TheWunia Dobrze widać w Twoim poprzednim poście, zdjęcie 1 i 4, ze to nieodpowiedni kształt paneli. Najbardziej rzuca się w oczy ta perspektywa od przodu. To jest siodło na konia z mocno zarysowanym wysokim kłębem (np. takim jak u mojego konia). Na Drako najprawdopodobniej będzie się przemieszczać.
Tez uważam, że nie ma co kupować nowego siodła pod wymiar na konia, który nie jest w treningu/konia młodego lub zaczynającego pracę po kontuzji/chorobie.
Jak był kiedyś u mnie P. Kostrzewa dopasować winteca 250 to pytałam czy na mojego (coś w stylu arabokonika) 250 nie ma zawązkiego kanału, P. Kostrzewa powiedział że jest ok, bo nie dość że koń mały , to jak widać na panelach siodła odcisk żelu zostawał kawałek dalej niż zaczynały się panele patrząc od kanału. Spróbowałam zobrazować to na zdj TheWuni. Widzę że tu jest podobnie z panelami (podobnie) więc może ta informacja się komuś przyda... Zółte grube kresk to przyleganie paneli, a te przerywane to szerokosc prawdziwa kanału i drugie przerywane to kanał który robi się przez niedotykanie całości paneli.
Tez uważam, że nie ma co kupować nowego siodła pod wymiar na konia, który nie jest w treningu/konia młodego lub zaczynającego pracę po kontuzji/chorobie.
No dokładnie - z tego powodu musiałam wystawić do sprzedania przefajnego albiona , bo konisko dosłownie co tydzień ma inne plecy 😵
Udało mi się jeszcze przed świętami wziąć na testy drugie siodło. Tym razem Passier GT. Wrzucam zdjęcia i odrazu opowiem wrażenia z jazdy. Koń bardziej wybijający niż w nicalexie, ale mniemam, że mogą mieć na to wpływ warunki atmosferyczne, bo chciało mnie zwiać z siodła. Buntów, dużych sztywności- brak. Za to ja.. powiem wprost, w tamtym było lepiej 😉 Klocki są na tyle małe, że w sumie ich nie czułam, siodło w żaden sposób nie pomaga i czułam, że łydka leci mi do przodu, bo i profil klocków jest inny niż moja noga. Ale dzięki niemu wiem, że inny rozmiar niż 16,5 nie wchodzi w gre. Jak siadłam w pełnym siadzie to czułam się stabilnie, nigdzie mnie nie nosiło, było tyle miejsca ile powinno. Więc jeśli na niego jest dobre to ja się dostosuje, a może klocki da się jakoś przekształcić.
A nie buja sie to siodło? Bo tył nie lezy strasznie i w ogóle, w dodatku mam wrazenie ze w sumie opiera sie na srodku paneli i robi kołyskę - stad moze tez byc wrazenie ze kon "bardziej wybija" 😉
he he he a takie ladne dajace sie korygowac sprzedalas 😀iabeł:
swoja droga, mam wrazenie ze w odpowiedzi na pojawienie sie koni o plaskich grzbietach rymarze usiluja reanimowac stare siodla o mocno "lekowatym" profilu i terlicy i paneli, poprzez dopychanie tych ostatnich do granic mozliwosci co daje efekt wypchanego baleronu lewitujacego totalnie nad konskim grzebietem
to samo bylo z siodlem Averis ktoreg ostatnio pokazywala
ushia zachciało mi się ujezdzeniowki to mam zabawę 😁
marysia jak juz ushia zauważyła zapewne tak było stąd moje stwierdzenie, że koń wybijal mocniej 😉
A tak na poważnie to już nie mam co próbować. Żadnych 16,5 nie ma z większymi klockami w naszych ogłoszeniach, a widzę że jest spora różnica między nim a 17 🙁 a dodatkowo budżet mi trochę zmalał przez końska chorobę, jak nie kolejne leki to bronchoskopia , wiec nawet nie bardzo mogę cudowac w bardziej wyszukane opcje 🙁 Jest jeszcze opcja wzięcia czegoś z zagranicy, ale boję się brać w ciemno...
Edit : dobra, juz jest następny kandydat na przymiarke 😀
No właśnie nam takie kiepskie :/ A z tym jego wyzdrownieniem to różnie może być z aktualnymi przypuszczeniami. Do tych dwóch tysięcy mogę czegoś szukać, a jak będzie coś super ekstra za trochę więcej to jeszcze jestem w takim okresie życia, że mam od kogo pożyczyć 😉
Czytając poprzednie posty dot. siodeł nasuwa mi się jedno - lepsze płaskie a szersze panele czy węższe a wyższe? Teoretycznie na szerszych a płaskich lepiej rozklada się ciężar ciała ale różne opinie tutaj widzię.
I w sumie zadam jeszcze jedno pytanie niemal jak durny żółtodziób - patrze na te zdjęcia które zamieszczacie i mam wrażenie, że im szerszy rozstaw łęku tym lepiej dla konia i jeźdźca w sumie.. ale tak mniej więcej - kładę siodło na gołego konia - ile cm, cali ma być pomiędzy kłębem a przednim łękiem?
Cytrusowa, nie jest. Widać tylko na ile siodło odstaje, nie widać jak leży... Tak, czy siak siodło wygląda też na niezbyt nowe, mocno uklepane = twarde... ja bym takiego koniowi nie zafundowała z uwagi na dyskomfort noszenia twardego kloca na plecach. Przy czym oczywiście mogę się mylić