Forum konie »

Zagłodzone konie w Posadowie

Faza - a ja tak nie do końca się z Tobą zgodzę, oczywiście, nie chodzi o to, żeby np. przekazywać takie konie wyłącznie ludziom z wykształceniem weterynaryjnym, ale opieka nad koniem wyciągniętym z takiej bidy to nie to samo co opieka nad koniem zdrowym...

Niejedno może się wydarzyć szczególnie na początku doprowadzania koni do ładu i wtedy wiedza i doświadczenie, a zapewne też mocne nerwy się przydają.

Ale powtórzę: wierzę, że konie zostały przekazane ludziom odpowiedzialnym, którzy wiedzą jak się nimi odpowiednio zająć.

(A nie "qniarkom" bo miały pełne wiaderko ładnych owijek 😉  )
Hedone, ktos zna ;-) . Tym razem byli tylko zaufani przwoznicy zeby uniknac balaganu. Konie poszly do stajni, ktore juz czesc koni wziely. My wywiezlismy 2+2 razem z nami jechaly. My znaczy sie maz ;-) .
Hedone, konie trafiły z tego co czytałam w 2 przypadkach do ludzi, którzy maja u siebie konie z innych interwencji, kilka do koniarza "z nazwiskiem". Reszta zapewne też dobrze trafiła.

Mnie tylko drażnią wpisy kuniarek "biorę, rodzice się zgodzili!" jakby pudelki w zoologicznym rozdawali. Wrrrr
Hedone, no otóż to. Ja jeżdżę nieregularnie i z przerwami od kilkunastu lat. Ale jeżdżę zawsze w rekreacji i wiadomym jest że uczę się mniej na temat pielęgnacji konia niż gdybym miała swojego konia. Mam to szczęście że mam koleżanki po skończonej hodowli koni i weterynarii do których pewnie mogłabym się zgłosić po ewentualną pomoc, ale sama nie wiem nawet czy takie bidy można by wykąpać dzień po przywiezieniu do stajni. Bałabym się że się nadmiernie wystraszą, czy w ich stanie nie zachorują od wychłodzenia (w końcu zero tłuszczu). Przecież tą skórę i kości to strach szczotką  wyczesać żeby bardziej nie uszkodzić. A co dopiero jakby został wylosowany dla mnie koń który byłby agresywny i nie potrafiłabym sobie dać z nim rady?
Ja wiem że dla większości z Was to mogą być głupie pytania, ale pewnie te qniarki które przyjechały z kompletem owijek i kantarkiem pod kolor też nie wszytko wiedzą 😉
Czasami włodarze miast przydzielają medale i nagrody bohaterom którzy się wykazali ratując np kolegę lub w innej wymagającej odwagi sytuacji. Uważam że Milenie też by sie taka nagroda należała 🙂

Mnie tylko drażnią wpisy kuniarek "biorę, rodzice się zgodzili!" jakby pudelki w zoologicznym rozdawali. Wrrrr

No właśnie o takie sytuacje sie boję.

edit był do ortów 😉
Vesna, a ja jestem spokojna i myślę, że dowodzący akcją mają na tyle doświadczenia, że nie dadzą byle komu konia 😉

Poza tym domy do których konie trafiły mają być lub już były sprawdzone.
No to i ja jestem spokojniejsza 🙂
Relacja w lokalnej duńskiej TV z przeszukania stadniny Byrialsena w Danii

Znaleziono 1 konia z raną oka, 15 koni wychudzonych i 9 z przerośniętymi kopytami.  Policja zapozna się ze sprawozdaniami służby weterynaryjno-rolnych i podejmie decyzję co dalej.

http://www.tvmidtvest.dk/nettv

ElaPe- a nie wiesz, czy dużo ma tam wszystkich koni?
Przynajmniej teraz nikt nie zarzuci że to wina polaków... I tylko koni żal 🙁
Odnośnie Kancelarii Prawo i Konie to jest to świetny zespół z wiedzą tak jeździecką, więc na pewno polecam się z nimi skontaktować osobom, które "mają coś do wniesienia do sprawy".

Rozmawiałam dzisiaj chwilę ze znajomą, która mignęła mi na filmie z interwencji, pytałam czy czegoś nie potrzebują np. witamin... Powiedziała mi coś, co mną strząsnęło... że konie najpierw muszą nauczyć się jeść co innego niż własne odchody... jest to dla mnie nie do pojęcia, że konie muszą od nowa uczyć się co to znaczy normalne jedzenie... Znajoma jest zawodniczką ujeżdżenia, osobą dbającą o konie, z dużym doświadczeniem - więc jestem pewna, że koniom jest u niej dobrze.

