Forum konie »

Pomocy!! kto wie coś na temat praw związku.?

Opowiem Wam moją historię.
Trzy lata temu kupiliśmy z moim chłopakiem klacz małopolską. Ze względu na brak środków na utrzymanie z mojej strony,
koń był zapisany na moją drugą połówkę..
Rok temu zdecydowaliśmy się ją zaźrebić. Wszystko się udało , potwierdziliśmy badanie USG - jest w ciąży! 🙂
Zadzwoniłam do Pana który jest właścicielem ogiera rozpłodowego , że może przysłać nam ŚWIADECTWO KRYCIA klaczy.
Napisał je na mnie. W grudniu rozstaliśmy się z moim facetem. On zabrał mi wszystko!! W żaden sposób nie potrafię się z nim dogadać.
powiedzcie mi, czy jest możliwość żeby źrebak był mój, ze względu na to, że świadectwo jest napisane na mnie?
poradźcie co robić?
dziękuję  😕
dziękuję  😕

Ja Cię nie zbywam, tylko tam może częściej bywają prawnicy.
A czy przypadkiem hodowcą i właścicielem źrebaka nie jest właściciel klaczy? Na kogo jest świadectwo krycia nie ma chyba znaczenia 👀
W innym przypadku kupując źrebną klacz - źrebaka zawsze trzeba by oddawać sprzedającemu - czy to stadnina czy hodowca prywatny.

Świadectwo krycia jest dowodem na skojarzenie klaczy i ogiera, ew. "dowodem zapłaty" (bo póki nie zapłacimy nikt nam go nie wyda). Ale świadectwo to nie może być dowodem WŁASNOŚCI. Bo czego? Nasienia chyba tylko...
Niestety "mówiły jaskółki..."
Nie masz żadnego dokumentu na współwłasnośc klaczy, czyli nie masz również prawa do jej potomstwa i tyle
Nic nie wywalczysz
oj chyba mozesz tylko i to z powodztwa cywilnego wystapic o zwrot za krycie jesli za nie faktycznie zaplacilas i masz na to dowody(choc dla mnei to tez bezsensu) - bo to jego klacz, on ja utrzymuje - ty tylko placilas za krycie(jesli placilas) - dlaczego masz dostac zrebaka na którego on łożył?
(jak i ancyk0991,  pisze - zrebak jest wlasnością właściciela klaczy - chyba, że jest jakas konkretnna umowa z kims zawarta w jego konkretnie sprawie)

a masz jakies dowody, ze placilas za klacz? i płaciłaś?
Żrebak (po wyźrebieniu) jest własnością tego, kto jest właścicielem klaczy w chwili wyźrebienia (to wynika z ogólnych zasad prawa cywilnego, patrz art. 55 w zw. z art. 53 kc).
Czyli, jeżeli chciałabyś aby źrebak był od razu Twój - musiałabyś podważyć prawo ex-chlopaka do własnosci klaczy.
A to już sprawa sądowa.

Świadectwo krycia na Ciebie niestety niczego nie zmienia (może ewentualnie byc dowodem przed sądem - gdybys założyła sprawę - że włascicielem klaczy jesteś Ty, a nie ex).

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się