Forum konie »

Kącik Rekreanta cz. VII (2014)

sumire, ale np. Prestige Air ma bardzo śliską powłokę. 🙂
Ale dyskusję wywołałam jednym pytaniem. Ale to dobrze, cieszę się.

Ja bardzo długo też uważałam, że 'profesjonaliści' jeżdżą bez kasku, wiele lat sama jeździłam bez lub zakładając kask tylko na młode konie / skoki / treningi w trudniejszych warunkach. Ciężko było mi się zmotywować po tak długim czasie do ponownego założenia kasku, szczególnie że mam na prawdę bezpiecznego konia. Tylko jest jeden haczyk, mojemu koniowi przepalają się styki w głowie, jeżeli ćwiczenia / warunki są dla niego zbyt trudne i wtedy przemienia się w 'morderce' zdeterminowanego by jeźdźca się pozbyć. Wiem jak z nim pracować, aby do tego nie doprowadzić, wiem na ile mogę sobie pozwolić, ale jednak wolę nie ryzykować po tym jak raz zostawił mnie na ziemi niezbyt bezpiecznie. No i właśnie - są teraz takie piękne kaski  😜

Mam parę Ptysio-zdjęć to się pochwalę, a co!

Zbiorczo z ostatnich tygodni 🙂
arivle, udał ci się koniczek!! W szarym ślicznie. Wybieracie się na zawody?

Dawno Dzionka pod siodłem nie było, takie więc marne foto z dzisiaj by kasska, bo nas ostatnio odwiedza, a focić zbytnio nie chce ;P Na dowód, że już żużlujemy a nie stoimy w boksie z chorym kopytkiem.

Jutro mamy pierwszy trening z nowym trenerem i powiem, że się stresuję :O
Hermes cieszę się, że się dogadujecie (dla mnie czarna wodza nie przekreśla opcji dogadywania się z koniem, pojedyncze zdjęcia też nie  👍 ) i dzięki za miłe słówko w temacie Lilith  :kwiatek:
pati12318
Widzę czarną wodzę na zdjęciach, więc przypuszczam, że koń takim super spokojnym tuptusiem nie jest
A od kiedy czarna wodza świadczy o nadpobudliwości konia?  🤣 Mnie uczyli, że służy do zupełnie innych celów niż trzymanie za pysk końskiego nerwusa... A takie przesłanie wynika z Twojego postu...
Dzionka będziemy, ale niewiele. Tylko te zawody, na których zależy mi z głębszych powodów. Regionalki i towarzyskie raczej nie wchodzą w grę. Zdrowia dla Dzionka i szybkiego powrotu do formy!
Nirv nie oceniam po zdjęciach, tylko po tym, co piszesz o wykorzystaniu kiełzn.
Precelek takie bombowe mieszanki są czasem najlepsze. Naprawdę, jestem w wielkim podziwie dla Twojej opieki nad "babcią-niebabcią" i chciałabym bardzo, żeby i moje konie w wieku 20 lat tak wyglądały... Jeszcze raz wielki  👍
arivle piękny młodziak. Powodzenia w dalszej pracy!

Ja wczoraj miałam wspaniały trening, który dobrze podsumował to, co od mojego nieszczęsnego upadku udało mi się zmienić w Lilith i co razem z nią osiągnęłam: po dwóch dniach lonży koń pod siodłem był maksymalnie spokojny i wyluzowany, reagujący na wszystkie pomoce, gotowy do pracy. Jestem zachwycona  😍 Udało nam się zrobić na tym treningu bardzo dużo, ona nieustannie poprawia się ruchowo, staje się "wyższa", bardziej kompaktowa, okrąglejsza. Wrażenie z jazdy na niej - 100% pozytywne. Coraz częściej łapię się na myśli, że warto było usiąść, zebrać się w sobie i przepracować wszelkie trudne momenty. Ja już bym teraz nie sprzedała tego konia. A to... jest coś nowego.

Tyle moich ochów i achów nad Lilith. A teraz filmik z dzisiejszych, PIERWSZYCH w naszej karierze podskoczków na crossie. Dzielna baba!  😅
(widać, jak bardzo zaskoczyła mnie w drugim skoku  😁 nie spodziewałam się takiego entuzjazmu  😀 )
Arivle baardzo ładny ten Twój zwierzak!
Dzionka fajnie, że już działacie 🙂

A ja dziś dorwałam fotografa! Co prawda byłam wybitnie nie w formie i trochę wstyd, ale cóż 🙄 Tak to jest, jak się wsiada w sobotę, po piątkowej nocy - te ostatki... 😉 Ale kon się chociaż świeci 😁

Dzięki dziewczyny to bardzo miłe  :kwiatek:  :kwiatek:  :kwiatek:
mam motywację żeby częściej wpadać z fotami. Trafił mi się wspaniały fotograf więc planuje korzystać  🏇

Xxmalinaxx zgadzam się 100% początkowo bardzo trudno jeździło mi się na tak gorącym koniu ale wyglada na to ze w końcu zaczynamy się dogadywać. Dziś na przyklad,  jeździłam po klaczynkowym dniu wolnym. Ojjj działo się  😁 😁 doplacz mamy super sprawny :-)
Wrzucam zatem jeszcze jedną Klaczuszkę i uciekam na jakiś czas

Airvle bardzo ładnie razem wyglądacie.!!!!