i mały OT - duński jest jeszcze bardziej pokręcony niż holenderski 🙂

nie mówili tego ile koni tam jest

tu kolejna informacja w lokalnej TV duńskiej - lekarz wet ogląda filmik Mileny i ocenia stan zwierząt, ekipa TV na tle stadniny Byrialsena

http://www.tvmidtvest.dk/nettv/?id=26727
[quote author=marysia550 link=topic=92090.msg1849765#msg1849765 date=1376422866]

nie mówili tego ile koni tam jest

tu kolejna informacja w lokalnej TV duńskiej - lekarz wet ogląda filmik Mileny i ocenia stan zwierząt, ekipa TV na tle stadniny Byrialsena

http://www.tvmidtvest.dk/nettv/?id=26727
[/quote]

Elu

Co mówili w tym programie?
Ja zrozumiałam tylko "Polen"...
Mówią o filmie Mileny przedstawiającym zaniedbane konie znanego duńskiego hodowcy w Polsce i którym w związku z tym zainteresowała się polska policja.

Pokazują film Mileny z komentarzem co przedstawia, zdjęcia padłych i bardzo chudych zwierząt.

Anders Krag lokalny lekarz wet ogląda filmik i mówi co widzi, że ten koń ma olbrzymią ranę wymagającą interwencji lekwet., że warunki w stajni są nie do zaakceptowania, za mało paszy, za mało ściółki, poprzerastane kopyta, dalej o tym że filmik nakręciła była pracownica stajni, że w ciągu weekendu zabrano z Posadowa 48 koni które były w bardzo złym stanie, osłabione - o czym TV informuje polska policja.

Mówią o artykule w Gazeta Poznań gdzie wyminiony jest J. Byrialsen jako właściciel tych koni

Są migawki z wypasionej stajni Byrialsena w Danii.

Lek wet. mówi że niektóre konie mogą być tak zagłodzone że już nie da się ich uratować. Ma jednak nadzieję że zabrane konie przeżyją gdyż widać że zotsały otoczone opieką.

Informacja o tym że za znęcanie się na zwierzętami można  w Polsce dostać karę więzienia do 2 lat.

Duński TOZ chciał złożyć wizytę w stadninie Byrialsena w Skals ale ich nie wpuszczono. W związku z tym wysłali pismo do lokalnej policji w tej sprawie / to był filmik z wczoraj 12.08, dziś 13.08 jak wiadomo w asyście policji dokonano inspekcji stadniny/

I kolejny filmik z wiadomości

http://www.tvmidtvest.dk/nettv/?id=26761

wypowiadają się ludzie z branży końskiej znający Byrialsena, 1)  Ib Kirk, właściciel stacji ogierów i stajni ze 130 końmi  -  znający JB od 26 lat, zaczynali w tym samym czasie ale drogi ich się rozeszły, podkreśla żę JB jest bdb fachowcem ale jeśli chodzi o jego cechy charakteru to zupełnie inna sprawa  2) P. Skaerbek też właściciel stajni - zna JB od 25 lat i wie że JB miał problemy ekonomiczne, zresztą jak każy w branży, co nie jest żadnym usprawiedliwieniem tego co się stało i nie może rozpoznać w tym człowieku tego którego znał 25 lat temu

urywek filmiku z Byrialsenem galopującym na koniu, Byrialsen na polu

Zarówno Ib Kirk jak i Per Skaerbek kupowali konie od Byrialsena a on od nich, obaj widzieli filmik Mileny i obaj nie są w stanie uwierzyć w to co tam zobaczyli

Powyżej napisano, że milczę...Chciała bym na bieżąco odpowiadać na wasze pytania, ale kiedy? Od dnia umieszczenia filmu nie mam czasu na NIC (bardzo dosłownie). Postanowiłam jednak stanąć w obronie pracowników stajni. Było nas 3...na prawie 300 koni! Myślice, że komuś sie podobało? Jeden z chłopców często wyrażał co myśli, a 2 ma ósemkę dzieci...Praca 7 dni w tygodniu za grosze, bez ubezpieczenia...Do tego konie, które wywoływały litość i smutek w KAŻDYM z nas!
Od początku wydawało sie, że będzie lepiej, że odkarmimy konie...Ale jak? Czas, pieniądze, stres, atmosfera, odgórne polecenia...Długo by pisać.
Proszę nie oceniajcie pochopnie...
Honorowa - jesteś naprawdę BOHATEREM! Mnie brakuje słów żeby wyrazić  podziw dla Ciebie...
Powiedz proszę jak jeszcze można pomóc? Co zrobić?
honorowa888, nic nie pisz na tym forum, nie musisz sie spowiadac, rób swoje....ci co byli w Posadowie i widzieli, wiedzą wszystko
Bardzo dużo zrobiłaś, szanujemy to 🙂
honorowa888, dzięki Tobie te wszystkie konie żyją, tylko to się liczy. A ludzie, którzy lubią być świętsi od papieży... ich sprawa =)
honorowa888, nikt nie ma Ci za złe, że jesteś nieobecna na forum, to zrozumiałe. Zrobiłaś kawał dobrej roboty! Jeszcze pewnie masa nerwów przed Tobą, ale postąpiłaś tak jak powinnaś postąpić i wiele osób jest teraz z Tobą.
Honorowa888 mówią/piszą o Tobie media krajowe i zagraniczne i to w samych superlatywach. Nikt dotąd nie odważył się zrobić tego co Ty. I tak mi się nasunęło... Duńczycy chyba powinni Ci wysłać kartkę "Denamrk is sorry for J.B.".
Nie czuje sie bohaterem i kiedy czytam to wszytko, nie dociera do mnie że to ja...Że to o mnie...To co udało mi sie nagrać, nawet w połowie nie oddaje tego, co tam ujrzałam. Teraz będe sie skupiać na osobach adoptujących, nie powinny zostać same i chce je wspierać - zasługują na to i wy też o tym pamiętajcie.
Dziennikarze śledczy TVN mogą się od Ciebie uczyć! Zrobiłaś naprawdę dobrą robotę, wszyscy są dla Ciebie pełni podziwu (a tymi "nie wszystkimi" się nie przejmuj 🙂 ).

