Forum konie »

Dopasowanie siodła

Lillid  :kwiatek:
Dokładnie tego szukałam🙂
To teraz mam pytanie, w jakie siodła/marki celować dla konia kuli z małym kłębem, łęk mi wyszedł z pomiarów w okolicach 34/35.

Czy ktoś poszerzał kiedyś passiery o 3 rozmiary? Jest to realne w ogóle aż taka duża zmiana?
olq Ja mam podobny problem - kula bez kłębu, do tego przebudowana. W końcu się poddałam z szukaniem używki  i zamówiłam w daw magu oczywiście z wykonaniem pomiarów. Oni sprzedają tylko przez sklepy jeździeckie, które są przedstawicielami firmy. Pomiary darmowe, chyba, że baaaaaaaardzo daleko. Więc cena takiego na zamówienie, jak kupowanego w sklepie. Nie wiem czy ktoś Ci poszerzy siodło o 3 rozmiary, chyba, że ma wstawiony metal w przednią część terlicy. Jeśli nie to wstawienie ok 450 zł np. u Andersza. To jednak nie koniec problemów, panele nie będą pasować. Jeśli są wypychane wełną to korekcja ok 200 zł, jeśli silikonowe ok 1000. Nie wiem czy się opłaca....
Yh to mnie nie pocieszyłaś... bo kula będzie u mnie tylko kilka miesięcy w zajazdce i nie chciałabym inwestować w siodło na miarę😉
Obadam, może coś używanego jednak trafię.
ja na mojego konika polskiego w typie "kulka" mam bezterlicówkę Freemax Class i sprawdza się super. Wszystkie inne siodła leciały do przodu i przechylały się na boki, a to leży bardzo stabilnie nawet przy wsiadaniu z ziemi. Ale wiadomo, nie na wszystkie konie będzie pasować, znajoma ma hucuła, też "kulkę", na którym to siodło leżało bardzo niestabilnie i właśnie przesuwało się na boki.
olq Ja mam podobny problem - kula bez kłębu, do tego przebudowana. W końcu się poddałam z szukaniem używki  i zamówiłam w daw magu oczywiście z wykonaniem pomiarów. Oni sprzedają tylko przez sklepy jeździeckie, które są przedstawicielami firmy. Pomiary darmowe, chyba, że baaaaaaaardzo daleko.

Inna kwestia to jest to, co w Daw Magu mierzą, a co się potem dostaje. 😉 Bardzo niewiele zmiennych jest branych pod uwagę przy produkcji siodła pod konkretnego konia - tzn. zamawiając siodło na miarę oczekiwałabym, że będą większe możliwości modyfikacji. Odnoszę wrażenie, że te siodła są produkowane na konie idealnie symetryczne... Poza tym czas oczekiwania bywa dłuższy niż ten określony przy zamówieniu - a jeśli koń w tym czasie pozostaje w treningu, to ma spore szanse się zmienić. Wg mnie trochę kuleje organizacja, tzn. moment zdejmowania pomiaru/mierzenia testówek - inaczej by to pewnie wyglądało, gdyby te dajmy na to 3 miesiące przed się zapisywało "w kolejkę", a 2-3 tygodnie przed produkcją były zdejmowane pomiary. Przynajmniej z takim schematem się spotkałam. I gdyby siodło docelowe też było mierzone na konia, a nie przyjeżdżało kurierem.
Tak czy siak - w kwestii Daw Magowego "na miarę" mam pewne zastrzeżenia, jeśli jest na miarę, to z opcją zmiany wszystkich parametrów tak, żeby pasowało na konia.  Czyli np. mocniejszego dopchania jednej strony w przypadku krzywego konia. W kwestii podejścia do klienta w Daw Magu trochę też - znajoma szukając siodła dzwoniła z pytaniem o to, czy dany model występuje w rozmiarze 16,5", usłyszała, że nie. I nie dostała jakiejś innej propozycji (typu: "ten model nie, ale mamy siodła juniorskie, model taki i taki, może to będzie dobre wyjście"😉. Plus jakieś kwiatki w rodzaju "dowiem się i oddzwonię do pani" - tylko nie padło pytanie o nazwisko i telefon (coby było wiadomo, do kogo oddzwonić). Troszkę ten kontakt z klientem szwankuje.

