Forum konie »

Kącik Rekreanta cz. VII (2014)

kujka, w ogóle nie widać, że zła jazda - piękny, przypakowany koń, leciutki, a na koniu uchachana amazonka. Napatrzeć się już na FB nie mogłam! Rewela!
kujka dżisas! Co ja bym dała ,żeby Twoja najgorsza jazda jak z tych zdjęć chociaż w połowie była moją najlepszą  🤣 Gilu Gilek podbił moje serce  💘
strucelka sto lat dla koniowatego! 🙂
Strucelka nie wyglądacie na wracających do roboty, super  🙂 Jaki plan na rozruch?

kujka Gil jak z gumy!  👍
kujka wypiękniał Ci Gilek, maszynka się robi!
Strucelka wyglądacie fantstycznie 😀

A my chyba mamy sensowną diagnooozeee! 💃 Uznałam, że mam dość dowiadczonych, znanych, 'ą ę' weterynarzy, bo tacy myślą już zbyt szablonowo i dość mam tych samych tekstów i wymyślonych na podstawie układu gwiazd diagnoz, więc dzisiaj zawitał do nas dość młody pan wet, który w końcu zrobił coś konkretnego. Na zdjęciach nic nie wyszło lecz podczas wbijania się, aby podać znieczulenie, okazało się, że w stawie skokowym wciąż mimo leków jest zapalenie. Do tego spadł z mieśni strasznie, a że ma wrażliwe plecy, to teraz zrobiły się bolesne i nierówno obciąża nogi. W czwartek zatem czeka nas zastrzyk sterydowy, kilka dni aresztu i zaczynamy pracować nad mieśniami grzbietu, żeby wyeliminować ten czynnik.
kolebka no bardzo zacnie wyglądacie z rudziną 🙂
kujka jeśli tak wyglądają Wasze gorsze treningi to...ja bardzo chce mieć takie :P
Moon to jest ten Twój zastępca Henia wyrwany ze szkółki? Fajny zwierzak i miło patrzeć jak sobie podróżujecie 🙂
Strucelka 100lat dla jubilata  :kwiatek:

Może i my wkrótce pochwalimy się wynikami na zawodach, bo w niedziele mamy zamiar zadebiutować. (No chyba że odwalimy jakąś patologię to się nie będziemy chwalić i schowamy w jakimś bunkrze czy coś :P ). W końcu Bondzio ostatnio skończył 6lat no i chyba by wypadało coś wyjść poza dom
Puki co zaliczyłam me pierwsze i drugie podskoki od sierpnia zeszłego roku i Bondzio dzielnie znosił obecność "Balastu" na plecach :p

Bondziowa urodzinowa jazda 🙂

To ja znów nieśmiało się wetnę 🙂
Jeździmy z Balzaciem vel Baltazarem z pomocą z dołu, na razie pracujemy na tym, żeby troszkę odpuszczał na pysku, akceptował kontakt. Koń ma 15 lat, chodzi trochę pod właścicielem, teraz głównie pode mną, a ostatnie 4 lata stał, więc trochę roboty mamy do odrobienia.
anai, łatwe to było - trafiłaś! :P Chłopak zimą miał kiepski okres (zdecydowanie za dużo pracy, za mało 'lofciania' a w dodatku chłopak emocjonalnie bardzo delikatny ;-) ) więc powiedziałam "no more!" no i... się odpasł i odżył suchareczek <3

liar-kujko, nie kłam, że to była zła jazda! :P Naprawdę życiówka Gillkowa, nie żydź i wstawiaj częściej foty! ;-)
I tak, to ten grzeszny tuptaczek... co mnie zaczarował maślanymi oczyssskami i w ogóle całym sobą, ajaj.

krysiex213, nie zamiast Henia, tylko dodatkowo DO Henia :P W nas każdy instruktor ma pod opieką jednego szkiepra szkółkowego, takiego do ukochania, zrobienia kopytek, wymiziania min. raz w tygodniu. Tak się jakoś stało, że przypadła mi taka bida, no to wzięłam i zrobiłam... mięśniaczka ;-)
No i rzadko na niego wsiadam, na codzień nasze duże konie mają wystarczająco dużo pracy, żebym jeszcze ja potem miała swój zad wozić - Raczej raz na jakiś czas, przy wolniejszych dniach, lub gdy trzeba coś naprawić, poprawić, wygalopować np, bo czachy dymią ;-)

