Epikeo, niby kobiety wiedzą jakie są skutki uboczne, ale ty mnie teraz totalnie na nowo oświeciłaś. Owszem, miałam ostatnio trochę stresu w pracy i żywiłam się głównie samym chlebem, ale już miałam takie fazy, że jadłam śmieciowe jedzenie i nic mi nie było. Teraz w ciągu dwóch miesięcy wpadło mi OSIEM kilo. Włosy za to mam jak marzenie, bo po Cileście leciały mi jak wściekłe. Biorąc Maxim czuję się naprawdę przehormonowana. Niby żadnych konkretów, ale piersi bolą bardziej, okres jest jakiś taki... gwałtowniejszy, jakkolwiek to brzmi, i taka się czuję w środku przepełniona wszystkim. Chyba znowu czas na wizytę w przychodni -.-
Epikea możesz rozwinąć 'plamy na skórze'? Bo mi się od jakiegoś czasu pojawiają takie dziwne czerwone z białym w środku (jakby schodząca skóra). Rodzinny powiedział, że to może być na tle łuszczycy, ale to może tabsy? 👀
wrzuć sobie w wujka google 😉 (tak wiem, że to nie mennica wiedzy 😉 ale zawsze coś) hasło "tabletki antykoncepcyjne a plamy na skórze". Mi wyskoczyło pare wyników, plamy od brązowych (takie bardziej przebarwienia) po takie coś jak Ty masz. Po mojemu powinnaś to pokazać dobremu dermatologi i koniecznie wspomnij, że bierzesz piguły.
Epikeo, niby kobiety wiedzą jakie są skutki uboczne, ale ty mnie teraz totalnie na nowo oświeciłaś. Owszem, miałam ostatnio trochę stresu w pracy i żywiłam się głównie samym chlebem, ale już miałam takie fazy, że jadłam śmieciowe jedzenie i nic mi nie było. Teraz w ciągu dwóch miesięcy wpadło mi OSIEM kilo. Włosy za to mam jak marzenie, bo po Cileście leciały mi jak wściekłe. Biorąc Maxim czuję się naprawdę przehormonowana. Niby żadnych konkretów, ale piersi bolą bardziej, okres jest jakiś taki... gwałtowniejszy, jakkolwiek to brzmi, i taka się czuję w środku przepełniona wszystkim. Chyba znowu czas na wizytę w przychodni -.-
Śmieciowe jedzenie, niejedzenie, stresy itp to wiadomo też mocne czynniki do tycia ale 8kg to jednak sporo kurcze :/ Czasem też jak człowiek przez dłuższy czas je mało i mocno nieregularnie a potem zaczyna jeśćprawidłowo to oragnizm się "broni" i chowa sobie na zapas jakby znowu miało byc nieregularnie. (tia mówię to ja "spec od żywienia" z serii "jak do godziny 15 żyć o samej kawe i 1 jogurcie 😉 ) Może masz źle dobrane tabsy po prostu? Albo przestały pasować? Ja moje pierwsze piguły łykałam rok, było wszystko pięknie, chodziło o zmniejszenie obfitości miesiączek i przez to poprawienie stanu włosów (tak w skrócie bo u mnie jedno przez drugie wiązało się z cholernie niskim żelazem) i przez rok super, a potem 2 okresy (z odstawienia) jak potopy szwedzkie :/ i włosy z "lwiej grzywy" zaczęły znowu wypadać garściami :/ chyba organizm miał za dużo estrogenu po prostu. Takie właśnie "przehormonowanie" nazwijmy to. Po mojemu to wybierz się na spokojnie to gina i pogadajcie co Cię martwi, w końcu swój organizm sama znasz najlepiej i sama doskonale wiesz i czujesz kiedy coś jest nie tak 🙂
Dziewczyny, wiecie jakie globulki na infekcje intymne są bez recepty? Bo Betadine nie chcieli mi sprzedać w aptece, a wizytę u moje ginekolog mam dopiero za tydzień :/
możesz spróbować maść clotrimazolum i nie przejmuj się tym, że jest napisane do stosowania zewnętrznego, można jej spokojnie używać wewnętrznie, a jest bez recepty 🙂
No ok, fajnie, ale ja się pytam co w chwili, kiedy kobieta nie wie, że jest w ciąży, a dalej tabletki bierze(np. te 2 tyg zanim powinna okres dostać). Co wtedy? Poronienie czy jednak podtrzymanie? 🤔 Ale w szoku jestem, że mi żaden ginekolog nie powiedział... ot, przepisali tabletki i finito. Kazali ulotkę przeczytać. A tam oczywiście jak na każdej milion pińćset przeciwwskazań i tłumaczeń. A szkoda, że nie wyjaśnili.
