Forum konie »

Ogłowia bezwędzidłowe - rodzaje, działanie, zastosowanie

Ten czarny jest zupełnie innej klasy 🙂 Nie znam się dokładnie na tym ale ja szukałam łagodnego, miękkiego bez wystających wypustek dla młodego konia.
Na biegunach, popytaj też rymarzy, być może zrobiliby podobne ogłowie za mniejszą kwotę? W każdym razie, jakbyś miała takie albo robione na wzór, daj potem znać, jak działa i jak u was się spisuje 🙂

Wracam z relacją 🙂 W piątek odebrałam ogłowie od rymarza, naoliwiłam i w sb. próba generalna.
Boskie jest ^^ Łogrowatemy wyraźnie pasuje. Dobrze skręca, nie ma problemów z ustawieniem głowy, jak włączyliśmy wsteczny to cofnął 1/3 ujeżdżalni 🙂 Dla porównania halter kompletnie mu nie pasował - 100 kilo na łapie i zero chęci zgięcia. Widocznie szeroki i dość ciężki (gruba skóra i mosiężne kółka) w porównaniu nachrapnik wyraźniej do niego przemawia.
Na kobyłce, która dobrze chodzi na halterze nie mogłam jeszcze wypróbować. Rąbnęłam się jak brałam wymiary, plus jeszcze nie uwzględniłam paru cm kółka na policzku :/ Minie pewnie z 2, 3 tygodnie zanim rymarz zrobi mniejsze ogłowie. Jestem ciekawa jak ona będzie chodzić w tym ogłowiu 🙂
Podganasze (radosne słowotwórstwo) sprawdza się bardzo dobrze, nawet przy dość luźnym zapięciu nic nie zachodzi na oczy.

Zaraz wrzucę zdjęcia do galerii.
Na_biegunach, fajnie wygląda! Podoba mi się szeroki pasek na potylicy. Podganasze fajne, choć przez to to ogłowie bardziej przypomina kantar 😉 Ale ważne, że spełniają swoją rolę. Daj znać za jakiś czas, czy dalej z koniem jesteście zadowoleni 🙂
Ja nareszcie doczekałam się moich bosali, udało mi się zakupić za fajną cenę na ebayu bosal z surowej skóry taki jak chciałam, drugi zamówiłam w sklepie w USA, przyszedł ale okazał się że splot jest ze skóry ECO, jest dużo miększy i bardziej elastyczny.

ansc, świetne te bosale! Ten biały bosal jest taki gruby? Czy fryzia taka delikatna? 🙂
Jest dość gruby ale fryzia też ma dość drobną główkę 🙂 Bardzo fajnie przyjęła ten bosal, jest młodziutka i zaczynała od wędzidła z którym nie bardzo sobie radzi a bosal "rozumie' doskonale, nie chowa się, nie broni. Jestem bardzo zadowolona 🙂 Oczywiście dopiero zaczynamy swoją przygodę i długa droga przed nami bo mała na razie  tylko przyjęła jeźdźca, jest surowa.
Pozwolę sobie zapytać.  🙂
Gdzie mogę kupić Cooka w Polsce? O ile mogę, zależy mi na porządnym, bo średnio ufam takim "podróbom" (o ile mogę tak nazwać te ogłowia typu Horze, USG, które teoretycznie działają tak samo).. Chyba, że mam zaufać albo nie mam innego wyjścia  🤣
nitruele, w revoltowych ogłoszeniach czasem się Cooki pojawiają, ale czy są oryginalne to niestety nie wiem.
Powiem Ci, że ja zamawiałam na brytyjskim Ebayu i nawet z wysyłka wyszło taniej, a i skóra porządna 🙂

