Forum towarzyskie »

Kobitki... (antykoncepcja)

Ja gum nie lubię, bo jakby to powiedzieć... nie te doznania 😉

Będę prawdopodobnie zmieniać tabletki na krążek, bo wyszedł mi za wysoki cholesterol :/ i lekarka poleciła konstulację z ginekologiem. Zastanawiam się jak z cerą, miała któraś przeboje ?

W ogóle bardzo się boję tragedii na twarzy, jak kiedyś zrezygnuję z hormonów... Nawet bym już była skłonna zrezygnować, żeby dać odpoczać wątrobie, ale boję się. To był mój przedostatni ratunek przy silnym trądziku, potem zostaną mi tylko izoretinoidy, które też obojętne nie są. Jak nie urok to sraczka  🙄
maliniaq mi też po żadnych innych kremach, tabletkach się tak buzia nie poprawiła ale nie będę ryzykowała. Dłużej pochodzę i czuje żylaki co nie jest normalne w moim wieku. Tym bardziej, że u nas to niestety rodzinne..
I jak jest z antykoncepcją właśnie dla osób mających problem z żylakami? Z termometrem i kalendarzykiem nie będę latała...

Podobno są tabletki, które mogę stosować kobiety karmiące oraz osoby po zakrzepicy 😉
Sonkowa, wkładka domaciczna albo gumy.
JARA, nazywają się cezarette 😉
między innymi, ale również Azalia, Dessette, Diamilla, Limetic, Ovulan itd  😉
generalnie tzw. minitabletki (mini pigułki)
Zastrzyk Depo-provera.
JARA, nazywają się cezarette 😉

Nie tylko, jest jeszcze Ovulan - biorę, a karmię 🙂
Dzięki dziewczyny! W takim razie pójdę do naczyniowca i później od razu do gina.  😀

Właśnie dzisiaj rozmawiałam o tych tabletkach - jednoskładnikowych - z ginekologiem. Mogą je brać osoby otyłe, palące papierosy, z problemami żylnymi, karmiące piersią itp. 
Co do Nuvaringow - stosowalam prawie rok i wracam do tabletek. Nuvaringi sa fajne, bo nie trzeba o nich pamietac, ja jednak je czulam w trakcie i moj chlopak tez, a czulismy je w niestety niefajny sposob  😉

Ale chyba warto sprobowac, duzo osob sobie chwali. Widocznie po prostu nie sa dla mnie, a szkoda.
Mozna je wyciagac na 2h tak a propos jesli komus przeszkadza.
Wiem, ale nie chcialo mi sie bawic w wyciaganie i wkladanie  😉
To tym bardziej nie powinien przeszkadzac  😁
racja 😂
Jak skończyłam brać tabletki w tamtą środe to noee opakowanie zaczynam w ten czwsrtek? Wole zapytać bo te moje liczenie nie zawsze sie zgadza xd
Wichurkowa tak. 🙂

