Forum konie »

Ogłowia bezwędzidłowe - rodzaje, działanie, zastosowanie

Magda Pawlowicz o dziękuję bardzo 🙂 a nie masz może zdjęcia z boku z nachrapnikiem :kwiatek:? Bo natym nie widac jak te wodze są przymocowane. Chyba ze analogicznie do poprzednich zdjęć.
do nachrapnika nie ma dodatkowych pierścieni. Tzn w tym sidepullu na siwku (Nugat) są dwie pary kółek, do tych luźno latających (zamocowanych tylko do części leżącej na nosie) przyczepiamy wodze.
W tym z nachrapnika (kasztanka) są po prostu jedne kółka, wodze musza być albo bardzo wąskie albo na karabinki, ja mam plecione wodze ze sznurka zakończone karabinkami takimi zwykłymi
NO własnie tak się zastanawiałam, czy mi wodze przejdą przez te kółeczka od nachrapnika. A kurcze do karabińczyków jakoś nie mam zaufania 🤔
Na próbę wystarczy zwykły miękko podszyty nachrapnik z doszytymi przez rymarza/szewca kółkami po bokach. Spinasz dodatkowo pod ganaszami, żeby paski nie wchodziły do oczu. Do wypróbowania w sam raz.
Side-pull na od Karen Rohlf. Zdecydowanie wolę (konie też) od Cook'a.
mam jeszcze takie zdjęcie
https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xaf1/v/t1.0-9/1908441_1647315582161737_3722221124900119341_n.jpg?oh=0c5971bfdbaa3ef46bd11e5a59fa9979&oe=55898C66&__gda__=1435043287_1979f3729c33a17ca687d1f940bca486
nie za wiele widać...
a, powinno to to dość ciasno być dopasowane (tzn nie na sztywno ale nie może latać) bo się będzie przekręcać na boki
O dziękuję Wam,to już sobie coś pomyślę  🙂
Znalazłam cos takiego : http://www.konnacafe.pl/starakonna/sidepull.html
Osobiście miałam podobny pomysł tylko bez linki, a wodze doczepiane do kółek zamontownych na nachrapniku. Ale wtedy brakuje podgardla.
ale to z tymi linkami to już jest cook a nie sidepull, to ma trochę inne działanie
podgardle nie jest niezbędne (chyba że koń jest mistrzem w zdejmowaniu sobie uzdy)
Można wziąć pasek potyliczny ze starego ogłowia a na nachrapniku dorobić sprzączkę z drugiej strony i wpinać jak paski policzkowe.
A właściwie to czym się różni sidepull od skórzanego kantara?  👀
Magda no właśnie, z linką to już Cook. A jakby z ogłowia rajdowego wypiąć paski polczkowe i na nachrapniku zamocować kółeczka do wodzy?
http://www.gnl.pl/oglowie-i-kantar-busse-easy.html
da się na tym jeździć ale będzie dość łagodne bo pasek szeroki
no i może sie przekręcać o ile nie da się zapiąć nachrapnika wystarczająco ciasno

Doczepieniem kółeczka z boku..
[quote author=Liściu link=topic=93515.msg2301366#msg2301366 date=1424876429]

Doczepieniem kółeczka z boku..
[/quote]
I brakiem kantarowego łącznika przy mocowaniu nachrapnika do paska policzkowego. Taki łącznik może nieźle poobcierać.

Zapinam nachrapnik side-pulla dość  luźno, tak jak na filmie.