A ja dziś wsiadłam na kawecan, bo na lonży młodemu bardzo pasuje i w sumie to jestem zadowolona z jego pracy na nim, z pozoru banalne rozwiązanie, a może wyjdzie nam na plus 😉
Dziękuję Wam, będę coś szukać  :kwiatek:
a ja z zupełnie innej beczki....przeszukuję sklepy internetowe i nigdzie nie umiem znaleźć mosiężnego łańcuszka do hackamore. Są jedynie do pelhamów ale nigdy nie stosowałam tego patentu i nie wiem jak się spiszą te łączniki (może macie jakieś doświadczenia i to bezpieczny petent??) Zdarzyło mi się że koń zerwał skórzany pasek łączący czanki z łańcuszkiem i od tamtej pory kupuję łańcuszki z paskami parcianymi. Jednak te, które mam rdzewieją, w dodatku zakupiłam hackamore z czankami mosiężnymi więc wypada zmienić. Kojarzycie sklep, w którym mogę kupić łańcuszki mosiężne z paskami ❓
moze na specjalne zamowienie jakis sklep ci sciagnie? ja rozwiazalam to inaczej 😉- zalozylam mini futerko w kolorze oglowia na lancuszek i jest git 😉
a odnosnie zamówien specjalnych to prawie miesiac czekalam na snapsy w kolorze zlota..... 🙇
Mam prośbę, żeby dobre dusze mi powiedziały, czy tak jest dobrze założone.
Nie za nisko, nie za wysoko, nie za cokolwiek?  :kwiatek:
po zdjęciu może być,, trzeba wymacać brzeg kości nosowej, żeby sprawdzić czy nie opada poniżej. No i jeszcze: jaki masz "luz" do momentu kiedy zaczyna działac kiełzno? ja dopasowuje hak tak jak munsztuk, czyli na mniej więcej 45 stopni "pustego" ruchu
Mniej więcej podobnie. Dzięki.  :kwiatek:
Ja bym się zastanowiła nad jakimś innym/inaczej wyprofilowanym paskiem potylicznym, albo może spięciem pasków policzkowych pod ganaszami. Tu to wygląda tak, że przy ściągnięciu wodzy hak się obróci i pasek policzkowy wyląduje na oku.
Murat-Gazon, dokładnie jak pisze zembria - zepnij może paski policzkowe ze sobą pod ganaszami, żeby przy ściąganiu wodzy nie właziły na oko. Swoją drogą, jaki ładny kasztanek 🙂
Livia tak zrobię. Czym spinacie, paskami od ostróg? Dobrze kojarzę?  👀
... To kasztanka, nie kasztanek  😉 Ale dziękujemy za komplement  :kwiatek:
Można paskami do ostróg, można zwykłą gumką, nawet sznurówka dałaby tymczasowo radę 🙂
można zwykłą gumką, nawet sznurówka dałaby tymczasowo radę 🙂

E nie no, bez prowizorki zrobimy.  🙂
Wiem, wiem, tylko jakby ktoś na "zaraz" potrzebował to na wszelki wypadek napisałam 😉
Bardzo proszę o pomoc !
Gdzie w Polsce mogę dostać jumping hackamore ??
Przeszukałam wszelkie możliwe sklepy i nic nie znalazłam.
Przejrzałam też wątek i zauważyłam że można zamówić go u rymarza? czy ktoś mógłby podać namiary, cenę wykonania ?  :kwiatek:
sotniax bardzo proszę link do mojego hackamore:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.307799979370105.1073741867.175475632602541&type=1
zapłaciłam 175zł (chyba).
Dziękuje ślicznie  :kwiatek:
i jeszcze takie totalnie laickie pytanie.. czy zda to egzamin jeśli takie "kiełzno" podepne do pasków wędzidłowych w klasycznym ogłowiu wyjmując całkiem nachrapnik czy raczej lepiej kupić w zestawie z ogłowiem już pod to kiełzno przygotowanym ??  🤔
Ja mam do zwykłego ogłowia podpięte, koleżanka też tak ma, zdaje egzamin w 100%. Tylko paski policzkowe muszą być trochę krótsze niż do wędzidła, bo to wyżej się podpina (jak nachrapnik)
Murat ja wydłuzylam pasek na samym hacku, z przodu, i w oczy juz nie wchodzi 😉
Obibok, przy względnie małym koniu wydłużenie da radę, przy moim smoku np. już brakło paska 🙂
Livia zarówno ja, jak i Obibok mamy araby, więc akurat podchodzą pod "względnie małe". 😉
Obibok, przy względnie małym koniu wydłużenie da radę, przy moim smoku np. już brakło paska 🙂
Livia, ja musiałam nie tyle zamawiać ogłowie xfull, bo ono jakoś pasuje, to łańcuszek i nachrapnik od haka bo Klusek się nie mieścił i kupne były za małe hehe
Hej, chciałabym zacząć jeździć bezwędzidłowo dlatego moje pytanie skieruj tutaj 🙂
jaki "patent" byłby najlepszy? Powiem wprost nie jestem fanką halterków bo kojarzą mi się z dziećmi które na siłę chcą być naturalsami i wyrządzają tym więcej krzywdy.
nie chciałabym teżeby hackamore gdyż powiem wprost boje się tego gdyż uważam, że nie mam na tyle delikatnej ręki na to.
co możecie polecić? Jestem typowym laikiem jeśli chodzi o te tematy, gdyż od zawsze jeżdżę na wędzidle.
jak przeglądam galerie to zawsze się zastanawiam Livia co to za kiełzno na Twoim koniu?
Jak nauczyć konia chodzić na bezwędzidłowym, nigdy nie miał czegoś takiego na sobie i nie należy do grzecznych tuptusiów szkółkowych  🏇
z góry dziękuję za odpowiedzi na te żółtodziobowe pytania  :kwiatek:
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się