Fajny ten Twój Bondzio, rówieśnik Henia - najwyższy czas na jakieś zawody! ;-)

amnestria, AAAA! 😀 Opowiadaj - co, jak, gdzie i pod kim?! 😀 To ty wsiadłaś? Pokazuj foty, migieeem! 🙂

robakt, jak tyle czasu chłop się obijał, to lonżuj go na wypięciu, żeby mięśnie pleców mu wróciły do formy. I on zawsze tak ogon nosi na bok, jak na tej focie, czy akurat tak foto złapane? Mam już zboczenie, po Strzelczyku, który jest cały krzywy biodrami i tak nosi ogon. Ale fajny blondasek ;-)

Henio wrócił wczoraj. Bez jednego buta, z wręcz złamanym paznokietkiem ;-) ale mam wrażenie, że taki psychicznie spokojny i wypoczęty. Jak szłam po niego na padok dziś, to zarżał do mnie, więc pamięta matkę :P Się polonżował, jutro wsiada pani Trener, jestem ciekawa jak będzie :-)
Moon lonżuję go, wdrażam go do porządniejszej pracy, przy okazji ja też wracam do czegoś bardziej konkretnego niż tereny. Blondasek z niego bardzo sympatyczny, a ogon tak tylko na zdjęciu 🙂
krysiex213, maleństwo, Kasija, oj laski, nawet nie wiecie jak sie ciesze, ze nie widac! A to, ze tak aktualnie wygladaja nasze gorsze dni napawa mnie ogromna radocha. Kiedys nie mialam sily i pomyslu bic sie dalej z koniem, a dzis robimy wszystko! Na troche napomopowanym, troche wyszczurzonym Gilu, ale co mam ochote to zrobie. I to jest przesuper.
Malenstwo, czy Ty jeszcze dajesz rade w dwupaku cos robic z Teklanem? Ciezko Ci pewnie straszliwie!

tulipan, Ramires, dzieki 🙂 Mam nadzieje, ze nastepnym razem zawitam do watku z jeszcze ladniejszym Gilem 😉
Tulipan, jak tam Twoje ogony?

Moon, ej ej eeeej! ze niby kujka-zmyślujka? serio serio bylo gorzej niz zwykle, ale wykorzytalismy pozytywnie gilkowe naburmuszenie i ewidentna chec na podskoki i udalo sie zrobic wszystkie proby lotnych udane 🙂 z czego jestem baaardzo zadowolona, bo zaczelismy podejscia do lotnych... 2? 3 tygodnie temu? niesamowity jest ten moj kon, uczy sie tak szybko, jakby chcial nadrobic te nasze wszystkie stracone, zle przejezdzone lata!
Wez lepiej wrzuc jakas fotke rekreancika, uroczy jest! Chodzi Ci jeszcze po glowie kupno? Ile on ma lat w ogole? Dlugo w rekreacji chodzi?

robakt, strasznie mi sie podobaja kasztaniaki z takimi jasnymi grzywami 🙂

wrzucam jeszcze intensywnie kminiacego Gilsona (z typowymi praskimi sznytami na glowie - regularnie przynosi nowe pomimo wychodzenia na padok w pojedynke... nie umiem wytlumaczyc tego inaczej niz jego dresiarska natura)

i obiecuje, ze to juz ostatni Gibek w KR na jakis czas 😉
kolebka, noo, jest 🙂 Pams generalnie jest mocno gorący, a powoli ogarnia, że luźne licki nie znaczą zapierdzielania 😀

Viridila, pewnie, że pozytywnie! Generalnie powoziliśmy się dwa razy w siodle west, teraz jeździmy w skokówce, ale po westowemu troszkę, więc może śmiesznie to wyglądać 😁 Jedno siodło mam na oku (od znajomej ze stajni, ma zmienić, bo siodło za wąskie na jej konia), a drugie siodło ma przywieźć dla nas na przymiarkę. Możliwe, że uda mi się sprowadzić kogoś z ziemi od czasu do czasu, a w razie co mam 2 westowców w stajni. Aczkolwiek skokówka zostaje, bo skakać od czasu do czasu chcę nadal 🙂

amnestria, Duszek! <3 😍

Strucelka, wszystkiego najlepszego dla Pana Foszka, pięknie wyglądacie!

kujka, troszkę zmieniam 😁 ale tak jak pisałam wcześniej - skokówka zostaje, myślę, że na takim poziomie jak się wozimy to uda nam się połączyć to wszystko w jakiś tam sposób 🙂 przemiana Gila wow!!!! Ja pamiętam głównie zdjęcia z czasów jak stałać w Ulmagu, jestem pod mega wrażeniem!

