Witam wszystkim odpowiadam halo . Tak podczas galopowania na torze roboczym czułem jak uwalina się cudowna enegia konia , jak mijałem innych na torze . Jest to bardzo magiczna jedność z rumakiem jak czujesz pod siodełkiem że ma w sobie ogromną moc . Wiele razy tak odczuwałem i byłem pewien że to rumak ma wsobie ogromną klasę i że musi wygrywać . Zaras na torze dzieliłem się z trenerem uwagami na temat konia podczas galopowania . Życzę wasm wszystkim pełnego sukcesów dzioneczka papatusie. :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
Nie znam dokładnie harmonogramu współczesnych, 90 dniowych Zakładów Treningowych, ale pomyślmy 🤔 90 dni do próby, tak? A wymogiem na wejściu jest jedynie, żeby koń dał się dosiadać i był nieco ogarnięty z ziemi. To - ile może mijać do pierwszych skoków??? A przecież żadna patologia (podobno).
w ZT na który dawaliśmy kobyłe z trenerką skoków w programie nie było z tego co pamiętam, coś się zmieniło? 👀
Libeerte, ZT ogierów. Viritim, właśnie to tak odebrałam - że nie doceniałam konia, że trafił mi się klasowy. To jest niesamowite wrażenie, że wszystko w tle nagle blednie, a jeszcze tyyyle mocy czuć! On miał podobno niezły zapis kariery w Austrii, ale nie sprawdzałam, bo trzeba z 250 pln wyskoczyć - po ciekawość 🤔 Po przewiezieniu na Służewiec zaliczył kontuzję (pono w maszynie startowej, ucięta piętka - odrosła) - i po karierze 🙁. Ale dzięki temu go mam. Zawsze chciałam mieć wnuka Dakoty po matce - i mam.
Wtedy na torze na arabach nie miałam takiego wrażenia - szły bo szły, szybko, jak gokarty, dość mechanicznie, przyjemność średnia, ot, siedzisz na szybko zasuwającym koniu, nie masz co robić w zasadzie. Ani przy różnych okazjach na innych folblutach - no szybko, bardzo szybko i tyle. Ale coś takiego, że dzieje się coś niewiarygodnego, że nagle zupełnie inny koń - koń potężny, zachwycający, wręcz nierealny - to pierwszy raz. Nie wiedziałam, że mózg człowieka robi takie zmyłki. Że gdy przeciążenie (bo nie ma przeciążenia jak w samochodzie czy na motorze) nie poinformuje o nabieraniu prędkości - to ta prędkość nie dociera do mózgu - tylko krajobraz znika. Doceniam teraz umiejętność kontrolowania wyścigu w takim... amoku 🙂 Amoku - jakby się było wszechmocnym ANIOŁEM 😜 Coś niesamowitego.
Rozumiem, że może zostać w pamięci na długie lata. Współczuję, że została ci tylko tęsknota 🙁 Ale - lepiej już tęsknić za utraconym niż nie doznać w ogóle 🙁. Nasza pamięć tworzy to kim jesteśmy. Wędrówka bywa ważniejsza od celu.
Dobry wieczór wszystkim może nie których nie zadowoli moja opinia nie których ale z mojego doświatczenia powiem zarozumaile wynika że lata praktyki uczą kontroli na rumakiem z góry możemy przewiedzieć na co kona stać w danym momęcie np; duble jakie ma zamiar zrobić otczuwamy to poprzes swój krzyż jak zaczyna się zbierać rumak do wykonania strzału z krzyża . Uwieżcie kochani staremu ramlowi że lata praktyki dają wspaniałe rozumienia zachowań koni . Jeżdziectwo jest jednyną dyscypliną im starszy jeżdziec jest jak wino . No ale każdy może mieć swoje zdanie nie neguję ale czas nas uczy pokory do jazd na rumakach . Dziękuję pięknie wszystkim za opinie różne ale my koniarze jesteśmy jedną rodzinką papatusie .... 🏇 🏇 🏇 🏇 :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
Dobry wieczór nie wpadam w temat o rumakach . Jutro idę do lekarza do szpitala wojskowo-rehabilitacyjnego po kartę zabiegową . Musicie mi wybaczyć że czasem będę padniety po zabiegach w danym dniu i nic niezaistnieje na re-volcie . Zapewne jak co roku będę miał zabiegi; laser punktowy , magnostymulator , viofor, sala gimnasrtcza , basen . Nie myście sobie że idę tam z przyjemnością najgorszemu wrogowi nie rzyczę długo falowej rechabitacji . Wiem że zabiegi mi pomagają i dzięki
Przepraszam tak mi się kilkło niefartownie dokoączę dzięki BOGU że mieszkam w uzdrowisku Ciechocinek poniewasz groził mi wózek inwalicki jak bym tam nie mieszakł . Życzę wam kochani rodzinnego udanego wieczorka.
