Forum towarzyskie »

Kobitki... (antykoncepcja)

hanexxx Objawów żadnych... Cytologia wyszła kiepsko, dostałam skierowanie na kolposkopie, która  pokazała zmiany w obrębie szyjki do dalszej diagnozy.
Ty w zasadzie przeskoczyłaś kilka etapów, ale to chyba dobrze, nie tracisz czasu - jeśli biopsja wyjdzie dobrze to cytologia już nic straszniejszego nie pokaże, co najwyżej jakąś infekcję. Także nie martwiłabym się na Twoim miejscu taką kolejnością 🙂
ekhem nie nie, nie przejmuje się kolejnością 😉 wyniku się boję  😵 a muszę czekac az do poczatku grudnia bo gdy przyjdą wyniki mój lekarz ma urlop i dlatego zejdzie ponad miesiąc zanim się dowiem co mi jest  😵
hanexxx chodzisz na NFZ? Jeśli tak to odbierz wyniki u innego lekarza i tyle. Oni są niechętni bo biorą pieniądze za każdego pacjenta no ale bez przesady, nie ma co czekać miesiąc  😉
smarcik chodzę prywatnie ale na biopsje lekarz zapisal mnie na NFZ, do gabinetu, w którym jednocześnie przyjmuje na fundusz
[quote author=branka link=topic=93.msg2441838#msg2441838 date=1446130712]
Torbiel to cysta. Więc właśnie nie wiem, bo teoretycznie co może być na jajniku zgrubieniem jak nie torbiel/cysta/guz? Ale jak będę mieć wyniki markerów i hormonów (niestety muszę czekać tydzień, żeby zrobić te drugie), to mamy zrobić USG tym 3 lub 4D to powinno być więcej widać.

Mnie, jak byłam operowana tłumaczyli, że cysta to małe, puste i może rosnąć i pękać i jest OK.
Natomiast torbiel to duże, wypełnione płynem i jak pęknie, to się robi zapalenie otrzewnej.

Mnie męczy tylko to drugie  😤
[/quote]

A no widzisz. No to ona mi powiedziała ze na cyste to nie wygląda. Bedzie pewnie więcej widac na tym lepszym usg.dotychczas ja miałam właśnie cysty - ale po hormonach zawsze znikały.
U mnie chwilowo spokoj, ale niech zapomne jednej tabletki, a druga wezme po wiecej niz 12h - juz czuja wolnosc i swiruja. Takie mam wredne te jajniki.

Przy wszystkich antybiotykach trzeba sie dodatkowo pilowac? Chodzi mi konkretnie o rovamycyne przy harmonecie (ani w jednej ani w drugiej ulotce nic o tym nie ma, harmonet ma "niektore antybiotyki"😉
Dopiero co zaczynam brać tabletki i mam do Was pytanko  :kwiatek:  . Czy jeżeli pierwszy dzień okresu przypadnie np  na środę ,to mam wziąć tabletkę nad którą pisze "śr" czy to jest bez znaczenia i mogę lecieć od samego początku czyli wziąć tą poniedziałkową ?  😵 Nie śmiejcie się,ale nie mam pojęcia  😁
Tą ze środy bo łatwiej Ci będzie potem sprawdzać czy bierzesz regularnie 😉
Djarumm, to jest bez znaczenia, którą tabletkę weźmiesz (jeśli masz tabletki bez tych placebo, czyli tylko 21 tabletek w opakowaniu), ale tak jak Gillian pisze- po to są podpisane dniami tygodnia, żebyś wiedziała, czy danego dnia już wzięłaś, czy jeszcze nie 🙂
Scottie,Gillian  - dziękuję  :kwiatek: :kwiatek:
Kobietki, czy to ze będę brała antybiotyk minimum 6 tygodni będzie miało jakiś wpływ na tabletki anty? Oprócz oczywistych rzeczy jak możliwość obniżenia skuteczności. .. chodzi mi bardziej o zdrowotne zagadnienia.
whitemoon071, jest taka fajna stronka pod patronatem ministerstwa zdrowia: http://bil.aptek.pl/servlet/interakcje/int_start
można wyszukiwać interakcje pomiędzy lekami i wyskakują ci różne informacje, od obniżenia skuteczności do np. ryzyka niedoborów wapnia przy długotrwałym stosowaniu. Niestety widzę, że teraz jest jakaś przerwa techniczna, ale pewnie niedługo się skończy.