edit: literówka
sumire nie mam pojęcia co przyjdzie i jak pracują inni przedstawiciele. U mnie był pan Łągiewka. Mierzył koniowi siodło z tego samego modelu, ale było dużo za wąskie. Potem wyginał krzywik, odrysowywał na kartonie, wycinał profile. Brał miarę również wzdłuż grzbietu, przekazał też firmie zdjęcia grzbietu Był u mnie początkiem maja, ale już miesiąc wcześniej wpisał nas w kolejkę. Końcem przyszłego tygodnia siodło ma być gotowe. Mam nadzieję, że będzie pasować.
kwagga, no to zazdroszczę, ta znajoma finalnie tego Daw Maga zamówiła (tylko inny model, niż początkowo chciała i okazało się, że jednak potrzebuje większe siedzisko) - i właśnie w trybie "siodło dotrze ok. 12 tygodni po mierzeniu testówek". Koń w międzyczasie się nabudował i klops. 🙁
No właśnie w kwestii daw maga na miarę też nie do końca jestem przekonana - znajoma zamawiała zimą i czekała chyba z 3.5 miesiąca, po czym siodło przyszło niedopasowane. Suma sumarum po poprawkach jest w miarę ok, ale jako, że mam konia który się ma do zimy w miarę zajeździć i wrócić do właściciela, czekanie 3.5 miesiąca na siodło mnie nie urządza😉. Szukam czegoś używanego raczej, co się da kupić na już.
Mam nadzieję, że moje jednak będzie dopasowane. A swoją drogą ciekawe jak ze skutecznością dopasowania przedstawicieli innych firm robiących siodła na miarę (np. HB czy Andersz) bo opinie są różne....Zobaczymy, najwyżej będziemy poprawiać 🙂
olq Faktycznie nie ma sensu zamawiać, ani przerabiać siodła na nieswojego konia. Jeśli układałabym usługowo konie, to zainwestowałabym  w siodło z wymiennymi łękami. Jeśli chcesz kupić siodło 34/35 to właściwie we wszystkich firmach klasyczne wypadną poza standardem i wątpię czy coś upolujesz. Może westernowe?
Żadne tam usługowo - moje się kontuzjowało więc sobie pożyczyłam żeby mieć co robić😉.
Właśnie jakoś nie mam zaufania do wymienno-łękowych syntetyków - mierzyłam kiedyś na kilka koni i na żadnym nie leżało nawet przyzwoicie - no i mam uraz😉.
Założyłam za to kentaura łęk 2kę i tak było prawie prawie - na oko 3ka by mogła pasować - a to chyba jeszcze nie 34..muszę chyba zrobić jeszcze raz te pomiary, bo może coś mi źle wyszło.
olq Ja też nie mam zaufania do siodeł syntetycznych i z wymiennymi łękami, dlatego zamawiam skórzane na miarę. Jeśli pasuje II kentaura to odpowiednik 29/30 daw mag. Jeśli III pasowałoby lepiej to potrzebujesz 31 dawmaga (34 prestige, 30 stubben, 33 euroriding) - tak orientacyjnie. Chyba jednak coś źle zmierzyłaś 🙂
olq, olq, syntetyk syntetykowi nierówny 😉 Winteki sa bardzo dobrej jakości, a w model Wide zmieści sie niemal kazda kulka. Ja na kucyka-taboret (plaski grzbiet i zupelny brak kłębu) mam tez model Pro Jump z białym lekiem. Z tańszych dobrze tez się u nas sprawdza siodło Waldhausen Star dla koni zimnokrwistych i Norton Rexine CC w wersji Wide. FP i Thorowgoody raczej odpadają. Co do DM zaś, to juz chyba taniej, lepiej i szybciej wyjdzie zamówienie nowego siodla u pana Andersza. Z siodlem na miare z DM tez mam negatywne doświadczenia :|
Proszę o pomoc w ocenie dopasowania 🙂 jest to Prestige, ale raczej starszy, bo na tylnym łęku ma jeszcze wybite Appolosa (swoją drogą wie ktoś jaki to może być model??), łęk[s] 33[/s], 17".  edit: to jest jednak 32