Witam pięknie wszystkich :kwiatek: :kwiatek:, dziś odebrałem kartę zabiegową ze szpitala wojskowego dostałem 7 zabigów wrzuciłem częś karty na facebooka ma takie zabiegi ; laser puktowy , viofor , sala gimnastyczna , basen , magnostymulator , borowinę , kąpiel perełkowa , . Startuję z zabiegami o godz 8-50 do 14. Trzymajcie kochani kciuki , wiecie jak czlowiek jest padnięty po zabiegach ale zapewniam was że owas nigdy nie zapomnę . :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
Witam pięknie wszystkich :kwiatek: :kwiatek:. Tak okres zimowy szczególnie dla jeśców wyścigowych jest bardzo trudny. Co by nie mówić są oni solą wyścig. Pamiętam jak u trenera Stawskiego jechało się w mróz 2-3 kółka kłusem po torze roboczym . Nidy w życiu tak nie zmazłem jak w przejaszczki kłusem w zimę po zmarznietym torze dramat . Do tego młode konie trzeba było siedzieć w sidle przyśrubowany na maksa a siodła robocze w tedy były bardzo liche jakościowo . Nie raz było cięszko zejść z konia tak był człowiek do szpiku kosci wyraznięci . Chwilka ogrącej herbatki i dalej następna przejaszczka . Jak wracałem po trenigu do hotelu zaczym się kapkę rozgrzałem trzeba było iść do staji na obrządek . W wojsku byłem w Sandomierzu 2-5 roku w stanie wojennym w jednosce desatowo-przeprawiowej to tam tak nie zmrzełem jak podczas kłusowania w zimie po torze roboczym . Nie jak niektórym się kojarzy jeśdziec wyścigowy galopujący sobie na rumaku po torze ale skałada się na to zimowy kierat przy rumakach . Wiem że jęscy skokowi maja ten kofort że mają kryte hale no ale tam też zimniutko . Jak jeszcze był mróz 6-8 stopni i lekko podmuchał wiaterk to na torze roboczym na Służewcu gdzie jest odkryty teren temperatura była o wiele nisza . Najgorzej było spaść na ta zmarlinę dla tego każdy siedział w sidle aby nie spaść no ale jak już ktoś spadł strasznie był obalały po upadku na ziemię to tak jak na beton prawie. Życzę wszystkim ciepłego , rodzinnego , miłego popołudnia........ :kwiatek: :kwiatek: 🙂
Cierp1enie, a ja się nie zgodzę z Twoją opinią. Wiesz ile ludzi czeka żeby dostać taką rehabilitację? Wiesz ilu ludzi bardzo chce, a nie może? Taka rehabilitacja to marzenie wielu osób.. Wiesz, że nieraz ta rehabilitacja umożliwia wielu chorym funkcjonowanie?
a wiesz ile ludzi ma taka rehabilitacje i wyjazdy do sanatoriów na "piękne oczy" ile ludzi wykorzystuje to? Tych się czepiaj a wątek nie jest dla ludzi prowokujących kłotnie. Po co? Ty czekasz na zabiegi ,że tak się wściekasz? Ja po operacji bardzo szybko dostałam serię zabiegów, nie miałam z tym problemów. Przez 3 lata 3 x w tygodniu chodziłąm na rehabilitację. Miałam i laser i zabiegi krio i prądy interferencyjne i masaże oraz ćwiczenia. Czy mnie także zazdrościsz? A może powinnam była oddac swoje zabiegi innym. No przecież jest tylu innych potrzebujących!
