Forum towarzyskie »

OFE,ZUS- czy ktoś , coś z tego rozumie?

Ja nie rozumiem ni w ząb. Kiedy można (moje roczniki) było decydować czy sam ZUS czy część w OFE- to ja chyba w ciemno wybrałam. To znaczy uwierzyłam, że to będą MOJE pieniądze, jakoś tam pomnażane. Potem firma, którą wybrałam, zmieniła się chyba z trzy razy. Tylko mnie powiadamiano. A! Wcześniej zgubiły się składki z trzech czy dwu lat. Teraz nagle się okazuje, że z ludzkich składek prywatne firmy budowały finansowe potęgi. Tak to rozumiem. Teraz rząd o tak poważnej sprawie decyduje bez debaty w parlamencie? Szybko, szybko. Czy będzie debata? No i ten wybór. Czy się przenosi do ZUS czy część zostaje w OFE.
Wysłuchałam w radio wywiadu z profesorem ekonomii (nie zapamiętałam nazwiska) ale zapamiętałam, że pan powiedział:
- Wybór jest na zasadzie :czarne, czerwone-jak w ruletce. Nawet dla specjalisty.
Buuu....
Ja rozumiem z tego tyle, że na starość będę zmuszona załoźyć komunę na tej mojej wsi.  Są kozy, kury to nabiał będzie. Ziemniaki się wsadzi kapustę. Opał się wyniesie  z lasu, a ryby ukradnie ze stawu :/. I tak mi zostanie po latach pracy :/. Jestem zachwycona. Bo jakoś mam aspiracje być pracownikiem, zwykłym sobie biurwem a nie dyrechtorem. :/. Chyba że mamy być państwem dyrechtorów. Jak i już jestemmy krajem wielce potrzebych magistrów.
trzea miec emeryturę z Angli,jak pan minister finansów,wtedy można sobie wybierać i zachęcać do ZUSu  😀iabeł:
dawno przestałam wierzyć w bajki w w ..ZUS.
Nasze państwo co roku dokłada do ZUS ponad 40 miliardów (teraz szuka oszczednosci np w MONie na 3,3 miliarda), wplywy do ZUS to ok 80 miliardów a wydatki (renty, emertury, chorobowe, pensje, utrzymanie gmachów i pracowników) to 110 miliardów!!!! Gdyby nic nie zmieniono to - w przyszłym roku -ZUS (wyliczenia) doslałaby z tytułu wpłat  70 miliardów a wydatki ok  115 miliardw a w 2017 roku wpływy do ZUS (tez jakies tam wyliczenia) dostałby  50 miliardó a wydatki wynisłyby ponad 130 miliardó. Jednym slowem wpływy spadają a wydatki rosną (zwieksza się liczba emertów i rencistó a spada zatrudnienie na etatach). Próba ratowania ZUD to wpłacanie skłądek za wszystkie umowy zlecenia oraz ...nasze pieniadze z Offe (to tylko w tym roku ponad 120 miliardów)
ZUS? kojarzy mi się tylko z jednym -> Zakład Utylizacji Szmalu  😎

A tak na boku. Od kilku lat obserwuje tą cała szopke z emeryturami i tylko zastanawiam sie kiedy to wszystko w końcu pieprznie. 😤
Pracuję od 1987 roku. Składki mi odejmują tyle lat. I co dalej? Dostanę 400 zł emerytury?
ja ...troszkę dłużej  😉
Myslę ,że powaznie powinnismy się zastanowic nad tym jak samemu sobie zabezpieczyc "emeryturę" Ja w ZUS nie wierzę , ten kolos na gliniach nogach musi wczesniej czy pozniej uspaść.
ja ...troszkę dłużej  😉
Myslę ,że powaznie powinnismy się zastanowic nad tym jak samemu sobie zabezpieczyc "emeryturę" Ja w ZUS nie wierzę , ten kolos na gliniach nogach musi wczesniej czy pozniej uspaść.

Hm... ja już miałam oszczędności w funduszu. Zostało mi 30%.  🙁
im szybciej to pieprznie, tym lepiej, bo mniej ludzkich pieniędzy się przemieli! pamiętacie lemingi jeszcze taką firmę jak Amber Gold? ZUS to jest dokładnie to samo, z tym że klientami tej piramidy finansowej jesteśmy przymusowo 😤
im szybciej to pieprznie, tym lepiej, bo mniej ludzkich pieniędzy się przemieli! pamiętacie lemingi jeszcze taką firmę jak Amber Gold? ZUS to jest dokładnie to samo, z tym że przymusowo jesteśmy klientami tej piramidy finansowej 😤