Wszystkie zdjęcia tutaj: https://drive.google.com/open?id=0B9NlRUEr-m-tX3kyTjBLYXJ5ZVU
Bez czapraka są z odpiętym popręgiem, z czaprakiem są z zapiętym popręgiem po pół godzinie stępa (na razie z powodu leczenia nie mogę wypróbować podczas bardziej ambitnej jazdy  😉 )
Na moje, to leci na tył.
budyń Bardzo możliwe, pisałam stronę wcześniej, że wszystkie mierzone siodła lecą na tył, zwykle i tak o wiele bardziej, więc z tym nie jest źle  😉
Siodło leci na tył, bo przedni łęk jest za wąski. Jeśli będzie pasował wtedy można ocenić czy siodło jest w równowadze i czy nie należy dopchać paneli.
No to na bank, leży pod górkę.
Nie pasuje na maksa.

Tyle że mierzyłam też siodło Prestige o jeden rozmiar większe (tylko trochę inny model) i było ewidentnie za szerokie. Jakiego siodła bym nie mierzyła (skokowego, ujeżdżeniowego), wszystkie lecą na tył. Po czym widać, że to jest za wąskie?
Hej. Co sadzicie? Siodlo i kon znajomej, ktora nie ma konta.

domiwaNie wiem. Zdjęcie z boku jest zrobione pod kątem, a od strony przedniego łęku tez jest źle zrobione. Mam wrażenie, że leży zbyt wysoko nad koniem. Jak dasz lepsze foty, powiem coś więcej.
Ok powtorzy jutro. Na szybko od boku jeszcze jest takie:
Mam nadzieje,ze teraz dobre🙂

Mam wrażenie, że pasuje, chociaż niepokoi mnie że leży tak wysoko nad grzbietem. (Może się czepiam 🙂 ) Jak w trakcie jazdy? Nie przesuwa się? Jak przy skokach?
No wlasnie tez mamy takie wrazenie. I mala zagwozdke. Jak siada w nie jezdziec to opiera sie na klebie. Tylem lezy calkiem dobrze. Wsadzilismy zel by zwezyc przod wiec teoretycznie ciezar powinien isc na tyl siodla. Ale siodlo sie unioslo tylem i zaczelo anglezowac... Przy skokach obstawiam bedzie dzialo sie to samo.
Jeśli siada na kłębie to znaczy, ze jest za szerokie (albo przesuwa się w trakcie jazdy do przodu, albo ma połamaną terlicę?) Zbyt wysokie tylne panele powodują zmniejszenie stabilności siodła. Tak czy siak siodło nie zadaje się dla tego konia...
Polamana terlice raczej nie. Jest to siodlo nowe, szyte na miare na tego wlasnie konia 😵
domiwa, mi się wydaje że łęk powinien być bardziej wycięty, bo jak koń wykłebiony, to właśnie trzeba przód zwężać przez co tył dopychać niemiłosiernie i mamy właśnie taki obrazek.
Która firma to szyła i kiedy? Co to za model? Nie można wezwać przedstawiciela i skorygować?
domiwa ja bym w życiu nie domyśliła się, że to siodło było szyte na wymiar na tego konia 🙂 jak dla mnie kąt paneli nie zgadza się z kątem łopatki. To tak na pierwszy rzut oka. Nie widzę też tam miejsca na ruch łopatki, ale może to kwestia ujęcia. Kto tak pasował to siodło i jak dawno to było? Czy kondycja konia jakoś się zmieniła od czasu pomiaru?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się