Edit: literówka
[quote author=Na_biegunach link=topic=93515.msg2301380#msg2301380 date=1424877075]
I brakiem kantarowego łącznika przy mocowaniu nachrapnika do paska policzkowego. Taki łącznik może nieźle poobcierać.
[/quote]
Dużo zależy od wielkości końskich chomiczych policzków.  Mi się jeden obciera od samego polskiego nachrapnika. Od kantara obtarć nie ma żadnych chociaż chodzi z nim około 12 h dziennie, codziennie.  Aaaale na kantarze nie jeździłam...  🙄
Na_biegunach
ta uzda z filmu faktycznie jest dość luźno zapięta ale nachrapnik wygląda na dość sztywny, twardy materiał. Wtedy może być luźniejszy. Ja mam z dość miękkiej skóry (a ten nachrapnik mój to w ogóle bardzo miękki jest) wtedy trzeba trochę ciaśniej bo okręca się koniowi na nosie. No i dużo też zależy od wrażliwości konia, jeśli koń reaguje na bardzo lekki nacisk to nic sie nie będzie przekręcać ale jeśli czasem trzeba zadziałac trochę mocniej to już wtedy tak.
No i jeszcze od sposobu jazdy, choćby czy jeździsz na kontakcie czy na luźnej wodzy, czy robisz zgięcia boczne itd
Znalazłam takie , ale jakoś chyba mam większe przekonanie choćby do tych dwóch skośników niż do tych linek 🤔:
http://www.horseworld.pl/pl/c/Typu-side-pull/118
no to nie ma regulowanego podbródka więc nie da się dostosować jego zapięcia (chyba że czegoś niedowidzę) ja lubię miec możłiwość regulacji wszystkiego!
Wypróbowałam dzisiaj mojego nowego hacka z czankami opisywanymi parę stron wcześniej 🙂

Nie mam porównania do jazdy na zwykłym hacku, bo jeździłam na nim bardzo, bardzo dawno temu. Mam wrażenie, że te czanki są trochę mocniejsze w działaniu niż te zwykłe. Jeździło mi się trochę gorzej niż na bosalu - ale może to dlatego, że nie jesteśmy z koniem przyzwyczajeni. Złapałam się na tym, że bardziej kontroluję ręce, czy za mocno nie działam. Tak czy siak, pojeżdżę trochę na tym hacku i zobaczę, jak się to dalej rozwinie.
Ale wizualnie przepiękne 😉

Mocniejszy niż zwykły? Hmm. Bo ostatnio zastanawiam się nad strojem terenowym dla małego i biore pod uwagę ten Twój hack oraz flower hackamore i nie wiem co wybrać 😉

No ale wygląda cudownie 😀
TheWunia, tak mi się wydaje, tzn. takie mam subiektywne wrażenie - te czanki są ciut krótsze niż zwykłe, ale idą bardziej na dźwignię moim zdaniem (bardziej na wprost, zwykłe idą takim łukiem w dół). Natomiast nie mam doświadczenia w tym temacie, więc na 100% nie powiem.
jak chcesz "złagodzić" działanie to zamień łąńcuszek podbródkowy (o ile dobrze widze masz łańcuszek?) na pasek to będzie spora różnica
Magda, tak, mam łańcuszek póki co (ten sam, który mam do normalnego ogłowia ze snaffle'em), pasek chcę zamówić, ale dostanę go najwcześniej za 2-3 tygodnie. Dziękuję za wskazówkę 🙂
Ja używałam skośnika zamiast łańcuszka 😉
lacuna, dobry patent 🙂 Tylko że w żadnym ogłowiu nie mam skośnika 😁 Ale spoko, najwyżej nie będę tego hacka używała póki pasek nie przyjdzie 🙂
Heheh no to najczęstszy problem 😁 zanim znalazłam skośnik owinęłam łańcuszek bandażem,efekt był ale wizualnie tak nie bardzo..
Magda, nachrapnik jest z 2 wart naturalnej skóry, więc faktycznie dość gruby.
Skośniki sobie leżą bezużyteczne od dawna a teraz mam już drugi patent na ich wykorzystanie 😅 Muszę Twój wypróbować 🙂 Porównam o ile bardziej będzie się okręcał luźno przypięty.
Jeszcze odnośnie tego mojego hacka - on leży dobrze? Nie powinien leżeć ciut niżej? Mnie wydaje się ok, ale wolę się upewnić 😉
Wg. mnie powinien być niżej. 😉 Ale Livia jako iż jestem nie w temacie, plissss!!!! Gdzie kupiłaś tego hacka?  😍
im niżej będzie hak tym będzie mocniej działał, czyli jesli było wrażenie ZA OSTREGO kiełzna to ja bym go nie opuszczała. O ile nie ugniata kości policzkowych to w niczym nie zaszkodzi
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się