Poza tym warto przeczytać dokładnie obie ulotki (i od tabletek antykoncepcyjnych, i od antybiotyku), no i rzecz jasna - zapytać lekarza. Przy 6 tygodniach antybiotyków powinnaś mieć jakiegoś lekarza, który to wszystko zalecił, trzeba jego też zapytać - może coś wie.
Dzięki bardzo. Lekarz za tydzień dopiero. Podpytam wtedy 😉

Mnie, jak byłam operowana tłumaczyli, że cysta to małe, puste i może rosnąć i pękać i jest OK.
Natomiast torbiel to duże, wypełnione płynem i jak pęknie, to się robi zapalenie otrzewnej.

Mnie męczy tylko to drugie  😤

Nie może być "pusta" cysta, bo z czym? z powietrzem? Skąd by się tam wzięło? i to pod takim ciśnieniem, żeby się nie zapadła? Raczej płyn wewnątrz organizmu. Może inny, mniej - nie wiem. A cysta nie mówi się na niepęknięty pęcherzyk? Torbiel może być chyba z endometriozy?
Może być wypełniona gazem, więc może na usg wychodzić pusta. Mi się wydaje, że jednak cysta a torbiel to jedno i to samo 😉
Serio może być gaz? a co to za gaz i skąd się bierze? zaciekawiłaś mnie 🙂
Cysta i torbiel to to samo (po łacinie cystis). Nie wiem czy cysta na jajniku może być wypełniona gazem... na USG 'pusta' wyjdzie taka, która jest wypełniona płynem...
Jutro mija mi tydzień przerwy i powinnam zacząć nowe opakowanie tabletek.
Powinnam się przejąć faktem, że dopiero dziś zaczął mi się okres?  👀
Niby wychodzi, że jest o czasie ale wcześniej mieścił się w tym tygodniu przerwy...
Dziewczyny, nie wiem czy jest lepszy temat na to pytanie, bo nie stricte o antykoncepcje.
Czy któraś ma solidnie opanowaną wiedzę na temat monitoringu organizmu, tzw. naturalnych metod (temperatura, itd)?
Albo czy możecie mi wskazać rzetelne forum gdzie można się skonsultować. Będę wdzięczna za link.   :kwiatek:
Euphorycznie, ja tam mam co miesiąc. Przetrzymuje mnie franca do ostatniego dnia 😉
Gillian uff to zacznę od jutra brać  🤣
Boże ile ja testów ciążowych przez to robiłam 😉
Gillian  😂 Najlepsze, że byłam pewna, że wczoraj się łaskawie pojawi bo cały dzień czułam się jakby mnie rozjechał co najmniej traktor  😜 No ale nic, najważniejsze, że mogę sobie brać dalej.  😁
.
Ascaia, do uslug  🙂
A czy któraś z Was brała dwuskładnikowe tabletki anty leczniczo, w celu podniesienia bardzo niskiego poziomu estradiolu i niejako wywołania okresu?
Zdało egzamin?
Na wywołanie luteina.
Czy jeśli normalnie biorę tabletki o 21 a wczoraj wzięłam wyjątkowo o 2 w nocy to coś się może stać? Biorę atywię.
Przeczytałaś ulotkę? 🙂 Nic się nie stanie.
Jak bardzo powinnam panikować, jeżeli spóźniłam się z przyklejeniem plastra jeden dzień?  😵
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się