No właśnie. Mnie też wyszło, że piramida. I OFE i ZUS. Ale przymusowa! Jak się wyplątać?
Przestań z tym lemingiem. Pracuję, płacę co mi każą. Co mam niby robić?
wyjechać na ,,emeryture" do kraju trzeciego  świata i żyć jak król  😂 😁
po pierwsze myśleć, po drugie sabotować system, po trzecie dokonywać rozsądnych wyborów!
ja ...troszkę dłużej  😉

i to jest najbardziej przerażające - od 2005 roku prowadzę DG, okey 2 pierwsze lata płaciłam mały ZUS ale od 2007 czyli 6 lat płacę pełny ZUS który wynosi +- 900 zł czyli prawie 65 tys i jak tak dalej pójdzie to emerytury nie zobaczę. Zresztą ja już nawet nie liczę na jakąkolwiek emeryturę z Polski, ale za te 65 tys które zapłaciłam do ZUSu (a nigdy nie korzystałam z publicznej opieki zdrowotnej czy urlopu) miałabym już połowę małego domku (gdybym go nabyła w 2002 jak rozpoczynałam DG)
[quote author=Tania link=topic=92296.msg1868503#msg1868503 date=1378461208]
po pierwsze myśleć, po drugie sabotować system, po trzecie dokonywać rozsądnych wyborów!
[/quote]
Jasne. Wyboru dokonałam w 1987 idąc do pracy. Co w tym złego? ZUS mi ściągali. W działalności też ściągają.
Szara strefa to jest rozsądny wybór? Sabotowanie systemu? Mam się sam wykreślić z własnego państwa bo ktoś zwinął moje składki?
Większosc z nas płacila i płaci skaładki. Szczególnie Ci którzy mają legalną działalnosci i pracownicy najemni. Oni tego nie unikną.
Zus...a czy tylko w ten sposób i to pierwszy raz nas okradaja? A ksiązeczki mieszkaniowe? Ja po latach oszczedzania i pełenego wkłądu po wybudowaniu wlasnego domu dostałam..cale 3000zł zwrotu.
No cóz kazdy rząd w tym kraju nas...oszuka. Dziurę budzetowa czy tą zusowską ktos musi łątac.
chyba najelpiej się ustawić tak, żeby mieć emeryturę np. w Niemczech i w Polsce. Z tej zusowskiej i tak nic nie będzie, a ta niemiecka przyzwoita... Pracować legalnie można np jako pomoc przy niepełnosprawnej osobie.
chyba najelpiej się ustawić tak, żeby mieć emeryturę np. w Niemczech i w Polsce. Z tej zusowskiej i tak nic nie będzie, a ta niemiecka przyzwoita... Pracować legalnie można np jako pomoc przy niepełnosprawnej osobie.

No tak. Rzucę pracę i pojadę tyłek podcierać niemieckiej staruszce. Wrrrr.....
Już wystarczy, że się musze godzić z wieloletnim brakiem rewaloryzacji pensji i jej zamrożeniem.
Faktycznie, trzeba było wybrać. Iść w 1987 do pracy w ...Milicji. Byłabym emerytką od lat.
Dla mnie OFE to jeden wielki przekręt. Zarabiają na nim przede wszystkim ci, którzy obracają naszymi pieniędzmi.  😤

"Aktywne zarządzanie w OFE niepotrzebnie nabija koszty, a nie przynosi w długim okresie wyższych stóp zwrotu niż zarządzanie pasywne, którego zwolennikami są wszyscy bez wyjątku laureaci nagrody Nobla, którzy przyczynili się do powstania teorii portfela." - http://www.ekonomia.rp.pl/artykul/989391.html
Gdzie indziej tym samym - http://wyborcza.biz/biznes/1,100897,14154895,Emeryt_moze_miec_wiecej.html

Rul Już widzę jak  70% społeczenstwa, które utrzymuje ten cholerny cyrk biegnie myć dupy  niemieckim emerytom żeby na własną  ,która należy mu się jak psu kiełbasa dorobić.
Chociaż znajac życie jakby temat wypalił to rząd i od takiej formy dorobku nowy podatek by narzucił. Na zasadzie: Co w rodzinie to nie zginie hahah 😁
Dla mnie OFE to jeden wielki przekręt. Zarabiają na nim przede wszystkim ci, którzy obracają naszymi pieniędzmi.  😤

ha, ha a w ZUSIE jest inaczej. Jak myslisz na co wydzadzą te 120 miliradów. Na klejne marmury czy na szkolenia na Karaibach?

