone i z pastucha. hala, tereny, codzienne sprzatanie w boksach. siano, sloma i owies z wlasnych pol. buduje sie bar, pokoje dla gosci itd 🙂
Cieszę się, że jest odzew. Pewnie na dniach zlustruje większość stajni - to zdam pełniejszą relację co i gdzie, za ile (fajnie byłoby stworzyć bazę stajni na wzór innych miast z pensjonatowych wątków).
Dziękuję wszystkim za namiary i czekam na kolejne propozycje (śmiało wymieniajcie wszystkie miejsca, które warto zobaczyć) 🙂
a ja mam pytanie, nie o pensjonaty w tej okolicy, a możliwość jazdy konnej. Tzn. chodzi mi o jazdę za pracę, znacie takie miejsca, gdzie na takich zasadach przyjmują ? będę wdzięczna za odp. 😀
Pozwole sobie odkopać ten wątek po stu latach, może pojawił się na forum ktoś zorientowany 😉. Planujemy w wakacje taki mini rajd w okolicach Zielonej Góry, z 5-6 dni i w związku z tym szukam miejsc w których mogłybymy się zatrzymywać i nocować. Nie muszą to być jakieś duże stajnie, w zasadzie wystarczy nawet przydomówka, czy miejsce, gdzie kiedyś były konie. Wyjazd z Lipna, jako pierwszy punkt chciałabym Tarnawe (choć to tylko zamysł jak na razie)no i pytanie co dalej? Odległość pomiędzy punktami jakieś 25km,jedziemy w dwie osoby, zatem byłyby to dwa konie, no i pies 😉. Liczymy na dobrą zabawę i przygodę, nie na bicie "kilometrowych rekordów". Pomoże ktoś zorientowany w okolicznych stajniach 😉?