Faza, był post kiedy Viritim wręcz był niezadowolony, że "o Boże znów na tą przeklętą rehabilitację".. Według mnie akurat Hamer nie powiedział/a nic złego, bezczelnego.. PS. Ja się nie wściekam, a jedynie grzecznie napisałam, że wielu na nią czeka i nie może dostać. Fakt, być może przez takich co dostają zabiegi "na ładne oczy" być może. Ale w to nie wnikam, poruszyłam inną kwestię, a Ty piszesz o innej. Faza, zaprzeczasz sama sobie. Widzisz to? Piszesz o tych co mają je po znajomościach.. Może właśnie przez nich inni nie mają?! Pomyślałaś o tym? i dlaczego się tak denerwujesz? I NIC ! nie pisałam o tym, że ktoś ma je oddawać, bo są inni potrzebujący! Nie wiem, albo nie czytasz ze zrozumieniem albo masz dzisiaj gorszy dzień.. CHILL OUT FAZA!
Mi ogólnie chodziło, że Hamer tu wchodzi i tylko jad sieje i widać sprawia jej to przyjemność. Tylko po co? Nie można zostawić tak jak jest, Ci co nie chcą czytać niech nie czytają i tyle.
Co do rehabilitacji to tak jak napisała Marysia, powinna się należeć każdemu kto jej potrzebuje. To, że Viritim narzeka na nią, nie znaczy że nie jest wdzięczny za to, że ją ma. Narzeka, bo długofalowa rehabilitacja może naprawdę dopiec człowiekowi.
Viritim - wciśnij przycisk ignoruj przy nickach tych którzy nic nie wnoszą do tego wątku oprócz odreagowania swych własnych problemów za pomocą prymitywno-złośliwych komentarzy.
"Ten zły" Viritim, którego tak oskarżacie o złośliwość wykazuje ostatnio więcej klasy i kultury niż niejeden użytkownik wypowiadający się tutaj. Może by tak wziąć z niego przykład dla odmiany?
Viritim nie przejmuj się absolutnie Hamer i innymi, którzy tylko i wyłącznie plują jadem w tym wątku. Nadal jest sporo takich, którzy czytają każdy Twój post i choć rzadko się odzywają, to są z Tobą; zdrówka życzę :kwiatek:
"Ten zły" Viritim, którego tak oskarżacie o złośliwość wykazuje ostatnio więcej klasy i kultury niż niejeden użytkownik wypowiadający się tutaj. Może by tak wziąć z niego przykład dla odmiany?
[quote author=Cierp1enie link=topic=93851.msg2062867#msg2062867 date=1397056973] Hamer - widzę, że ostatnio wchodzisz tu tylko, by coś dosrać. Jeśli denerwuje Cię ten wątek, to na niego nie wchodź i nie sącz jadu.
Popieram, tak samo jak horse_art... [/quote] a ja nic nie napisalam, ze ludzie czekaja miesiacami na zabiegi zeby wrócić jako tako do funkcjonowania, czy do pracy (o...jedna znajoma dostala wlasnie na grudzień i to nie taki pakiet, inna na przyszły rok, na za iles meisięcy.... ja nawet nei próbuje - bo sa bardziej potrzebujący). nic nei skomentowałam, ze on już ich raczej nie potrzebuje bo sprawniejszy niż niejedno z nas. a na pewno bardziej niż ci w kolejce czekający. i mający ochotę i zamiar pracować. że potrzebują tych zabiegów, żeby pracować, zarabiać na życie. bo nikt im nie daje za smutną historie życia. czekają także na zabiegi w jego miejscowości.
[quote author=eterowa link=topic=93851.msg2063295#msg2063295 date=1397076291] "Ten zły" Viritim, którego tak oskarżacie o złośliwość wykazuje ostatnio więcej klasy i kultury niż niejeden użytkownik wypowiadający się tutaj. Może by tak wziąć z niego przykład dla odmiany?
Niestety, wolę zostać przy swojej glupocie 😉 [/quote] ja też. i dziwne masz pojęcie o kulturze, skoro uważasz, że odzywki i w ogóle zachowanie V. jest kulturalne.
bardziej to przypomina tego człowieka na którego forum zbierało na towarzyskich, a na koniec się okazał naciągaczem - po coraz to bardziej rosnącej roszczeniowości. nic nie nauczyło??
Viritim - wciśnij przycisk ignoruj przy nickach tych którzy nic nie wnoszą do tego wątku oprócz odreagowania swych własnych problemów za pomocą prymitywno-złośliwych komentarzy.
w pełni popieram ,jeden przycisk i ..spokój. I jeśli masz siłe to pisz dalej, lubie Twoje opowiesci