plamy na skórze to melasma, bardzo często związana z braniem tabletek antykon, ciążą, tj gdy gospodarka hormonalna się zmienia, wrzućcie sobie w grafikę w google i poogladajcie (dla zainteresowanych oczywiście)
hmm, mam taki mały problem bo wczoraj późnym wieczorem wzięłam dzisiejszą(niedzielną) tabletkę (czasem zapominam gdzie mam głowę) zazwyczaj łykam rano ok 8. Tylko teraz pytanie co mam zrobić dzisiaj , czy ta tabletka będzie już na dzisiaj (to 6 h wcześniej) czy powinnam wziąć tą z poniedziałku ???? :kwiatek:
CzarownicaSa, tabletki w pierwszych dniach/tygodniach nie mają żadnego wpływu na ciążę. W razie podejrzenia ciąży tabletki trzeba jak najszybciej odstawić - nie znam w prawdzie badań jednoznacznie wskazujących, że w kolejnych tygodniach tabletki mają działanie poronne lub szkodliwe dla płodu, ale nawet zdrowy rozsądek podpowiada, że w przypadku ciąży jak najszybciej powinna przejąc pałeczkę naturalna gospodarka hormonalna.
[sub]Wiesz, tak po prawdzie, to lekarz nie jest jedynym winnym...sama też powinnaś była się tym zainteresować, jak po raz pierwszy poszłaś do lekarza po tabletki.[/sub]
Ekhem idąc do lekarza wierzyłam, że to on mnie o wszystkim poinformuje, a nie że ja będę musiała się dopytywać 😎 Ale nic to, dzięki za odpowiedź :kwiatek:
efeemeryda, litości! Dopochwowo to nadal "do użytku zewnętrznego".
też tak uważam, ale napisałam taki skrót myślowy, bo dla wielu ludzi dopochwowo to już "wewnętrznie", więc chciałam uprzedzić wątpliwości :kwiatek:
branka Działa na grzyby, ale rzadko kiedy jest czysta infekcja bakteryjna, zwykle grzyb lubi się przyplątać, więc wydaje mi się, że może to pomóc, a na pewno nie zaszkodzi w oczekiwaniu na wizytę 😉
dziewczyny - czy w wieku 23 lat może mi się samo coś poprzestawiać gwałtownie z hormonami? biust - 2 miski w górę, cera się baaardzo uspokoiła (po niezłych przebojach), waga ta sama. w międzyczasie był okres i test, czyli raczej nie ciąża. wszystko zadziało się po dwóch tygodniach bardzo silnych antybiotyków. inwestować w staniki? jest szansa, że tak zostanie? 👀
efeemeryda - a tfu a tfu - wypluj! jest jeszcze opcja, że cera poprawiła się po antybiotykach (zmiany się zaczęły jak zaczęłam brać) + z braku ruchu mięśnie spadły, przybyło tłuszczyku = waga ta sama, a cycki w górę (w sumie tyłek trochę też...)
to nie było złośliwe z mojej strony więc nie wiem czemu Ty w ten sposób do mnie piszesz... Moja babcia straciła tamtą ciążę ponieważ leczona była na inne schorzenie (miała ciągłe wymioty), a ciąży nie stwierdzono z uwagi na ten "okres", kilkadziesiąt lat temu nie było usg... kiedy zorientowali się, że to jednak ciąża płód już był martwy.
piszę tak, bo przychodzę z konkret pytaniem: czy jest możliwe przestawienie hormonów "nieciążowe". Ty mi piszesz, że a może jednak ciąża - ja piszę "nie, nie ciąża" i czekam dalej na odp. - a Ty "a moja babcia miała okres i była w ciąży" 😵 jakiej odpowiedzi oczekujesz?
dziewczyny - czy w wieku 23 lat może mi się samo coś poprzestawiać gwałtownie z hormonami? biust - 2 miski w górę, cera się baaardzo uspokoiła (po niezłych przebojach), waga ta sama. w międzyczasie był okres i test, czyli raczej nie ciąża. wszystko zadziało się po dwóch tygodniach bardzo silnych antybiotyków. inwestować w staniki? jest szansa, że tak zostanie? 👀
Możesz mieć jakąś rewolucję hormonalną. Z nimi nigdy nic nie wiadomo. Jak bardzo chcesz wiedzieć to zrób badania hormonów płciowych. Nie kupuj staników nowych, poczekaj z miesiąc, bo pewnie wszystko wróci do normy za jakiś czas 😉 Mi np jak biorę antybiotyki to zatrzymuje się woda i automatycznie cycki idą w górę. Nie ma szans żeby przez 2 tyg. odłozyło Ci się w cyckach tyle tłuszczu, że 2 rozmiary więcej masz 😉 Co to za antybiotyk był?
tydzień Augmentin (875mg+125mg), tydzień Dalacin C (300mg) - w drugim tygodniu przeboje typu pękająca i przesuszona skóra, sensacje żołądkowe mimo osłony
PonPon, mnie antybiotyki tak rozwaliły w ciągu miesiąca, że bym sie wcale nie zdziwiła, gdyby Ci sie to stało właśnie przez nie. Brałam te same co Ty. Akurat w hormonach nic mi nie napsuły (chociaż kto wie...).