Forum konie »

Budowa stajni - koszty, warunki i konie.

Witam. Mam kilka pytań odnośnie budowy stajni. Chciałabym kiedyś tego dokonać i chodzi mi, żebym wiedziała orientacyjnie różne rzeczy na ten temat. Prosiłabym o życzliwe i kulturalne wypowiedzi - nie piszcie mi , że ja niczego nie wiem i chcę stajnę otwierać. Nie mam wiedzy w tym temacie i dlatego zaczynam ten wątek.  🙂
1. Jaki jest koszt budowy stajni na 12 koni (boksy, siodlarnia, paszarnia, prąd i woda)?
2. Ile kosztuje sprzęt dla wszystkch koni razem (siodło dla każdego, szczotki itd.)?
3. Czy przekszatałcenie  działki z rolnej na budowlaną, pociągnięcie prądu i wody to tylko formalności czy jakieś koszty?
4. Ile kosztuje zagrodzenie dwóch maneży, round penu oraz pastwiska?
5. Czy aby prowadzić stajnę trzeba mieć tylko papiery instruktorskie czy jakieś inne wykształcenie?
6. Ile kosztuje ubezpieczenie stajni i koni?

Niech te boksy,sprzęt i inne będą średniej jakości - nie za dobre, ale też nie najgorsze. Z góry dziękuję za pomoc 🙂

Dubel
wątek zamknięty
Jankiela13   odpowiedzi na wszystkie swoje pytania znajdziesz w wątkach nt. budowy stajni, o własnych stajniach, o sprzęcie, ale po kolei

1. Brak możliwości odpowiedzi - nie wiadomo z czego ma być stajnia, na jakim podłożu, jak zadaszona, jakie boksy, jak ma być rozwiązany temat magazynu na pasze objętosciowe i treściwe, co ma się w tajni poza boksami znajdować (socjal, siodlarnia, itp.)
2. Siodło od 600 zł do - ja wiem 60 000 zł / szt (?). Porządne siodło używane to koszty minimum 2 000 zł + 500 zł dopasowanie do każdego konia. Szczotki: jakie, ile na konia?
3. Koszty (szczególnie doprowadzenie mediów)
4. A ile mają mieć metrów i z czego mają być zrobione ogrodzenia?
5. Aby prowadzić stajnię nie trzeba mieć papierów instruktorskich (o czym m.in można znaleźć w temacie o uprawnieniach i kursach instruktorskich). Trzeba mieć za to działalność
6. Ubezpieczenie od czego?

Generalnie polecam poczytanie forum - sporo tu informacji na tematy, które cię interesują
Ten wątek niestety jako niezgodny z regulaminem dubel jest do zamknięcia...
wątek zamknięty
Proszę zapoznac się z punktem 5 regulaminu. Zamykam wątek.
wątek zamknięty

Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.