Forum konie »

Problemowy koń

Witam, przepraszam, jeśli taki temat był, ale nie znalazłam. Moja znajoma ma pewien problem z koniem. Od czasu kiedy pojechałyśmy w teren on w pewnym momencie stanął, zaczął się cofać, a gdy dawała mu sygnały do ruchu na przód zaczął grzebać nogą jak do wspinania. A więc jakoś ruszył po paru metrach znowu to samo, nie wiedziałyśmy co robić, więc zaczęłyśmy wracać do domu, koń znowu niestety coraz mocniej, po kilku razach już lekko debował. W pewnym momencie cofał się z 300 metrów i zero ruchu na przód wreszcie dostał lekko batem i poszedł. Chcę zaznaczyć, że koń jest po przejściach więc nie wchodzi w grę bicie, krzyki i siłowe rozwiązania. Sytuacja powtarzała się na placu podczas jazdy, koń zatrzymywał się machał wściekle głową, brykał przy zagalopowaniach lub lekkim bacie. Zaczęło robić się to uciązliwe i niebezpieczne, po paru miesiącach jakoś doszło do normalności i większość problemów zniknęła. Parę dni temu znajoma pojechałą na zdjecia na polę, wtedy poniósł ją kawałek (pole było ogrodzone), biegł w stronę koni, które były po drugiej stronie ogrodzenia. Gdy już się zatrzymał nie chciał iść ani w jedną ani w drugą stronę cały czas chodził wzdłuż ogrodzenia i nie dało się nic zrobić. Po pewnym czasie jeździła już normalnie, lecz gdy tylko wymagała czegoś co mu się nie spodobało bryk, stop i w druga stronę. Sytuacja zrobiła się jeszcze gorsza parę dni temu ponieważ wróciły wszystkie zachowania poprzednie, teraz staje i nie chce ruszyć od razu gdy ona wsiądzie stop na łydkę się wkurza i zaczyna grzebać nogą, wściekle macha łbem. Nie wiemy co mamy z nim robić, jeżeli łydka to zaczyna się cofać, a gdyby ona chciała go cofać to dęb, jeżeli mieliście podobne sytuacje proszę o pomoc.
wątek zamknięty
Jeżeli to nie są żadne problemy zdrowotne, to trener, trener i jeszcze raz trener...
wątek zamknięty
1. Wet, wet i jeszcze raz wet bo to zawsze na pierwszym miejscu
2. Cytując kurczaka , bo to wygląda mi na winę jeźdźca jak 99% problemów

A na drugi raz, nie zakładaj nowego tematu do czegoś takiego, ja bym to dała np do kącika żółtodziobów np to takie uniwersalne, albo poszukała lepszego topicu
wątek zamknięty
'końskie niesubordynacje' na przykład..
wątek zamknięty
kolejny dubel
wątek zamknięty

Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.