Witam, mam nadzieje że takiego wątku nie było i ktoś bardziej doświadczony się wypowie na ten temat. Mam ją od nie dawna. Moja klacz ma 12 lat jest rasy wielkopolskiej 168 cm jest to koń dość idący do przodu czuły na łydkę i delikatny w pysku.
Otóż mam z nią kilka problemów i chodzi mi o doradzenie co robię źle , jak mogę jej pomóc a nie o zlośliwe docinki.
1. Podczas lata gdy była dosyć słoneczna pogoda moja siwa klacz dostała przetarcia na sierści powyżej chrap w okolicy kantara . czy to możliwe by miała uczulenie na promienie słoneczne ? jak temu zaradzić?
2.Klacz bardzo dużo przebywa na zewnątrz ponieważ stając w boksie wedruje w kółko co zrobić by tak nie było. Powiesiłam w różnych miejscach w boksie siatki z sianem ale to nic nie dało znudziła sie? a co myślicie nad lustrem w boksie ? może jakieś inne pomysły
3. Klacz podczas chodzenia na lonży bardzo ładnie chodzi w każdym chodzi i także ładnie skacze spokojnie nawet galopem .Często lonżuje na samym kantarze ? czy to źle ? Bo jak jeźdżę na niej na wędzidle bardzo przyspiesza do przeszkody. jak próbują ją nawet delikatnie zatrzymać rzuca głową.Najgorzej jest jak chcę by z galopu przeszła do klusa lub mam ją zatrzymać Jak zacząć naukę by tak nie było ? w czasie skoków ? na samym kantarze także przyspiesza do przeszkody. 4. Zdecydowałam się na jazdę na samym kantarze z wodzami bo zauważyłam że zbieranie wodzy kojarzy się jej z przyspieszaniem co zrobić by to zmienić ? Podkreślam także iż uczę ją zatrzymywania dosiadem na samym kantarze z wodzami w każdym z trzech chodów ?
na luźnych wodzach odbywa się to dość spokojnie lecz jak można jeździć bez kontaktu ....
Rzeczywiście tamtu o siwej pięknosci nie ma, ale pytania nadają się ewidentnie do żółtodziobów do trneingu zalecam trenera, nie wirtualną szkołę nauki jazdy konnej...
spamuje ten wątek - jest generalnie do zamknięcia Proponuję rozpocząć uzytkowanie forum od przeczytania regulaminu... Jak pisałam - pytania nadaja się do wątku o żółtodziobach - tam proponuję je zadać
Kropka1 na każde z tych pytań jest na forum odpowiedni wątek i myślę że tam prędzej znajdziesz odpowiedz na swoje pytania i będzie ci dużo łatwiej a może nawet dowiesz się nowych ciekawych rzeczy 🙂
[quote author=kropka1 link=topic=94384.msg2041849#msg2041849 date=1395054688] a co myślicie nad lustrem w boksie ?
Lustro w boksie jest konieczne! Skąd niby ma wiedzieć czy dobrze wygląda zanim wyjdzie z boksu? 👀 [/quote] Hahaha...
kropka1, Lustro nic nie da, koń to nie papużka falista. 😉 (Pomijając fakt, że w zasięgu koni nie można wieszać nic tłukącego się.)
Czy masz instruktora lub trenera? Jeśli nie, to powinnaś mieć i do niego kierować takie pytania. A na forum też poczytać nie zaszkodzi. Jest wątek o lonżowaniu, jest wątek o jeździe na kontakcie, o działaniu dosiadem... na każdy temat się znajdzie. 😀 Wystarczy użyć funkcji "szukaj" i znajdziesz wiele gotowych odpowiedzi. Mamy tu zasadę, że nie zaczynamy nowych wątków o tym samym, tylko piszemy w istniejących.
kropka1 zapytaj tutaj http://www.voltopiry.pl/forum/index.php/topic,1412.0.html i dodatkowo masz na forum po prawej stronie wyszukiwarkę i najpierw tutaj wpisuj sobie hasła np. narów lub chodzenie po boksie - i wtedy wyszukiwarka pokieruje Ciebie do odpowiedniego wątku 😉
kropka1 musisz poszperać po wątkach znajdują się wątki o tematyce bliskiej twoim pytania. Jesteś nowa na forum zapewne więc masz dużo wątków do zapoznania się a napewno coś dla siebie znajdziesz
Popieram resztę piszących osób że musisz poszukać czegoś dla siebie w wątkach, bo jakby każdy z nas chciała tu mieć odrębny wątek poświęcony swoim czterokopytnym to byśmy się w ogóle nie odnaleźli w tym 🏇
(...) 1. Podczas lata gdy była dosyć słoneczna pogoda moja siwa klacz dostała przetarcia na sierści powyżej chrap w okolicy kantara . czy to możliwe by miała uczulenie na promienie słoneczne ? jak temu zaradzić? (...)