Dżastin, dlatego zostawiam skokówkę 😁 a wbrew pozorom west może być bardzo gadżeciarski - co widać po moim ogłowiu na przykład 😀 wrzucę foto jak będę miała lepsze internety 😀
Ja wciskam się na szybko z prośbą o masę kciuków - powoli zaczynamy rozruch 🙂 Zdjęcie prosto z tostera, siwy wygląda jak jamnik, ale nieważne, tfu tfu ZACZYNAMY 😅

kujka ależ paker się zrobił! Czym Ty go karmisz oprócz dobrą robotą?
Mo B., owies + najtanszy z najtanszych granulat besterly + witaminy officinalisa. Zadna tam wielce specjalistyczna dajet! Teraz witaminy sie skonczyly i od tygodnia dostaje olej officinalisa. I to tyle. W najblizszym czasie jeszcze dorzuce sieczke, ale tez jedna z tanszych 😉
A gdzie ostatecznie wyladowaliscie? Bajardo to jest?

Nirv, teraz to pocisnelas :P Ulmag to bylo 5 lat temu! 😁
Mo B. trzymamy kciuki swoje i Olkowe kopytka za siwego przytulasa 🙂

Pogłaszcz go od ciotki bo niestety nie zdążyłam się z nim pożegnać  🙁
(obiecuję że już mnie tu nie ma)  😁 Kujka,wygląda jakby był na pełnoporcjowym,mega !

kujka, wiem, to byly poczatki jak mialam Pamsa! 😉 ale jakos najbardziej zapamietaly mi sie tamte zdjecia - moze dlatego ze byly to moje poczatki na rv, wiekszosc koni ktore przewijaja sie przez rv przez te 5 lat zawsze odnosze do tych starutkich czasow 😉 wy, paczek-Piorun, klacz ktora jezdzila Raven,  czy mlody i gniewny Moniski 😉
robakt, ale nieziemski blondas, niewiarygodny! Pokaż fotkę dzioba i grzywy!

Mo B kciuki są!
Nirv haha no niby tak, ale jednak to nie to samo co owijeczki pod kolor lamówki i koszulki polo  😁 Ja to dopiero się lansuje ostatnio! jako że nasz ostry trening od 2tyg opiera się na stępowaniu 30min dookoła ujeżdzalni, nawet nie chce mi się iść butów przebierać, no i dziurawe podkolanówki..bo przecież tylko na stępa  🥂

To ja też poproszę kciuki, żeby  $%#% nakostniak wrócił w końcu do swoich poprzednich rozmiarów  🙁 🤔
kujka, pocieszę Cię - Łoś wychodzi sam, wychodzi w siatce na twarzy, a też kolekcjonuje sznyty... Po prostu są zdolni chłopcy!

Dzięki za troskę - o dziwo, daję radę zrobić całkiem sporo. Czyszczę (nawet kopyta, w sumie łatwiej mi podnieść jego nogi niż własne celem założenia skarpetek 😉 ), wyprowadzam na trawę, jak mam słabszy dzień, to tylko tyle, jak lepszy, to normalnie lonżuję po 40-45 minut. Czasem bez wypięcia, jak nie mam siły siodła tachać, a czasem full opcja. Po prostu słucham swojego ciała i nie robię nic, na co nie mam siły. I już mam okropne wyrzuty sumienia, co to będzie potem i czy w ogóle będę miała jak i kiedy jeździć do stajni :/

