Forum towarzyskie »

Kobitki... (antykoncepcja)

nie ma przypadków, są tylko znaki - wiem wiem 🙂 w tym przypadku to byłby raczej okrutny dowcip losu :/
na razie trzymam się wersji "choroba, stres, przemęczenie". Uchh.
Gillian spoko, przecież nie tak dawno żartowałyśmy z tego samego 😉 choroba, stres, przemęczenie mają ogromny wpływ, nie martw się.
no i to mnie martwi, ciągle o tym żartujemy i w końcu wywołamy wilka z lasu  😁
depo polecam, polecam goraco  😁 daje 99,9% zabezpieczenia  😜
[quote author=??? link=topic=93.msg674493#msg674493 date=1281635234]
to pruj do lekarza, bo ja tez kiedys mialam dlugo i wyszlo ze obnizenie jajnikow!
[/quote]

Nie dawno miałam USG..

Ale czuje sie jakby miały jajniki urodzić  😵
A. mnie lekarz mówił chyba z pół godziny o efektach ubocznych, nie zdecydowałam się 😉
[quote author=hanoverka link=topic=93.msg663874#msg663874 date=1280520987]
Czy któraś z Was ma może mirenę i może co nieco opowiedzieć? :kwiatek:

nikt nic?
[/quote]

ja mam od dwóch lat mirenę i bardzo zadowolona jestem.  a co chcesz wiedzieć?

A. mnie lekarz mówił chyba z pół godziny o efektach ubocznych, nie zdecydowałam się 😉

A ja to biore od 10 lat!  😁 I nie ma efektow ubocznych, no poza tym ze nie ma okresu, ale mnie akurat taki efekt uboczny bardzo odpowiada  😅
Podjełam decyzje i ide jutro do ginekologa po tabletki. Czy na poczatku brania tabsów zdarzały się wam planiemia ?
Podjełam decyzje i ide jutro do ginekologa po tabletki. Czy na poczatku brania tabsów zdarzały się wam planiemia ?

Bralam kiedys cilest ale tylam na nim, zdarzaly sie plamienia i wogole mi to nie odpowiadalo, wiec tabletkom powiedzialam baj forever
???, bardziej chodziło o to, że jak kiedyś zdecyduję się odstawić to mogą być problemy z płodnością itd, dokładnie już niestety nie pamiętam 🙂
aaaaaaaaa no jak chcesz sie rozmnazac...  😉  okres bezplodnosci po ostatnim zastrzyku to chyba jakies 12 miesiecy  😜 ja juz sie nie bede rozmnazac, jedna sztuka az w nadmiarze starczy  🤬
jak najbardziej mam pęd do rozmnażania, tyle że akurat nie w tej chwili hehe
proscie, a bedzie wam dane  😜

ja miałam po pierwszej przerwie, czyli po 1.okresie po przyjmowaniu tabsow z 2 tygodnie plamienie jeszcze.
Kilka stron wczesniej mozesz poczytac żale własnie z tym zwiazane innych uzytkowniczek.
Jak wystapi plamienie to nie boj zaby, to b.czeste zjawisko  😉

A ja dzisiaj ostatnia tabletka! 😅 Rzucam badziew  😎, zegnam sie z piersiami  😕
[quote author=hanoverka link=topic=93.msg673633#msg673633 date=1281556989]
[quote author=hanoverka link=topic=93.msg663874#msg663874 date=1280520987]
Czy któraś z Was ma może mirenę i może co nieco opowiedzieć? :kwiatek:

nikt nic?
[/quote]

ja mam od dwóch lat mirenę i bardzo zadowolona jestem.  a co chcesz wiedzieć?

[/quote]

Naboo przede wszystkim jak morganizm na nią reaguje? Jakieś bóle glowy itd? Libido spada tak jak przy tabletkach?
Ja jestem bardzo zadowolona, ale przez pierwsze trzy miesiące bardzo bolało mnie podbrzusze -lekarz mnie ostrzegał, że tak będzie. Przez pierwsze pół roku nieregularne, ale nie bardzo męczące plamienia, a później już super- raz w miesiącu plamienie, dzięki czemu wiadomo w jakim etapie cyklu się jest. Bóli głowy nie mam, libido ok. Ale wiadomo, każdy może zareagować trochę inaczej. Ja bym powiedziała, że mniej jest dokuczliwy hormon podany miejscowo, powoli uwalniany, niż w tabletkach.
[quote author=??? link=topic=93.msg674668#msg674668 date=1281644345]
[/quote]