A ja mam jeszcze takie pytanie - widziałam na filmie z interwencji volvo na kieleckich rejestracjach z podpiętą przyczepą na poznańskich blachach... Pochodzę z Kielc i w najbliższy weekend się tam wybieram - może coś mogę dla Was zrobić? Coś pomóc? Przywieźć?
Nie czuje sie bohaterem i kiedy czytam to wszytko, nie dociera do mnie że to ja...Że to o mnie...To co udało mi sie nagrać, nawet w połowie nie oddaje tego, co tam ujrzałam. Teraz będe sie skupiać na osobach adoptujących, nie powinny zostać same i chce je wspierać - zasługują na to i wy też o tym pamiętajcie.

Honorowa, chylę czoło z podziwu i wiem, że przed Tobą jeszcze wiele drogi do przejścia w związku z tą sprawą.
Jesteśmy z Tobą! Pamiętaj ......

Jeżeli będziesz miała jakieś pytania, problemy, wątpliwości, to pisz - pomożemy!

Rozmawiałam dzisiaj chwilę ze znajomą, która mignęła mi na filmie z interwencji, pytałam czy czegoś nie potrzebują np. witamin... Powiedziała mi coś, co mną strząsnęło... że konie najpierw muszą nauczyć się jeść co innego niż własne odchody... jest to dla mnie nie do pojęcia, że konie muszą od nowa uczyć się co to znaczy normalne jedzenie..)

Dokladnie. O tym samym pisalam.
Zdjęcia koni na łące w DT bardzo podnoszą na duchu. Honorowa, to twoja zasługa, że w końcu zaznają normalnego życia  👍
honorowa888, Twoja nieobecność na forum jest oczywista przy tej ilości obowiązków. Może nie czujesz sie bohaterką ale nia jesteś i mam nadzieję że ktoś na górze władzy to zauważy 🙂
Cieszy mnie to co napisałaś o innych pracownikach. Daje to jeszcze większą wiarę w ludzi. Mam nadzieję że dzięki temu co sie stało, poprawia się również warunki ich pracy.
Wobec tego, o czym piszecie (konie uczące się jeść coś innego niż odchody, odwodnienie, widocznie nieleczone rany) dziwnym wydaje mi się tłumaczenie weterynarza powiatowego o tym, że od czerwca wszystko się już poprawiało i nie było w związku z tym potrzeby zabierania koni. Od czerwca jakby się poprawiało to konie chyba wyglądałyby odrobinę lepiej, nie sądzicie? Wczoraj słuchałam w Trójce jego wypowiedzi i aż mną zatrzęsło 🙁 jak odbieracie jego tłumaczenia się?
(...) 🙁 jak odbieracie jego tłumaczenia się?

Nie odbieram. Nie ma na to wytłumaczenia/usprawiedliwienia. I już.
Wobec tego, o czym piszecie (konie uczące się jeść coś innego niż odchody, odwodnienie, widocznie nieleczone rany) dziwnym wydaje mi się tłumaczenie weterynarza powiatowego o tym, że od czerwca wszystko się już poprawiało i nie było w związku z tym potrzeby zabierania koni. Od czerwca jakby się poprawiało to konie chyba wyglądałyby odrobinę lepiej, nie sądzicie? Wczoraj słuchałam w Trójce jego wypowiedzi i aż mną zatrzęsło 🙁 jak odbieracie jego tłumaczenia się?

żałosne próby zdjęcia z siebie odpowiedzialności za zamknięcie oczu.
Jeśli tak wyglądają konie po poprawie warunków to strach myśleć, jak było wcześniej ...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się