Byłam u gina i powiedział mi, że mam nadal brać Atywie i po prostu obserwować tego żylaczka. Powiedział, że tabletki jednoskładnikowe rzeczywiście są dla osób z żylakami ale na pewno nie w moim wieku i więcej bym miała z nich szkody niż pożytku.
A tak poza tym dowiedziałam się, że mam nadżerkę.. fajnie, ze mi wcześniej ktokolwiek o tym powiedział. I to dość sporą.. Za dwa tygodnie mam badanie cytologiczne i zobaczymy co z tym dalej będzie..  😵
Nadżerkę ma 80% osób w Twoim wieku, żadna nowość 😉
ja pierdzielę, Wichurkowa 😵 miesiąc temu tez o to pytałaś.
Chyba powinnaś zmienić metodę antykoncepcji, bo skończysz z brzuchem.
JARA gin mnie tak nastraszyl jakimiś operacjami i niewiadomo czym, ze chodzę cały dzien jak na szpilkach..  😵  Czyli rozumiem, ze zbytnio sie nie stresowac?
No nie do końca nie ma się czym przejmować, bo nadżerka może się zmienić w raka szyjki macicy 😉 Chodzi o to, że jest to bardzo często spotykane, zwłaszcza u młodych i nierodzących kobiet. Na spokojnie zrób cytologie, lekarz przepisze ewentualnie leki. Do wymrażania/wypalania jeszcze kawałek drogi 😉
Właśnie wygooglowałam tego lekarza i widzę, że jego główną specjalnością jest leczenie nadżerek. Jestem bardzo ciekawa czy ją w takim razie mam.. Pamiętam, że była u nas taka lekarka, która kupiła sobie ten aparat do kriochirurgi i nagle wszystkie jej pacjentki miały nadżerke.
Sonkowa, ja swoją widziałam w lusterku, więc możesz poprosić swojego gina o pokazanie jej 😉
Dziewczyny czy któraś z was bierze zastrzyki Depo-provera lub rozmawiała o tym ze swoim ginem? Moja siostra, która studiuje położnictwo usłyszała na wykładzie ze te zastrzyki mają większą skuteczność niż podwiązanie jajowodów.
No a mi tak średnio idzie to branie tabletek mimo budzika w telefonie. (w ogóle mam problem z systematycznością 🙂😉 w internetach wszędzie piszą to samo odnośnie samych informacji, a opinii nie czytam bo każdy organizm jest inny, jednemu przypasuje a drugiemu nie.
Sonkowa, to idź do innego lekarza i zapytaj, czy ją masz. Ja też miałam nadżerkę: chodziłam do wielu ginekologów i tylko jeden poinformował mnie o jej istnieniu (a jak ją wykrył, to miałam ją już przynajmniej rok- była wielkości 2 zł), żaden kolejny nic o niej nie wspominał, dopóki nie zapytałam. Mnie męczyły bardzo skutki uboczne nadżerki, miałam bardzo mocne upławy (ok. 1-2 łyżek stołowych dziennie), bez wkładek higienicznych nie wychodziłam z domu, często musiałam brać na zapas.

Na początek dostałam leki dopochwowe, które miały ją pomniejszyć, ale niestety nic takiego się nie stało. Wymroziłam ją w styczniu ubiegłego roku i od tamtego czasu o niebo lepiej mi się żyje 🙂 To nie jest operacja, tylko drobny zabieg i prawie nic nie boli. Cytologię mam cały czas w 2 grupie (chyba tylko raz w życiu miałam w pierwszej).
Ja nie miałam żadnych objawów nadzerki. I tez wymrazalam, ale bolalo niemilosiernie.
W drugiej grupie jest praktycznie każda współżyjąca kobieta, więc akurat tym bym sie za bardzo nie przejmowała, najważniejsze, żeby w III nie być 🙂
Ja tez na początku dostałam takie globulki dowcipne robione w aptece, ale nie pomogły więc miałam wypalaną nadżerkę Solcogynem. Matko kochana jakie to było nieprzyjemne.. sam moment aplikacji spoko, ale dopiero za jakieś pół godziny jak już wracałam do domu to poczułam jak mnie pali. Myślałam, że już nie dojdę i przy okazji się jeszcze gdzieś zwymiotuję po drodze. A po jakimś tygodniu jak się kąpałam mało zawału nie dostałam, jak zauważyłam to co mi się tam złuszczyło po tym preparacie. Mam nadzieję, że nigdy więcej nie będę miała już żadnych przebojów z nadżerkami.
Czy któraś z Was spotkała się z podawaniem Primolut Nor, na opóźnienie miesiączki?  👀 Ja jedynie słyszałam, że ma wywoływać.  🤔
_Agi-, tak, stosuje się go w tym celu, w leczeniu endometriozy.
Chociaż bardziej na zatrzymanie niż opóźnienie, no ale zatrzymanie jest czasowe, więc można je nazwać opóźnieniem 😉
dzięki obserwacji siebie co jakiś czas odkrywałam czego mam niedobory, tj. kwas foliowy, cynk, magnez-mogę wystąpić niedobory przy braniu tabsów. Co pominęłam, o czymś nie wiem?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się