Mo B., też trzymam kciuki za rozbujanie! Gdzie jesteście?
Mo B. ooo, gratuluję rozruchu!
kujka no to zazdroszcze takiego łatwego w żywieniu konia 😉

maleństwo Siwy wylądował w Wierzbowym Gaju. Wow, po raz pierwszy od czasów Bródna udało mi się postawić mojego konia po mojej stronie Warszawy. I to nawet jedyne 20 km od domu, a nie 60 🚫

Dżastin, Libella tfu tfu dzięki, żeby tylko nie zapeszyć 🙂 Dziś wsiadam 😁 Pierwszy raz na względnie normalną, choć 15 minutową jazdę od prawie roku.
Mo B. - ogromne kciuki ode mnie :kwiatek: :kwiatek: Jako, że łączę się "w bólu" bardzo mocno i szczerze Ci życzę, byście na dobre wrócili do roboty! Tfu tfu tfu!

Baffinka, o rety! dzięks 😡

Moon, to pode mną, szału ni ma, ale czego oczekiwać po koniczku i jeźdźcu, którzy nie pracowali przez ponad 7 mcy. Decyzja o powrocie Ducha jest (raczej 😀) podjęta. Cieszę się z tego, ale jednocześnie tak strasznie boję, że to niepojęte. Nie wiem ile jeszcze jestem w stanie znieść i nie wiem czy mam w sobie tyle siły, by uniknąć kolejnych rozczarowań... 🙁

Nirv, dziękuję kochana! Ale ja chcę Pams skoczka! Co Ty wyrabiasz, szalona!!! 😀

Burza, dałabyś jakiegoś Piórka 🙂

mam jeszcze takiego Dunia, widać na nim jak jego nowa Pani go odpasła 😀 jak odzyskam telefon to wrzucę, jak wyglądał po wyjściu z kliniki
nie komentujcie plis samej jazdy, jak na tę przerwę i tak uważam, że nieźle nam poszło hihi
amnestria, podziwiałam na fb, normalnie kula szpiegula się z niego zrobiła! A jakie wrażenia z jeździectwa?
U nas dopiero wchodzi kłus, nic się nie dzieje, nie ma co pokazywać 🙂
Kula, kula, ale muszę przyznać, że podoba mi się taki grubcio 😡
Pod siodłem ok, trochę szalał, więc parę razy musiałam go ostro shaltować. Poza tym standard, sztywny, uwalał się co chwila, gubił rytm, itp.
Ale wydaje mi się, że nie mam prawa niczego więcej od niego oczekiwać, jak "iścia" w przód

I tak były fajne momenty, więc jestem z dzieciaka dumna 🙂
amnestria, czyli klasyka powrotów, podczas której człowiek sobie często powtarza że przecież kocha jeździć 🤣 a tak serio po takim czasie to sam fakt wsiadania musi przyprawiać o ciary 🙂
czysty fun 😉
niestety idealnie nie jest i mam wątpliwości, co do czystości chodów. ale chyba ostatni raz zaryzykuję...
ciężko go zdalnie diagnozować, więc po ewentualnym przywiezieniu do Waw zrobię mu parę sesji z wetem i masażystą. i zobaczymy.
szczerze to wydaje mi się, że los byłby okrutny, jeśli znów dostałabym po d* 🙁

a u Was co się działo? jestem trochę nie na bieżąco, bo chciałam się od koni odciąć
amnestria, a wraca do wawy jakoś niedługo? plan masz dobry, jak wet nie znajdzie to masażysta wypatrzy 🙂
Bzdurka, ropa, ale ślimaczyła się miesiąc :/

My dziś wstępnie mamy akcję 'kamera termowizyjna' i aż mnie nosi z ciekawości.
Planowo chciałabym temat ugryźć w następnym miesiącu, ew. we wrześniu (kasa, kasa, kasa 😉)
Ech, to dobrze, że tylko ropa :kwiatek:
A kamera z jakiej przyczyny? Czy po prostu chcesz sprawdzić, czy wszystko jest ok?

ps. tylko nie badzo orientuję się w masażystach w Warszawie? masz może kogoś godnego polecenia?
Amnestia- polecam Magdę Saracyn
amnestria też polecam Magdę Saracyn. Mój Tunis bardzo zadowolony 🙂 mój portfel też 🙂
kujka moje ogony bardzo dobrze. Pracują, jeździ mi się coraz lepiej. Może pod koniec tygodnia będę mieć jakieś foty  🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się