ja to zapytam - po co mi w takiej sytuacji Polska emerytura? Zresztą, aby emerytura z Niemiec była ta przeciętna (w roku 2030 będzie to trochę ponad 600e) to trzeba mieć u nich przepracowane 35 lat i zarabiać około 2500 euro brutto, ile zarabia się przy opiece? na pewno mniej bo i zapewne w większości masz zapewnione mieszkanie + wyżywienie a to obniża pensję. No i szczerze to kto wytrzymałby 35 lat pracując przy opiece?
Ja nie rozumiem ni w ząb.
Deal jest prosty - kapitał międzynarodowy dostał prezent od Buzka w postaci przymusowych składek do OFE, które "inwestuje" na pałę, pobierając 5-7% za sam fakt przyjęcia składki. "Inwestuje" w akcje - czyli walory, na których można zarobić, ale można i stracić - i nie ponosi żadnego ryzyka, ile wyjdzie, tyle będzie.
Warunkiem tego dealu było, że część pieniędzy finansiści pożyczą rządowi kupując obligacje. Tusk pożyczy, a potem zapłaci kolegom finansistów za różne fiki-miki, stadiony i takie tam.
Zrobiło się krótko z budżetem, więc Tusk zrobił skok na kasę (OFE), który pozwala mu na zwiększenie środków do dyspozycji i inżynierię deficytu budżetowego.
Faktycznie Tusk znacjonalizował OFE - więc propaganda musi nazywać go wolnorynkowym liberałem, a Kaczyńskiego socjalistą (pomimo, że obniżył podatki, a podatek od spadków i darowizn w ramach osób spokrewnionych uczynił możliwym do niepłacenia).
Socjalistą nazywa Kaczyńskiego nawet półinteligent Ziemkiewicz, który, mimo, że już stary dziad wierzy, jak licealista w angielskie brednie o liberalizmie gospodarczym.

Konkluzja: masz głosować na PO, bo to mniejsze zło, a oni, kimkolwiek są, polecą zamiast Tuska jakiegoś innego - Rostowski zadzwoni do Citi, to się dowie, kto to ma być, dostanie pieniądze na kampanię wyborczą (na poprzedni program "Idź na wybory" dał Soros).
Efekt - oni będą mieli więcej pieniędzy, my mniej+długi. "Oni" - Citi i reszta, "my" - to my.

Emerytura i tak będzie miała charakter socjalny, tj. będzie ważona w oparciu i ilość wpłaconych kwot, przemnożona przez współczynnik wydolności budżetu.

To nie jest śmieszne. Z grupą znajomych myśleliśmy o tym żeby odłożyć parę groszy, wyjechać na stałe do Tajlandii no i właśnie żyć jak królowie 🙂
[quote author=Poncioch link=topic=92296.msg1868579#msg1868579 date=1378465964]

ha, ha a w ZUSIE jest inaczej. Jak myslisz na co wydzadzą te 120 miliradów. Na klejne marmury czy na szkolenia na Karaibach?
[/quote]

ZUS to jeszcze wyższy poziom machlojek  😁 o nim się nie wypowiadam 😀iabeł:
[quote author=zabeczka17 link=topic=92296.msg1868506#msg1868506 date=1378461278]

To nie jest śmieszne. Z grupą znajomych myśleliśmy o tym żeby odłożyć parę groszy, wyjechać na stałe do Tajlandii no i właśnie żyć jak królowie 🙂
[/quote]

No przyznam, że jeszcze trochę takich  rzadowych reform i w Polsce  będzie popularne hasło- Tylko pamietajcie, ostatni gasi światło !  😁
Dostałam już od OFE list, że się mam decydować co i jak. I wyliczenie ile tam naskładałam u nich.
I nie mam pojęcia co dalej. Słucham audycji ekonomicznych i co ekspert, to inne zdanie.
I jeszcze .... link z wczoraj.  😵
Czy jest na sali ktoś, kto podpowie jak zdecydować?
Ja bym najchętniej poprosiła o zwrot tego naskładanego i gdzieś to sobie w skarpecie schowała i żeby mi co miesiąc dawali, a ja będę oszczędzać sobie sama. Ale tak, oczywiście, nie wolno. Szkoda.
Tania, ja jeszcze nie dostałam. Ale zostanę przy OFE. Niech się zagryzają dalej.
A i kiedy mogę to jestem w szarej strefie. Niestety złodziejstwo mnie do tego zmusza.
Tania, ja jeszcze nie dostałam. Ale zostanę przy OFE. Niech się zagryzają dalej.
A i kiedy mogę to jestem w szarej strefie. Niestety złodziejstwo mnie do tego zmusza.

bera7- a nie boisz się, że 99% ludzi z OFE się wycofa? Bo w ogóle się nie interesują i wylecą automatycznie, bo im się nie będzie chciało wypełniać tej deklaracji , bo nie ufają, bo ZUS kampanię zrobi straszącą etc,etc. Robiłam mini ankietę wśród kilku osób i każdy zostaje w ZUS.
I jak w OFE zostaniesz Ty i ewentualnie ja to znów padnie ta niby "firma" OFE ? Bo nie będą mieli czego pomnażać? I nasze grosiki pójdą na waciki i opłaty operacyjne?
Ja już całkiem NIC nie wiem. Zawierałam umowę z jedną firmą a przyszło mi z innej.  👀
Tania, ja mam zawarte z firmą z kapitałem brytyjskim. Jak dla nich starcza to i może dla mnie skapnie 😉
wybaczcie, ze odkopuje. Czy oswiadczenie o pozostaniu w OFE moge zaniesc do dowolnego ZUS?
Jestem z Krk, a chcialabym zlozyc w Trojmiescie.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się