Siwe konie z jasnymi chrapami mogą reagować na słońce. Przetarcia raczej ew. od świądu. Można jasne miejsca smarować kremem z filtrem. Jednak ubytki sierści warto rozważyć w aspekcie grzybicy. Pobrać zeskrobinę i oddać do zbadania. Albo się przyjrzeć czy koń sam sobie tego z nudów nie wyciera i zdejmować kantar na wybiegu (WIEM!WIEM! są przeciwnicy) p.s Julie- ja EliPe swoją dobroć dedykuję. :kwiatek:
to jakiś przypadek ekstremalny był 🙂 no ale zdjęcie ok jest papierowe także powiedzmy że bardziej trwałe, ale lustro? już sobie wyobraziłąm co mój rudy robi z lustrem w boksie 😜
(...) 1. Podczas lata gdy była dosyć słoneczna pogoda moja siwa klacz dostała przetarcia na sierści powyżej chrap w okolicy kantara . czy to możliwe by miała uczulenie na promienie słoneczne ? jak temu zaradzić? (...)
Siwe konie z jasnymi chrapami mogą reagować na słońce. Przetarcia raczej ew. od świądu. Można jasne miejsca smarować kremem z filtrem. Jednak ubytki sierści warto rozważyć w aspekcie grzybicy. Pobrać zeskrobinę i oddać do zbadania. Albo się przyjrzeć czy koń sam sobie tego z nudów nie wyciera i zdejmować kantar na wybiegu (WIEM!WIEM! są przeciwnicy) p.s Julie- ja EliPe swoją dobroć dedykuję. :kwiatek: [/quote]
znałam konia, który miał różowy nos - miał oparzenie od słońca, bo właścicielka nie pomyślała żeby go zabezpieczać - później codziennie smarowała chrapy filtrem 50 przed wyjściem - pomogło
kantara raczej nie zdejmować - bo jak sie boi ludzi, to będzie kiszka ze złapaniem - ja jestem zwolennikiem BEZ kantara, ale moja stara przychodzi na gwizdanie sama na pastwisku i nie trzeba jej łowić
a ja znam osobę, która twierdziła, że rozmawia ze swoim koniem 😉 który jej powiedział, że jego koleżanka z padoku musi stanąć obok niego w boksie bo on strasznie tęskni... 😀 .. więc już nic mnie nie zdziwi 😁
a co do chrap - to mój Rudy w sezonie letnim musi mieć ryja smarowanego blokerem bo inaczej ma masakryczne poparzenia.
[quote author=Elfik link=topic=94384.msg2041919#msg2041919 date=1395056756] a ja mam pytanie czy ty kropka1 z tym lustrem tak na serio napisałaś czy w formie żartu? 🙂
Znam osobę, która koniowi powiesiła ..... własne zdjęcie, żeby pamiętał i się uczył ją lubić. I to nie był żart. [/quote] Czyli idąc dalej tym tropem... jeśli ktoś nas nie lubi, ale powiesimy mu w widocznym miejscu nasze zdjęcie, na które się dużo napatrzy, to stopniowo zacznie nas lubić...?
[quote author=zduśka link=topic=94384.msg2041932#msg2041932 date=1395057135] a ja znam osobę, która twierdziła, że rozmawia ze swoim koniem 😉 który jej powiedział, że jego koleżanka z padoku musi stanąć obok niego w boksie bo on strasznie tęskni... 😀 .. więc już nic mnie nie zdziwi :hih
myśle że na obecnym rynku gdzie ludzie mają koniki tylko po to żeby mieć to zrobiła by mega kariere 🙂
[quote author=Tania link=topic=94384.msg2041921#msg2041921 date=1395056849] [quote author=Elfik link=topic=94384.msg2041919#msg2041919 date=1395056756] a ja mam pytanie czy ty kropka1 z tym lustrem tak na serio napisałaś czy w formie żartu? 🙂
Znam osobę, która koniowi powiesiła ..... własne zdjęcie, żeby pamiętał i się uczył ją lubić. I to nie był żart. [/quote] Czyli idąc dalej tym tropem... jeśli ktoś nas nie lubi, ale powiesimy mu w widocznym miejscu nasze zdjęcie, na które się dużo napatrzy, to stopniowo zacznie nas lubić...?[/quote]
Tak. Dlatego kiedyś wisiały portrety władz państwowych w szkołach. I wszyscy lubili. Teraz nie ma i nie lubią. Proste.
A teraz tak całkiem serio, to kiedyś w jakiejś książce wyczytałam, że dawno temu w jakiejś stadninie wieszano źrebnym klaczom w boksach lustra, żeby widziały jakie są piękne i dzięki temu rodziły równie piękne źrebaki 😀