Dzionka Dzionek ślicznie wygląda. Nie widać po nim by miał jakąkolwiek przerwę!

Libella ładnie wyglądacie! Chyba widziałam nawet waszą jazdę z okna  :konik

Precelek Dzięki 😉 swoją drogą, nie wiedziałam, że masz teraz widok na Bródno!
A Klaczynka jest jak zwykle cudna. Bardzo urodziwa.
xxmalinaxx mnie też nie uczyli, że czarna służy do trzymania za ryj niespokojnych nerwusów.
Natomiast czasem w sytuacji gdy spokojny i przewidywalny zazwyczaj koń z jakiś tam powodów (nie wiem wdrażanie po kontuzji czy innej długiej przerwie, pierwsze wyjście na dwór po sezonie halowym itp.) może być trudniejszy do opanowania, to można wspomóc się czarna jako "kołem ratunkowym" w przypadku awarii innych pomocy czy nawet dla większego komfortu i poczucia bezpieczeństwa jeźdźca.
Z resztą Hermes sama napisała, że założyła czarną, bo wyszła z koniem pierwszy raz na dwór po sezonie halowy.

Libella akurat przeprowadziłam się w inne miejsce, ale na Zielonym Zaciszu bywam prawie codziennie wiec jestem na bieżąco   🙂 W sumie fajnie jest widzieć stajnię i padoki z okien mieszkania  😁
Precelek, jaka ona piękna! Świetnie razem wyglądacie 🙂
Dzionka, więcej fot!
Arivle, super zdjęcia i zgadzam się z Dzionką, w szarym wyglądacie zjawiskowo 😜
Darolga, zdrówka dla Korabskiego, zdrówka no i szczęścia!

A ja wpadam tylko popuchnąć, że kobyłka którą się od czasu do czasu zajmuję wreszcie załapała jaki ja mam zamysł na to jak ma chodzić na lonży, i zamiast iść jak żyrafa z głową w chmurach to nawet luzem chodziła ostatnio tak:

😍
anderia, arivle-ale piękne gniadosze macie  😜 !
arivle- nie mogę się napatrzeć na Twoją przemianę, świetnie wyglądasz  😀
Dzionka-duuuużo Dziona masz teraz  🙂
xxmalinaxx-super ruda piłeczka i macie mega plac/teren do jazdy  😜
Libella-na Twoje zdjęcia zawsze się tak miło patrzy: spokój, elegancja, ładna para  🙂
Precelek-nic tylko pogratulować formy klaczynki, wygląda rewelacyjnie  :kwiatek:
Misskiedis-ciastolina  🙂 gratulacje i powodzenia w dalszej pracy. To młodziak?

Mam szczerą nadzieję, że wiosna już zawitała na dobre, bo podłoże rewelacja, koń tryska energią i dobrym humorem, nic tylko pracować, jeździć  🏇
mój nierób pozdrawia kącik!  :kwiatek:

arivle, alez wielki ten konio 😁
xxmalinaxx, zazdroszczę Ci crossu! 😍 a Kobyłka widać, że chętnie idzie 🙂
Libella, ja chyba nawet Twojego konia poznałam przez przypadek jak byłam na Bródnie 🙂
pati12318, czarną założyłam, bo fakt faktem wyszłam na dwór, ale nie chodziło mi o to, że koń jest jakiś pobudliwy tylko z zupełnie innego powodu, ale zaraz poleci PW :kwiatek:
galopada_, Twój nierób to mój ideał konia 😍 a czemu bezrobocie?

