halo jezdzilam dwa razy po tym jak na moje laicke oko siodlo leżało lepiej niż wszystkie dotychczasowe które mierzyłam na tego konia 🙄 Tak podswiadomnie cos mi było z tym siodlem nie tak ale jak mowie nie znam się próbuje ciagle metodami prob i blegow wkoncu dopasować cos do tego konia 😵 Ale najciekawsze jest to ze koń wyraźnie jest z tego siodla "zadowolony" a i mi się dobrze i mam odczucie 'równo" siedzi ,sama już nie wiem. Dzis sprawdze je tak jak mi radzilas. W mojej galerii jest więcej zdjęć może tam cos lepiej widać 😉 Zorilla powiem szczeze ze moja klacz ma ADHD i stanie w miejscu w całkowitym bezruchu to dla niej nie lada wyzwanie probowalam żeby na zdjęciach stala w miare równo i się nie krecila ale idealnie to nie wyszlo wiec nie gwarantuje ze klaczyna na ktoryms zdjęciu nie stoi z podwinenta noga 🙄
Pozwolę sobie na wrzucenie tu małego obwieszczenia, bo może się do czegoś przydać. Mam nadzieję, że moderacja mnie nie pogoni. 29.03 stowarzyszenie Z kopyta przez Warmię i Mazury, organizuje w okolicach Olsztyna szkolenie, którego elementem będzie prawidłowe dopasowywanie siodeł. Żeby nie robić reklamy w nieodpowiednim wątku, zapraszam na priv. po szczegółowe informacje.
faith No właśnie sierota jestem i nie pytałam🙂 😡 Ale rozwiązanie z drucikiem brzmi rozsądnie więc pewnie się zdecyduję w końcu poszerzyć zamiast szukać nowego. Dzięki!
mam pytanie-jak właściwie ma leżeć idealnie dopasowane siodło? czy tył siodla ma być całkowicie przyległy? Bo mam taką sytuacje że w moim siodle jest za szeroki łęk dlatego też jest mało miejsca do kłębu.Wydawało mi się również że za bardzo uciska tył ... Kiedy założyłam podkładkę przód się trochę podniósł i jest miejsce na 1-2 palce.Za to wydaje mi się że jak robię półsiad to tył lekko odstaje i jest przerwa na tyle że można włożyć dłoń.... Bardzo prosze was o pomoc bo kompletnie nie wiem co robić o.O kupić podkłade podnoszącą tył czy przód? czy może po prostu zwykłą grubszą?
Proszę o ocenę dopasowania siodła, w tygodniu postaram się jeszcze zrobić zdjęcie grzbietu po jeździe. Pozostałe zdjęcia: http://re-volta.pl/galeria/album/5113
Beladonna, hej! Może to złudzenie, ale coś wygląda, jakby siodło w centralnej partii miało za wąski kanał! Brak miejsca na mięśnie. A to jest miejsce, w którym spoczywa cały ciężar jeźdźca. Jeśli tam (centralnie pod kroczem) siodło ciśnie - to kłopoty z grzbietem i bólem mogą być, jak najbardziej 🤔
Bardzo proszę o opinie o tym, jak leży to siodło. Mam wątpliwości, z jednej strony przedni łęk jest wysoko, ale z drugiej- ten kąt rozchodzący się od przedniego łęki, jaki tworzy przód siodła, jest taki jak kąt końskiego grzbietu w tym miejscu, więc niby ok. Poza tym, to ujeżdżeniówka, więc ten łęk chyba zwykle jest wyższy, prawda? I druga sprawa- nie dolega do grzbietu ostatnie 4-5cm ławek, kanał jest też tam dość wąski (ale już kilka cm wcześniej jest fajny szeroki). Da się coś z tym zrobić czy raczej odpuścić? :kwiatek:
Ulala to raczej nie jest kwestia tegop, że robią siodła z wąskim kanałem czy zwężającym się tylko robią z kanałem o jakiejś szerokości, ale po latach używania często nie do końca dopasowane do konia (np lecące na tył) się uklepują panele i zwęża się tunel. Często gdy siodło leci w tył tunel zwęża się właśnie w tylnej częścu. Jesli chodzi o nowe siodła to wiadomo też mogą mieć różny kształt paneli i szerokość tuneli, na pewno zależy to od grzbietu konia jak siodło leży i czy kręgosłup ma po obu stronach trochę luzu, czy panele nie leżą tuż na nim.