Cóż to?  😲
[quote author=??? link=topic=93.msg674668#msg674668 date=1281644345]

Cóż to?  😲

[/quote]

depo provera, zastrzyki  😎
Dzionka, i jak z Nuva Ring? Nadal ok?
Ja tak własnie sie nad tym zastanawiam bo do tabletek na pewno nie chce już wracac.
Naboo dzięki, jakoś we wrześniu będę zakładać 😀

a ja nigdy nie mialam plamien a tabletki biore od 13 lat. najpierw diane, potem minulet, teraz harmonet. czuje niestety, ze harmonet nie jest tak dobrze dobrany- mam pms, boli mnie brzuch w pierwszy dzien itp. jednak po 8 latach brania minuletu, wszystko bylo super poza tym, ze libido mialam zerowe, a ktos kto sprobowalby dotknac moich piersi moglby zginac na miejscu. a najlepsze, ze wtedy sie nie zorientowalam ze to skutek uboczny, tylko zupelnie niedawno, chcac zmienic tabletki na odpowiednik minuletu- femoden, czytalam opinie uzytkowniczek i jedna napisala dokladnie to. i dopiero wtedy sie zorientowalam.  jednak po minulecie czulam sie duzo lepiej.
Mam problem.
Wiem, że niektóre antybiotyki obniżają skuteczność tabsów. Dziś lekarz przypisał mi Duomox, mam go brać przez 6 dni. Wiem, należy zabezpieczać sie dodatkowo.  Moj problem leży w tym, czy skoro zacznę brać antybiotyk dziś bedzie jakieś ryzyko zajścia w ciążę jeżeli ostatni stosunek odbył się w poniedziałek. Mogę spokojnie zacząć leczyć sie dziś, czy wstrzymać się pare dni?

I rozumiem, że przestać się zabezpieczać dodatkowo od nowego opakowania? (po skonczeniu kuracji antybiotykiem bede w połowie obecnego)
Wydaje mi się, że możesz już dziś wziąć antybiotyk. I zabezpieczaj się dodatkowo do końca opakowania.
Istnieje grupa leków, które zażywane równocześnie z pigułkami antykoncepcyjnymi może osłabiać ich działanie.
Należą do nich:
leki stosowane w leczeniu epilepsji - np. luminal;
leki uspokajające - np. hydroksyzyna lub meprobamat;
antybiotyki - głównie stosowane przy leczeniu gruźlicy jak np. ryfampicyna,
przeciwgrzybicze np. gryzeofulwina
a także tetracyklina, amoxycyklina
środki przeciwzapalne np. fenylobutazon - butapirazol
środki moczopędne np. spironolakton

z http://www.agnieszka.com.pl/antykoncepcja_pigulki_jednofazowe.htm
Zaladowalam sobie depo, tez nie zamierzam sie juz rozmnazac. Na razie d... mnie troche boli po zastrzyku 😉.
Cilest bralam laaaata cale i bylo ok, przy depo troche sie boje tych nieregularnych plamien, ale podobno to z czasem zanika ?
Armaquesse tak, nadal jestem bardzo zadowolona z ringa. Znalazłam już nawet dwie tanie apteki, gdzie wychodzi mi ok. 42 zł za opakowanie, więc nieźle.O wiele bardziej mi służy niż piguły, więc polecam 🙂
Orientujecie sie czy przy zmianie tabsów MOGĘ nie robic 7-dniowej przerwy? Lekarz powiedzial, ze normalnie po przerwie, mysle ze jest to spowodowane tym ze zmieniam na wyzsza dawke hormonów( Yasminelle na Diane) wiec bede cały czas zabezpieczona (na forach pisze ze w sytuacji odwrotnej- z wiekszej dawki na mniejsza nie robi sie przerwy). Teraz widze ze ta przerwa mi bardzo bardzo nie pasuje, wiec zastanawiam sie czy cos sie stanie jak wezme od razu nowe tabletki 22 dnia cyklu, ewentualnie pierwszego dnia krwawienia. Ale tez nie chce zajechac swojego organizmu..
[b]Evson[/b Mi gin powiedział, że przy zmianie tabletek z tych z mniejszą ilością hormonów na "mocniejsze" nie musisz robić przerwy, ale tez możesz ją zrobić, to zalezy od Ciebie. Jeżeli wygodnie Ci jest jej nie robić to weź od razu Diane.
Czy są jakieś środki anty które można brać bez czekania na okres? W sensie zaczynania ich stosowania bez czekania na okres?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się