Dyskusja się rozwinęła, ale tak jak to większość pisała- to dobrze 😉
Za to wczoraj pojechaliśmy z dziewczynami w teren na spacero- kłusik (kasku!). Waruś był taaak nafukany, wszystko go interesowało, stępował jakby mu ktoś turbo wsadził nie powiem gdzie 😁 wracając na drodze która prowadzi do naszej stajni na nas galopowały 3 konie, pewni panowie sobie wyścigi robili. Eh niektórzy to mądrością nie grzeszą. 🤔

edit: dopiska.
bo studiuję, wiec moj kon trenuje przez 9 miesiecy w roku jedzenie i padokowanie
😉
galopada_, obstawiam, że taki tryb mu ani trochę nie przeszkadza 🙂 😁
Milusia, dziękuję :kwiatek: Kobyłka ma lat... 11. Ale w zasadzie wcale nie była w treningu, chodziła głównie rekreacyjnie i to od czasu do czasu, od wakacji na padoku stała i nic nie robiła. Grzbiet ma słaby, wykłębiona i budowa sprawiała, że chodziła jak kogut, próbowane były gog, czambon a dalej walczyła i próbowała lecieć z głową w górze, trochę lepiej po galopie ale to tylko chwilami. Na próbę zapięłam jej lonżę przez wędzidło do pasa i zaczęłam pracę od dobrego rozstępowania i rozgrzewki z galopie luzem i okazało się to strzałem w 10. Koń zaczyna się wyginać do wewnątrz a nie na zewnątrz, chętnie się wyciąga i nie robi lamy 😍
Galopada_, nie wygląda na konia na bezrobociu 😀
Dzionka, Dziękuje. Na zawody na pewno, ale jeszcze nie wiem kiedy, mam teraz trochę inne priorytety, ale na przełomie marca i kwietnia chciałabym trochę postartować. A Dzionek dobrze wygląda, powodzenia z nowym trenerem 🙂
xxmalinaxx, czy ja wiem czy młodziak. W tym roku stuknął 7 roczek, więc chyba oficjalnie przestał być dzieciakiem 😁 A twoja kasztanka bardzo mi się podoba, nieduża chyba jest co?
Libella, :kwiatek:
Precelek, bardzo miło to słyszeć! 🙂
Misskiedis, :kwiatek:
milusia, dziękuję, jak to miło że w ogóle ktoś jeszcze pamięta 🙂 A już się bałam, że nie odzywając się tutaj dobry rok poczuję się na nowo jak szczypiorek 😉
Hermes, nie wiem czy wielki, ja jestem zwyczajnie mała 😁 Lauda ma +/- 172 w kłębie, więc dla mnie przy 160 w kapeluszu jest spory 😉

Libella ciekawe otoczenie placu do jazdy. Kojarzę jedną taką stajnię w Zielonej Górze, ulokowaną właśnie w środku osiedla. Jak takie umiejscowienie wpływa na użytkowanie placu i całego ośrodka? Konie przyzwyczaiły się już do tego, czy raczej mają z tym problem?
Precelek ja przed Rudą miałam Muskata, to także jest bardzo gorący koń, całkowicie opanowany i spokojny w terenie, ale na treningu... Potrafi być kłębkiem nerwów 😉 Powtórzę się - super wygląda klaczucha!
pati12318 ja niestety nie uznaję czarnej jako koła ratunkowego  🤣 U mnie służy do tego, co czego ma służyć. Tego, co napisała Hermes, nie doczytałam. Ale doczepiłam się tylko i wyłącznie z powodu wydźwięku Twojego postu - po prostu... no ukłuło mnie w oczy 😉 Cała ta dyskusja na temat kasku i nagle taki rodzynek...
Misskiedis lonża bez lonży? 😀 Super kobyłka!
milusia dzięki  :kwiatek: Plac wysypany tłuczoną cegłą należy na co dzień do szkółki, a cross - cóż, był na Woli zawsze, i oby na zawsze został, bo też go uwielbiam 🙂
galopada_ bardzo dobrze wygląda jak na nieroba!
Hermes jak przeprowadziłam się z koniem, jeszcze z Muskatem na Wolę, to też mnie ten cross zachwycił - i przez dwa i pół roku nie przestał mnie zachwycać 🙂 Kobyłka bardzo chętna, ona się nie boi raczej niczego, bawi się tymi skokami, jestem z niej bardzo dumna! A co do galopów na drodze do stajni - mnie zawsze rozwala, jak na rzeczonym crossie pewien jeden i ten sam człowiek zapie*rza galopem w te i we wte, nie przejmując się szkółką/innymi końmi/ludźmi z psami/itd, itp... Notabene, tak zrobiłam pierwszy pasaż w moim życiu  🤣 Jechałam na Muskacie tuż przy zejściu na cross, usiłując go "wepchnąć" na pomoce, a on... zobaczył cwałującego dziko konia i z radości walnął pasaż  👍
arivle 7 lat to jeszcze na pewno nie jest stary koń 😉 Lila jest malutka, ma 160 cm, jeszcze trochę urośnie, ale raczej zawsze będzie takim "kucykiem". Może się mylę, ale Twój też nie wygląda na dużego. 😉

Pozdrawiamy z Lilą z padoku. Dzisiaj miałam świetny trening, ale niestety - ciągle brakuje mi fotografa, żeby taki trening uwiecznił  👿 Więc musimy się zadowolić zdjęciami z padoku albo przypadkowymi filmikami - jak ten wczorajszy z crossu.

arivle, czyli my takie same króciaki jesteśmy, bo ja też 160 cm w kapeluszu mam 😁 ale koń robi wrażenie!
xxmalinaxx, mnie to denerwuje jak takie typowe chłopki lekko podchmielone zapieprzają tymi końmi na twardawej drodze i przy okazji płoszą inne konie 🤔 Fajna ta kobyłka, i pokazuj ją częściej!
Hermes no ale kto "bogatemu" zabroni? Ma konia, to jeździ. Ja już dawno twierdziłam, że na posiadanie konia powinno być wydawane specjalne pozwolenie, jak na broń. 😉 Dzięki za miłe słowo odnośnie Lilith. Pokazuję ją tak często, jak mogę, ale po pierwsze, rzadko kiedy mam fotografa, a po drugie... Czas pędzi jak szalony i zaraz matura 🙁 Siedzenie na re-volcie to aktualnie dla mnie przywilej i nagroda, a nie oczywistość...
U nas dwadzieścia lat minęło, nawet nie wiem kiedy...  😉  Dziadziuś popija diabelską nalewkę, ma swój wianuszek adoratorek i ciągle w jest dobrej formie. 😅

xxmalinaxx wiesz co- może przez to, że nikt mądry nigdy nie nauczył mnie jak prawidłowy używać czarnej wodzy w celach "czysto treningowych" to jestem do niej raczej sceptycznie nastawiona i sama nie zakładam jej na konia.
Ale spotkałam się często w swoim "końskim życiu", że ludzie wokół zakładali ją w takich sytuacjach jak opisałam- koń po kontuzji, wystany, nabuzownay itd.
Może niefortunnie to ujęłam, ale tak zadziałał mój tok myślenia 😉
Ja osobiście na wystanego konia też bym nie założyła czarnej (i nigdy nie zakładam) z obawy, że a) robiąc jakieś ewolucje, brykania itp. się w nią zaplącze b) zroluje się i schowa i w tedy to już w ogóle zostanę bez kontroli c) niepotrzebne dostatnie "po ryju".
brzezinka patrzę na Was i jedyne co mi się nasuwa to jedno wielkie 'wow'!  👍 Żeby wszystkie konie były w podobnej formie w tym wieku... i żeby wszyscy właściciele mogli doczekać ze swoimi podopiecznymi takich pięknych rocznic.
arivle, przepiękny ten Twój koń, same nogi!

brzezinka, extra dziadziuś, niech mój tak śmiga za 4 lata...

Łoś też dziś urodzinowy - Sweet Sixteen! Z tej okazji micha buraków, nowy kantar i spacer. Niestety, coś dziś mi się na tę jego popsutą girę nie podobał, idzie do bacznej obserwacji i modlę się, aby to jakaś chwilowa niedyspozycja była - pogodę mamy straszną, nas łamie w kościach, a co dopiero takiego zwyrodnieniowca...

pierwszy raz od zimy na placu

I klasycznie jako Donżuan - nowa kobyła (wbrew pozorom, jest strasznie wielka, tam jest spadek)

pati zaraz Ci skrobnę PW, co by nie ciągnąć tematu w wątku 😉
maleństwo sto lat dla Łosia!
Hej dziewczyny.
Nie wiem czy w sumie dobrze w wątek się wpisuję, bo rekreacyjnie tyłek sobie wożę, jednak nie posiadam swojego czworonoga większego i zapewne nie będę go mieć chyba nigdy, lata lecą, 4 z przodu w tym roku się pojawiła, a w zeszłym roku po około 10 latach przerwy wróciłam do ulubionej rozrywki - za sprawą nieletniej jeszcze córki.
To może po prostu sobie Was pooglądam i poczytam, jeżeli pozwolicie.
zmija37 witamy 🙂 kacik rekreanta jest wlasciwie chyba dla wszystkich a juz na pewno nie kazdy ma tu wlasnego konia🙂 ja dla przykladu dzierzawie 🙂

przy okazji - siodlo zapakowane, jutro leci kurierem do pana Andersza do przerobki, trzymajcie kciuki zeby wszystko wrocilo do normy 😉
O to bardzo dziękuję🙂
Ambicje sportowe nie obudziły się we mnie, potem miałam paraliż psychiczny, zresztą jeszcze czasami się odzywa nadal, ale z miłą chęcią pobędę tutaj z Wami 🙂
Jako AR - absolutny rekreant :P
zmija37 witaj! 🙂 Zawsze miło poznać tutaj kogoś nowego. Pojawiaj się często, odzywaj się do nas śmiało - i na pewno szybko się zaklimatyzujesz 😀
Macie jak w banku🙂 Chociaż nie zawsze będę się odzywać 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się